Muzică sub cerul liber

Dana Ene
- Da! A venit vremea concertelor ținute afară, în spațiile largi ale verii. Chiar dacă acustica nu este ca a sălilor de concerte, aerul curat și adierile răcoroase care pogoară odată cu seara înviorează spiritul și amestecă sonurile, cu promisiuni de vacanță. Ca întotdeauna, oferta organizatorilor de concerte este bogată, variată, și-l are pe "vino-ncoa" -

Bucharest Music Film Festival

Ajuns la cea de-a X-a ediție a sa, festivalul bucu­reștean a devenit un clasic al genului, invitând pe scena lui, la ceas aniversar, muzicieni de marcă din țară. Timp de 10 zile, în perioada 19 -28 iunie, în fața Ateneului Român, în Piața "George Enescu", veți putea asculta orchestre cu renume, ce vor evolua sub bagheta unor dirijori cunoscuți, dar și artiști "la modă", condimente muzicale din alte sfere, precum R&B, pop sau swing. Iată lista invitaților ce vă vor delecta cu melodii îndră­gite: Or­ches­tra Națională Radio, Orchestra Simfo­nică Bu­curești, Orchestra Ro­mâ­nă de Tineret, Big Band-ul Radio, Orchestra Came­rata Regală, Cvar­tetul Art­musik și Orchestra Simfonică Su­râsul Tinere­ții, care vor evolua sub ba­gheta unor dirijori prețuiți, pre­cum - Tiberiu Soare, Gabriel Be­beșelea, Ionel Tudor, Ma­rius Hris­tescu, Andrei Tudor și Constantin Adrian Grigore. În ce privește rit­murile mai antrenante, producătorii au invitat alte "nume bune", care garan­tează succesul: Virgil Ianțu & Bucharest Jazz Orches­tra, Monica Anghel, Luminița Anghel, Nico, Pasărea Rock, Matei Ioachimescu, George Popescu și Sergiu Cârstea.
Pentru prima dată în istoria acestui festival, copiii se vor putea bucura de ateliere muzicale create special pentru ei, de artiști cunoscuți, în zilele de weekend. Finalurile de săptămână le oferă și pasionaților de dans seri speciale, alături de profesioniști ai "Acade­miei de Dans Mihai Petre".
(Informații supli­mentare, dar și pro­gra­mul inte­gral al evenimentului pu­teți găsi pe website-ul fes­tivalului bucharestmusicfilmfestival.ro.)

Rock și Folk la Dunăre

Și Galațiul este în plin festival luna aceasta, ofe­rindu-și falezele înverzite și spațioase pentru două manifestări atractive: "Rock la Dunăre" și "Folk la Dunăre".

Rock la Dunăre
Festival tânăr și am­bi­țios, aflat la cea de-a doua ediție a sa, se va desfășura între 19 și 21 iunie, pe Sta­dionul Dunărea din Galați. Cu această ocazie, iubitorii muzicii rock pot asculta în concert 15 tru­pe autoh­tone, dar și mu­sa­firi veniți de prin alte țări dunărene, precum Austria, Croația, Bulgaria și Ungaria. Printre invitați se află nume de marcă ale rock-ului româ­nesc: Cristi Min­culescu și Iris, Cargo, Vița de vie, Trooper etc., iar cap de afiș al rockului occidental este cele­brul Ian Anderson (Jethro Tull), din Marea Britanie.
Dacă preferați acor­duri mai liniștite, alter­na­tiva vi se oferă între 27-28 iunie, când în Gră­dina Tea­trului Mu­zi­cal "Nae Leo­nard" puteți participa la fes­tivalul "Folk la Du­năre", aflat la debut. Invitații sunt, însă, o garanție de reușită: Vasile Șeicaru, Mir­cea Vintilă, Mircea Rusu, Zoia Alecu și Marius Bațu. Nu vor lipsi nici artiști mai ti­neri, recunoscuți de fanii genului, cum ar fi: Fără Zahăr sau Cosmin Vaman, Ale­xandra Andrei și Trupa Spam.
(Biletele pentru oricare dintre aceste două festivaluri au prețuri cuprinse între 32.4 lei și 21.6 lei - pentru elevi, studenți sau grupuri de 20 de persoane - și pot fi procurate de la casa de bilete a Teatrului Muzical.)

Backyard Weekend

Dacă până anul trecut festivalul Backyard Week­end se desfășura la București, anul aces­ta, între 4 și 5 iulie, el își mută cortul și ogra­da, sub umbră, pe DN69, între Timișoara și Arad. La "margine de drum", sub umbră de codru verde, muzica va răsuna non-stop, timp de 36 de ore - un adevărat mara­ton muzical! Evenimentul e animat la turație maximă de 21 de artiști străini și locali care promit o noapte de vară de neuitat.
La Backyard Weekend sunteți invitați să dansați cum vă vine, liber și cât mai dezlănțuit, pe mu­zica exoticei Akua Naru, reprezentantă de vază a stilului neo-soul, pe rit­murile șarmanților nemți de la Âme, pe muzica pro­ducătorului britanic de dubstep Emal­kay și, nu în ultimul rând, pe ritmurile "țarului tech­no", Andrei Pușkarev din Mos­­cova. Nu vor lipsi nici ar­tiști locali: Ada Kaleh, Golan, Ata­py, Angel, Fouchat, Giu­ser, Mighty Boogie, We Are Creepz, Punu, Kapno, Vali Flo­rea, Ulises, Deeproots, Tudor și Cristian Gherghely.
(Biletele sunt disponibile la prețul de 39 de lei până pe 3 iu­lie, iar la intrare vor costa 59 de lei pentru ambele zile de fes­tival. Pentru acces în zona de camping, la prețul biletului se a­daugă 10 lei/cort. Eve­ni­men­tul le este interzis minorilor.)

Shine 2015

La începutul lunii iulie, pe 4 și 5, la Arenele Ro­mane din București, se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului Shine, o altă ocazie ca iubitorii bucureșteni de muzică rock să asculte nume răsună­toare ale scenei românești, precum: Zdob și Zdub, Vama, Alternosfera, Luna Amară, Coma, Grimus, Șuie Paparude, Toulouse Lautrec, Aeon Blank, Velo­sonics, Up To Eleven, Roadkill Soda și PIXELS. Alături de artiștii români vor evolua și belgienii de la Triggerfinger.
(Abonamentele de două zile pentru festivalul Shine pot fi găsite în rețeaua iaBilet și au prețuri cuprinse între 44 de lei - Acces General - și 59 de lei - Golden Circle - până pe 4 iulie. În ziua concer­tului, la intrare, biletele vor costa între 50 și 70 de lei, în limita locurilor disponibile.)