SUZI QUATRO

Dana Ene
"Nu m-am lăsat furată de mirajul «sex, droguri și Rock 'n' Roll»"

Este o mare stea a rock-ului mondial, una dintre primele femei care au făcut carieră în acest stil muzical dominat de bărbați. Năs­cută în America, într-o familie de imigranți italieni, Suzi și-a întâlnit gloria în Anglia, unde a scris istorie, căci este prima femeie care a "îndrăznit" să îmbră­țișeze chitara bas.
În cei peste 50 de ani de scenă, Suzi Quatro a vândut peste 50 de milioane de dis­curi și a reușit să colec­ționeze o mulțime de premii, iar în 2009, postul TV BBC a in­clus-o în topul celor "12 Re­gine ale pop-ului brita­nic". Plină de energie și bucuria de a cânta, la 65 de ani, vârstă la care multe fe­mei se mulțu­mesc doar cu postura de bu­nicuțe și se plâng că le lasă memoria, Suzi continuă să apară pe scenă, plină de en­tuziasm, și merge în turnee însoțită de nelipsi­ta-i chitară, la fel ca în anii adoles­cenței. "Îmi amin­tesc fiecare melo­die pe care am cân­tat-o sau compus-o vreo­dată. Am o memorie excelentă și asta se dato­rează, cred eu, faptu­lui că nu m-am ali­niat niciodată valului și nu m-am lăsat fu­rată­ de mirajul «sex, droguri și Rock'n'Roll»", declara ea într-un interviu recent.

Ziua scrisă în stele

Susan Kay Quatro (alintată Suzi) s-a născut pe 3 iunie 1950, în De­troit, Michigan, într-o familie cato­lică. A moștenit pasiunea pentru muzică de la tatăl ei, un inginer italian cu o inimă de artist. El a învățat-o să cânte la pian și percuții. Chiar dacă i-a școlit la fel pe toți cei cinci copii ai lui (patru fete și un băiat), Suzi s-a dovedit a fi, de departe, cea mai talentată dintre ei. Nu este deci de mirare că la nici 10 ani, fetița cânta în trupa de amatori a tatălui ei, bătând entuziastă la bongo (tobe africane), cu orice ocazie. La 14 ani, era deja o veterană a scenei. Cântase până atunci la târguri și tot felul de evenimente, alături de tatăl ei. În 1964 alcătuiește, împreună cu sora ei mai mare, Patti, și încă două prietene, o trupă de fete inti­tulată The Pleasure Seekers. "Știam să cânt la pian și percuții, dar Patti a decis altceva: «Tu o să cânți la chitară bas», mi-a zis ea. Iar eu am aprobat-o, chiar dacă nu știam exact cu ce se mănâncă. Cred că ziua aceea mi-a fost scrisă în stele", se confesa artista într-un interviu.
Dar Suzi a câștigat pa­riul. A descifrat, de una singură, toate secretele noului instrument, și i-a convins pe părinții ei că nu mai trebuie să meargă la școală, căci știe deja care este adevărata ei vocație - muzica, și vrea să i se dedice. Cum tână­ra ei formație obținuse un prim contract la nici trei luni de la înființare, pă­rin­ții s-au lăsat îndu­plecați. Fetelor de la The Pleasure Seekers avea să li se alăture, curând, încă o soră, Arlene, care mai apoi, în 1969, a fost înlocuită de cea de-a patra soră a lor, Nancy. În același an, trupa își schimbă numele în Cradle. Cu toate că s-au bucurat de un oarecare succes la nivel local, fetele de la Cradle nu au reușit să se impună în scena cam aglomerată a pieței muzicale americane. Sin­gura dintre surorile Quatro care avea să reușească cu adevărat a fost Suzi. Ea a fost descoperită de solistul și producătorul britanic Mickie Most, care la înce­putul anilor '70, o "exportat-o" peste ocean, în Anglia, unde avea să devină un adevărat idol al tine­rei generații.

Succese radiofonice

În 1973, înregistrează primul ei disc solo, intitulat chiar "Suzi Quatro" (1973). Nu a fost însă luată prea în serios de către critici, care au judecat-o mai mult după aspect: o fătucă de 1,52 m înălțime, androgină, cu o chitară mare în brațe, înconjurată de un grup de bărbați și hotărâtă să cânte rock. Ce putea fi mai caraghios?! Însă de multe ori, gusturile criticilor nu coincid cu cele ale publicului. La 23 de ani, melodia ei "Can the Can" ajungea pe locul unu în multe topuri europene. Era o adevărată performanță. Aceas­tă melodie și încă alte două, "48 Crash" și "Devil Gate Drive", îi aduc primele discuri de aur. Dar dacă Europa și Japonia au fost ușor de cucerit, în SUA avea să se impună abia în 1978, cu o melodie cântată în duet cu Chris Norman de la Smokie, "Stumblin' In".
Asemenea multor artiste din generația ei, Suzi Quatro și-a încercat norocul și ca actriță, apărând în mai multe filme la modă, precum serialul american "Happy Days". A avut și alte câteva apariții episo­dice, în serialele britanice "Minder" sau "Crimele din Midsomer" și tot în țara ei adoptivă a cochetat și cu teatrul. Ce-i drept, succesul actoricesc a fost modest, în schimb, Suzi a reușit să se impună la radio, unde a avut ani buni propriile ei emisiuni, pe BBC 2: "Rockin' with Suzi Q", și "Wake Up Little Suzi".
În 2007, și-a încercat și penița, când a lansat autobiografia "Unzipped", iar anul acesta, în ianuarie, a publicat primul ei volum de poezie "Through My Eyes".

File dulci-amare

Dacă din punct de vedere artistic, Suzi se poate mândri cu o carieră de invidiat, pe plan familial, ea a avut parte de multe suișuri și coborâșuri. Unul dintre marile ei regrete, după cum singură se confesa într-un interviu acordat în 2013 ziarului "Daily Mail", este faptul că nu a putut să-și sal­veze căsnicia cu chitaristul Len Tuckey, măcar de dragul copiilor. Cei doi au fost căsătoriți din 1976 până în 1992 și au împreună o fiică, Laura (năs­cută în 1982), și un fiu, Richard (născut în 1984). "Cel mai mult au avut de suferit copiii. Nu-mi pasă ce zic alții, psihologi sau ce-or fi ei, copiii își doresc întotdeauna ca părinții lor să rămână împreună." Iar faptul că artista s-a recăsătorit, la un an după divorț, cu producătorul german Rainer Haas i-a înrăutățit și mai tare relația cu cei doi copii. Cea mai afectată de despărțirea părinților a fost fiica ei, Laura, care s-a transformat peste noapte într-o rebelă, și, la 16 ani, a fugit de-acasă, renunțând la școală în favoarea unei slujbe de chelneriță într-un pub. Acum, la 17 ani de la incident, după ce a devenit și ea mamă, Laura pare să fi revenit la sentimente mai bune. Iar Suzi s-a mai relaxat puțin și își permite să fie fericită. Alegerea lui Rainer ca soț a fost de bun augur. "Succesul unei căsnicii fericite este distanța. Rainer petrece cea mai mare parte din timp la Hamburg, iar eu în Essex sau prin turnee. Avem însă un teren neutru, comun, un apartament în Majorca", declara artista.
Dacă vă numărați printre nostalgicii iubitori ai rock-ului anilor '70 și doriți s-o ascultați în concert pe Suzi Quatro, la București (10 iulie, Sala Palatu­lui), mai puteți găsi bilete pe myticket.ro. Au prețuri cuprinse între 100 și 260 lei.