Pariu pe turism în Hunedoara - Castelul Corvineștilor

Ciprian Rus
Când trecutul înseamnă viitor

- Vechiul castel de secol XV al lui Iancu de Hunedoara a devenit, în ultimii doi ani, un magnet pentru vizitatorii români și străini, ajungând pe coperta marilor ghiduri internaționale. Ajutată și de veritabila mană cerească a turismului ecumenic de la Prislop, zona Hunedoarei a urcat, anul acesta, în topul industriei turistice din România, peste Litoral! O șansă unică, pentru o regiune lovită puternic de declinul industriei comuniste și, totodată, un model pentru alte zone din țara noastră, îndemnate să-și transforme istoria, prin turism, în viitor... -

Creneluri și furnale

Hale dezafectate cu pereți scorojiți, furnale decre­pite, care, în zilele de glorie, înălțau fum gros până la cer, mai să înece îngerii... Când intri pentru prima dată în Hunedoara, venind dinspre Hațeg, cu dorința de-a vizita vestitul Castel al Corvineștilor, prima senzația pe care o ai este că ai nimerit într-un muzeu al defunctei industrii socialiste, și nu în perimetrul unuia dintre cele mai spectaculoase reședințe medie­vale din Europa! Coșmarul nu ține mult. Mai mergi puțin, și crenelurile castelului lui Iancu de Hunedoara se ivesc, strălucind, sub soarele de vară, alungând fali­mentele tranziției post-decembriste.
De îndată ce urci delu­șorul care duce spre zidul din jurul castelului, peisajul se curăță și poți respira, de voie, aerul de legendă al locului. Clase întregi de copii își aș­teaptă, nerăbdători, rândul la intrarea în incinta fortifica­ției, în vreme ce podul de ac­ces e doldora de turiști stră­ini. Incinta e complet schim­bată față de anii trecuți. Se lucrează de zor la una dintre clădirile din curte, în vreme ce o alta urmează, și ea, să intre în renovare. Când totul va fi gata, Castelul Huniazi­lor va fi obiectivul principal al unui amplu complex mu­zeal, așa cum vedem azi doar prin Occident. "Ideal este ca, odată intrat aici, să poți vedea și istoria străveche a Hune­doarei, și datinile locului, și exponate etnografice, să poți afla și despre epocile moder­ne, nu doar despre istoria de Ev Mediu a castelului", spu­ne Dan Bera, tânărul admi­nistrator al Castelului Huniazilor. E pe fugă, prins cu organizarea a numeroase evenimente găzduite de castel, dar, când vine vorba să povestească despre ve­chea reședință a Huniazilor și despre cum vede viito­rul acesteia, e în stare să vorbească cu orele.
Dan face parte din echipa care a preluat manage­mentul castelului în 2012. E plin de energie, iar asta se vede în tot ce se întâmplă în jur. "Când am venit aici, ne-am spus, cu toții, că nu mai e timp de așteptat. Finanțările de la Ministerul Culturii erau blocate, așa că am încercat să ne descurcăm cu fonduri proprii sau de la Primăria Hunedoarei. Între timp, am depus do­sare pentru finanțări externe, iar primele rezultate au început să apară". Ne așezăm pe o bancă, avem în față superbul castel, iar pe harta pe care Dan o ține în mână, marile proiecte prind, parcă, viață, chiar în tim­pul interviului...

Radiografia unui fenomen turistic

86.000 de vizitatori plătitori pe an avea Castelul de la Hunedoara în 2012. Era la ani-lumină distanță de obiective precum Castelul Bran, palatul Peleș de la Sinaia, de muzeele ASTRA sau Bruckental din Sibiu, care treceau, toate, de 200.000 de vizitatori, la acea vreme. În 2013, 170.000 de oameni au venit la reședința Corvi­neștilor, iar anul trecut, numărul de vizi­tatori a explodat, pur și simplu, ajungând la 230.000. În 2015, sunt așteptați peste 300.000 de turiști, iar adminis­tratorii visează să treacă de jumătate de milion, după finalizarea autostrăzii spre Vest. Cu un profit anual cifrat, deja, la 1 milion de euro, și cu proiecte de finanțare depuse pentru aproape 20 de milioane, Castelul Corvineștilor promite să devină una dintre destinațiile de top din România și, mai im­portant decât asta, motorul care să trasforme bă­trâna cetate a oțelului, dintr-o fostă zonă monoindus­trială, cu mari probleme de șomaj în anii de după Revoluție, într-unul dintre cele mai importante orașe turistice din România. La Hunedoara, crenelurile sunt gata să ia locul furnalelor! Dan Bera are toate argu­mentele la îndemână. "Anul acesta, pentru prima oară, grosul tu­riștilor de 1 Mai nu a mai fost luat de zona Litoralului, unde au fost aproximativ 90.000 de per­soane, ci de județul Hunedoara, cu peste 100.000 de vizitatori. Numai noi am avut 11.000 de turiști de 1 Mai! Pele­rinajele la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Prislop au de­ve­nit un adevărat feno­men de masă, cu un mare impact turistic pentru zo­nă. Hote­lu­rile și pensiu­nile nu mai făceau față! Dacă reușim să atragem măcar o parte dintre pele­rini și spre cultură și isto­rie, succesul e garantat! Stăm, deci, foarte bine la turismul ecumenic, mai ales că avem și bisericile de pe Valea Streiului și din Țara Hațegului, avem Castelul Corvineștilor, ce­tatea De­vei, cetățile daci­ce din Munții Orăștiei, Ulpia Tra­iana de la Sar­mizege­tusa, avem Lacul Cinciș, avem băi termale, avem toate genurile de turism în zonă, ecoturism, turism de aventură, iarna se poa­te merge în Retezat, în Pa­râng, la Straja, la Șu­rea­nu... Hunedoara ar pu­tea trăi foarte bine doar din cultură și turism!"

Planuri de zeci de milioane de euro

"Uite, aici a fost com­bi­natul", arată Dan spre hale­le din proximitatea in­cintei castelului. "A fost unul dintre cele mai mari combinate siderurgice din Euro­pa, cu o producție fan­tastică... Sunt 140 de hectare, din care se ecologi­zea­ză acum 20, dar mai rămân 120 de hectare, pe care le poți introduce în circuitul urban. Iar castelul acesta poate fi motorul de dezvol­tare al zonei și al orașului", visează Dan Bera cu ochii deschiși... Până atunci, mai sunt multe de făcut. "În câteva luni, clădirea adminis­trativă de lângă castel va fi transfor­mată într-un muzeu al orașului Hune­doara, printr-un proiect derulat din fonduri europene. Apoi, fosta casă a administra­torului va fi renovată cu un mi­lion de euro (fonduri nor­vegiene nerambur­sa­bile) și va deveni o Casă a Bres­le­lor. Avem o mulțime de piese muzeale de mare va­loare și era pă­cat să nu le valorificăm".
Cât privește castelul în sine, pla­nurile sunt și mai ambițioase. Mana­gerii pre­gătesc reabilitarea întregu­lui complex, care va costa în jur de 14 mili­oane de euro, obținuți din fon­duri eu­ro­pene. "Renova­rea va implica inclu­siv refa­ce­rea pictu­rilor exterioare și a frescelor din inte­rior. A­vem inventarele de la 1680, cu tot ce era în castel, deci pu­tem reconstitui cu ma­re fi­nețe atmo­sfera de odi­nioa­ră", detaliază Dan Bera.

Cultură la castel

Când va fi gata, fosta re­șe­dință a lui Iancu de Hune­doara și a fiului său, ma­rele rege Matia Corvinul, va oferi și lo­curi din care turiștii vor putea admira ve­chea moară de apă a castelului sau vor putea urmări concerte în aer liber, găz­duite într-un frumos amfi­teatru, amena­jat sub podul de acces spre poar­ta princi­pală. După ce vor fi bifat Castelul Huniazi­lor, vizitato­rii vor putea face o plim­bare prin centrul vechi al orașu­lui, aflat la doi pași, sau vor putea lua trenulețul spre Go­văj­dia, pentru a vedea un peisaj tul­burător, pe drumul ce duce spre primul furnal con­struit în Europa, în care au fost turnate câteva dintre piesele de rezistență ale Turnului Eiffel de la Paris.
Însă Castelul Corvineș­tilor nu mai este demult doar un loc pentru turiștii veniți din afara Hunedoarei, e în­săși inima orașului. Numai în zilele în care "Formula AS" a fost în vizită de docu­men­tare, la Castelul Hu­nia­zilor se desfășura o mare conferință, erau în toi pre­gătirile pentru un campionat național de tir cu arcul și se făceau ultimele retușuri pentru proiecțiile de gală din cadrul primei ediții a Fes­tivalului Filmului Euro­pean găzduită de Hune­doa­ra. "Organizăm conferințe, simpozioane, ne bucu­răm că vine lumea spre noi, cu idei de evenimente. Ford a filmat aici o reclamă im­por­tantă, care a rulat pe timpul Campionatului Mon­dial de Fotbal de anul trecut, cei de la Discovery au turnat aici, chiar în castel, finalul unuia dintre episoa­dele din «Supravie­țuitorul»! Din­colo de asta, ne ținem de programul nostru cultu­ral. Organizăm în fiecare lună serate camerale, invi­tăm cvartete de saxofon sau de coarde, concerte Stradi­va­rius, ne-am impus un stan­dard ridicat și nu ne per­mi­tem să-l coborâm", spu­ne, plin de entuziasm, Dan Bera. Tocmai a primit ves­tea că obiectivul turis­tic pe care îl administrează a fost pus pe coperta cele­brului ghid "Lonely Planet" pentru România și Bul­garia și e foarte bucuros. "E ceva, dacă a fost ales tocmai cas­telul nostru, dintre atâtea mii de imagini cu frumuseți din România și din Bulgaria!".

INFO TURIȘTI

* Vizitatori: Peste un sfert dintre vizitatorii cas­telului sunt străini, iar dintre aceștia, mai bine de un sfert sunt maghiari. Cehii, polonezii, sârbii și germanii vin și ei în număr mare. Săptămânal, ajunge la Hune­doara câte un autocar de japonezi!
* Aprecieri: Castelul Huniazilor este cotat în top 5 destinații din România, conform influentului site de turism "TripAdvisor", pe baza calificativelor date de vizitatori. "Amazing" (uimitor) este descrierea cea mai frecventă a turiștilor străini.
* Deschidere: 80% din suprafața castelului poa­te fi vizitată în momentul de față.
* Modernitate: Vizitatorii au la dispoziție o aplicație de telefon care îi ghidează prin castel, pot închiria tablete la intrare sau pot apela la tradiționalii ghizi.
* Prețuri: 5 lei (copii și studenți), 10 lei pensio­nari și 20-30 de lei (adulți).

Foto: Florentin POPA