Două metode de relaxare cu uleiuri aromate de plante

Redactia
1. Uleiurile volatile naturale difuzate în încăpere

Anumite uleiuri volatile (numite și esențiale sau eterice) acțio­nează, atunci când sunt inspirate, extrem de rapid asupra sistemului nervos, producând aproape imediat efecte benefice de relaxare. Difu­za­rea uleiu­rilor în lipsa unei lămpi de aromoterapie sau a unui pul­verizator electric se poate face foarte ușor, cu o im­pro­vizație: într-o farfurie întinsă (plasată în încăpere cât mai aproape de locul în care doriți să vă relaxați) se pune apă de un deget și apoi se adaugă 50 de picături de ulei volatil, lăsându-se ca uleiul să se evapore de la sine, gradat, înmiresmând camera. Efectele relaxante ale aromelor natu­rale sunt aproape instantanee. Fie­care esență are efecte specifice, care-i dau perso­na­li­tate:
* Uleiul de mentă este indicat mai ales în zilele foar­te căldu­roase, deoarece dă senzația de răcoare și pros­pețime. De asemenea, este recomandat spiritelor mai încinse, deoarece este asemenea unui duș răcoros, di­mi­nuând iritabilitatea, nervozitatea.
* Uleiul volatil de busuioc este indicat mai ales per­soanelor foarte obosite sau astenice, deoarece combină într-un mod nemaiîntâlnit efectul de relaxare cu cel de revitalizare și chiar cu cel de stimulare.
* Uleiul esențial obținut din coajă de lămâie este pre­ferat în mod special de persoanele care suferă de pe urma traiului sedentar, între patru pereți, deoarece are o aromă care conferă prospețime, limpezime și cla­ritate, creând o stare de destindere asociată cu bună dispoziție.
* Uleiul aromat obținut din coajă de portocală produce o stare de mulțu­mire, de intimitate și cheamă somnul.
* Uleiul esențial de lavandă nete­zește tensiunile psihice, favorizează trece­rea gradată spre starea de somn. Este prefe­rat mai ales de către femei, deoarece are o aromă foarte rafinată, diafană.
* Uleiul de trandafir, folosit în doze mici (20 de picături), conferă o stare plă­cută de confort, înlătură ten­siunea psihică și musculară, creează o predispo­zi­ție spre reverie. Este probabil cea mai rafinată aromă cu efect relaxant.
* Uleiul de brad, la fel ca și cel de pin, transmite vi­goare, conferă un sentiment de siguranță și sta­bi­li­tate. Este recomandat mai ales persoanelor care se simt slăbite, fără vlagă.
Toate aceste uleiuri sunt produse și la noi în țară și le găsiți la Plafar sau în magazinele cu profil naturist.

2. Masajul de relaxare

Cel mai simplu masaj se face printr-o ușoară miș­care de mân­gâiere, cu toată palma sau, când masajul se face pe porțiuni mai înguste, doar cu vârful de­ge­te­lor. Dozând bine atingerea, ca să nu produceți durere, puteți face și ușoare fricțio­nări, apăsând ferm dar blând pielea, cu dege­tul mare și masând în pro­fun­zime. Degetul nu va freca superficial pielea, ci o va mo­biliza și va acționa adânc asupra fibrelor mus­cu­lare. Zonele cele mai potrivite pentru masajul de re­la­xare sunt:
* Ceafa - este "sediul" tensiunilor psi­hice, mai ales al neliniș­tilor, temerilor și an­xietății, care se vor risipi ca prin farmec sub atin­gerile ferme și blânde. Se va porni masajul de deasupra omo­plaților și se va con­ti­nua până spre zona cervicală, masând ușor și baza cra­niului, până spre zona de inserție a urechii.
* Mâinile - masajul palmelor făcut ferm, dar cu aten­ție, să nu producă dureri sau jenă, îndepărtează mai ales tensiunile generate de neîmplinirile afective, de singurătate, de micile sau mai marile conflicte cu cei apropiați.
* Masajul în talpă (care este el singur o adevărată te­rapie cu zeci de subtilități) - are ca efect global o sta­re de revigorare. Este un masaj care face să dispară ca prin farmec oboseala, starea de contractură generată de munca excesivă, o parte din tensiunea mus­culară de la nivelul picioarelor și de la nivelul bazinului.
* Masajul plexului cardiac - favorizează relaxarea afectivă, înlătură stările de inhibiție, de timiditate.
* Masajul umerilor și al musculaturii spatelui - indu­ce, mai ales dacă este făcut lent și cu blândețe, o stare de relaxare foarte amplă, vecină cu somnul.
Pentru ca masajul să fie eficient, trebuie făcut mi­nimum 10 mi­nute, acționând pe o singură zonă (pe pal­me, de exemplu), dar va­riind mișcările, mai ales ca in­tensitate, ca să nu devină monoton, me­canic. Cu aju­torul său se obțin efecte profunde și dura­bile.