Un partid nereformabil - PSD și asociații

Toma Roman
Scandalul "corupției la vârf", provocat de inculparea ju­ridică a premierului Victor Ponta, a afectat ine­vi­tabil și partidul acestuia, PSD-ul.

Cei care definesc gruparea drept "boala de un sfert de secol a României" s-au grăbit să tragă concluzia că ea este în pragul disoluției. Inculparea li­de­rului ei, survenită în urma unui lung șir de puneri sub acu­zație și arestări ale conducătorilor locali ai partidului, a pă­rut, într-adevăr, o lovitură decisivă. Cel mai mare partid al țării s-a pomenit într-o situație (aproape) fără ieșire. Pe de o parte, el este la putere, deținând toate pârghiile eco­no­mi­ei. Pierderea administrației ar însemna și pierderea "sur­selor" pe care își bazează "unitatea". Pe de altă parte, o că­dere a liderului său - însoțită de căderea lanțului de de­pen­dențe prin care acesta se susține - ar provoca o criză de ma­nagement politic, momentan neexistând înlocuitori de talie ai acestuia. PSD-ul este, deci, "condamnat" să rămână la putere, cu același lider, cu toate consecințele de imagine și impact politic decurgând de aici. În ciuda scandalului (care într-o democrație reală ar fi provocat plecarea de bună voie a împricinatului de la conducere), Ponta nu are însă nici băr­bă­ția, nici demnitatea de a se retrage, cel puțin până la cla­ri­fi­carea, într-un fel sau altul, a situației sale. El știe că tim­pul atenuează loviturile de imagine și că, fără el și gașca de sus­ținători, PSD-ul și-ar accelera procesul de eroziune, pu­tând ajunge chiar la dizolvare. Interdependența partid-lider, sti­mulată cu abilitate de Ponta, a dus, din perspectiva PSD, la im­posibilitatea schimbării liderului său. O succe­siune gen Năs­tase sau Geoană este, cel puțin în acest mo­ment, ex­clu­să. Pe termen mediu și lung, problema se pune, totuși, altfel.
PSD-ul s-a născut (ca FSN, FDSN, PDSR) prin acțiu­nea de recuperare a cadrelor și structurilor necompromise ale PCR, inițiată, încă din 1989, de Ion Iliescu. "Părintele-fondator" își dorea un "socialism cu față umană", de tip gor­­baciovist (din încă existenta URSS). Sub presiunea so­cie­­tății civile, dar și a conjuncturilor internaționale (URSS des­tră­mându-se), el a acceptat asumarea unei ideologii social-democrate, cumpărând - după decesul liderului său is­toric, Sergiu Cunescu - PSDR-ul. Componența struc­tu­ri­lor de par­tid, suprapuse peste cele administrative, în si­tuația deți­nerii puterii, nu s-a schimbat, liderii PSD-ului fiind tot foștii activiști comuniști din eșalonul secund al no­men­claturii, lu­crătorii acoperiți ai fostelor servicii secrete, afa­ceriștii ri­dicați la suprafață de tulburarea istorică de după că­derea lui Ceaușescu. "Elita" formată astfel a păstrat "obi­ceiurile an­tecesorilor", manipulând Justiția după bunul ei plac, jefuind în impunitate economia țării, practicând de­cla­rativ - pentru că împrejurările o cereau - o aderență de vitrină la normele de­mocrației europene și, evident, la va­lorile stângii demo­cra­tice. Ca în Rusia, unde după pa­ran­teza Elțîn, în epoca lui Putin, "serviciile" au preluat toa­te sur­sele și pârghiile eco­no­miei, liderii PSD-iști au de­venit cei mai mari "pro­prie­tari", oameni de afaceri, "ba­roni" ai di­­verselor unități teri­to­rial-administrative. Propa­ganda și ide­ologia de stânga au servit la păstrarea captivă a unui nu­cleu clientelar (alcătuit din pensionari, țărani nein­formați, muncitori scoși în șomaj, după "vânzarea țării" fă­cută de propriii lor "idoli" etc.), uti­lizarea "temelor" agi­tatorice co­muniste ținând tocmai de men­­­talitatea remanentă a aces­tuia. Acum, o formulare pro­pa­gandistică a lui I. Ili­escu, "pro­prietatea e un moft", sună cinic, dar - la începutul de epo­că - servea perfect pentru aco­perirea furtului de pro­prie­tate, prin "transferul" mai mult sau mai puțin legal al averii naționale către conducătorii (baronii) PSD-iști. Par­tidul, zis de stânga, a devenit o gru­pare oligarhică mafiotă, solidaritatea "moștenitorilor PCR" manifestându-se la ori­care încercare a Justiției de a se eli­be­ra de comanda politică și de a aplica uniform legea.
PSD-ul nu s-a schimbat nici după primenirea "natu­rală" a liderilor. Lozincile de stânga au rămas, dublate de "po­meni electorale" pentru cei dependenți de stat și de sti­pen­diile acestuia, deși jaful național a continuat în forme mai rafinate, mai discrete. Baronii PSD-iști știu că nucleul lor dur (pensionarii, șomerii, alți marginalizați ai sorții) este ab­so­lut manipulabil, prin credința lui față de un stat-partid pro­vidențial. "Măsurile sociale" au servit la acoperirea in­te­resului lor în administrarea arbitrară și deturnarea fon­du­rilor (în special europene), în spălarea și "albirea" acu­mu­lărilor din faza "capitalismului de cumetrie". Mo­der­nizările de fațadă necesare în urma aderării la NATO și UE nu au afec­­tat ierarhiile și dependențele interne ale "par­tidului", aro­ganța și lăcomia liderilor, convingerea lor că "legile sunt pentru proști". Epoca Năstase și epoca Geoană nu au re­prezentat, în istoria PSD-ului, decât schimbări de de­cor con­juncturale. Înclinația de tip comunist spre cons­pi­ra­ti­vitate, solidaritate mafiotă, dispreț față de "masa de ma­ne­vră" a alegătorilor s-a conservat, succesorii "înte­me­ie­to­rilor" fiind selectați după chipul și asemănarea acestora. A ră­mas aceeași, și tentația realizării "partidului-stat", sub care - de la economie, la media - întreaga viață socială este con­trolată. Nu întâmplător, conducătorii PSD-iști și acoliții lor au înființat sau cumpărat ziare și televiziuni care să le susțină, la foc continuu, tezele despre suveranitate, dreptate și egalitate și au aplicat selectiv Justiția.
Alegerea lui Ponta la conducere a decurs, de aceea, "fi­resc", baronii realizând slăbiciunile unui lider ușor idealist și naiv, ca Mircea Geoană. Elev întru toate al lui Adrian Năs­tase (condamnat, până la urmă, pentru cele mai mici fapte de corupție ale sale, de o Justiție cu independența re­dobândită), Ponta a acces la cârma partidului cu o gașcă de "lupi tineri", capabili de orice pentru realizarea eter­nu­lui țel (de sorginte comunistă), partidul-stat în care nimic nu miș­că. Asaltul lor asupra puterii prin lovitura de stat din 2012, încercările continue de subjugare a Justiției, pentru redo­bân­direa imunității totale în fața Legii, disprețul evi­dent față de regulile fixate și chiar față de propriile pro­mi­siuni au do­vedit că Ponta, Șova "et comp." au cons­pirat împotriva "sta­tului de drept", fără niciun scrupul sau re­ti­cență. Inculparea penală a lui Șova - finanțatorul lui Ponta și centrul rețelei informaționale a conspirației - ur­mată de cea a premierului însuși, arată că PSD-ul este un "par­tid nereformabil". Can­cerul PSD-ist nu poate fi cau­terizat, finalul fiind numai ex­tincția naturală.
PSD-ul și asociații săi nu vor ceda de bună voie, după normele onorabilității democratice, puterea. Efectele no­cive ale cramponării lor de ea se vor vedea mai târziu, când până și "masa de manevră" ce-i mai susține va înțelege ade­vărul. Pen­tru imaginea țării și pentru locul ei în concertul na­țiu­ni­lor europene și în NATO, consecințele "aventurii PSD-iste" sunt dezastruoase.