"Sulimanuri" din Bucovina

Iulia Vlad
Mândră în toate cele - pei­saje, istorie, port popular - "dulcea" Bucovină este neîntrecută și în ce privește frumusețea femeilor. Blonde, albe la piele, zvelte și zâm­bitoare, ai zice că neamul zânelor se trage din ele, ceea ce poate că este adevărat. Iată cum explică calen­darele vechi, populare, această "mi­nune" de frumusețe și ce se ascunde în spatele ei.

Roua de pe flori
Începând de vara și până toamna târ­ziu, femeile adunau dimineața, de­vreme, roua de pe flori, cu care își spă­lau fața și își ungeau părul. Din pricina aceasta aveau plete bogate și obraz luminos precum soarele.
Roua de pe florile de sânziene se folo­sea în fiecare dimineață, pentru îndepărtarea ridurilor și a cearcănelor din jurul ochilor.

Apă de busuioc
Busuiocul era folosit și ca plantă de leac, ca instrument de magie, dar și ca plantă de frumusețe. Mai ales "apa de busuioc" avea reputația că luminează și împrospătează obrazul. Rețeta sună așa: 3 lin­gurițe de flori și frunze de bu­su­ioc bine mărunțite se lasă la macerat în jumătate de cană de apă (neîncepută, dacă mai există pe un­deva) de seara până dimineața, când se strecoară. Se limpezește cu ea obrazul, dimineața și seara. De asemenea, se pot folosi com­prese din tifon înmuiate în apă de bu­suioc, care se aplică pe față și se lasă 10-15 minute. Este un elixir de tinerețe pentru piele, un regenerator.

Fiertură de iarbă mare
Rețeta: 6 linguri de rădăcină mă­run­țită de iarbă mare se fierb 15-20 minute într-un litru și jumătate de apă. După ce s-a răcit, se strecoară lichidul și se aplică pe părul proaspăt spălat, de la rădăcină până la vârfuri. Nu se clă­tește. Face părul bogat și strălucitor.

Untură de porc
Preparată din osânză și din gră­simea din jurul rinichilor porcului, untura proaspătă e o "cremă" naturală de cea mai înaltă calitate, care, aplicată pe față sau pe corp, mai ales în zonele uscate și îmbătrânite, dă pielii o frăge­zime aparte.

"Coji" de caș
În nordul Bucovinei, femeile își frecau fața cu bucăți tăiate din coaja cașului, cu partea lui interioară. Gră­simea și vita­minele conținute în brânză au efect emolient, calmant, hi­dra­tant și hrănitor, împotriva ridurilor și a îmbă­trânirii.

Hrișcă
Hrișca era folosită în fel și chip, ca hrană pentru pielea trupului și-a obra­zului. Mască din hrișcă: aveți nevoie de făină de hrișcă, pe care o amestecați cu apă, până obțineți o pastă groasă, pe care o aplicați pe față. Lăsați 20 de minute, apoi clătiți.

Ierburi de frumusețe
Luați câte 2 lingurițe din flori de sulfină, flori de sânziene galbene, pe­tale de mac roșu, cimbrișor, sunătoare, pe care le puneți în 300 ml de apă care clocotește. Lăsați să dea în 2-3 clocote, apoi trageți vasul deoparte, acoperiți-l și lăsați ceaiul la infuzat timp de 20 de minute. Lichidul strecurat se aplică pe față, gât și decolteu. Curăță, împros­pătează, întinerește, "șterge" ridurile, vindecă boli de piele.

Smântână
Nelipsită din mâncărurile bucovi­nene, smântâna e foarte hrănitoare și pentru obraz și are toate proprietățile unei creme bune. Atenuează ridurile și revitalizează. Se aplică cu masaj ușor, împotriva ridurilor fine din jurul ochi­lor.