Gemoterapia si problemele verii - Interviu cu dr. MONICA SPÎNU - medic specialist medicină de familie

Florentin Popa
- Deseori, vara, ne simțim îngreunați, căldura ne amețește, transpirăm excesiv, picioarele se umflă... Pentru a suporta mai ușor temperaturile ridicate, avem la îndemână o terapie blândă și eficientă: gemoterapia. Seva din mlădițe și muguri ne ajută să trecem cu bine, fizic și mental, peste văpăile verii -

- D-nă dr. Spînu, ce preparate gemoterapice ne ajută să combatem problemele cu care ne confrun­tăm vara?

- Gemoterapia este o nouă ramură a fitoterapiei, care a experimentat acțiunea ex­tractelor obținute din țesu­turi vegetale proaspete, aflate în faza de creștere, așa-nu­mi­te­le țesuturi meristeme, re­pre­zentate de mu­guri și mlă­dițe - ramuri tinere, rădăcini tinere, semin­țe, amenți, seve ale arbo­ri­lor etc. Acțiunea lor este pro­fundă și eficiența lor o să vă convingă să reveniți me­reu la gemoterapie. Iată câteva reco­man­dări pentru proble­mele verii:
* Oboseala dată de expunerea îndelungată la soare sau de temperaturile crescute, care solicită mult ficatul, poate fi ameliorată de Extractul din mlădițe de Rozmarin (2-3 ml dimineața, cu precauție la per­soanele hipertensive, care vor administra doar 1 ml), timp de 2-3 săptămâni.
* Alergiile solare, care se pot dez­volta în sezonul cald, se atenuează cu o combinație perfectă dintre Extractul din mu­guri de Coacăz negru (2 ml dimi­nea­ța) și Extractul din muguri de Smochin (câte 2 ml dimineața și la prânz). Se fac cure, pe perioada expu­nerii intensive la soare.
* Tulburările digestive care apar la persoanele cu sistemul digestiv sensibil pot fi tratate cu Extract din mlădițe de Merișor (2-3 ml dimineața) și Extract din muguri de Smo­chin (2-3 ml seara), timp de 2-3 săptămâni.
* Transpirația excesivă poate fi ameliorată de o combinație de gemoterapice administrate timp de o lună: Extract din muguri de Nuc (2 ml dimineața), Ex­tract din muguri de Arin alb (2 ml la prânz), Extract din scoarță de Salcie (2 ml seara).
La bărbați, în loc de Arin alb se administrează Arin ne­gru, iar la femei, se adaugă la schema de mai sus Tinctura de Salvie - câte 30 de picături, de trei ori pe zi. Este importantă limitarea consumului de proteine animale și grăsimi pe peri­oada verii, mai ales consu­mul de carne și lactate grase (cașcaval, telemea, smântână).
* Tulburările venoase la nivelul picioarelor (de la pantofii cu toc și statul mult în picioare) ne fac pi­cioarele grele, obosite și umflate. În acest caz, este eficientă administrarea de Polygemma 6 varice (câte 2 ml de două ori pe zi). Femeilor la menopauză le re­co­mandăm să asocieze și Extractul din muguri de Sco­ruș (câte 2 ml, de două ori pe zi), timp de 3-4 săptă­mâni.

- Suntem în perioada examenelor. Gemo­terapia are soluții și în caz de surmenaj intelectual?

- Fie că este vorba de bacalaureat, de admiterea la facultate sau de alte examene, orice proces de învățare e mai greoi în perioada verii. Infor­mația multă, pre­siunea exercitată de părinți sau profe­sori, concurența etc. își pun de multe ori amprenta asupra puterii noastre de concentrare, rezultatul fiind un randament intelectual mai scăzut decât ne aștep­tăm. De ase­menea, în perioada de după examene, ne putem con­frunta cu un sindrom de oboseală cronică mai greu de recuperat. Chiar și în absența unor exa­mene, în viața noastră avem perioade în care simțim că nu ne mai concentrăm bine, uităm frecvent diverse lucruri sau, pur și simplu, nu mai dăm randament. Printre reme­diile gemoterapice există câteva de mare ajutor în aceste perioade.
* Extractul din semințe de Mesteacăn este tonic nervos, îmbunătățește memoria și capacitatea de con­centrare, crește performanțele intelectuale la orice vâr­stă. * Extractul din mlădițe de Rozmarin este un excelent stimulator cerebral, euforizant, stimulează memoria. * Extractul din muguri de Cătină albă este tonic al sistemului nervos, foarte bun revigorant după stări de suprasolicitare fizică și psihică. * Extractul din muguri de Ginkgo biloba reduce fenomenele de îmbătrânire și degradare a funcțiilor intelectuale (care pot apărea de la vârste tinere), îmbunătățește capacita­tea de învățare.

- Putem combina aceste remedii?

- Pentru tinerii și adolescenții care fac față fără probleme stresului școlar zilnic și au nevoie de susți­nere doar pe perioada examenelor, se recomandă:
* Extract din semințe de Mesteacăn (câte 2 ml di­mineața și la prânz), începând cu 1-2 săptămâni îna­inte de examene și până la terminarea lor. Nu se ad­mi­nistrează după ora 18, putând provoca insomnii. Însă, dacă persoana învață mai eficient noaptea, atunci poa­te lua o doză și seara.
Dacă întreg semestrul a fost dificil, persoana în cau­ză este deja obosită și urmează peri­oada exame­nelor, putem asocia Extractul din semințe de Mestea­căn (2 ml dimineața și la prânz) cu Extractul din mu­guri de Cătină albă (2 ml după masă), timp de 3-4 săptă­mâni (asociere recomandată și dacă, pe fond de oboseală, imunitatea este scăzută și apar diferite in­fecții).
Dacă persoana în cauză este hipoten­si­vă (de ex. studenți emotivi, care nu pot mân­ca prea bine în sesiune și au tulbu­rări bi­liare, sunt hipotensivi, iar căl­du­ra verii îi epuizează), atunci este prefe­rată aso­cierea Extrac­tului din mlădițe de Rozmarin (2 ml dimineața) cu Extractul din semințe de Mesteacăn (2 ml la prânz), timp de o lună.
Când o persoană, indiferent de vârstă, are astenie mentală con­comitent cu tulburări circu­la­torii, putem asocia Extractul din semințe de Mesteacăn (2 ml dimineața) și Extractul din mu­guri de Ginkgo biloba (2 ml prânz), timp de o lună (reco­man­date mai ales persoanelor în vârstă).
Alături de remediile gemoterapice, putem folosi și un preparat natural cu acțiune antioxidantă puternică, spre exemplu - Extractul de Orz verde - o lingură într-un pahar cu apă, de 2-3 ori pe zi, timp de o lună de zile. Va contribui din plin la înlăturarea oboselii cronice.

- Ce altceva ar trebui să mai facem, ca să trecem cu bine de anotimpul călduros?

- Vara ne dorim să arătăm mai bine decât în cele­lalte anotimpuri, să ne simțim ușori, să putem fi activi de dimineața până seara, să ne putem bucura de soare și de căldură. Ajutați corpul prin metode foarte simple și extrem de eficiente:*
* Înlocuiți masa de dimineață cu fructe crude, sucuri de fructe, fructe uscate, semințe (nuci, alune, caju, migdale etc.) sau combinații ale acestora.
* Faceți minimum 30 de minute de mișcare zilnic, potrivită fiecăruia. Beneficiile sunt uriașe: tonusul mus­cular crește, tonusul venos este mai bun și ni se dezum­flă picioarele, inima funcționează mai bine și nu mai obosim atât de ușor, intestinul funcționează mai bine și digestia va fi mai bună, tonusul psihic va fi mai bun, vom fi mai optimiști, vom găsi mai ușor soluții la problemele zilnice. Și toate acestea, fără medicamente, fără doctori, doar dând organismului ceva de care are foarte multă nevoie: mișcare.
* Nu uitați să vă hidratați corespunzător, când tem­peraturile sunt foarte mari, să purtați pălărie de soa­re și să vă protejați pielea cu loțiuni naturale.