Mierea și frumusețea

Iulia Vlad
Mierea nouă licărește deja pe tarabele albinarilor! Impo­sibil să treci mai departe, fără să guști din ea și pe urmă s-o vâri în sacoșă. Miere de salcâm, de fânețe, de tei... Adevărat regal pentru cerul gurii, dar bucurie mare și pentru piele, dacă jumătate din linguriță, în loc să o vâri în gură, o întinzi pe obraz. Minune! Ce-i face bine sto­macului, se dovedește că-i face bine și frumuseții, care se dedulcește și nu mai îmbătrânește în veci.

Rețete pentru ten

Pentru împrospătarea obrazului
O dată pe săptămână, ungeți-vă fața (gâtul și decolteul) cu un strat subțire de miere. Masați-o cu mișcări circulare timp de câteva minute, lăsați-o să ac­țio­neze o jumătate de oră, apoi clăti­ți-vă cu apă. Masajul se poate face și în alte zone ale corpului, cu efect de reducere a celulitei.

Contra acneei și coșurilor
Aplicați o cantitate mică de miere pe zonele cu probleme. Distruge bacte­riile și repară pielea deshidratată. Lă­sați să acționeze 20-25 de minute, apoi clătiți. Cele mai active împotriva bac­te­riilor și a fungilor sunt mierea de mană (de pădure) și cea de rapiță.

Contra ridurilor

Mască pentru ten ridat și obosit
Ingrediente:
o lingură de miere de salcâm sau polifloră, o jumătate de avocado copt, făcut piure.
Amestecați bine ingredientele și în­tindeți pe față compoziția obținută. Du­­pă o jumătate de oră, spălați-vă cu apă călduță.

Mască pentru ten uscat și sensibil
Ingrediente:
o lingură de miere de tei, o lingură făină de orez sau ovăz, câteva picături ulei de măsline.
Amestecați ingredientele, întindeți pasta pe față și lăsați-o să acționeze 20-25 de minute. Clătiți, apoi pulverizați tenul cu apă minerală.

Baie cu miere și oțet de mere
Ingrediente:
3 linguri de miere, o cană de apă călduță, o cană de oțet de mere.
Dizolvați mierea în apă, adăugați oțetul de mere și turnați amestecul în cada de baie. Relaxați-vă în apa, nu prea fierbinte, 15 minute. O baie cu miere are asupra pielii efect rege­ne­rant, tonifiant, de împrospătare, cal­mant al iritațiilor, antiseptic.
Pentru atenuarea cearcănelor
Puțină miere vă poate ajuta să es­tom­pați "cercurile negre" și ochii um­flați. Amestecați miere cu ulei de mig­dale în cantități egale, apoi masați ușor seara zona din jurul ochilor. Lăsați să acționeze peste noapte. Dimineața, spălați-vă cu săpun.

Rețete pentru îngrijirea părului

Piure de miere cu fructe, pentru păr lucios
Ingrediente: 6 linguri miere, o ba­na­nă și jumătate bine coaptă, 2 porto­cale.
Decojiți bananele și pasați-le cu furculița, storceți sucul din portocale. Amestecați piureul de banane cu sucul de portocale, apoi cu mierea. Întindeți preparatul pe păr și masați ușor cu de­getele. Acoperiți capul cu o folie de plastic și un prosop, apoi lăsați masca să acționeze 2-3 ore. La final, spăla­ți-vă părul în mod obișnuit.
Părul capătă mai multă strălucire, e mătăsos și ușor de pieptănat.

Șampon tonifiant contra mătreții
Ingrediente: 100 ml șampon pentru copii, 2 linguri de miere, 40 ml de co­niac.
Amestecați bine ingredientele. Spă­lați-vă părul în mod obișnuit apoi cu șamponul de miere, și clătiți bine. Șam­ponul astfel obținut este foarte hrănitor pentru păr, pe care îl protejează contra mătreții.