Răspuns pentru SANDU S. - Ploiești, F. AS nr. 1167 - "Am fost diagnosticat cu siringomielie toracală"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Oricât de mult v-ați dori o abordare naturistă pen­tru siringomielia care vă afectează, ar fi bine să vă obișnuiți cu ideea că tra­tamentul acestei patologii este repre­zentat numai de intervenția chirurgi­cală pentru drenarea cavității și de­comprimarea măduvei spinale, sin­gura măsură terapeutică ce poate, de­seori, opri evoluția bolii. În spriji­nul acestei evidențe vin următoarele ar­gumente și explicații:
Siringomielia este un proces patologic, în care la nivelul măduvei spinale se formează o cavitate plină cu lichid, practic niște chisturi ce se extind și se pre­lungesc în timp, distrugând o parte din țesutul me­dular, din centru spre exterior. Com­presia determinată de formarea aces­tei cavități poate conduce la apa­riția unei serii de semne și simp­tome care, inițial, se pot traduce prin diminuarea sensibilității termi­ce pen­tru cald și cea tactilă, pentru ca mai apoi să genereze un proces de distrucție la nivel muscular (mem­bre superioare, membre infe­rioare). Atunci când o astfel de ca­vi­tate se lărgește suficient de mult pentru a afecta fibrele nervoase, care transportă impulsuri de la cre­ier la extremități, apar simptome precum durerea, slăbiciunea, redoa­rea (rigiditatea) resimțită în umeri, spate, brațe și picioare. Cu alte cu­vinte, siringomielia poate duce în timp la distrugerea conexiunilor neuronale și la afectare neurologică, în cazul în care rămâne netratată, chiar dacă evoluția simptomatologiei este de obicei lentă.
Deși cauza exactă a siringomieliei nu este pe deplin cunoscută, afecțiunea poate surveni printr-o afectare de tip cardiac sau prin obstrucția fluxului LCR (lichid cefalo-rahidian) în canalul spinal. În același timp, afecțiuni precum scolioza, arahnoidita post infecțioasă sau post-traumatică, compresia trau­matică a canalului medular, malformațiile Chiari sau un defect congenital (persistența unor celule embrio­nare din perioada de formare a canalului medular) pot determina apariția siringomieliei.
Așadar, așa cum aminteam la început, tratamentul siringomieliei poate fi doar simptomatic (roentgen­terapie în zona procesului medular), urmărirea atentă a evoluției bolii și, în final, intervenția chirurgicală pentru drenarea cavității și decomprimarea măduvei spinale, proceduri care pot, deseori, opri evoluția bolii. De altfel, aproximativ 50% dintre cei cu sirin­go­mielie se ameliorează semnificativ în urma ope­rației. Sper ca aceste lămuriri să vă ajute în scopul unei abordări terapeutice corecte!
Să auzim numai de bine!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Am migrene cu manifestări oftalmice"
(Răspuns pentru IRINA RUGINĂ, F. AS nr. 1154)


Migrenele sunt dureri foarte mari de cap care pot fi sau nu în­so­țite de greață, tulbu­rări de ve­dere și alte simptome. Printre fac­torii declan­șatori se numără: aler­giile, con­stipația, stresul, dis­func­țiile ficatului, prea mult sau prea puțin somn, hidra­tare insuficientă, inflamația sinu­surilor, nivelul de zahăr în sânge prea scăzut, nutriția deficitară, carențe de vitamine, minerale și anumiți aminoacizi.
Conduita terapeutică trebuie să urmărească:
* combaterea cauzelor care de­clan­­șează și întrețin migrenele
* schimbarea stilului de viață, prin introducerea unor mese regulate (trei mese principale și două gustări)
* administrarea unor complexe de vitamine și minerale, în special com­plexul de vitamine B
* efectuarea de plimbări zilnice în zone cu vegetație (parcuri, păduri)
* hidratarea corespunzătoare cu apă de izvor, verificată din punct de vedere al calității și purității
* limitarea expunerii la sursele ge­ne­ratoare de radiații electro­magne­ti­ce: telefon mobil, calculator, televi­zor
* administrarea unor plante, cum ar fi măceșele, cătina, coacăzele, la­van­da, sunătoarea, ghimbirul, salvia.
Dacă doriți lămuriri suplimentare, aștept e-mail-ul dumneavoastră!


Dr. DAN SPĂTARIU - Doctor în medicină, practicant Ayurveda, Cabinet medical "Esculap Aeternus" Timișoara, tel.: 0740/15.18.31, e-mail: esculap.aeternus@gmail.com

"Sufăr de gastrită acidă erozivă cronică"
(Răspuns pentru VIO DRĂGĂNESCU - Oradea, F. AS nr. 1166)


În cazul dumneavoastră, este posibil să existe o dereglare pe fond emoțional, care ține de un conflict inte­rior, a cărui semnificație nu ați putut să o "di­gerați". Ar fi important de știut dacă funcția vezicii biliare este normală (să nu existe mâl biliar sau litiază biliară) sau dacă nu există, cumva, o infecție cu Helico­bacter pylori. În cazul în care aveți infecție cu Helicobacter, varianta cu antibiotice se dovedește de cele mai multe ori salvatoare. Ca variantă naturistă, vă recomand tinctură de propolis (100 picături/zi în trei prize), sau ulei esențial de oregano (9 picături/zi în trei prize), asta, în cazul în care nu aveți un tempe­rament coleric (caz în care tincturile pot să producă efecte secundare). Dacă în această patologie gastrică este implicată vezica biliară, recomand următorul amestec de plante medicinale, care se iau de 4 ori/zi, câte o linguriță cu vârf, sublingual, la interval de 6 ore înainte de mese: Lemn-dulce (50 g), Trivrit (30 g), Cuișoare (10 g), Pir (20 g), Sunătoare (20 g), Lemnul-Domnului (30 g), Anghinare (20 g), Mentă (20 g). Toate plantele se fac pulbere cu râșnița și se amestecă. Această rețetă este valabilă și în cazul în care aveți H.Pylori, dar și pentru gastrită în general. Acest amestec ar putea fi ajustat sau completat (dacă v-aș cunoaște tipologia). Pentru aceasta, ar fi indicat să completați un chestionar de pe site-ul meu (www.esculap-nature.ro) din butonul "Ayurveda", după care să mi-l trimiteți și să mă sunați într-o zi de luni, în intervalul 11:00-14:00.
În dietă este important să evitați lactatele, dulciurile, carnea. Ca supliment alimentar recomand produsele VitaCor Plus și Zinc Selenium Complex (Firma Dr. Rath - se pot comanda pe farmacieverde.ro), ce aduc un aport optim de vita­minele A și E, zinc și seleniu, factori antioxidanți implicați în procesul de terapie a gastritei.
În final, vă recomand să nu neglijați terapia emo­țională, care este la baza sănătății, din punctul meu de vedere, și să contactați un psiholog avizat.


Ing. chim. MIRCEA BOCAN - Alba Iulia, tel. 0258/86.56.77 (pt. comenzi), 0788/23.38.73

"Sufăr de gastrită tip C"
(Răspuns pentru MARIA CSEICA - Reșița, F. AS nr. 1168)


De 15 ani, această revistă, care este preocupată de informarea corectă, de sufletul și de sănătatea româ­nilor, a publicat nenumărate mărturii despre vindecări specta­culoase, inclusiv în afecțiuni diges­tive grave, cu argila "ALGO". Aproape că nu există afecțiuni digestive care să nu se vindece cu această argilă! De multe ori este nevoie de doze mari pentru a obține efectul scontat, și asta, din cauza faptului că se con­sumă antibiotice, cu sau fără rost, care distrug flora digestivă. Marele avantaj al argilei "ALGO" este că nu are niciun efect secundar și dozele pot fi mărite oricât este nevoie.
Pentru detalii, vă rog să mă contactați la tel. 0788/233.873.