Cu soarele nu-i de glumit!

Gilda Fildan
Sănătate cu alimente

Punctul de plecare al articolului de față îl constituie o scrisoare sosită pe adresa redac­ției, cu mai puțin de două săptămâni în urmă. Expeditorul, un bucureștean care nu dorește să-și dezvăluie numele, ci numai vârsta - are 54 de ani - ne mărturisește unele greșeli comise de el în tinerețe, cu consecințe gra­ve pentru sănătatea sa. O face din dorința expresă de a lansa un avertisment adresat celor ce s-ar lăsa tentați de exagerări similare, mai ales acum, în plină vară, la începutul a două luni pe care meteorologii le prognozează drept super-caniculare. Iată, așadar, ce ne povestește citito­rul nostru: "În școala elementară și în liceu, am fost pur și simplu îndrăgostit de soare. Din iunie și până la sfârșitul lui august, nu mă dădeam dus de la ștrand, cât era ziua de lungă, până vedeam dispărând la asfițit și ultima rază de lumină. Mi-aș fi dorit să mă bronzez, dar nu reușeam niciodată. În loc de asta, pielea mi se înroșea pe tot corpul, făcându-mă să arăt ca un rac tocmai scos din oala cu apă clocotită. În vacanțele din vremea studenției, cântam la chitară într-o formație de jazz, care concerta seara, în clu­buri. Diminețile mi le petreceam făcând cu voluptate băi de soare, pe marginea unui bazin, în care mă bălăceam din când în când - și uneori mă ungeam cu un ulei de soare, iar alteori nu. Astăzi mă gândesc că aceste excese, împreună cu prostul meu obicei de a fuma, până la două pachete de țigări zilnic, trebuie să-mi fi mărit considerabil riscul de apariție a can­cerului de piele. Între timp, am suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui carcinom epi­te­lial. Însă încercarea prin care am trecut m-a învățat lecția prudenței: acum port vara cămăși cu mânecă lungă și pălării cu borul ceva mai lat, folosesc chiar și o cremă cu factor de protecție solară, mai ales atunci când știu că voi fi direct expus la soare, pe timp mai îndelungat. Și, cu toate măsurile mele de precauție, încă mi se mai întâmplă, când merg la pescuit și stau mai multe ceasuri într-o barcă, să mă întorc acasă cu arsuri provocate de soare, din pricina razelor reflectate în apă. Cu soarele nu-i de glumit!"

Alimente cu valoare terapeutică împotriva arsurilor solare

Ce se înțelege exact prin arsuri solare și cum se deosebesc ele de alte arsuri? Spectrul luminii soarelui se compune nu doar din razele percepute de ochii noștri, cele care diferențiază ziua de noapte, ci include și radiațiile invizibile UV (ultraviolete). Acestea pot da naștere atât la arsuri și inflamații, cât și la modi­ficări - așa-numitele mutații - în structura mole­culelor, din care sunt alcătuite genele celulelor noas­tre cutanate. Acele mutații pot determina o înmulțire necontrolată a celulelor, care astfel ajung să formeze tumori canceroase. Deși persoanele cu pielea deschisă la culoare sunt cele dintâi amenințate de arsuri solare, nu trebuie să se considere feriți de ele nici oamenii cu o nuanță mai închisă a pielii, în special dacă negli­jează întrebuințarea unei creme de protecție și nu au grijă să-și asigure o vestimentație adecvată.
Apărarea cea mai simplă este și cea mai bună: evitați soarele în măsura posibilităților, iar când nu aveți unde să vă refugiați la umbră, protejați-vă cores­punzător. Există și o serie de alimente cu virtuți tera­peutice, care pot preveni arsurile solare sau, dacă acestea au apărut deja, ameliorează durerile ce le însoțesc. Despre ele vom vorbi în continuare.

** Vinetele
În medicina populară, plantele din familia solanacee, printre care se numără și vinetele, au fost dintot­deauna întrebuințate ca leac con­tra arsurilor de soare. Mai mult încă: în Australia, un continent în permanență pârjolit de văpaia soarelui, anumiți compuși exis­tenți în ele sunt introduși în trata­mentul diverselor forme de cancer al pielii. Dacă vi s-a terminat crema de protecție solară și, spre ghinionul dvs., vă aflați undeva la mare dis­tanță de o farmacie ori un supermarket, vă puteți freca pielea cu fructul sau frunzele zdrobite ale uneia din numeroasele specii de solanacee, dintre care putem aminti, pe lângă vinete, și roșiile sau cartofii.

** Castraveții
Dr. Albert Y. Leung, un reputat farmacolog, autorul lucrării "Plante medicinale chinezești", re­comandă castraveții ca remediu răcoritor împo­triva arsurilor. În timpul verii, îi găsiți peste tot și veți constata că ei vă ajută mai bine decât prepara­tele cumpărate din far­macii. Tot el ne sfătuiește să stoarcem castraveții curățați de coajă și tocați, amestecând apoi sucul cu glicerină și apă de tran­da­firi, pentru a obține o excelentă loțiune de protecție solară. În cazul când aveți deja arsuri, le puteți calma cu un castravete dat prin mixer.

** Cartofii
Cartofii au un dublu efect de ameliorare. Ei conțin o doză apreciabilă de carbohidrați cu acțiune cal­mantă și, în același timp, izbutesc să reducă durerile provocate de arsurile solare. Frecați, pur și simplu, porțiunile foarte iritate ale pielii, cu o felie de cartof crud, sau răciți cartoful în frigider, iar după aceea mărunțiți-l și zdrobiți-l, pentru a-l aplica pe corp, sub forma unei cataplasme. Amidonul conținut în el eli­mină senzația de usturime și calmează durerea.

** Uleiul de măsline
Dr. Diana Buchmann, o mare specialistă în plante medicinale, afirmă că acizii grași polinesaturați au proprietatea de a pătrunde în piele, făcând-o moale și catifelată. Deși în uleiul de măsline se găsesc mai mulți acizi grași mononesaturați decât polinesaturați, îl puteți utiliza cu folos când vă duceți la plajă. Unii recomandă amestecarea lui cu oțet, alții pledează pentru o combinație cu glicerină și hamamelis. Noi vă îndemnăm să-i adăugați mai degrabă vitamina E, întrebuințându-l atât în scopul prevenirii arsurilor solare, cât și pentru ameliorarea lor.

** Uleiul de susan
Și uleiul de susan conține acizi grași poline­saturați, fiind capabil să absoarbă foarte bine radiațiile ultraviolete din spectrul luminii solare. "Aceste pro­prietăți fac din el un excelent ajutor natural pentru bronzare", spune dr. Diana Buchmann. Ea îi sfătu­iește pe înotători să se fricționeze cu ulei de susan pur, iar înaintea unei băi de soare, să-și aplice pe piele un amestec compus din: un sfert de cană ulei de susan, un sfert de cană lanolină și trei sferturi de cană apă. Ce-i drept, uleiul de susan nu este deloc ieftin. Există însă variante mai convenabile ca preț, cum ar fi uleiul de măsline (vezi mai sus), care vă pot servi tot atât de bine.

** Uleiul de floarea-soarelui
Având în compoziție o mare cantitate de arginină, uleiul de floarea-soarelui poate favoriza refacerea fibrelor de colagen, acesta fiind un aspect important în procesul de vindecare a arsurilor și a țesutului afectat de acțiunea razelor solare. Nu trebuie să uităm că, în literatura de specialitate, uleiul obținut din semințele de floarea-soare­lui ocupă locul al doilea în ceea ce privește concen­trația de acizi grași poline­sa­turați, iar în clasamentul surselor de alfa-tocoferol, se plasează pe poziția a șaptea. Ținând seama de aceste informații, noi v-am recomanda să luați câteva linguri de semințe, să le introduceți într-un mixer și să le trans­formați într-o pastă, cu care veți putea preveni sau trata cu succes arsurile solare.

** Ceaiul
Este deja un fapt dovedit acela că ceaiul - și în primul rând ceaiul verde - poate proteja pielea împo­triva agresiunii radiațiilor solare, după cum are și capacitatea de a atenua simptomele, alinând suferința, atunci când răul s-a produs deja. Catehinele prezente în ceaiul verde s-au dovedit eficiente în cazurile de cancer de piele, indiferent dacă el a fost provocat de acțiunea unor agenți chimici sau de o expunere exa­gerată la soare frecvent soldată cu arsuri. Cu prilejul unui studiu efectuat în Turcia, s-a constatat că ani­malele cărora li se dăduse să bea echivalentul a două căni de ceai verde pe zi au fost mai bine protejate contra efectelor nocive ale razelor ultraviolete, decât după utilizarea aceluiași ceai, prin administrare ex­ternă.
Dr. John Boik, un foarte apreciat acupunctor, susține că flavonoidele, pe care ceaiul le conține din belșug pot stabiliza colagenul. Pentru prevenirea arsurilor solare, pregătiți-vă întotdeauna un ceai verde la gheață, pe care să-l beți pe parcursul orelor petre­cute sub cerul liber. De asemenea, îl puteți aplica și pe piele, la primele semne de iritare a ei. Îmbibați cu ceai o bucată de pânză sau un prosop curat și acoperiți cu ele, ca și cu o compresă, porțiunea de piele arsă de soare. Sau tamponați locurile afectate cu pliculețele folosite la prepararea ceaiului.

* Căpșunile
Unele persoane obișnuiesc să-și trateze arsurile solare cu căpșuni zdrobite. La fel ca multe alte plante din familia rozaceelor, căpșunile conțin și ele taninuri care, după părerea dr. Robert D. Willix, specialist în chirurgia cordului, pot avea o acțiune benefică. Me­dicul ne recomandă să tăiem în două o căpșună și să ne frecăm pielea cu sucul scurs din ea.

* Fructele de guava
Alimentele bogate în antioxi­danți pot contribui semnificativ la protecția dvs. încă înainte să ieșiți din casă. Fructul exotic de guava, de pildă, vă oferă o cantitate de vitamină C de aproape cinci ori mai mare, în comparație cu o portocală de dimensiune mijlocie (377 miligrame, față de 83 mili­grame). Surse bune din care vă puteți aproviziona cu acest antioxidant prețios sunt și ardeii, broccoli, căpșunile și papaya. Alături de vita­mina C, există însă și alți antioxidanți care împiedică formarea - prin acțiunea radiațiilor ultraviolete - a radicalilor liberi, ce favorizează apariția arsurilor solare, a ridurilor, ca și a cancerului de piele. Merele, mango și murele ne pun la dispoziție vitamina E, chiar dacă nu foarte multă. Pepenii galbeni, mango și dovleacul furnizează o doză considerabilă de betacaroten (precursorul vitaminei A). Roșiile, pepe­nii verzi și grepfrutul roșu constituie surse excelente de licopină. Antioxidanții enumerați mai sus stimu­lează și producția de colagen. Terapeuții și nutri­ționiștii prescriu, pentru ameliorarea arsurilor solare, administrarea, timp de două săptămâni, a vitaminelor A, C și E, împreună cu 100 miligrame de potasiu.
Dar alimentele ce reprezintă surse generoase de antioxidanți pot fi nu numai ingerate, ci și aplicate pe piele. Un studiu publicat în paginile revistei de specialitate "Journal of Cosmetic Dermatology", sublinia faptul că administrarea externă a antioxi­danților prezintă două avantaje defel neglijabile. Mai întâi, ea constituie o modalitate mai bună de apro­vizionare a pielii cu antioxidanți, comparativ cu inge­rarea (de exemplu, nivelul vitaminei C după ad­ministrarea externă a fost de 20-40 de ori mai ridicat decât după introducerea ei în organism pe cale orală). În al doilea rând, antioxidanții rămân mai multe zile pe suprafața pielii, efectul de protecție persistând în tot acest timp. Apelați la un medic dermatolog, cu solicitarea de a vă recomanda cele mai bune și mai eficiente creme cu antioxidanți.

* Făina de ovăz
Dacă simțiți că vă ustură tot corpul după ce ați stat cam mult la plajă, umpleți cada de baie cu apă rece, amestecați în ea făină de ovăz și culcați-vă înăuntru. Puteți râșni o cană întreagă de fulgi de ovăz, pentru a presăra destulă pulbere în apă.

* Uleiul de in
Uleiul de in aduce în organism o porție sănătoasă de acizi grași esențiali, Omega-3 și Omega-6. Toto­dată, el oferă îngrijire pielii, inclusiv celei arse de soare, hrănind diversele ei straturi. În special acizii grași Omega-3 ajută pielea să producă prostaglandine, o categorie de substanțe cu acțiune antiinflamatoare, care susțin procesul vin­decării. Administrarea externă a uleiului de in face ca pielea să nu-și piardă umiditatea, iar asupra arsu­rilor solare are un efect calmant și emolient.

* Roșiile
Din studiile efectuate la facultățile de medicină de la "Tufts Univer­sity" și "Boston University" din SUA, reiese că licopina conținută în roșii este cel mai puternic antioxi­dant natural, acționând extrem de eficient în neutralizarea radicalilor liberi, atât de dăunători pentru piele. Substanța se mai găsește și în grep­frutul roșu, pepenii verzi, fructele de guava, gălbenele și, într-o cantitate mai mică, în papaya și caise. Cercetările au pus în evidență faptul că asimilarea licopinei este facilitată de prezența gră­similor. De aceea, roșiile proaspete, călite în puțin ulei de măsline, ar putea fi o gustare foarte sănătoasă pentru pielea dvs. În cadrul unui alt studiu desfășurat în Germania, s-a constatat că participanții la test care primiseră 16 miligrame de licopină pe zi, timp de zece săptămâni, au suferit cu 40% mai puține leziuni provocate de radiațiile ultraviolete decât grupul mar­tor, căruia i se administrase un placebo. Această ob­servație a condus la concluzia că licopina protejează pielea împotriva arsurilor solare.

* Lămâile
Pielea arsă de soare este adesea tratată cu zeamă de lămâie, care conține, printre altele, și psoralene. Aceste substanțe asigură protecția antisolară, însă din păcate, pot de­clanșa uneori o dermatită foto-alergică, numită și dermatita Ber­loque, o inflamație asemănătoare cu manifestările alergice, apărută ca o consecință a expunerii la soare. S-au întâlnit cazuri de persoane cu tegumentele mai sensibile, care au suferit arsuri pe buze după ce au mâncat o portocală, stând în bătaia directă a razelor soarelui. Pe de altă parte, un studiu inițiat de "Arizona Cancer Center" arată că cei care își pun regulat câteva felii de lămâie în ceașca cu ceai negru pot să-și mic­șoreze cu până la 70% riscul de a se îmbonăvi de un carcinom epitelial, cândva, în decursul vieții. Res­ponsabilă pentru aceasta ar putea fi d-limonina, un antioxidant prezent în coaja lămâii, care produce efec­tul dovedit de distrugere a celulelor canceroase.

Legumele - întotdeauna salvatoare

Din câteva legume și semințe vă puteți pregăti oricând un preparat de protecție solară chiar mai bun decât cele pe care vi le procurați, de obicei, din comerț. Unicul inconvenient - dacă vreți să-l consi­derați astfel - va fi un oarecare consum de timp. Luați ce aveți la îndemână, din legumele următoare: un avo­cado și/sau un morcov, un castravete sau o vânătă, poate și două-trei roșii curățate de pieliță. Treceți-le prin mixer, eventual adăugând niște se­mințe râșnite de susan și de floarea-soarelui. Ați ob­ținut o pastă pe care o veți aplica pe piele. Iar dacă arsu­rile solare au apărut deja, vă sfătuim să consumați aceleași alimente din lista de mai sus, considerându-le un "tratament intern".

Din cămara cu ierburi de leac

Unele din cele mai bune remedii contra arsurilor solare fac parte mai curând din categoria ierburilor, decât a alimentelor. Întrebuințând cele două plante medicinale despre care vom vorbi în continuare, aveți posibilitatea de a atenua și/sau elimina sen­zația dureroasă provocată de arsuri.

Aloe (Aloe vera)
Terapeuții ne îndeamnă să tratăm arsurile solare cu gel de aloe, aplicat din abundență. Un specialist citat anterior în acest articol, dr. Robert D. Willix care, înainte de a practica chirurgia cordului, s-a calificat în medicina sportivă, reco­mandă aplicarea gelului pur de Aloe vera imediat după ieșirea de sub duș, dar și de mai multe ori în cursul zilei. Astfel, spune el, se reduce eritemul (roșeața), iar pielea nu se mai descuamează. În acest sens, dr. Willix relatează și o experiență personală pe care a trăit-o cu mai mulți ani în urmă, ca turist în Kenia. Un ghid local a reușit atunci să-i demonstreze, într-un mod cât se poate de simplu, dublul efect al ge­lului de Aloe vera: profi­lactic, dar și terapeutic. Pro­fitând de faptul că oaspetele străin purta o cămașă cu mâneci scurte, i-a uns cu o cantitate generoasă de gel doar unul din brațe, nu și pe celălalt. După numai o oră petrecută sub soarele dogo­ritor, diferența era vizibilă. Brațul netratat se înro­șise, iar congestia a persistat câteva zile. Celălalt se iritase mult mai puțin și și-a recăpătat repede aspectul normal.
Dr. Willix mai recomandă ca, din momentul când începe vindecarea, pielea să fie tratată cu aloe de trei-patru ori pe zi sau chiar din oră în oră, pentru atenuarea durerii și evitarea formării de cicatrici.

Gălbenelele
(Calendula officinalis)

Gălbenelele au o puternică acțiune calmantă și antiinflamatoare, care vă poate fi de un real ajutor la arsuri, inclusiv solare, ca și la anumite tipuri de leziuni. Se recomandă utilizarea unei cataplasme cu gălbe­nele, ca adjuvant în tratarea arsurilor de orice fel, a inflamațiilor, tăieturilor, ro­săturilor, juliturilor, esca­re­lor și eczemelor. Cerce­tă­rile confirmă faptul că ră­nile se închid mai repede, inflamația se reduce, iar pe