Un leac sigur pentru bolile autoimune: Alimentația sănătoasă

Redactia
Răspuns la scrisoarea: "Fiica noastră suferă de poliartrită reumatoidă invalidantă", F. AS nr. 1166

Răspunsul de față, urmare a întrebării citi­torului Mihai Câmpeanu din Suceava, a cărui scrisoare a fost publicată în revista F. AS nr. 1166, se adresează, prin conținutul lui, cate­goriei, cu mult mai largi, a per­soanelor ce suferă de boli autoimune, motiv pentru care vă solicit îngă­du­ința de a-i acorda un spațiu mai larg.

"Oferiți mai multă atenție calității alimentelor"

Poliartrita reumatoidă este una din cele mai frecvente boli autoinfla­ma­to­rii, care atacă, cel mai adesea, arti­cu­lațiile. Ca majoritatea bolilor auto­infla­matorii, cauza exactă nu se cu­noaște. Ceea ce se știe este că sistemul imuni­tar, care are capacitatea de a recunoaște toate celu­lele propriului corp, "pierde'' această capacitate și nu își mai recu­noaște anumite celule din articulații, pe care începe să le atace (la fel cum atacă o bacterie, în cazul unei infecții). Prin urmare, apare in­flamația articulațiilor, cu durere, pier­derea mobilității, tume­facție. Când e vorba de tratamente, ma­joritatea reco­mandărilor alunecă spre medicația alopată. Există însă și anu­mite studii care au demonstrat eficiența alimen­tației vegetariene sau prepon­derent vegetariene în cazul bolilor auto­imu­ne. Și chiar dacă ele nu se bucu­ră de o aprobare ma­joritară în lumea științifică, atâta timp cât tratamentul propus nu ex­pune pacientul niciunui pericol, merită să i se acorde o șansă, mai ales dacă alternativa este un tratament medicamentos, cu destul de multe efecte adverse. Un lucru impor­tant pentru sănătatea noas­tră, care devine EXTREM de important în cazul pacienților cu boli auto­imune, este CALITATEA alimentației, care pri­mează față de tipul alimen­tației. Adică, este mai puțin important ceea ce mân­căm (vegetarian sau nu), atâta timp cât mâncarea este de calitate. Prin calitate, mă refer la cât mai puține pesticide, hor­moni, anti­biotice, conservanți etc., deci o mâncare bio­logică. De ce este oare acest lucru atât de impor­tant? Pentru că substanțele enumerate ante­rior nu pot fi procesate de organism în mod cores­punzător. Este ca și cum la vârsta de 60 de ani, după ce nu ai avut nici un contact cu tehnologia, vine ne­potul și îți pune o tabletă elec­tronică în mână zicân­du-ți să o folosești. Vei ști să faci acest lucru? Pro­babil că nu, dar este posibil ca după o perioadă de timp, cu ajutor din partea nepotu­lui, să înveți să faci acest lucru. În acest timp însă, este posibil să mai faci greșeli, să apeși pe butoanele care nu trebuie. Același lucru se întâmplă și cu orga­nismul nostru: pus în fața unor substanțe noi, intro­duse recent în alimentație, devine derutat, și începe un proces nou de învățare care durează timp în­de­lungat. Problema este că pe par­cursul acestui proces o să apară frecvent greșeli. Una din aceste greșeli este această dezorientare a sis­temului imuni­tar, deoarece și el trece prin acest pro­­ces de învățare. Și tocmai această dezorientare a sis­temului imunitar duce la apariția acestor boli autoimune.

Evitați supermarketul

Prin urmare, încercați să oferiți mai multă atenție calității alimentației. S-ar putea să fie mai greu, dar nu imposibil. S-ar putea să fie mai scump, dar per ansamblu, MULT mai ieftin (plătești mai mult acum, dar rămâi sănătos, ceea ce este fără de preț). Încercați să ocoliți mâncarea din supermarket. Nu poate fi sănătoasă. Supermarketurile au nevoie de furnizori capabili să le ofere cantități mari de produse, și cum trăim în secolul competiției, acest lucru va face ca între furnizori să apară o goană după costuri mai mici de producție, chiar dacă aceasta este în detrimentul calității. Un exemplu concret: va putea un furnizor să ofere o cantitate suficientă de lapte, dacă vacile sale vor produce așa cum a lăsat na­tura, adică păs­când pe pajiște? Nu! El va avea nevoie de eficien­tizare, adică de ferme în care vacile stau aglo­merate într-o hală și nu fac nimic decât să mănânce toată ziua... cu sigu­ranță, nu iarbă verde. Deci, cât de sănă­tos poa­te să fie laptele unei vaci seden­tare, care nu mănâncă ceea ce a învățat de-a lungul evoluției, și care pe dea­su­pra mai primește și anti­biotice, pen­tru controlul unor posi­bile infecții devas­ta­toare pentru ferma respec­tivă? Și exemplele pot continua la nesfârșit.
O alimentație de calitate în­seam­nă și mâncare cât mai puțin procesată, deoarece prin procesare se distruge o cantitate importantă din nutrienții din hrană. Și, de ase­menea, trebuie să exis­te un echili­bru între hrana vie, cru­dă, și cea pre­parată termic. În con­clu­zie, în­cercați să vă procurați hrana de la mici producători, de la țăranul din piață, dar chiar și acolo, nu cum­părați de pe taraba unde toate me­rele sunt frumoase și identice, luați de acolo de unde sunt cu imper­fecțiuni și variate ca formă.

Suplimente antiinflamatoare

Combaterea inflamației se mai poate face și prin suplimentarea alimentelor cu efecte antiinflamatoare, deoarece sunt aproape lipsite de efecte adverse și pot fi consumate pe termen lung, reducând nevoia de me­dicație. Unul din acestea, a cărui acțiune a fost do­vedită în studii științifice, este turmericul. Un con­diment indian, pe care putem să îl consu­măm în amestec cu alte plante, pentru a-i crește biodis­ponibi­litatea. Se amestecă părți egale de turmeric, cacao, scorțișoară, ulei extravirgin de măsline, iar la sfârșit, se presară și puțin piper negru măcinat. Se consumă o linguriță, două pe zi din acest ames­tec de pulberi. (Atenție cres­cută la per­soanele care iau medicamen­te anti­trom­botice, deoarece turmeri­cul poate poten­ța acest efect. Discutați cu me­dicul dvs. înainte).

Mai mult potasiu

Modalitatea naturală prin care corpul nostru combate stările de inflamație excesive este prin eli­berarea unui anumit hormon, denumit cortizol. Pe lângă efectul său antiinflamator, acest hormon mai are și alte efecte, unul din ele fiind eliminarea pota­siului (K) din organism, prin creșterea ex­cre­ției sale la nivelul rinichiului. Prin urmare, putem să mărim secreția de cortizol mărind canti­tatea de po­ta­siu din organism. Însă mare atenție, dezechi­librele acestui mineral duc la probleme grave de sănătate, cum ar fi aritmiile cardiace. Prin urmare, nu ne putem juca cu această substanță după bunul nostru plac. Ceea ce putem face este suplimen­tarea sa DOAR în cazul în care nive­lul său din sân­ge este scăzut. Su­plimentarea poate fi făcută fie prin me­dica­mente, fie prin mări­rea aportului alimentar. Me­toda din urmă este preferabilă, deoa­re­ce posibilita­tea creșterii exce­sive a nivelului de potasiu este aproape nulă, or­ganismul având mecanisme foar­­te fine de reglare a absorbției sale din hra­nă.
Alimente bogate în potasiu sunt: cartofii, sucul de roșii, le­gu­mele de culoare ver­de închis, fasolea verde, iaur­tul, prunele deshidratate, sucul de morcovi, peș­tele, soia, bana­nele, laptele. Prin urmare, dacă în urma analizelor de sânge se de­tectează un ni­vel scă­zut de potasiu, se începe un tra­tament de su­pli­men­tare, prin consu­marea acestor ali­mente.

Apelați la probiotice. De calitate!

Un alt capitol care merită atenție este micro­bio­mul nostru (în intestinele noastre trăiesc o canti­tate imensă de populații de microorganisme, fără de care viața nu ar fi posibilă, denumită microbiom). Rolul lor decisiv în evoluția diferitelor boli de-abia începe să fie descoperit de medicina modernă. Este demon­strat că în bolile autoimune, aceste populații sunt afectate, și există și studii de calitate, care au demon­strat că suplimentarea cu probiotice (care in­fluențea­ză microbiomul) influențează în mod pozitiv evoluția artritei reumatoide. Este important însă genul de pro­biotic care este folosit. În acest domeniu se fac cerce­tări, cu rezultate promițătoare la momentul actual.
Menținerea mobilității articulațiilor este și ea foarte importantă, și se poate face prin exer­ciții de kinetoterapie.
Toate cele enumerate mai sus nu au intenția de a exclude medicina clasică - tot timpul trebuie să existe relații de întrajutorare, între cele două ramuri, medicina alopată, respectiv cea alternativă.
Și să nu uităm ceea ce a spus părintele medicinei, Hipocrate, acum peste două mii de ani: "Lăsați mân­carea să vă fie medicament și medicamentul să vă fie mâncare".

DR. CĂTĂLIN MITRULESCU
medic specialist ortoped, Clinica Ortopedie 2 Timișoara, tel. 0723/35.68.00, www.durerecronica.ro, e-mail: ortoped.mitrulescu@gmail.com