Alertă în Harghita și Covasna

Ion Longin Popescu
- "Cod roșu" pentru românii "minoritari" din inima Transilvaniei -

La data de 11 iulie a.c., la căminul cultural din Brădet, Întorsura Buzăului, a avut loc întâlnirea reprezentanților comunității ro­mâ­nești din județul Covasna, în cadrul Zilelor "An­drei Șaguna", ediția a XXIII-a. Au luat parte circa 150 de intelectuali români din județ și împrejurimi, atrași spre acțiune și atitudine, într-un moment în care identitatea lor este grav amenințată. Implicate în or­ga­nizare au fost, ca de obicei, Episcopia Ortodoxă a Covasnei și Harghitei, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Primăria și Consiliul Local Întorsura Buzăului și Liga Cultural-Creștină "Andrei Șaguna" - instituții și organizații cunoscute pentru neobositul suflu patriotic pe care-l imprimă, "cu timp și fără timp" (cum spunea marele ierarh Ioan Selejan, actualul mitropolit al Banatului), încer­cărilor de a salva identitatea românilor din Covasna-Harghita, deveniți o minoritate în propria lor țară. La întâlnire a participat o veritabilă elită locală, pe spa­tele căreia apasă responsabilitatea păstrării vieții și spi­ritului românesc, acolo unde statul face ureche sur­dă și întoarce spatele. Hotărâți să nu mai accepte a fi tratați cu indiferență și "zâmbet electoral" de către guvernanți și președinte, reprezentanții româ­ni­lor prezenți la Întorsura Buzăului au anunțat că vor elabora o strategie în problemele esențiale care vi­zează afirmarea identității românești și buna convie­țuire între toți cetățenii, locuitori ai Covasnei. Con­cluziile rezultate în urma dezbaterilor vor fi publicate sub forma unei rezoluții, document care va fi înaintat Președinției, Parlamentului și Guvernului României. Se va vedea în timp dacă și acest document va lua calea celorlalte câteva sute, elaborate în ultimii 25 de ani, adică direct la arhivă sau, în mod excepțional, pe masa de lucru a unui demnitar... Reproducem câteva fragmente din principalele luări de cuvânt ale celor pe care-i putem numi "eroi ai rezistenței românești" pe timp de pace...

Ioan Lăcătușu, membru în conducerea Forumului Civic
"Nu mai vrem să glăsuim «în pustie»"


"Dând curs îndemnului neuitatului părinte pro­fesor Ilie Moldovan, ne propunem să ne luăm «des­tinul în mâini» și să acționăm «prin noi înșine», pen­tru binele localităților noastre și al ur­ma­șilor noștri. Dăm curs, astfel, unui alt deziderat, potrivit căruia, în­tr-o lume globalizată și secularizată, pen­tru a-ți păstra identitatea, trebuie să ți-o afirmi pragmatic și eficient. În ace­lași timp, nu putem face abstracție de scă­derea dramatică a populației ro­mânești din loca­litățile județului Co­vas­na. Dacă această tendință con­tinuă, în următorii 10-20 de ani, majoritatea comu­nităților românești din sate se reduce drastic, până la dispariție. «Ne piere neamul», cum a spus regretatul părinte Moldovan. De aceea, pentru ca acest proces să fie stopat și pen­tru ca obiectivele programului de autoorganizare să se realizeze, este nevoie urgentă de schimbarea ati­tu­dinii conducătorilor țării față de românii numeric mi­noritari din județele Covasna și Harghita. Nu mai vrem să glăsuim în pustie, să fim discriminați și umi­liți în țara noastră! Este o stare de lucruri ne­mai­în­tâlnită nicăieri în Europa. Nu cerem privilegii. Cerem doar acordarea acelorași drepturi de care dispun concetățenii noștri maghiari. Peste trei ani, vom marca Centenarul Marii Uniri. Să nu uităm că înaintașii noștri, în condiții mult mai vitrege, au reușit să asigure dăinuirea românească în acest spațiu din inima Transilvaniei".

Dr. ing. Luiza Miche, Târgu Secuiesc
"Satele s-au depopulat de români. Învățământul a scăzut la un nivel fără precedent"


"De 35 de ani trăiesc în Târgu Secuiesc și nu mi-a fost ușor. Din acești ani, a trecut un sfert de veac de când aștept o viziune înțeleaptă a guvernanților din București, pentru rezolvarea unor probleme în fa­voa­rea noastră, ca minoritari. Din păcate, constat că po­liticienii n-au făcut altceva decât să-i dezbine pe ro­mânii din Covasna-Harghita. Au împărțit mi­ca noas­tră comunitate pe simpatii politice, au făcut din noi simpatizanți liberali, social-demo­crați, pe­de­liști, băsiști, peu­neriști și celelalte, numai ro­mâni nu ne-au lăsat să fim, să avem reprezentanți puternici și apolitici în parlament, care să se bată pentru noi. Învăță­mântul românesc a scăzut la un nivel fără precedent. Pre­dau limba română pro­fe­sori maghiari! Satele s-au depopulat de români, dru­­murile sunt desfundate, pri­­marii noștri, margina­lizați, lă­sați fără un ban. Singura noastră iz­bândă a fost să sărbătorim pen­tru prima oară Ziua Națio­nală, la 1 De­cembrie 2010. A fost o vic­torie, deoarece am în­tâm­­pinat o mare rezistență din partea auto­rităților lo­cale. Din 1989 pâ­nă în 2010, nu am putut sărbători oficial ziua Ro­mâniei. De altfel, în multe localități din zonă, săr­bă­toarea națională a românilor este doar o sărbătoare discretă de familie".

Codrin Munteanu, fost președinte al Forumului Civic
"Timpul nu mai are răbdare"


"Forumul nostru a împlinit zece ani! Timpul nu mai are răbdare cu noi! Suntem revoltați că au loc atâ­tea nedreptăți. Acum ne batem pentru oprirea re­tro­cedării centrului cultural Arcuș. Ne amintim cât de repede s-a constituit o comisie parlamentară în ca­zul Nana, ca să inspecteze afa­ce­rile cu pământ ale fos­­­tului preșe­dinte, o cauză mi­noră, în com­pa­rație cu cen­trul de la Arcuș. De ce nu avem și o co­misie parla­mentară Arcuș? Este vorba de o avere inestimabilă a sta­tului român. Nu mai inte­re­sea­ză pe ni­meni acest stat?! As­cultând me­mo­randumul prezen­tat aici, cred că acesta trebuie să devină document programatic de acțiune al românilor. Să avem un consens măcar pe câteva capitole: să aducem bani pentru educație; să mo­dernizăm centrul de documentare «Nicolae Co­lan»; să stopăm finanțarea extremismului din bani publici; să încurajăm colaborarea societății civile cu oamenii politici. Forumul e singura entitate a ro­mâ­nilor care a mers bine și de multe ori a înlocuit statul român".

Părintele protopop Florin Tohăneanu
"Dacă nu acționăm, vom pieri. E necesară o lege a minorității... române din România!"


"Nu dorim să dăm o tentă politică întâlnirii noas­tre, deși, fără politic nu avem nicio șansă. Nu putem face nimic fără o schimbare legislativă. E necesară o lege a minorității... române din România! Cazurile Co­vasna, Harghita și, parțial, Mureș, sunt suficiente pentru a genera o inițiativă legislativă pentru sta­bi­lirea definitivă a statutului românilor. În acest con­text, le cerem oamenilor politici să realizeze că este un mo­ment de răscruce... Poate și eu am greșit, poate și alții au greșit, dar e momentul să acționăm, căci vom pieri. Nu dorim ca și această adunare să rămână ca oricare alta. Transmitem un mesaj la București: să nu mai ascultăm imnul țării, ci să-l cân­tăm!"

Prof. dr. Radu Baltasiu, director al Institutului Cultural Român
"Se impune crearea unui secretariat de stat care să se ocupe direct de românii din secuime"


"Din cauza funcționării defectuoase a statului de drept, a apărut o nouă minoritate în România: mi­no­ri­tatea română. În consecință, pentru o reparație mi­nimală, se impune crearea unui secretariat de stat ca­re să se ocupe direct de românii din secuime. E clar pen­tru toată lumea: maghiarii au ales să nu se gu­verneze democratic. Prin contrast, românii au vocație democratică, se guvernează democratic și astfel își ara­tă slăbiciunea. Sunt slabi. Dacă vorbim cu strân­ge­re de inimă despre minoritatea română din Ro­mâ­nia, acest fapt este o consecință de­fectuoasă a retro­ce­dărilor abe­rante, care au anulat, în parte, Marea Unire de la 1918. Se im­pu­ne să cerem politicienilor re­vi­zuirea urgentă a legislației. Să se limpezească situația fal­și­lor ur­mași! Vecinii noștri unguri câș­ti­gă, pe legi ilegale, retrocedări scan­daloase. Pe de altă parte, ca să-i ajute efectiv pe românii ajunși mino­ri­tari, statul trebuie să asigure linii de finanțare directă București-Sfântu Gheorghe, București-Miercurea Ciuc etc."

P.S. Pentru un cititor occidental al acestei pagini, afirmațiile conținute în ea par vetuste, patriotarde, rămășițe din perioada dominației ungurești în Ardeal. Cum e posibil ca în Europa de astăzi, să existe țări în care populația băștinașă majoritară să fie dis­cri­minată de o mino­ri­tate conlocuitoare, care s-a substituit sta­tului? Cum e posibil ca 400.000 de români din inima Transilvaniei să ră­mână, așa cum s-a întâmplat după 1989, "or­fani de țară"? De peste un sfert de secol, răspunsul e aș­teptat de la București, de la toate gu­ver­nele suc­­cesive ale României, care, din inte­re­se po­li­tice, în loc să joace hora cea mare, au ju­cat cear­dașul. Și-l joacă și-acum. În scur­tă vre­me, solicitarea autonomiei Ți­nu­­tului Se­cu­­iesc, țelul sfânt al politicienilor unguri, își va pierde "obiec­tul muncii", Harghita și Covasna de­­­ve­nind zone "purificate etnic", prin dis­pa­ri­ția to­­ta­lă a românilor. Asta da performanță de­di­cată ani­­versării Cente­narului Unirii de la 1918!