Vechi rețete de vindecare

Iulia Vlad
- Toate popoarele lumii au rețete de vindecare moștenite de sute de ani. În ciuda dezvoltării industriei farmaceutice, ele se bucură, în continuare, de mare încredere, fiind experimentate de generații întregi -

Anglia
Dureri reumatice, artrită, dureri musculare


O baie cu muștar este un remediu englezesc tradițional pentru nesuferitele dureri reumatice sau musculare. Muștarul are substanțe active care dezinflamează, îmbunătățesc circulația, relaxează mușchii și vindecă țesutul deteriorat. Aveți nevoie de 2 cești de sare Epsom, 1/4 ceașcă de bicarbonat de sodiu, 1/4 ceașcă de muștar pulbere. Amestecați bine toate ingredientele și adăugați jumătate din preparat în cada cu apă călduță. Stați în baie 20 de minute, apoi clătiți-vă.
O altă modalitate simplă dar eficientă pentru artri­tă, pentru calmarea durerii articulare este cataplasma caldă cu ulei de semințe de muștar. Încălziți uleiul, înmuiați o compresă în el și aplicați-o pe articulația inflamată.

Germania
Colon iritabil, dureri abdominale, balonare


Un remediu popular german a cărui eficiență a fost confirmată de-a lungul timpului este mușețelul. 2-3 căni de ceai de mușețel pe zi ușurează și calmează durerile abdominale, de asemenea, combate balonarea. Pentru a prepara ceaiul turnați o cană de apă clocotită peste 2 linguri de flori de mușețel, acope­riți și strecurați după 15 minute. Mușețelul are un rol liniștitor, calmant, scade nivelul stresului, și prin aceas­ta ameliorează manifestările colonului iritabil.

Scoția
Întărirea oaselor


Vechii războinici scoțieni credeau în puterea ovăzului de a întări și regenera oasele și ligamentele. Ovăzul se mă­nâncă fiert sau se bea o infuzie de ovăz la micul dejun. Pentru a o pre­para, se opărește o lingură de boabe zdrobite de ovăz, cu o cană de apă. Se lasă 15 minute, apoi se strecoară și se bea.

Egipt
Infecții intestinale, toxinfecții alimentare


Semințele de coriandru sunt unul dintre cele mai vechi condimente din lume și, totodată, un remediu popular egiptean pentru suferințe digestive (ele au fost găsite chiar și în mormintele antice). Cercetări recente au arătat că semin­țele de coriandru pot ajuta și accelera vindecarea infecțiilor intestinale pro­duse de E. Coli și Salmonella. Dacă aveți "stomacul deranjat", adăugați o lingură de semințe de coriandru mă­ci­nate la o cană de apă pusă pe foc, lăsați să dea în 2-3 clocote, apoi puneți ceaiul la infuzat în vas aco­perit, pentru 10 minute. Strecurați. Se beau trei căni de ceai pe zi.

Mexic
Iritații ale pielii, erupții, răni


Vindecătorii tradiționali din Mexic recomandă aloe vera ca pe un leac eficient pentru erupții, roșeață, răni și alte probleme ale pielii. Cu frunzele ei căr­noa­se, suculente, aceasta accelerează vindecarea rănilor, sti­mulează regenerarea țesutului, are efect antiinflamator, reduce roșeața, crește hidratarea pielii și îi întărește rezistența la chimicalele iritante din produsele de îngrijire, detergenți etc.
Căutați gel de aloe vera sau creme cu extract de aloe vera și aplicați-le de 2-3 ori pe zi, pe zonele cu probleme. Dacă aveți planta de aloe în casă, tăiați o bucățică dintr-o frunză și apli­cați-i interiorul zemos pe locul cu pricina.

Ungaria
Furuncule


Vindecătorii din satele ungurești tratează furun­culele cu struguri. Se iau 12 boabe de struguri nestropiți și fără sâm­buri și se zdrobesc. Pasta obținută se aplică pe furuncul, iar deasupra se fixează un pansament. Se lasă să acționeze o jumătate de zi, după care remediul se mai aplică o dată. Furunculul dispare.

Grecia
Vânătăi, cicatrice


Arnica este o plantă ce crește în regiunile mun­toase ale Greciei și, totodată, este unul dintre leacurile străvechi pen­tru vânătăi și cicatrice. Substanțele conținute de delicata plantă cu flori galbene (arnica e plantă pro­tejată la noi) reduc inflamația, îm­bunătățesc circulația în țesuturile deteriorate și stimulează vindecarea lor.
Folosiți gel sau cremă cu extract de arnică, de 3-4 ori pe zi, aplicând-o cu masaj ușor pe zonele afec­tate. Cu efect cicatrizant și antiseptic se aplică pe răni și plăgi. Se fac comprese înmuiate în 15 ml tinctură de arnică, amestecată cu 100 ml apă.

Indonezia
Boli de inimă, digestie dificilă, balonare


De sute de ani, în Indonezia crește și se consumă ghimbir, mai mult decât în oricare loc în lume. Dotat cu o aromă și o iuțeală specifice, localnicii îl folosesc pentru o mulțime de preparate culinare, dar și pentru a preveni și trata o serie de boli. Studii actuale au confirmat faptul că ghimbirul consumat zilnic pre­vine înfundarea arterelor și for­ma­rea cheagurilor de sânge, astfel că este un tonic cardiac puternic. De asemenea, este unul dintre cele mai bune remedii pentru digestie dificilă și ba­lonare.
Consumați ghimbir proaspăt - o lingură de rădă­cină dată pe răzătoare, înainte de mese, și ceai de ghimbir între mese, de trei ori pe zi. De asemenea, adăugați cantități mici de ghimbir (uscat sau proaspăt) la alimente.
Pentru a prepara ceai de ghimbir, aveți nevoie de două linguri de rizom de ghimbir proaspăt ras (ghim­birul se spală bine, se curăță de coajă și se dă pe răză­toare) și 2 căni de apă. Puneți apa pe foc, adăugați ghimbirul. Când apa începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați lichidul să mijotească aproximativ 15 minute (cu capac). Cele mai bune rezultate se obțin dacă beți ceai de ghimbir între mese, trei căni pe zi.

Noua Zeelandă
Răceală, sinuzită


Mierea este unul dintre cele mai eficiente remedii utilizate de locuitorii Noii Zeelande, pentru a preveni și trata infecțiile sinusu­rilor și ale gâtului. Este vorba de mierea de Manuka, produsă în Noua Zeelandă și Australia, din nectarul arborelui de Manuka, considerată unul dintre cele mai puternice antibiotice, antivirale, antifungice, antiin­flamatoare, care are și calitatea de a stimula imuni­tatea. Mierea noastră de pădure sau de mană (închisă la culoare) este asemănătoare ca eficiență cu mierea de Manuka, urmată de mierea polifloră, apoi de cea de floarea-soarelui. Două linguri de miere naturală pe zi vă ajută să țineți departe, dar și să tratați răcelile.

Olanda
Constipație


Leacul țăranilor olandezi în materie de constipație sunt cui­șoarele aromate. Remediul care urmează datează din urmă cu o sută de ani. Pentru a elibera uleiul eteric din ele, se zdrobesc 6 cuișoare. Se pun într-o crăticioară cu două linguri de apă fierbinte și se lasă să mijotească un minut. Se adaugă apă rece cât să le acopere și se lasă să stea 15 minute. Se strecoară și se bea pe stomacul gol, în fiecare dimineață.

India
Diabet


Condiment apreciat și folosit în India în mai toate bunătățile culi­nare, turmericul este și un me­dicament bun pentru o mulțime de afecțiuni, având calitatea de frunte de a menține normal nivelul zahărului în sânge.
Pentru efectul dorit e necesar să luați o jumătate de linguriță de pulbere de turmeric pe zi.

China
Constipație, digestie dificilă


De sute de ani, rubarba este folosită în China atât cu aliment, cât și ca leac, în me­dicina tradițională. Din tulpinile ei acrișoare și roșiatice (frunzele nu se folosesc, sunt toxice) se pre­parau leacuri folositoare pentru o mulțime de boli. Printre "specia­lizările" ei de frunte se numără și acelea de tonic digestiv și laxativ natural.
Iată o străveche rețetă chinezească, pentru com­baterea constipației și stimularea digestiei. Aveți ne­voie de 1 litru de apă, 3 tulpini de rubarbă tăiate bu­căți, o cană de suc de mere, un sfert de lămâie de­cojită. Fierbeți amestecul timp de 20 de minute, iar la sfârșit, după ce s-a răcit, adăugați o lingură de miere. Luați 3-4 linguri din preparat, de trei ori pe zi, între mese. Are gust delicios.

Norvegia
Răceală, bronșită, tuse, pneumonie


De-a lungul vremii, locuitorii zonelor scandinave foloseau ca remediu de prevenire și vindecare a răcelii și tusei an­gelica.
Rădăcinile de angelică erau dez­gropate la înce­putul verii și puse la uscat. În timpul pere­gri­nărilor prin natură, mai ales dacă vremea era rece, țăranii mestecau o bucățică de rădăcină uscată, sau adăugau la cafea sau la ceai rădăcină transformată în pulbere.
Tinctura de angelică luată cu puțină miere sau zahăr are efect vindecător pentru tuse, dureri de gât, și este un puternic fortifiant pentru corpul slăbit.
Pentru a preveni și a trata răcelile, bronșitele, pneumoniile, se bea o cană pe zi, din decoct de ange­lică preparat astfel: o linguriță de pulbere de angelică se fierbe într-o cană de apă 2 minute. Se ia de pe foc și se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se strecoară.