DRAGOȘ DINCĂ - "Ne-am jurat că odată întorși acasă vom face o trupă românească, pentru români"

Bogdana Tihon Buliga
16 ani de Proconsul

"Aici, cu mine"

- Am ascultat de curând, o piesă nouă și fru­moasă Proconsul, alături de Andra și Ștefan Bănică Jr. Sunteți în plină campanie de relansare?

- Într-un fel, da. De ce spun "într-un fel"? Pentru că noi nu am încetat niciodată să cântăm, să lansăm melodii frumoase și de oarecare succes. Dar acum am hotărât să ne ocupăm cu mai multă atenție de promovare. Am decis să reluăm discuțiile cu presa la inițiativa noastră, la fel și cu fanii, ca să audă lumea din nou ce facem. Am schimbat doar strategia. Nu am lansat albume noi, pentru că nu mai este deloc productiv să scoți albume în prezent. Lansăm single-uri, melodii individuale. Chiar dacă avem material pentru mai multe albume, nu merită costurile im­pri­mării și distribuirii unui disc întreg. Iar acum a venit rândul acestei melodii, "Aici, cu mine", în care cân­tăm alături de Andra și Ștefan Bănică Jr.

- În toată perioada asta, cât ați fost dați dis­pă­ruți, voi ați avut concerte?

- Bineînțeles! Avem în medie un număr de o sută trei­zeci de concerte pe an, neschimbate de la for­ma­rea trupei. Chiar am făcut un bilanț anul acesta, iar după șaisprezece ani de existență, aceasta este media anuală a concertelor noastre. Deloc mică. Iată dovada că nu am stat degeaba niciodată. Faptul că ziarele nu au scris despre noi înseamnă doar că politicul și alte "fapte de presă" ne-au luat fața, cum se zice.

- 16 ani de Proconsul... Este ceva! Cum poate re­zista o trupă atâta timp în vremuri atât de insta­bile ca cele în care trăim?

- Trupele nu mai rezistă, pentru că ajung ca membrii lor să fie legați doar de partea financiară a acestei meserii. Noi nu am fost și nu suntem așa. Pe noi ne leagă mult mai multe lucruri, majoritatea bune, deși am avut, ca în orice "căsnicie" de durată, și neînțelegeri. Chiar am zis că anul acesta este "sweet sixteen", expresia care definește dulcele moment dintre copilărie și adolescență, maturizarea, cu bune și cu mai puțin bune. O trupă nu poate rezista nici doi ani, dacă pe oamenii din ea nu-i leagă valori co­mune, idealuri comune și, nu în ultimul rând, plăcerea adevărată de a cânta îm­preună. Noi nu am fost colegi de școală sau prieteni din copilărie, așa cum se întâmplă de obicei în trupele longevive, dar ne-am cunoscut într-un moment care ne-a unit. Cântam în Sue­dia, pe vapoare, departe de casă, pentru a ne câștiga existența. Ne-am jurat de atunci că vom face o trupă, odată întorși acasă, o trupă românească, pentru ro­mâni. Așa a apărut trupa Proconsul. Cred că do­rin­ța aceasta ne-a și deter­minat ca, după atâția ani, să cântăm tot numai în ro­mâ­nă, tot pentru oamenii noștri. Nu ne-a interesat niciodată cu adevărat o pro­mo­vare în afara țării, iar acum, cu atât mai puțin.

"Exclusiv muzică. Da, se poate!"

- Și ați reușit să "supraviețuiți" nu­mai din muzică?

- Da, până acum am reușit să trăim exclusiv din muzică. Bodo este singurul care de anul acesta a de­venit asociat la un restaurant. În rest, doar muzică și studio. Faptul că avem studioul nostru ne ajută mult, pentru că putem înregistra fără să ne coste ni­mic și, în plus, îl închiriem și altora, iar asta ne aduce un câș­tig suplimentar. Dacă nu îți dorești palate, vile, mașini de ultimă generație, tot felul de prostii din astea, poți trăi fericit și absolut decent din meseria pe care o iubești. Nu ai nevoie de compromisuri. Sun­tem binecuvântați de Dumnezeu, cu chiar mai mult decât ne trebuie.

- Ai spus că nu vă interesează succesul în afara țării. De ce? Vă simțiți obosiți sau... bătrâni?

- Dacă la vremea când am format trupa voiam să avem succes nebun în România, de câțiva ani ne-am dat sea­ma că am realizat acest lucru și am restrâns cercul preocupărilor noas­tre. Ne-am întemeiat familii, avem copii. Am ajuns la vârsta la care tra­gem mult acasă, spre "cuiburi". Sun­tem cu toții fericiți și mulțumiți. Chiar dacă suntem nevoiți să plecăm destul de des de acasă, din cauza con­certelor, ne bucurăm de foarte multă înțelegere în familie.

Muzica unește inimi

- Îți pun o întrebare mai de­li­cată: în ultimii ani s-a scris mult des­pre voi în presă, și nu tot­dea­una de bine, în legă­tură cu faptul că tu, Bo­do și Robert ați devenit neoprotes­tanți...

- Da, pentru că este surprinzător pentru oa­meni, mai ales pentru cei care se "hrănesc" cu senzațional, să vadă o tru­pă pop-rock, de suc­ces la un moment dat, că alege să se aplece spre latura spirituală. Noi am fost întrebați și am răspuns. Nu am încercat să facem ma­re tam-tam cu trecerea noastră la neoprotestanți, de fapt cel mai mult s-a scris așa, la persoana a treia, fără să fim noi cu adevărat intervievați pe această temă...

- O fac eu, acum. De ce ați ales să vă schimbați credința? S-a întâmplat ceva în viețile voastre? Cum se împacă pocăința și viața de rock star?

- A fi pocăit a devenit un cuvânt peiorativ. "Uite la acela, s-a pocăit!", se spune. Un motiv în plus să fie des­tul de greu să împaci aceste două lumi. Noi în­cer­căm să ne smerim, să-L punem pe Dumnezeu în prim-plan în concertele noastre. Uneori reușim, alteori nu. Suntem atenți la ceea ce spunem, versurile melodiilor noastre au mesaje pozitive. Asta îți spun, din punctul nostru de vedere. Problema este alta. Problema este că suntem judecați din toate părțile. Unii spun că dacă ne-am pocăit ar trebui să stăm cu cenușă în cap, în­tr-un colț, alții spun că nu vin la con­certe de pocăiți. Eu spun că toată lumea e binevenită. Îi așteptăm pe toți.

- Ați avut de pierdut profesional odată cu ale­gerea voastră? Românii nu au învățat încă să fie foarte toleranți...

- Și este surprinzător, mai ales că românii sunt creștini, iar creștinismul ar trebui să însemne în pri­mul rând toleranță. Dar să știi că zidul de care ne-am iz­bit nu a fost numai din partea or­todocșilor, și neo­protestanții ne-au arătat cu degetul. Unii pentru că ne-am pocăit, ceilalți pentru că nu sun­tem suficient de pocăiți. Dar iată-ne supravie­țu­ind, având vieți liniștite, carieră, con­­certe, colabo­rări... Revenind la în­trebarea ta, da!, foarte mult am avut de pierdut. Dar la final, bene­fi­ciile sunt mult mai mari decât sa­cri­ficiile. Nu ne trebuie multe lucruri, atâta timp cât suntem bine cu fa­mi­liile noastre, copiii ne sunt sănătoși, isteți, primii pe la ei prin clase...

- Dragoș, cine vă iubește pen­tru muzica voastră, un­de vă poate vedea?

- Nu trebuie decât să vizionați site-ul nostru, www.proconsul.com. ro, unde sunt toate datele actua­li­zate. Avem tot felul de proiecte, ac­țiuni sociale. Vom continua la mare seria de concerte "Fii star alături de Pro­con­sul", în care oricine vrea să cânte pe scenă alături de Bodo, o poate face. Anul trecut am avut, în stațiunea Jupiter, zece astfel de spectacole, cu mare distracție și voie bună. Am și râs, dar am desco­perit și vreo două voci foarte frumoase, care i-au ținut bine piept lui Bodo. Referitor la colaborări, am fost reticenți la ele în trecut, dar de când avem studio și ne trece foarte multă lume pragul, ni s-au deschis și nouă ochii, am văzut că multe piese frumoase de-ale noastre se potrivesc cu alte voci foarte bune de la noi. Și colaborarea cu Andra și Ștefan s-a născut din dorința de a arăta că nu există bariere de vârstă și gusturi, când e vorba de muzică. Fiecare dintre noi vine din stiluri total diferite, avem public cu totul diferit, dar iată că muzica unește inimi. Am un prieten care spune mereu că abia după patruzeci de ani începe distracția. Are dreptate, pentru că până la vârsta asta, ar trebui să știm deja ce vrem în viață, să avem o familie, o meserie, să mai termi­năm cu căutările, cu neliniștile. Așadar, la mijlocul vieții vine vremea liniștii și, implicit, a veseliei, a gândului senin. În ace­lași spirit așteptăm cât mai multă lume la concertele noastre, pe ori­cine, oriunde, oricând.

Componența trupei "Proconsul"
- Dragoș Dincă - chitară, vocal
- Bogdan Marin Bodo - vocal
- Traian Ursache - bass
- Robert Anghelescu -clape
- Valentin Petricenco - tobe