Minunile Sfântului Luca al Crimeei

Cristian Curte
Minunile săvârșite de Sfântul Luca al Cri­meei sunt strâns legate de viața sa.

El vine și acum în sălile de operație ale spi­talelor, pentru a-i ajuta pe cei ce-l roagă, așa cum o făcea și în timpul vieții. Unii dintre credincioșii cărora el le-a apărut în timpul unor intervenții dificile, ope­rând cot la cot cu ceilalți medici, l-au descris fidel, așa cum îl știm din fotografiile de epocă - cu barbă albă, purtând ochelari mici și rotunzi, îmbrăcat într-un halat medical de modă veche. Într-una din mi­nuni, sfântul se folosește de același bis­turiu străvechi, pe care l-a avut în anii de pribegie. Și toate aceste mărturii vin de la oameni care nu-i cunoșteau viața, dar care au avut multă nădejde atunci când l-au rugat să le mijlocească vindecarea.

Zidurile transparente

În spitalul din Simferopol a fost adusă, pentru a fi operată, o fată grav bolnavă. Era într-o stare critică, iar intervenția ur­ma să fie foarte riscantă, așa că doctorița care urma să o opereze a chemat-o pe ma­ma copilei și i-a spus că nu-i poate garanta nimic, pentru că nu știe dacă fetița va su­pra­viețui. Dar cum nu exista o alternativă, micuța a fost dusă în sala de operații.
Zdrobită de durere, mama a ieșit în curtea spitalului și a început să se roage cu lacrimi în ochi. Avea mare nădejde la doi sfinți - Sfântul Pantelimon, unul din­tre marii martiri și doctori fără de arginți ai pri­melor veacuri creștine, și Sfântul Luca, ale cărui moaște se aflau chiar în Simferopol, în catedrala unde păstorise în ultimii ani ca episcop. În timp ce mama se ruga s-a petrecut o minune. Harul ru­găciunii i-a deschis ochiul inimii și a putut vedea prin pereții spitalului, ca și cum ar fi fost de sticlă. Uimită, a asistat la toată operația copilei ei. A văzut masa chirurgicală pe care se afla întinsă fetița, pe doctoriță și pe cei care o asistau. Dar lângă medici mai erau doi bărbați, pe care femeia i-a recunoscut din icoane - Sfântul Mu­cenic Pan­telimon, care ținea în mână o lumânare mare, aprinsă, și Sfântul Luca al Crimeei. Din când în când, atunci când era nevoie, doctorița cerea in­strumentele chirurgicale asistentei, iar aceasta i le întindea, dar, înainte să ajungă în mâi­nile ei, le lua Sfântul Luca și le dădea apoi doctoriței. Mama fetiței a putut privi așa la toată intervenția. Când aceasta s-a terminat, pereții clădirii au redevenit opaci. După ce doctorița a ieșit din operație, i-a spus femeii: "A mers foarte bine, incre­dibil de bine!". Atunci mama cea greu încercată i-a povestit întreaga vedenie. "Acum înțeleg de ce, cât timp am operat și voiam la un moment dat vreun instrument chirurgical, nu apu­cam să i-l cer asisten­tei, că mă și trezeam cu el în mâini", a spus doctorița, convinsă că minunea fusese adevărată.

Salvat de cancer

Un creștin de 46 de ani din Kavala, localitate aflată în nordul Greciei, s-a îmbolnăvit de cancer. Tumora se dezvoltase pe creier, și medicii au încercat să o ope­reze. Din nefericire, după doar trei ani de zile, ea a apărut, de data aceasta în altă parte a craniului, mult mai adânc, astfel încât chirurgii nu puteau să ajungă la ea pentru a o extirpa, fără a leza masa neuronală, uci­gând pacientul. Disperat, bărbatul a alergat de la un spital la altul, rugându-i pe medici să-și asume riscul de a-l opera, dar niciunul nu a îndrăznit. În starea aceea de deznădejde, o rudă l-a sfătuit să meargă la o biserică închinată Sfântului Luca. Acolo a găsit un preot râvnitor, care s-a rugat mult pentru el și a slujit Paraclisul Sfântului, trezindu-i nădejdea în vindecare. Drumul i s-a deschis. Într-o zi, bolnavul a întâlnit un medic curajos, care și-a asumat riscul să opereze tu­mora. Înaintea dificilei intervenții, bietul om l-a visat pe Sfântul Efrem cel Nou, care i-a spus să stea liniștit, pentru că totul va fi bine. A fost operat pe 13 martie 2007 și, când se afla pe masa de operații, s-a întâmplat o minune. Deși era anesteziat, a început să perceapă realitatea din jurul său. Îi vedea pe medicii din sala de operație, iar împreună cu ei se aflau și Sfântul Efrem cel Nou și Sfântul Luca al Crimeei. Sfântul Efrem îl ținea cu drag de o mână, iar cu cealaltă arunca asupra capului său raze strălucitoare. Sfântul Luca era așa cum îl știm din fotografii, și folosea la incizii același bisturiu vechi, cu care operase mii de bolnavi, în ste­pele înghețate ale Siberiei. După ce intervenția a luat sfârșit, bolnavul a fost dus la sec­ția de terapie intensivă. Acolo l-a întâlnit din nou pe Sfântul Luca, care i-a spus: "Să știi că am fost și eu cu tine în sala de ope­rații!" Din camera alăturată l-a auzit pe chirurg zicând: "E prima dată în viața mea, când fac o ope­rație atât de ușoară!"

O vizită tămăduitoare

O credincioasă din Trikala s-a trezit cu o tuse puternică și per­sistentă. A luat medica­mente, dar tusea nu se oprea defel, așa că a mers la doctor. I s-a recomandat efectuarea unei tomografii, la care au apărut inflamarea lobului stâng și o serie de noduli în plămâni. Speriată, femeia a mers la un preot din apro­piere, care i-a recomandat să se roage Sfântului Luca al Crimeei. Creștina a avut încredere în preot, deși nu știa de minunile săvârșite de sfânt. A mers într-o biserică unde exista o icoană a lui, apoi i s-a rugat acasă, cu multă nădejde. Seara, Sfântul Luca a vizitat-o, iar când i-a apărut, a simțit că-i amorțește întregul trup, dar starea aceasta a trecut după întâlnirea misterioasă.
A doua zi a mers la un nou control, unde i s-a făcut o nouă tomografie, în vederea unei intervenții chirur­gicale, dar doctorii nu au mai avut ce să opereze, pen­tru că plămânii erau curați, și perfect sănătoși.

Operând în echipă

Arhimandritul Nectarie Antonopoulos, starețul Mâ­­năstirii Schimbarea la Față din Sagmata, a con­tribuit mult la popularizarea Sfântului Luca al Crimeei, în rândul creștinilor orto­docși din Grecia. A adunat mărturii despre mi­nunile săvârșite de sfânt, i-a publicat viața și a organizat multe pelerinaje la mormântul său. Părintele arhimandrit a consemnat el însuși una dintre aparițiile miraculoase ale sfântului în sala de operații. De data aceasta, chirurgul celest nu a fost văzut doar de bolnav și a lăsat în urmă și o mărturie palpabilă...
Totul a început la Atena, cu un copilaș foarte bolnav, atât de bolnav, încât medicii greci au spus că nu poate fi operat în țară și i-au recomandat familiei să meargă în Ger­mania, unde exista un centru medical echipat cu o aparatură de ultimă generație, în măsură să faciliteze intervenția. Părintele arhimandrit Nectarie a însoțit familia în Germania și a stat împreună cu ei, pe toată durata operației. La sfârșit, după multe ore, medicii germani le-au spus că nu înțeleg de ce au bătut atâta cale din Grecia, când au în țară un specialist atât de bun. Mirați, părinții au întrebat cine e vestitul doctor despre care vorbesc.
"Cel care ne-a susținut, ne-a dat instrucțiuni pre­țioase și a condus de fapt operația. E un pro­fesionist la cel mai înalt nivel! Putem spune că datorită lui operația a avut succes", au răspuns spe­cialiștii germani.
"E ciudat, dar cu noi nu a venit niciun spe­cialist, faceți o confuzie..."
Fără să înțeleagă ce s-a întâmplat de fapt, doc­torii germani au încercat să le descrie cum arăta ma­rele specialist grec - în vârstă, cu barba albă și îmbrăcat cu un halat medical de stil vechi. I-au che­mat pe părinți să le și arate semnătura doctorului, în registrul de operații. Când părintele Nectarie s-a uitat, acolo stătea scris de mână cu caractere chi­rilice: "A?????????? ????" - Arhiepiscop Luca.