Cel mai scurt drum către slăbit: Renunțare și post

Gilda Fildan
- Șapte săptămâni fără țigări, mezeluri, dulciuri sau vin? Posturile sunt un bun prilej pentru detoxifiere, ca și pentru slăbit. Specialiștii ne învață cum să rezistăm, ne explică de ce renunțarea înseamnă plăcere și ne spun că, uneori, o bucățică de ciocolată este totuși mai bună decât un morcov -

Testul bezelei:
Fără voință, nu se poate nimic

Fetița cu păr bălai se frământă pe scaun, ducând o luptă disperată cu pofta. Ți se pare că vezi aievea un demon care îi șoptește la ureche: "Mănâncă! Acum, în clipa asta!" Sursa conflictului este o bezea, așezată pe o farfurioară chiar în fața ei, pe masă. Micuța o ia, o adulmecă, apoi se oprește și o pune repede înapoi. Își sprijină fruntea în mâini, ca o bătrânică împovărată de necazuri. Câtă stăpânire de sine îi trebuie, ca să renunțe la ispita aceea dulce!
Dacă veți da o căutare pe You Tube, cu cuvintele "Marsh­mallow-Test" (tes­tul bezelei), aveți șansa să descoperiți nu sute, ci mii de înregistrări video, dintre care unele depășesc și 90.000 de vizionări. Oa­meni din toate colțurile lu­mii repetă neobosiți cele­brul experiment efectuat în anul 1968, la Universitatea Stanford, de psihologul ame­rican de origine austria­că Walter Mischel. Copilului supus acestui test i se oferă desertul preferat (bezeaua fiind doar una dintre opțiunile posibile), promi­țân­du-i-se, în același timp, o recompensă, care con­stă în dublarea deser­tului, cu con­diția să nu-l mănânce pe loc, ci să re­ziste tentației un anu­mit număr de minute. Sco­pul urmărit este eva­luarea unei însușiri pe care am dori cu toții s-o avem - și nu numai atunci când ți­nem un post de slăbit: capa­citatea de autocon­trol.
Căci puterea de a renun­ța este importantă. Ea poa­te avea și un rol terapeutic. Ceea ce pentru creștini repre­zintă o perioadă de pregătire spirituală, în vede­rea întâmpinării marilor sărbători ale Paștelui și Cră­ciunului, a devenit, pentru tot mai multe persoane, un fel de curățenie internă oferită propriului corp: 60% dintre europeni au respectat, cel puțin o dată, un inter­val autoimpus de reținere de la mâncare. Așadar, în­tâl­nim postul nu ca obligație religioasă, ci ca tendință modernă de a fi sănătoși. Ce-i drept, oamenii de știin­ță pun sub semnul întrebării ideea că orga­nis­mul uman ar putea fi comparat cu un depozit de deșeuri to­xice, care necesită o debarasare periodică. Însă nimeni nu se îndoiește de faptul că renunțarea delibe­rată la niște deprinderi în care ne complacem ne obli­gă la o confruntare cu comportamentul nostru nesă­nătos. De pildă, cine reușește să renunțe la țigări pen­tru 46 de zile ar putea să se lase definitiv de fumat.
Însă cum să supraviețuiești șapte săptămâni fără ele? De unde iau oamenii cu voință puternică forța de a-și lua dimineața încălțămintea de jogging și a-și face tura de alergare, strângând din dinți, cu toate că le-ar plăcea să mai lenevească în așternut? Cum se împotrivesc dorinței de a mușca dintr-o chiflă sau o brioșă proaspătă, când trec pe lângă o brutărie din care se revarsă aroma de pâine caldă? Cercetările de ultimă oră ne dau speranțe: specialiștii afirmă că un grad rezonabil de autocotrol poate fi însușit prin învățare. Psihologul american Walter Mischel a știut acest lucru și l-a pus în practică, în felul lui. Depen­dent, și el, de nicotină, a fumat ani de zile, trei pachete pe zi, până când s-a îngrozit văzând întâmplător în­tr-un spital un bărbat bolnav de cancer pulmonar, în fază terminală. Pus față în față, într-un mod atât de șocant, cu eventualele consecințe ale adicției sale, el și-a evocat permanent, din momentul res­pectiv, ima­ginea acelui nefericit, ori de câte ori simțea nevoia de a aprinde o țigară, ceea ce la început i se întâmpla din trei în trei minute. A fost o metodă dură, dar eficientă.
Rezultatele faimosului "test al bezelei", cel mai cunoscut din întreaga istorie a psihologiei, au fost, din păcate, dezamăgitoare pentru cei cu voința slabă. Ajuns în prezent la venerabila vâr­stă de 85 de ani, Walter Mischel a avut posibilitatea și, totodată, uimitoarea perseverență de a-i observa în continuare pe subiecții experimentului (un grup de copii de patru până la șase ani), urmărindu-le evoluția vreme de aproape cinci decenii. Astfel a constatat că aceia dintre ei care dăduseră dovadă de răbdare și își con­trolaseră impulsurile în scopul obținerii unei re­com­pense amânate, dar mai consistente, au avut un ran­dament mai bun în activitatea școlară, iar ulterior, au mani­festat aptitudini sociale și intelectuale su­pe­rioare. Ca adulți, au întâmpinat mai puține probleme în menți­nerea unei greutăți corporale normale, au evi­tat capcana drogurilor, au fost mai bine calificați profesional și mai rezistenți la stres decât cei ce se lăsaseră lesne duși în ispi­tă. Experimentul lui Mischel a trasat o linie de demarcație. De atunci încoace, tăria voinței este privită drept o componentă esențială a personalității omului contemporan.

Nu transformați postul într-o corvoadă

De curând, un studiu american a demonstrat că oricine poate atinge cu ușurință chiar și obiective mai puțin plăcute, dacă ele îi sunt astfel prezentate încât să le con­sidere o distracție. Parti­ci­panții la studiu aveau de alergat pe o distanță de un kilometru, în cam­pusul unei universități. Unora dintre ei li se spu­sese că astfel se antrenează pentru a se menține în for­mă, în timp ce alții știau că li se dă ocazia să des­co­pere locuri interesante pe traseul respectiv. Așa cum era de așteptat, membrii primului grup, osteniți după antrenament, s-au recompensat cu mai multă ciocolată decât cei cărora activitatea spor­tivă le fusese "vândută" drept tur de agrement.
În concluzie, dacă vreți să slăbiți, nu vă puneți obiective care să vă îngrozească - de tipul: zece kilo­grame mai puțin într-o lună! Luați-o la drum cătinel, cu lozinca: "Ce-ar fi să încerc?". "Ce-ar fi dacă aș reuși să dau jos două kilograme pe lună?" Dacă veți reuși să săriți peste norma propusă, veți fi cu adevărat bucuroși. Și motivați pentru a continua, chiar cu țeluri ceva mai înalte. Bine de știut: nici chiar o alegere optimă a scopurilor nu poate împiedica un eșec nepre­văzut în realizarea lor. Stresul cotidian, o ceartă cu partenerul - se găsesc destule motive care să te îm­pin­gă să faci o excepție: să-ți torni un pahar de vin roșu, să mănânci niște bomboane de cioco­lată, ori să-ți aprinzi o țigară. În asemenea situații stresante, ceea ce te poate susține este încrederea în propriile puteri. Cine consideră că posedă o voință de neînfrânt, acela o va avea într-adevăr.

Ținte posibile

Să reținem, totuși, că ar trebui să ne pro­punem numai ținte posibil de atins. Dacă do­rim să re­nunțăm la ciocolată în pe­rioada pos­tului alimen­tar, nu e câtuși de puțin indicat să păstrăm prin dulapuri dul­ciuri capabile să ne seducă în orice mo­ment, ci dimpotrivă, ar fi bine să ne consu­măm dina­in­te toate provi­ziile. Persoanele recu­nos­cute pentru tăria voinței lor au grijă să nu se implice în situații care le-ar pune-o la încercare în mod inutil. Studiile actuale atestă faptul că oa­menii cu voință puternică posedă abilitatea de a evita, cu maximă prudență, tentațiile. Ei ocolesc cofetăriile și refuză invitațiile la petreceri, pe toa­tă durata postului. Iar recompensa și-o sta­bilesc singuri: cel ce renunță timp de șapte săp­tămâni la vinul său preferat va fi îndrep­tățit, după aceea, să-și bea paharul de vin cu o satis­facție specială. Căci sentimentul de a fi rezistat cu succes tuturor ispitelor este unul deosebit de plăcut.

Modalități de a rezista
- Cele 7 reguli de aur -


1. Fixați-vă scopuri rezonabile
Prea puțini vor reuși să renunțe concomitent la al­cool, fast-food, televizor și dulciuri. Încercați să vă au­todepășiți, dar fără să deveniți nerealiști. Niciun fan al preparatelor cu carne nu se va transforma, de pe o zi pe alta, în vegetarian. Propuneți-vă pentru în­ce­put să reduceți numărul fripturilor la una singură, mân­ca­tă la sfârșitul săptămânii. Așa aveți șansa să re­zistați.

2. Notați-vă ce doriți să obțineți
Detaliați-vă proiectul, împărțindu-l în etape per­fect accesibile, pe care le veți scrie în agenda dvs. Cu cât scopul este mai concret formulat, cu atât creș­te probabilitatea de a-l realiza.

3. Căutați-vă aliați
De multe ori, motivația dispare destul de repede. E mai bine să aveți în jur oameni dispuși să vă spri­jine. Vă va fi mai ușor, dacă postiți împreună cu fa­mi­­lia sau cu prietenii. O altă posibilitate este aceea de a intra pe net, pe o rețea socială, unde să vă faceți pu­blice intențiile.

4. Inventați tabieturi noi
Nu vă puteți uita la serialul preferat fără să luați cu dvs. în fața micului ecran punga cu chipsuri sau bolul cu alune prăjite? Schimbările mici sunt sufici­ente. Dacă simțiți nevoia să ronțăiți ceva în timp ce priviți la televizor, înlocuiți, pur și simplu, gustările de până acum cu rondele de legume crude. În trei săp­tămâni, cel mai târziu, ele vor fi devenit noua dvs. rutină.

5. Oferiți-vă bucurii
Postul înseamnă nu numai renunțare, ci, în ace­lași timp și un câștig. Timpul pe care îl consumați, de obi­cei, navigând pe rețelele sociale, îl puteți folosi pentru a vă întâlni cu prietenii, în carne și oase. Fiind­că ați economisit banii cheltuiți mai înainte pe țigări, înde­pli­niți-vă cu ei o dorință mai veche. Emo­țiile pozitive susțin voința, ajutând-o să nu slăbească prea curând.

6. Relaxați-vă
Studiile pun în evidență faptul că o meditație, chiar și scurtă, contribuie la întărirea voinței. Închi­deți ochii și concentrați-vă timp de cinci minute pe respirația dvs. Sau beți-vă ceaiul de dimineață sorbi­tură cu sorbitură, conștientizând fiecare senzație. Și nu care cumva să deschideți aparatul de radio.

7. Pot face asta!
Înainte să vă acordați permisiunea de a bea o bere, spuneți cu voce tare: "Pot face asta!". Voința dvs. este mai puternică decât credeți. Totuși, pare să slăbească uneori... Iertați-vă micile abateri, căci așa veți avea o mai mare șansă de a vă menține noul stil de viață după încheierea postului. Numai un echili­bru rațional între plăcere și disciplină vă poate asigura starea de bine și mulțumirea pe termen lung.


INTERVIU - "Energici, ageri și optimiști"

- Prea multe alimente bogate în grăsimi, prea mult alcool, prea multă neliniște? Există un remediu miraculos împotriva lor. O zi sau două de post pe săptămână ajută trupul și mintea să se refacă, afirmă prof. dr. GAVRIL CALISTRU, specializat în terapii naturale și nutriție -

- Domnule profesor, postul ne face frumoși și fericiți?

- Dacă prin "frumoși" înțelegeți supli, trebuie să vă spun că postul singur nu este de ajuns, va trebui să-l asociați cu sportul. Însă atunci când suntem balonați, după o masă la care am mâncat alimente prea grase și am băut prea mult alcool, ar fi normal ca el să aibă un efect po­zi­tiv. Fericiți ne vom simți în orice caz. Din cercetările me­dicale, se cu­noaște faptul că în timpul unui post, crește secreția de serotonină, așa-numitul "hormon al fericirii". Oamenii care pos­tesc se simt mai energici și mai ageri, starea lor de spirit se îmbunătățește, devin mai optimiști. Nici n-ar putea fi altfel, dacă ne gândim la evoluția speciei umane: de-a lungul existenței sale, perioadele în care oamenii n-au putut să-și acopere necesarul de hrană au fost privite întotdeauna ca un fenomen ce se înca­dra în ordinea firească a lucrurilor. Dacă aceste intervale de privațiuni i-ar fi determinat pe strămoșii noștri să zacă doborâți de depresie prin peșterile lor, omenirea n-ar fi supraviețuit până în zilele noastre.

- Restricțiile alimentare ne aduc vreun beneficiu din punct de vedere medical?

- Da, fără nicio îndoială. Se constată efecte pozi­tive evidente, în primul rând la afecțiunile reuma­tis­male: aici remarcăm că, într-un timp foarte scurt, postul reduce inflamația și calmează durerile. Iar efec­­tul amintit se menține vreme de săptămâni sau luni. Și la diabetul zaharat, postul influențează favo­rabil nivelul insulinei. În toate afecțiunile unde siste­mul imunitar apare implicat ca participant principal, este util ca orga­nis­mul să-și întrerupă, din când în când, aportul per­manent de calorii.

- Citim mereu că postul deto­xi­fică organismul. Cum se desfășoa­ră acest proces?

- El nu func­țio­nează exact în mo­dul în care și-l ima­ginează proba­bil oamenii. Nu există în corpul nos­tru reziduuri sau otrăvuri, care să se elimine prin post. S-a observat însă că, prin restrângerea numă­ru­lui de calorii ingerate, se reduc factorii de risc și scade can­titatea de substanțe dificil de catabolizat, cum sunt colesterolul, acidul uric, produșii reziduali proteinici și E-urile din alimentele industriale. Este vorba de substanțe pe care organis­mul nu reușește să le meta­bo­lizeze suficient de bine. În prezent, se află în deru­lare studii care încearcă să evalueze cantitativ dezasi­milația lor datorită postului.

- Cât timp trebuie să renunțăm la hrană, pentru a simți efectele pozitive?

- Aceasta este o întrebare la care deocamdată nu se poate răspunde cu o cifră ferm stabilită. De regulă, durata recomandată a unui post terapeutic variază între cinci zile și trei săptămâni. Iar acum, cercetătorii încep să ne ofere indicii din care rezultă că ar fi avan­tajos să ne reducem sistematic aportul caloric, o zi sau două pe săptămână.

- Asta ar însemna ca, pur și simplu, să nu mai mâncăm nimic?

- Nu, aceasta este cea mai mare greșeală și vedem că, din păcate, oamenii o repetă mereu. Postul nu e o dietă zero. Trebuie neapărat să ne asigurăm un mini­mum de calorii, sub forma unor supe, salate, sau a unor băuturi fără acid și zahăr. Iar cei care suferă de di­verse afecțiuni n-ar trebui, în niciun caz, să pos­teas­că altfel decât sub stricta supraveghere a unui medic.