Când muzica bate canicula

Dana Ene
- Dacă nu v-a doborât arșița și mai aveți încă gânduri de fugit de acasă, faceți-o pe seară, la o bere aburită, sau, și mai bine, trageți-vă la răcoarea unei săli de concerte. Muzica n-a plecat în vacanță și nu se teme neam de caniculă. Ba, după cum reiese din afișele pe care le prezentăm, dă în clocote mai ceva decât vara, cu strigări și oferte care au împânzit toată țara. O fi iulie lună fierbinte, dar focul muzicii bate tot -

Festivalul de datini și obiceiuri "Tradițiile verii"

La est de București, în inima Olteniei, la Craio­va, sunteți invitați să participați la o mare sărbătoare a tradiției populare, în care vor fi prezentate obi­ceiuri de vară, din vechiul sat românesc: Drăgaică, Pa­parudele, Cununa de grâu, Caloianul, Sânpetru de vară sau Săptămâna lui Sântilie. Invitați să acom­panieze cu muzică aceste datini străvechi sunt grupul "Trei Parale" din București, ansamblurile folclorice "Alunelul" din Pielești, "Roua" din Cloșani - Padeș, județul Gorj, "Burnasul" din Alexandria, județul Teleorman, "Cununa" din Agnita, județul Sibiu, și "Liliacul" din Baia de Aramă a Mehedinților. Eve­nimentul are loc pe 24 iulie, la ora 18, în Piața Mihai Viteazul. De organizarea lui s-a ocupat Cen­trul Jude­țean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradi­ționale Dolj. Intrarea e liberă.

Out of Doors Fest

Dacă sunteți la mare și vă place muzica rock, în perioada 24-25 iulie, la Costinești are loc cea de-a 3-a ediție a Festivalului Out of Doors. Anul acesta, eve­nimentul se desfășoară pe terenurile de sport ale stațiunii, aflate în spatele clubului "White Horse", iar invitații sunt aleși pe sprânceană: Vama, Omul cu Șobolani, Maddriven, Popa Sapka și Treișpe cuvinte. În deschidere, antrenul va fi asigurat de trupele Hangover și UnAbleKain. Pe 25 iulie, pe aceeași scenă, vor urca Zdob și Zdub, Alternosfera, Trooper, Desant și The Purple Dandies.
(Prețul unui bilet la acest festival este de 35 de lei pentru o zi, iar un abonament pentru cele două zile costă 55 de lei. Biletele sunt disponibile la White Horse Costinești, Doors (terasă) și pe doorsclub.ro.)

Liberty Parade

Tot la mare și tot la finalul acestei săptămâni, pe 25 iulie, pe plaja dintre Ve­nus și Saturn, intră în com­petiție muzica electro și dance. Liberty Parade 2015 a ajuns la ediția cu numărul XIII și, la fel ca în anii pre­cedenți, se anunță a fi un eveniment incendiar.
Oaspeții sunt așteptați cu mixuri muzicale spectacu­loase, spectacole de lumini și de sunet care vor transforma noaptea în zi. Petrecerea va porni din sta­țiunea Olimp, sub forma "Ca­ravanei de camioane", care în drumul ei spre Saturn va trans­forma șoseaua într-un uriaș ring de dans.
Muzicienii poftiți să în­cingă spiritele la distracție sunt: Emil Lassaria, DJ Andi, DjOptick, Liviu Hodor, Raul Russu și Cristi Stanciu, fie­care dintre ei aducând drept bonus un invitat sur­priză.
(Intrarea este liberă și este permis doar accesul persoa­nelor care au îm­plinit 18 ani.)

Analia Selis cântă Tango alături de ConTempo Quartet

Spre finalul acestei luni, cunoscuta și îndrăgita cântăreață de origine argen­tiniană, Analia Selis, duce cu ea pasiunea și senzualitatea tango-ului pe scena Sălii Thalia, din Sibiu. Un concert special, la nivelul ținutei culturale a orașului, pe care-l va susține alături de unul din cele mai bune cvartete de coarde din lume, RTÉ ConTempo (compus din Bogdan Sofei, Ingrid Nicola, Andreea Banciu și Adrian Mantu). Nu este prima dată când Analia cochetează cu "clasicul". Artista a avut chiar la începutul acestui an un turneu național intitulat "Vă place Tangoul?", alături de soțul ei, vio­lon­celistul Răzvan Suma, și de chitaristul argentinian Julio Santillan, un turneu ce a traversat 12 orașe ale țării, încheindu-se cu un mare succes.
Programat pentru data de 31 iulie, de la ora 19, concertul Analiei Selis și ConTempo reprezintă eve­nimentul principal al Fes­tivalului "ICon Arts Cele­brates!", dedicat unor ti­neri instrumentiști talentați din întreaga lume. Pe par­cursul a două săptămâni, între 24 iulie - 1 august, competitorii, în număr de peste 150, își vor arăta mă­ies­tria prin producții spec­taculoase, concerte clasice și contemporane, fanfară, jazz, impro-show-uri, pro­iec­ții foto și workshop-uri. Pe lângă evenimentele ce vor avea loc în Sala Thalia din Sibiu, ca și în cadrul edi­țiilor anterioare, pro­gramul Festivalului cu­prinde și câte un concert la Castelul Peleș din Si­naia și în cetățile de la Biertan și Cisnădioara.
(Programul integral al evenimentelor poate fi găsit și online, pe iconarts.ro. Biletele la festival costă între 10 și 20 de lei, dar există și posibilitatea cumpărării unor abonamente, pentru pe­rioada 27-31 iulie, la pre­țul de 50 de lei, abonamente ce pot fi achiziționate din rețeaua Eventim sau de la librăriile Humanitas.)

Airfield Festival

Tot la Sibiu, în perioada 30 iulie - 2 august 2015, sunteți invitați la un alt eve­niment special - Airfield Festival. El se va desfășura pe Aerodromul Măgura și este dedicat îndrăgostiților de înalturile albastre. Timp de 4 zile, puteți să zburați cu avionul sau să faceți salturi cu parapanta, iar atunci când nu vă aflați în aer, puteți să dansați pe lângă cele trei scene instalate pentru con­certe. "Meniul" muzical este diversificat, căci sunt invitați peste 70 de artiști, care vor cânta jazz, funk, ska, techno, hip-hop sau rock alternativ. Printre in­vitați se numără: Moonlight Breakfast, Fan­fare Ciocârlia, Subcarpați, Omul cu Șobolani, Coma, Emil, Alexandrina, The Four Owls + Molotov, Dj. Vasile, Andrei Pushkarev, Mihai Po­poviciu și mulți alții. Pentru cei cu rău de înălțime se organizează și concursuri la... sol.
(Prețul unui abonament la acest festival este de 250 lei, dar există și posibilitatea cumpărării unui bilet de o zi în valoare de 70 de lei. Pentru camping, prețul unui bilet este de 30 lei.)