Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Sănătate cu frunze verzi (II) - PĂTLAGINA și NUCUL

Redactia
- Sunt alte două plante de top, cărora li se culeg frunzele în primele luni ale verii, când energia lor dă în clocot și puterea de vindecare se află la maximum -

Frunzele de Pătlagină

- Nu există plantă mai banală, dar nici mai puternică decât ea. O călcăm în picioare, când ea merită să fie regina balului -

Descrierea plantei: Sunt trei specii de Pătla­gină răspândite în flora spontană din țara noastră: Pătlagina lată (Planta­go major), Pătlagina moale (Planta­go media) și Pătlagina îngustă (Plan­tago lanceolata), toate având impor­tanță terapeutică. Se deosebesc între ele prin aspectul frunzei. Pătlagina lată are frunza mare, lată și lucioasă, Pătlagina moale are frunza aco­pe­rită cu peri moi, mătăsoși, de unde și nu­mele, iar Pătlagina îngustă are frun­zele înguste, ca o lance. În flora spon­tană, plantele se întâlnesc pe margini de drumuri, în pășuni, și ca buruiană în culturi (cu precădere în cultura de trifoi și pe terenurile gazonate). Pătla­gina este răspândită în toată țara, de la câmpie și până în zona alpină.
Recoltare și uscare: Peri­oada de recoltare optimă este în lunile iunie - iulie, când frunzele încă nu s-au îngălbenit și nu au fost ata­cate de insecte, dar se poa­te continua până toamna, târ­ziu. Uscarea se face cât mai repe­de (pentru a evita bru­ni­ficarea frunzelor), la um­bră, în strat sub­țire, pe rame de lemn, coli de hâr­tie sau rogojini, în spații aerisite și bine ventilate (poduri, ve­ran­de, balcoane, șoproa­ne). După uscare, se amba­lează în săculeți de tifon sau pungi de hârtie. Se păstrează până la momentul procesării, ca plantă în­treagă, o mărunțire groscioară realizându-se înaintea utilizării.
Compoziția chimică: Frunzele de Pătlagină conțin mucilagii, un glicozid amar numit aucubozida, tanin, flavone, substanțe polifenolice cu proprietăți antiseptice, carotenoizi, fitosteroli, acizi grași, vita­minele A,C,K și enzime proteolitice.

PREPARATE DIN FRUNZE DE PĂTLAGINĂ

În funcție de scopul terapeutic urmărit, din frun­ze­le de Pătlagină se pot prepara: macerate, infuzii, de­coc­turi, siropuri, tincturi și vinuri terapeutice, iar pen­tru utilizare externă, ulei terapeutic și oțet me­dicinal.

Maceratul
Este singura tehnică de extracție a mucilagiilor dintr-o plantă medicinală, oricare ar fi ea, având în vedere faptul că mucilagiile sunt solubile în apă rece și insolubile în alcool.
Mod de preparare: 2 linguri frunze uscate și mă­run­țite de Pătlagină se opăresc cu 250 ml de apă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, la temperatura ca­me­rei, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere. Mucilagiile sunt un mediu prielnic pentru dez­voltarea microorganismelor, de aceea imediat du­pă filtrare, mai ales pe timp de vară, maceratul se păs­trează la frigider.

Infuzia
Mod de preparare:
2 linguri de frunze de Pătla­gină uscate și mărunțite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere.

Decoctul
Mod de preparare:
4 linguri de frunze de Pătla­gină uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de 30 minute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emailat. La final se completează apa evaporată. Se filtrează lichidul fierbinte, prin tifon sau vată medi­cinală, umezită cu puțină apă.

Tinctura
Mod de preparare:
2 linguri de frunze de Pătlagină uscate și mărun­țite groscior se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpe­zire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de valabi­litate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă de­puneri pe perioada păstră­rii, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare:
4 lin­guri de frunze de Pătlagină uscate și mărunțite groscior se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoar­cerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fun­dul vasului. Se va completa cu vin până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Terme­nul de valabilitate este de 1 an de zile la tempe­ratura camerei, dacă vinul folosit la preparare are concentrația alcoolică de cel puțin 11 grade. În ca­zul concentrației alcoolice a vinului mai mici de 11 grade, vinul medicinal se va păstra la fri­gider.
Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.

Oțetul medicinal
Mod de preparare:
4 linguri de frunze de Pătlagină se țin la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern, în bolile prezentate mai jos.

Uleiul terapeutic
Mod de preparare:
2 linguri de frunze uscate de Pătlagină mărunțite groscior se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe bain marie, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folosește extern, mai ales în bolile derma­tologice.

Siropul de Pătlagină
Siropul de Pătlagină se poate obține în casă, după următoarea me­todă: frunzele de Pătlagină proas­păt culese se zdrobesc cu aju­torul unui blender sau cu o ma­șină de obținut sucuri din fruc­te. Zeama rezultată prin stoarcere se amestecă cu un volum egal de miere. Se grăbește obținerea su­cului, dacă frunzele proaspete sunt lăsate câteva zile la congelator, după care se mărunțesc și se storc bine, într-o bucată de tifon împăturită. Amestecul de suc și miere se fierbe 20 de minute, se pune apoi în sticle bine închise, putând fi păstrat timp îndelungat. Prepa­ratul nu mucegăiește, datorită principiilor antibacte­riene conținute în frunze. Siropul de Pătlagină este printre cele mai vechi siropuri preparate de industria noastră de medicamente, având peste 50 de ani vechi­me. Este folosit pentru afecțiuni acute, subacute și cronice ale aparatului respirator (bronșite, traheite, laringite) însoțite de tuse cu expectorație dificilă. De asemenea, siropul se folosește ca edulcorant (îndul­citor) pentru alte ceaiuri cu proprietăți expectorante sau antitusive, de exemplu, ceaiul de tei. Această aso­ciere potențează efectul emolient al ceaiului respectiv.
Terapiile cu plante medicinale sunt terapii blân­de, de aceea efectul se observă după o perioadă mai îndelungată de tratament. În schimb, efectele ad­verse și contraindicațiile sunt mult mai puțin nume­roase decât în cazul medicamentelor de sinteză.

Tratamente interne

* Expectorant și antitusiv, în bolile aparatului respirator
Maceratul: se administrează câte 3 căni pe zi.
Siropul: se folosește ca atare, 3 linguri pe zi (la adulți) sau 3 lingurițe pe zi (la copii).

* Boli ale stomacului - gastrite, ulcer gastric, hemoragii gastrice
Maceratul: se administrează câte 3 căni pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Decoctul: se beau câte 3 căni pe zi.

* Atonia intestinelor, care se manifestă prin constipație
Se folosește maceratul de Pătlagină, câte 2 căni pe zi. Pentru a mări laxația, la cana de macerat se adaugă o lingură de semințe de in.

* Enterite diareice estivale infecțioase
Decoctul: se beau câte 2 cești pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de mentă.
Vinul: se administrează câte 30 ml, de 2 ori pe zi, după-masă.

* Depurativ - elimină acidul uric (efect uricozuric) și ureea din organism
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi.
Decoctul: se beau câte 2 cești pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după-masă.

* Afecțiunile anusului și rectului - hemoroizi, fisură anală
Mucilagiile din maceratul de Pătlagină înmoaie bolul fecal, prevenind constipația, o cauză importantă a întreținerii hemoroizilor sau a fisurilor anale.
Maceratul: se beau câte 3 căni pe zi.

Tratamente externe

* Furunculoză
Comprese cu frunze proaspete de Pătlagină. A­ceastă practică este foarte des menționată de medicina populară. Frunzele de Pătlagină lată, proaspete, se opăresc și se aplică pe zona infectată. (Efectul benefic în această stafilococie a pielii a fost demonstrat în urma lucrărilor efectuate în labora­torul de Farma­cog­nozie al Facultății de Farmacie din Iași, condus de prof. dr. Em. Grigorescu.) Prin acest tratament sim­plu, dar eficient se înlocuiește, de cele mai multe ori, metoda chirurgicală de extirpare a buboiului (furun­cu­lului).

* Urticarii, înțepături de insecte
Tamponări locale cu oțet sau ulei terapeutic. Se aplică pe zona afectată, de 2 ori pe zi.

* Bolile șezutului - hemoroizi, fisuri anale
Se fac băi anale, cu un decoct preparat după metoda prezentată mai sus. Pentru a mări efectul emolient, se pot adăuga și tărâțe de grâu.

* Boli ale cavității bucale, sângerări ale gingiilor și ale gâtului (faringite)
Se fac gargarisme de 2-3 ori /zi, cu decoctul preparat după metoda descrisă mai sus.

* Bolile ochiului
Se fac băi oculare cu o infuzie din frunze de Pătlagină (în cazul conjunctivitelor alergice). Pentru obținerea infuziei pentru spălături oculare e bine să se folosească apă distilată sau ser fiziologic, care se găsește în farmacii.

* Măști cosmetice pentru față
Se folosește maceratul din frunze de Pătlagină, sub formă de pansamente umede. Acestea se aplică seara, înainte de culcare, după demachiere și înaintea aplicării unei eventuale creme de noapte.

Frunzele Nucului

- Pe cât este de falnic și longeviv, tot pe atât de mare îi este puterea vindecătoare, ascunsă în frunzele lui, lucioase și parfumate -

Recoltare și uscare: Frunzele se recoltează din iunie până cel mai târziu în august, când au conținutul cel mai ridicat în substanțe active. Pentru a nu vătăma arborii nu se recoltează de pe același pom decât 2-3 kg de frunze proaspete. Se vor usca cât mai repede după recoltare (se depreciază foarte ușor), pe cale na­turală, în strat subțire, în locuri aerisite (poduri, ve­rande, șoproane, balcoane), ferite de soare. Se păs­trează nemărunțite, în cutii de carton, pungi de hârtie sau saci de rafie.
Compoziția chimică: Frunzele conțin taninuri, flavone, acid cumarinic, acid elagic, acid clorogenic, săruri ale acidului iodhidric și un derivat nafto­chi­nonic (juglonă).

PREPARATE DIN FRUNZE DE NUC

Infuzia
Mod de preparare:
1 linguriță de frunze de Nuc us­cate și mărunțite groscior se opăresc cu 250 ml de apă fiartă, se lasă la infuzat 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere.

Decoctul
Mod de preparare:
4 linguri de frunze uscate și mărunțite groscior se fierb la foc mic, timp de 30 mi­nute, în 500 ml apă, într-un vas din inox sau emai­lat. La final, se completează cu apa evaporată. Se stre­coară fierbinte, prin tifon sau vată medicinală umezită cu apă.

Tinctura
Mod de preparare:
2 linguri de frunze de Nuc, uscate și mărunțite groscior, se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se strecoară prin tifon, după care se lasă la decan­tat în frigider, timp de alte 6 zile, pentru o deplină lim­pezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, îndepărtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop-pipetă. Terme­nul de valabi­litate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se ob­servă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul îna­inte de utilizare.

Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 2 linguri de frun­ze de Nuc uscate și mărunțite groscior se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute pe bain-marie, în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile, după care se filtrează. Se folo­sește extern, mai ales în bolile dermato­logice.

Tratamente interne

* Boli ale aparatului circulator periferic - varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, în­dulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de Ginkgo biloba sau saschiu.

* Diaree infecțioasă estivală
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.

* Boli ale aparatului urogenital - cistite, pielite
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust, cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adău­gate într-o cană de ceai de gălbenele.

* Diabet zaharat
Infuzia: se beau câte 3 cești de ceai pe zi, îndulcit, după gust, cu edulcorant sin­tetic (zaharină, sucra­zit) sau extract fluid din rădă­cină de lemn-dulce.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fasole.
Un ceai antidiabetic mai eficient se obține prin asocie­rea frunzelor de Nuc cu teci de fasole și frunze de urzică. Se pre­pară folosind tehnica com­binată a decoctului și infu­ziei: 2 linguri de teci de fasole se fierb la foc mic, timp de 15 minute, în 250 ml apă. Se adaugă apoi 2 linguri de frunze de urzică și o lingură frunze de Nuc. Se lasă la infuzat timp de 30 minute, după care se strecoară. Se îndulcește după gust, cu un edul­corant neglucidic.

* Insuficiență tiroidiană (hipotiroidie)
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-un ceai divers.

* Tendință de îngrășare
Infuzia: se bea câte o cană de ceai, o dată pe zi, timp de 15 zile pe lună.
Pentru corectarea gustului se pot folosi edulco­ranți sintetici sau extractul fluid de lemn-dulce.
Tinctura: se ia câte 1/2 linguriță, o dară pe zi, vreme de 15 zile.

* Boli dermatologice - dermatite, dermatoze
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de trei-frați-pătați.

* Afecțiuni alergice - ce se manifestă la nivelul pielii prin prurit (mâcărimi) sau placarde eritematoase.
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, luate în puțină apă.

* Boli de natură inflamatorie de tip reumatic
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
(Administrarea internă se completează cu apli­carea unor cataplasme (prișnițe) pe locul afectat, cu o fiertură obținută din frunze de Nuc sau cu ungu­ente revulsive care pot fi procurate de la Farmacia Faltis.)

* Bolile șezutului - hemoroizi, fisură anală, prurit anal, rectită
Infuzia: se beau câte 3 căni pe zi, îndulcite cu miere.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbe­nele.

Tratamente externe

* Afecțiunile vaginului (micoze, infecții bacteriene cu germeni gram pozitivi și negativi), ale anusului și rectului (anite, rectite, hemoroizi externi)
Se fac băi vaginale și de șezut, cu o fiertură de frunze (4 linguri la 1 l de apă), făcându-se băi lo­cale. Se pot uti­liza apoi unguente, creme, ovule sau supozitoare.

* Afte, gingivite, stomatite, abcese dentare, extracții dentare
Se face gargară, după fie­care masă, folosind o infuzie din frunze de Nuc.

* Afecțiuni extinse ale pielii, de natură bacteriană sau fungică
Înainte de aplicarea unor creme sau unguente se fac băi cu o fiertură de frunze, obținută din 4 linguri frunze de Nuc la un litru de apă. După filtrare, se toarnă în apa de baie.

* Eczeme uscate și dermatite atopice (dishidroza)
Masaje locale cu ulei terapeutic obținut după me­toda prezentată mai sus.

* Eczeme (escare de decubit) sau ulcerații supurânde (ulcer varicos)
Se fac tamponări locale cu infuzie de Nuc, apoi se aplică unguente topice. (Farmacia Faltis prepară asemenea unguente.)

* Mătreața, dermatita seboreică a pielii capului
Se fac fricționări locale cu tinctură de Nuc, împre­ună cu tinctura de țelină, de usturoi și de tătăneasă. (Farmacia Faltis prepară o asemenea tinctură com­pusă. De asemenea, preparăm o Loțiune contra că­derii părului, pe bază de tinctură de Nuc, alături de tinc­tură de ardei iute și tinctură de china.)


Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.