Corole de minuni

Cititor Formula AS
O dimineață cuminte

Aprind candela de sub icoana Sfintei Fe­cioa­re. Are mâinile împreunate și privirea ridi­cată către cer. Se roagă. O rog și eu cu umi­lință să-mi dăruiască dimi­neți liniștite și cuminți ca aceasta care tocmai începe. O rază timidă de soare își face loc prin geam și mă anunță că o nouă zi se naște. Îmi umplu plămânii cu aer rece, curat. Îmi spăl fața cu apă proaspătă și mă uit către răsărit. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru minunea de a-mi dărui o nouă zi. Inspectez ograda. Găinile și-au început concertul obișnuit. Albe, roșii, negre, cu pene în toate culorile, își vorbesc, se ceartă, se plimbă, își împart sau își dis­pută un grăunte sau o biată râmă care le-a căzut vic­ti­mă. Cocoșii anunță deșteptarea umflându-și piep­tu­rile. Bat din pinteni, bat din aripi, și înțelegi imediat cine este mai-marele ogrăzii. Ghemotoacele de puf își fac și ele de lucru pe lângă grijulia cloșcă. Fe­reas­că-l Dumnezeu pe Pisi să se apropie de vreunul din puii ei... În cotețul iepurilor e veselie mare. Sar, se joa­că, fac tumbe. Cine alta de­cât Delmi, cățeaua cea cre­din­cioasă și galeșă, mă iu­bește mai mult și mai mult, și sare pe mine, mai mai să mă pună jos, ca să-mi poată linge obrazul? N-am în­­cotro și mă tăvălesc cu ea în iarba încă plină de rouă, să-i răsplătesc declarația de dragoste. Mă uit că­tre ghivecele mele. Le vorbesc, le alint, le mut un pic mai către soare. Le ud din bel­șug cu apă din fân­tână. Muș­­catele al­be au înflorit, ce­le roșii au boboci. Cac­­tu­șii stau țe­poși și mândri. Să nu uit cumva să po­­vestesc de tran­dafirul din colțul curții. De primă­vara, devre­me, și până aproape ce ca­de prima brumă, el înflo­reș­te. Flori după flori, gal­­ben-aurii. Și să nu uit nici de stra­tu­rile de ochiul-boului care străjuiesc gră­dina de legume. Ele chiar sunt mân­dria mea.
Odată vizita încheiată, e tim­pul pen­­tru o cană cu ceai. O beau cât este încă li­niș­te, până când minunea cu ochii al­baștri nu s-a tre­zit. Apoi ur­mea­ză pre­gă­tirile pentru o nouă zi de școa­lă. "Să fii cuminte, atent, curat, să nu uiți lec­ția, să nu uiți că te iubesc." Poarta se trântește în urma lui și eu și ursul de pluș, și Batman, și Peter Pan rămâ­nem în­tr-o plăcută așteptare, până ce se va întoarce acasă, ca să as­cultăm din nou povești despre mate­ma­tică, ci­ti­re, desen și domnișoara în­vă­țătoare.
Delmi sare veselă pe lângă mine, în felul ei de a mă ruga să mergem la plimbare. Ca de fiecare dată, mă în­duplecă și plecăm amândouă către islazul din spatele casei. Soarele strălucește. Nici un norișor pe cer. Aler­găm amândouă. Eu mai puțin. Mă culc în iar­ba moale și închid ochii. Ascult cântecul gâzelor. Peste câteva luni, pe câmpul din față vor înflori florile mele preferate, flori de floarea-soarelui. O să culeg în fie­care zi și o să-mi îm­po­dobesc casa cu ele.
Acuși se face de prânz și în bucă­tă­rie va trebui să mi­roasă plăcut, a "ceva bun". Vreau să pot răs­plăti po­vestea unei note de 10. Mă întorc cu respect și recu­noș­tință către i­coa­na Sfin­tei Fe­cioa­re. O rog să-mi dă­ru­ias­că mereu di­mineți li­niștite și cuminți ca aceas­ta.

MARIA BARBU - Giurgiu

Să trăiești! Asta e fericirea!

În marea fugă a vieții, fericirea trece, adesea, pe lângă noi. Un tren care nu oprește în gara unde îl așteptăm. Iar atunci când oprește, pe peron nu e ni­meni... În ce mă privește, eu nu cred că fericirea tre­buie așteptată ca un eve­niment. Cred mai degrabă că ea se află în toate cele, sub pașii noștri, la margini de drum. Problema este că ea se lasă văzută cu o parte a ființei care unora le lip­seș­te: sufletul. Că se lasă ade­me­nită numai și numai în pre­zența afecțiunii și a bucu­riei de a trăi. Argumente? Pro­pria mea fericire! Rân­durile de față, scrise toate în jur­nalul unui om care a des­coperit bucuria în mărun­ți­șurile nevăzute ale vieții de zi cu zi. De exemplu...
* Să se agațe de tine, pe ne­aș­teptate, un ciulin, dor­nic să-și răspândească semințele cât mai departe în lu­me și tu să-l des­prinzi de pe tine, să-l arunci, îna­poi, pe câmp.
* Să ți se dăruiască o băs­mă­luță înnodată și plină cu nuci, un măr ionatan și multe vorbe de suflet - ție, cel ca­re și-a pierdut demult dărnicia.
* Să porți de mână un orb înalt și distins, și tu să ai acasă cearșafuri albe, brodate cu cireșe roșii și frunze verzi.
* Să-ți speli, zi de zi, pântecele tău de femeie care n-a născut niciodată, și să dai, dimineață de dimi­neață, boabe de grâu unei tinere perechi de gu­gu­știuci.
* Să-l vezi câteodată pe bunul tău, în cămașa lui albastră ca o floare de in, cum îți arată, cu mâna întinsă, pământurile furate de CAP. Și a doua zi, când te trezești dimineața, să-I mulțumești bunului Dum­nezeu că pământurile sunt acum ale tale...
* Să dorești o carte, dintr-o vitrină, atât de mult, încât să intri în librărie, anume pentru a o atinge: tu, student sărac, care mai crezi în minuni.
* Să alergi la nesfârșit, cu câinele tău, prin iarba înaltă și verde, să te trântești gâfâind pe pământ, și câinele, fericit, să te lingă pe obraz.
* Să asculți muzica lui Vivaldi și să simți cum ți se așează, încet, o aripă de înger peste suflet.
* Să fie o noapte cu lună, să dormi și să visezi din nou - de data asta pe străbunicul tău, Gheorghe, mai înalt și mai slab decât îl știi din cele două fotografii care au rămas după el. În vis, el să te privească blând, să-ți ceară de mâncare și o țuică. A doua zi, dis-de-di­mi­neață, să te apropii sfioasă de un bătrân cerșetor, să-i dai de mâncare o mămăligă și de băut o țuică, să-ți ceri iertare că n-ai să-i dai mai mult, mai bun, să-l întrebi cum îl chea­mă, și el să-ți răspundă: Gheor­ghe.
* Să-ți fie dor de liniștea deplină de pe malul acela de lac, unde stăteai, la pescuit, alături de tatăl tău. Să-ți fie dor de zâmbetul lui de tată-copil, de ochii lui strălu­citori și plini de mândrie pentru fata lui cea frumoasă și deșteaptă, ca ni­meni alta în lume.
* Să te prindă ploaia, s-o pri­mești ca pe un dar al ce­rului, s-o lași să te pătrundă până la piele și dincolo de ea. Să simți cum te spa­lă de toate pă­catele tale de om și te lasă curat ca un prunc.
* Să ai curajul să înfrunți pri­vi­rile mirate, neliniștite sau dis­pre­țui­toare ale celor care nu înțe­leg că nu-ți părăsești țara, pentru că îți place cerul ei variabil, mai mult noros, pentru că îți place să lupți și să învingi, pen­tru că îți plac cu­lorile drapelului românesc, pentru că îți plac oamenii ei plini de lumină și atât de puternici...
* Să-ți amintești dimineața în care ai descoperit Bise­rica și pe Dum­nezeu. Biserica mică și, în aparen­ță, pustie, unde mâncai ana­fură dintr-un castronaș - pus acolo anume - și care era locul în care reveneai me­reu, pentru că te simțeai cel mai ocrotit copil de pe lu­me. Locul unde te veghea cineva mare și bun. Un ci­ne­va după care te uitai tot timpul în jur, să-l des­co­peri. Acel cineva după care și astăzi te uiți mereu, în același loc.
* Să vrei să ajungi pe Luceafăr și, odată ajunsă aco­lo, să-l mângâi un pic pe scoarța strălucitoare și să-l rogi frumos să-ți împlinească o mare dorință: să nu-ți mai electrizeze nopțile, luminând în fereastra ta. Apoi să revii repede pe cealaltă planetă albastră - pe Pământ -, unde te așteaptă cei dragi sufletului tău: toate cărțile necitite, câinele, toți ciulinii din lu­me, luna, soarele, ploile, visele, turturelele, frunzele, norii, merele, amintirile, nucile, iubitul - care chiar dacă nu e lângă tine - există... Să trăiești! Aceasta e fe­ri­cirea!

DANIELA PANAIT - București

Scândura din gard

Sunt un copil de țărani, născut într-un sat din mij­locul Moldovei. Copil pentru care mirosul de benzină lă­sat în ur­mă de câte o mași­nă care străbătea în fugă ulița sa­tului, stârnind praful de nu se mai vedea vârful mă­rului în care stam cocoțată, mă făcea să visez la splen­dorile unei lumi pe care nu o știam, dar pe care mi-o ima­­gi­nam. O lume de poveste, cu sumedenie de lumini aprinse în noap­te (în sat aveam doar un singur bec, atârnat în vâr­ful stâlpului la moș Gră­dinaru), o lume în care copiii pu­teau să mă­nânce ciocolată în voie, puteau să se tragă în scrân­­cioabe și să se dea pe to­bogane, să meargă la co­fe­­tă­rie, întocmai cum îmi povestea mama, când se întorcea de la târg. Atât de mult mi-am dorit să văd și eu aceste minunății, încât nu m-am lăsat până nu am convins-o să mă ia și pe mine la oraș - nu să mă dau în scrânciob ca bo­ierii de-acolo - ci ca să vindem mere și pe­re, prune și câte alte fructe al căror miros îl simt și azi, de aici de de­parte. Dar pentru mine, ele nu aveau im­por­tan­ță, trăiam nu­mai la gândul în­ghe­­țatei pe băț, învelită în hârtie albastră, pe care aveam s-o mănânc de îndată ce ma­ma va vinde câteva kilo­gra­me de mere sau pere la târg.
A trecut timpul și am lăsat în urmă co­pacii, col­bul dru­mului, becul atârnat în vâr­ful stâl­pu­lui din fața ca­sei și am plecat în lumea la care nu o dată visasem. Cine să-și fi imaginat pe atunci că singurul loc în care aveam să fiu fericită cu adevărat urma să rămână că­suța împrejmuită de copacii grei de flori primăvara, că­suța peste care iarna se ridicau nămeții, dealuri albe pe care mă cățăram îmbrăcată cu un palton lung, de-al tatei. Ca și cum n-ar fi fost destulă această în­depăr­tare, soar­ta a vrut să ajung și mai departe, în A­me­rica. Am plecat și am luat cu mine singura mea avere, fetița. Acum stăm seara, în fața fe­res­trei deschi­se, și cum golful e la o pal­mă de loc de casă, co­pila îmi spune: "Mama, miroase a mare!". "Da, ma­mă, miroase", îi răspund. Și ea dea­­pănă mai de­parte: "Mi-e așa de dor de marea noastră de-aca­­să, mi-e dor de dea­lurile noastre, de Bucium, de dea­lu­ri­le de pe Copou, de mirosul florilor de tei... Ție nu ți-e dor, ma­mă?". Mă uit la ea și-i răs­pund: "Ba da, mi-e dor, mi-e dor și mie de-ACASĂ, mi-e dor de Iași, de Co­pou, dar pentru mine aca­să e mai ales acolo, în satul în­și­ruit de-o parte și de alta a râului Jijia, satul copilăriei mele.
Unde or fi zburat toate? Ce s-o fi făcut cu mi­rosul de co­zonac cu care se umplea toată ogra­da, când scotea mama tăvile din cuptor? Ce s-o fi întâmplat cu mieluții pe care-i aduceam în brațe de pe deal, seara, când ve­neam cu oile de la păs­cut? Unde or fi dispărut aguzii, în vâr­ful cărora îmi atâr­nam mărțișorul, pe la jumăta­tea lui Mar­tie, ca să mi se îndeplinească toate dorin­țele? S-au dus toate, dar eu le am aici, în su­fletul meu, ima­gini atât de vii, încât văd o scân­­dură desprin­să dintr-un gard ce se zbate în bătaia vântului, văd movila de nisip pe care stam și plângeam, pen­tru că mama mă con­si­de­rase prea mică să merg și eu la ziua recoltei, cu su­rorile mele mai mari. Mai văd și acum pă­mântul zbi­cit de soa­re­le pri­măverii, pe care mă jucam cu pă­pu­șile fă­cute din niște ciocalăi de porumb, mă văd în­călțată în niște ciz­me de gumă, pli­ne ochi de glod, și venind victorioasă din vârful dea­lului, cu cinci viorele în mâ­nă, prilej cu ca­re mama mă certa amarnic, că doar atâția pui vor scoate cloș­tile, câte viorele am adus eu în vale...
Dacă aș putea să dau timpul înapoi, nu mi-aș dori să trăiesc în altă parte, decât acolo, în sătu­cul despicat drept în două de râu, înconjurat de copaci și potopit de fu­mul care se ridica alene dea­supra satului, pe în­se­rate...

FLORENȚA MIHAI - SUA