Leacuri din frigider: Lămâia (2)

Rodica Demian
Arsuri ușoare

* 3 lămâi * Apă
Ați suferit o arsură ușoară? Tratați-o cât mai re­pede cu putință și cât mai natural, pentru a atenua durerea și a ușura cicatrizarea. Pentru aceasta, țineți zona respectivă sub apă rece, vreme de 10-15 minute, după care aplicați pe ea zeamă de lămâie diluată cu apă (trei lămâi stoarse și puțină apă rece).
Precizare: Acest "tratament" este valabil doar în cazul arsurilor ușoare!

Bășici
* Zeamă de lămâie * Camfor * Cremă hidratantă

Indiferent unde apar, pe mâini sau pe picioare, bășicile sunt - în majoritatea cazurilor - rezultatul unor frecări repetate, și pot fi, adeseori, dureroase. Soluția? Prevenirea formării lor, întărindu-vă pielea într-un mod simplu și natural. Dacă mergeți mult pe jos, de pildă, vă puteți badijona pielea picioarelor cu un amestec de zeamă de lămâie și camfor, după care vă ungeți cu o cremă hidratantă de calitate. Iar dacă vă place bricolajul, puteți folosi aceeași soluție, dar pen­tru mâini.
Precizare: Poate că acest remediu simplu nu va împiedica complet formarea bășicilor, dar cu certi­tudine vă va întări puțin pielea și, în orice caz, zonele cele mai susceptibile de a fi afectate. Aceste "arsuri mecanice" sunt de cele mai multe ori mai degrabă jenante decât grave. Dacă în ciuda utilizării ameste­cului recomandat anterior va apărea vreo bășică, înțe­pați-o și aplicați imediat un antiseptic care să o usuce. Acoperiți zona cu un pansament, și gata!

Boala fânului
* Zeamă de lămâie

Boala fânului nu se tratează, firește, în același mod ca o rinită obișnuită. Cele două afecțiuni sunt total dife­rite și fiecare merită un remediu specific. În cazul bolii fânului, cel mai eficient este să puneți câteva picături de zeamă de lămâie în fiecare nară și să inspirați pu­ternic.
Bine de știut: Boala fânului este o alergie care apa­re mai ales primăvara și vara, când cantitatea de polen este cea mai ridicată. Simptomele sunt destul de nu­me­roase și ușor de recunoscut: congestie și mâncă­rime a nasului, dureri de cap, ochi înroșiți... Această afecțiune trebuie luată în serios, pentru că poate pro­duce alte probleme, mai ales sinuzite și astm.

Colesterol
* Zeamă de lămâie

Colesterolul rămâne una din cele mai mari pro­bleme medicale și nutriționale ale acestui început de secol. Numeroase persoane suferă de ceea ce se numește un exces de "colesterol rău". Există, însă, posibilitatea de a reuși să-și mențină o valoare co­rectă a colesterolului, bând zilnic zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.
Bine de știut: Singură, această metodă nu va per­mite menținerea în limite normale a colesterolului, adică reducerea nivelului colesterolului "rău". Dar ea poate ajuta în mod sensibil dacă este însoțită de alte măsuri indispensabile: o mai bună igienă de viață, o alimentație mai bună (mai puțin industrială și mai mult naturală). Și trebuie reținut faptul că excesul de "colesterol rău" sporește riscul maladiilor cardio-vas­culare.

Conjunctivită
* Zeamă de lămâie

Este un remediu care, a priori, poate părea destul de surprinzător, dar care pe par­cursul vremii și-a dovedit pe deplin eficiența. Dacă vreți să tratați o conjunctivită, puneți de 3 ori pe zi câte 2-4 picături de zeamă de lămâie în ochiul afec­tat. Ca tratament complementar și pentru a dezinfecta zona atinsă de infecție, puteți aplica, de asemenea, un disc de vată îmbibat (nu excesiv) cu zeamă de lămâie.
Bine de știut: Foarte frecventă, de origine bacte­riană, iritativă, virală sau alergică, în func­ție de caz, conjunctivita este o inflamație a mem­branei ce aco­peră partea albă a ochiului și interiorul pleoapei. Înainte de a începe acest tratament cu zeamă de lămâie, este prudent să cereți avizul unui specialist.

Diaree
* Zeamă de lămâie

Lămâia s-a dovedit a fi eficientă, atât pen­tru combaterea unei constipații ușoare, cât și pen­tru tratarea unei diaree ușoare. Dacă aveți această problemă, oferiți-vă o mică cură cu zea­mă de lămâie. Beți zilnic zeama unei ju­mătăți de lămâie (de 3 ori pe zi), diluată cu puțină apă rece, până la ameliorarea clară a stării sănătății dvs.

Diaree "de voiaj"
* Zeamă de lămâie * Zahăr pudră

Sunteți în vacanță și, spre nefericirea dvs., aveți diaree? Pentru a evita ca această proble­mă să vă strice toată plăcerea concediului, acțio­nați rapid și eficient: beți zeamă caldă de lămâie, în­dulcită din belșug cu zahăr pudră. În principiu, acest remediu trece drept "miraculos".
Recomandare: Respectarea câtorva măsuri pre­ven­tive vă poate scăpa de neplăcerile produse de aceas­tă afecțiune. Nu beți apă de la robinet, curățați fructele de coajă și fiți atenți la cruditățile pe care le consumați (mai ales la apa cu care au fost spălate!).

Dureri de cap
* Zeamă de lămâie

Pentru calmarea unor dureri de cap ocazionale, aplicați pe tâmple și pe frunte comprese cu zeamă de lă­mâie.
Recomandare: Același efect îl produc și feliile de lămâie aplicate pe zonele respective.
Bine de știut: Durerile de cap ocazionale nu trebuie confundate cu migrenele, care pot fi recunoscute după anumite simptome: durerea pul­santă este localizată mai ales într-o sin­gură parte a capului; durata migre­nelor este relativ lungă, de până la trei zile; durerea poate fi însoțită, în anumite cazuri, de alte inconve­nien­te, cum ar fi greața, o sensibi­litate exagerată la zgomote sau la lumină etc.

Dureri de gât
* Zeamă de lămâie * Miere * Apă

Turnați într-o ceașcă zeama unei lămâi și adăugați puțină miere (circa 1 lingură) și apă caldă. Beți câte o ceașcă în fiecare seară, chiar înainte de-a vă culca, până când veți con­stata o ameliorare reală a stării dvs. de sănătate.
Precizare: Există și alte remedii cu lămâie pentru combaterea eficientă a durerilor de gât: comprese cu zeamă de lămâie, puse în jurul gâtului, sau gargară cu un amestec compus din 5 linguri de apă caldă și 2 linguri de zeamă de lămâie. (Se fac 3-4 gargare pe zi, scuipând, bineînțeles, după fie­care.)

Febră
* Zeamă de lămâie * Miere * Apă

Dacă aveți o stare febrilă, beți de câteva ori pe zi un cocteil com­plet natural, compus din zea­ma unei jumătăți de lămâie, 1/2 de pa­har de apă rece și miere după gust. Până la constatarea unei cer­te ameliorări.
Recomandare: Dacă febra per­sistă mai multe zile la rând sau dacă se agravează, cereți părerea unui medic.

Furuncule
* O lămâie

Dacă aplicați pe furuncul o felie groasă de lămâie și o lăsați să acționeze circa 10 minute, acesta se va înmuia și durerea pe care o provoacă se va reduce simțitor.
Bine de știut: Nu toată lumea reacționează la fel, în caz de furuncule. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar și dia­be­ticii sunt mai expuși la aceste infecții ale pielii. O veste bună, totuși: exa­menul medical nu este necesar decât în cazuri excepționale sau al unor complicații.

Reumatism
* O lămâie * Un morcov

În cazul crizelor de reumatism, puteți bea zilnic un mic cocteil sănă­tos, compus din zeamă de lămâie și suc de morcov (o lămâie și un mor­cov).

Rinită
* Zeamă de lămâie

Vreți să stopați rapid rinita care vă paște? E foarte ușor: puneți pur și simplu o picătură de zeamă de lă­mâie direct pe mucoasă, la baza na­sului. O măsură radicală, extrem de eficientă!
Precizare: Nu este singurul re­me­­diu cunoscut pen­tru oprirea unui început de rinită. Puteți, de aseme­nea, să preparați o băutură din zeama unei lămâi, 1 vârf de cuțit de piper roșu (ardei iute) și apă caldă. Ames­tecați ingredientele și beți preparatul o dată pe zi, până ce rinita rămâne doar o amintire urâ­tă. De reținut: pentru gust, puteți încorpora și puțină miere.

Sațietate
* Zeamă de lămâie * Apă

Pentru combaterea senzației de stomac prea plin este inutil să înghițiți toate acele pastile mult lăudate de reclame. Zeama de lămâie este mult mai sănătoasă și mai eficientă. Puneți într-un pahar zeama unei ju­mătăți de lămâie și adăugați puțină apă caldă. Beți-o, așteptați câteva secunde și veți simți imediat binefa­cerile acestui remediu.

Sughiț
* Zeamă de lămâie

O singură picătură de zeamă de lămâie pusă pe limbă combate efi­cient sughițul. Nici că se poate mai simplu!
Precizare: Împotriva sughițului se pot folosi mul­te remedii, dar există și câteva măsuri de precauție, care permit reducerea riscului apariției acestuia: dimi­nuarea consumului de alcool și de tutun, o mâncare mai ușoară și mai sănătoasă...