Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Sănătate cu frunze verzi (I) - ZMEURUL și MURUL

Redactia
Lunile iunie și iulie sunt perioadele cele mai potrivite pentru recoltarea frunzelor unor plante medicinale, care acum își au maximul de substanțe active și energie. Și tot acum, datorită temperaturilor atmosferice ridicate, uscarea se face pe cale naturală, foarte rapid, nefiind nevoie de o uscare forțată, artifi­cia­lă. În primele luni ale verii, frunzele sunt, în general, mai puțin atacate de boli și dău­nători decât în lunile urmă­toa­re, deci există și o garan­ție de puritate a lor. Din aces­te considerente, vă propu­nem o serie de articole de­di­cate unor plante medicinale ale căror frunze au proprie­tăți vindecătoare și a căror perioadă de recoltare este iunie - iulie.

ZMEURUL
(Rubus idaeus)


Descrierea plantei

Apreciat la superlativ pentru fructele lui rubinii, atât de parfumate și dulci, Zmeurul este o plantă răspândită atât în flora spontană, în luminișurile din pădurile din zona de deal și de munte, cât și una cul­tivată în grădini. Crește sub formă de tufă cu tulpina dreaptă ce se arcuiește spre vârf, plin de ghimpi în partea inferioară, mai rari în partea superioară. Se înmulțește foarte ușor, devenind invaziv când crește­rea nu îi este controlată. Frunzele sunt păroase, for­mate din 3 până la 7 foliole de culoare verde, pe partea superioară, și argintie, pe cea inferioară. După culegerea fructelor, crenguțele se taie, pentru a favo­riza dezvoltarea lăstarilor care vor fructifica anul următor.

Recoltare și uscare

Persoanele interesate să aibă în farmacia casei frunze de Zmeur e bine să respecte câteva reguli, pen­tru a obține materie primă de bună calitate. Frun­zele se recoltează fără pețiol (codiță) în timpul înflo­ririi și fructificării, care corespund lunii iunie, în zonele de șes și deal, și lunii iulie, în zonele de deal sau munte.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). După uscare, se ambalează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie și se păstrează ca plantă întreagă, până înainte de folosire, când se fărâmă groscior.

Compoziția chimică

Frunzele conțin tanin, flavonoide, vitamina C, diferite săruri minerale.

Preparate din frunze de Zmeur

Infuzia
Mod de preparare:
2 linguri de frunze de Zmeur uscate și mărunțite groscior se dau într-un clocot cu 250 ml apă fiartă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Ceaiul se poate bea și neîndulcit, fiind plăcut la gust. Pentru cei mofturoși, se îndulcește după gust cu miere.

Decoctul
Mod de preparare:
4 linguri de frunze uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emai­lat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa eva­po­rată. Se strecoară fierbinte, prin tifon sau vată medici­nală, umectată cu puțină apă. Se folosește pentru gargară, în bolile gurii.

Tinctura
Mod de preparare:
2 lin­guri cu vârf cu frunze de Zmeur uscate și mărunțite groscior se pun la macerat timp de 10 zile, în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile, pentru o de­plină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt fla­con, îndepărtându-se eventua­lul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevă­zute cu dop-pipetă. Termenul de valabilitate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare:
4 linguri cu vârf de frunze de Zmeur uscate și mărunțite groscior se amestecă cu 1 litru de vin (alb, roșu) adus la fierbere. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoarcerea rezi­duului și apoi se lasă la decan­tat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul de­pus la fun­dul vasului. Se va com­pleta cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile, ținut la tem­peratura came­rei, dacă vinul fo­losit la prepa­rare are concen­tra­ția alcoolică de cel puțin 11 gra­de. În cazul concentrației al­cooli­ce mai mici de 11 grade, vinul medici­nal se va păstra la fri­gider.
Datorită conținutului în al­cool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducăto­ri­lor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Tratamente interne cu frunze de Zmeur

Există pe plan mondial ten­dința de a accepta tot mai mult terapiile alternative ca metode complementare în prevenirea, ameliorarea sau vindecarea di­feritelor boli. Preparatele din frunze de Zmeur pot fi o alter­nativă sau o comple­tare la ­medicația recomandată de medicii curanți.

* Fragilitate capilară la nivelul membrelor inferioare (datorită conținutului în flavonoizi)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Antidiareic
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Depurativ al organismului, datorită efectului diuretic, care se manifestă la nivelul rinichilor
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, înainte de masă. Frunzele de Zmeur se pot asocia, pentru detoxifierea orga­nismului, cu frunzele de păpădie.

* Hemostatic, în epistaxis (curgere de sânge din nas)
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din coajă de stejar.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
(Se face și un tratament local, prin aplicarea în nas a unui unguent hemostatic nazal, care se prepară în Farmacia Faltis.)

* Rehidratant
Hidratarea organismului este foarte importantă și necesară, mai ales în perioada sezonului cald, când transpirația e mai accentuată. Aportul de li­chide (apă) se poate asigura prin consumul zilnic de infuzie din frunze de Zmeur. Este un ceai plăcut la gust, asigurând organismului și diferite săruri mine­rale care se pierd odată cu transpirația. O băutură hidratantă, aromată și mai bună la gust, se obține dacă asociem frunzele de Zmeur cu părți egale de frunze de gutui și flori de iasomie.

* Aromatizant și edulcorant (în medicina pediatrică)
Unul dintre dezavantajele administrării medica­mentelor orale sub formă de pulbere la copii îl repre­zintă gustul neplăcut. Acesta se poate corecta folo­sind siropul de Zmeură, care se prepară astfel: 200 g Zmeură proaspătă se fierb câteva minute cu 500 ml apă. După 15 minute se filtrează. Se adaugă 500 g zahăr tos, dându-se apoi într-un clocot. Când încă mai este călduț, lichidul se filtrează din nou, pentru îndepărtarea unor eventuale impurități din zahăr. Rezultă un sirop plăcut la gust. Cu acest sirop se pot îndulci și alte ceaiuri obținute din plante medicinale.

Tratamente de uz extern

* Gargarisme - în bolile cavității bucale - afte, gingivite, micoze, extracții dentare
Se face gargară după fiecare masă sau după o extracție dentară, folosind un decoct din frunze de Zmeur.

* Spălături locale în afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi și fisuri anale sângerânde
Se fac cu un decoct din frunze de Zmeur, pre­parat după metoda prezentată mai sus. (Se pot aplica apoi unguente sau supozitoare de la Farmacia Faltis.)

MURUL
(Rubus fructicosus)


Descrierea plantei

Deși nu sunt la fel de apreciate ca Zmeura, Murele se află și ele printre cele mai căutate fructe ale pădurii. Cum până ce se vor coace mai durează ceva, acum e anotimpul de recoltare a frunzelor, și ele, pline de calități. Prezent în natură sub formă de arbust (tufe), Murul are partea aeriană formată din mai multe tulpini foarte lungi, atingând chiar 5-6 m, cu ghimpi puternici, în formă de gheare. Frunzele sunt alcătuite din 5 foliole inegale, cu pețiolul și nervura principală acoperite de numeroși țepi. Mu­rul este răspândit în zona deluroasă, la marginea pă­du­rilor, pe margini de poteci și pe coastele dealu­rilor. Există și o specie de Mur numită Murul de miriște (Rubus caesius), care crește în zona de câm­pie, pe lângă garduri, pe marginea apelor, și ale cărui frunze nu prezintă importanță terapeutică. Fructele lui sunt și ele slab dezvoltate, fără gustul și aroma rudelor din pădure.

Recoltare și uscare

Perioada ideală de recoltare a frunzelor de Mur e în lunile iunie-iulie. Din cauza ghim­pilor se cere o atenție deosebită la cules. Mâinile vor fi apărate cu o mănușă sau ciorap de lână, pentru a evita înțepă­tu­rile sau zgârieturile.
Uscarea se face la umbră, în strat subțire, pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, verande, balcoane). Se respectă aceeași tehnologie ca la frun­zele de Zmeur. După uscare, se amba­lează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează ca plantă întreagă, o mărunțire groscioară realizându-se îna­in­tea utilizării.

Compoziția chimică

Compoziția frunzelor de Mur este asemănătoare cu a celor de Zmeur, având în vedere că fac parte din aceeași familie botanică: Rosaceae. Ele sunt bogate în tanin, flavonoide, vitamina C și o serie de acizi organici.

Preparate din frunze de Mur

Infuzia
Mod de preparare: 2 linguri de frunze de Mur uscate și mărunțite groscior se opăresc timp de 30 de minute cu 250 ml de apă fiartă, după care se stre­coară. Ceaiul se îndulcește după gust cu miere.

Decoctul
Mod de preparare: 4 linguri de frunze de Mur uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic, aproximativ 15 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. Se va avea în vedere să se completeze la final apa evaporată. Se strecoară fierbinte prin tifon sau vată medicinală, umectată cu puțină apă, înaintea filtrării. Fiertura se folosește pentru uz extern.

Tinctura

Mod de preparare: 2 linguri cu vârf de frunze de Mur uscate și mărunțite groscior se pun timp de 10 zile la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plas­tic, prevăzute cu dop-pipe­tă. Ter­menul de valabilitate este de 2 ani de la data pre­parării. Dacă se observă depuneri pe perioada păs­trării, se agită flaconul îna­inte de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 lin­guri cu vârf de frunze de Mur uscate și mărunțite gros­cior se amestecă cu 1 litru de vin alb, adus la fierbere. Se lasă timp de 10 zile, agitându-se în fiecare zi. După 10 zile, vinul se filtrează fără stoar­cerea reziduului și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de un an de zile, ținut la temperatura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În cazul concentrației al­coolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul tera­peutic se va păstra la frigider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Tratamente interne cu frunze de Mur

* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, flebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

* Boli ale aparatului digestiv - diaree, colon iritabil
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se administrează câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană cu ceai de mușețel.
Vinul: se iau câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

Tratamente externe cu frunze de Mur

* Boli inflamatorii oro-faringiene
Se face gargară cu un decoct obținut din frunze de Mur. Pentru un efect mai puternic, frunzele de Mur se pot combina cu frunzele de salvie.

* Boala hemoroidală
Se fac băi călduțe cu o fiertură din frunze de Mur și flori de gălbenele, folosindu-se metoda decoctului prezentată mai sus.

* Afecțiuni bacteriene și alergice la nivelul pielii
Se folosesc pansamente umede reci (prișnițe), cu un decoct din frunze de Mur. Pentru obținerea lor se utilizează bucăți de cearceaf din bumbac spălat și îndoit de 6-8 ori, apoi umezit, care se aplică pe regiunea bolnavă, fără a se bandaja. Pansamentele cu vată nu sunt indi­cate, deoarece ab­sorb prea mult ceai și devin aderente, iar cele de tifon, având ochiurile prea mari, nu rețin umiditatea.

Pentru informații despre procesa­rea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@yahoo.com Pre­­paratele farmaceutice proprii pot fi vi­zualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din Româ­nia.