Codul Fiscal și Codul Bunelor Maniere

Ciprian Rus
Aflată recent în România, într-o misiune de evaluare eco­nomică, delegația Comisiei Europene a refuzat să semneze un acord cu Guvernul român, în ciuda faptului că a apreciat anumite aspecte pozitive ale evoluției țării.

Înal­ții reprezentanți europeni atacă Guvernul Ponta, tocmai pe tema pe care acesta face mai multă vâlvă în ul­ti­ma vreme, și anume, politica fiscală. Hibele din Codul Fiscal și heirupismele propuse, pe ge­nunchi, la propriu și la figurat, de pe patul de spital din Istanbul, de către premierul Victor Ponta, nu sunt pe placul Comisiei Europene. "Pași importanți au fost făcuți în unele sec­toa­re, iar situația macroeconomică este puternică. Cu toate acestea, progresul general în implementarea mă­surilor agreate de comun acord nu a fost suficient, în spe­cial în ce privește politica fiscală, pentru a permite înche­ierea unui acord cu autoritățile române", se arată în co­mu­nicatul diplomatic, difuzat de Comisia Europeană, la fi­nalul misiunii în România a reprezentanților Direcției Ge­ne­rale pentru Afaceri Economice și Financiare. "Politici fis­cale solide și realizarea reformelor structurale începute în cadrul programului vor fi deosebit de importante în această privință", mai avertizează specialiștii de la Bru­xelles. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, recu­noaște chiar el problemele cu Comisia Europeană. "Pe un un singur punct nu ne-am înțeles: Codul Fiscal." Și tot el a explicat că îngrijorarea Comisiei Europene se referă la im­pactul bugetar pe care Codul Fiscal îl va avea, începând cu anul viitor. "Acest impact al Codului Fiscal este prin­cipalul subiect de discuție între noi și Comisia Europeană. Ideal ar fi fost să fie un acord de ambele părți pentru acest proiect atât de important pentru economia României".
Ce nu spune nici Teodorovici și nu spune nici Comisia Eu­ropeană, cu toată gura, este că temerea experților e le­ga­tă de faptul că nu va putea fi ținut în frâu deficitul bugetar, rezultat din scăderea taxei pe valoarea adăugată și din alte măsuri de același fel, bune pentru a fura ochiul publicului și de a-l abate de la problemele grave de imagine ale gu­ver­nului și ale premierului. După ce s-a încadrat în niște ținte macroeconomice mincinoase, blocând, practic, banii de in­vestiții publice, pentru a masca pomeni electorale, Gu­ver­nul Ponta forțează și mai mult nota. Iar dacă ne gândim că la finele anului viitor vor avea loc alegeri parlamentare, nu e greu să ne punem în pielea experților europeni și să ne ima­ginăm cam ce derapaje ne mai așteaptă în goana după voturi... Avertismentul Comisiei Europene e cu atât mai im­portant cu cât opoziția la măsurile guvernului, mai ales când e vorba de economie, e ca și inexistentă. E greu de cre­­zut, din păcate, că un guvern hârșit în a răspunde imper­tinent Bruxelles-ului, care, înainte de a avea probleme cu Co­dul Fiscal a avut adesea probleme cu Codul Bunelor Ma­niere instituționale, va și lua în seamă recomandările Co­misiei Europene. Suntem asigurați pe Facebook că totul e bine și că economia duduie, în timp ce experții interna­țio­nali care ne creditează ne trântesc ușa în nas și ne trimit să mai facem o dată calculele. Există, ce-i drept, prin Eu­ro­pa, și unii mai impertinenți ca noi. Din păcate, vedem limpede cazul Greciei și nu ne-am prea dori să ajungem acolo...