O veste de milioane: Mugur Isărescu, șef peste Guvern!

Ciprian Rus
Șeful Băncii Naționale a României, guvernatorul Mugur Isărescu, va avea pu­teri mai mari decât până acum, ca ur­ma­re a aprobării, în șe­dința de Guvern de miercuri, a pro­­iectului de lege privind Supravegherea macro­pru­dențială a sistemului finan­ciar național.

Guvernatorul BNR va conduce, astfel, o struc­tură nouă, un Comitet care va aver­tiza Guvernul ori de câte ori deciziile acestuia ar pune în pericol stabilitatea fi­nan­ciară a țării. Nicio altă instituție din Ro­mânia nu se va putea amesteca în ac­ti­vi­tatea noii autorități, în schimb, de­ci­zii­le noii instituții prezidate de Mu­gur Isă­rescu vor fi obligatorii pentru Gu­vern.
Comitetul Național pentru Supra­ve­gherea Macroprudențială va avea un con­­siliu general, format din nouă membri: cinci de la Banca Națională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Fi­­nanciară și doi de la Guvern. Preșe­dinte va fi guvernatorul Băncii Națio­nale, Mugur Isărescu. "Acest consiliu va fi un fel de consiliu al înțelepților, dacă nu sunt pretențios - aici se vor emite opinii, analize, vor fi atenționate supravegherile de la Banca Națională și de la Autoritatea de Supraveghere Fi­nanciară", a explicat Adrian Vasilescu, con­silierul de strategie al guverna­to­rului BNR, pentru Digi24. Scopul Co­mi­tetului este identificarea eventualelor riscuri care ar putea duce la o criză fi­nanciară în România.
Analiștii explică faptul că acest co­mi­tet "nu numai că poate împiedica, dar poate să impună decizii Guvernului, în numele stabilității macroprudențiale". Comitetul este independent: nu solicită și nu acceptă instrucțiuni din partea ni­ciunei autorități, instituții sau organism public ori privat. Pe de altă parte, reco­mandările făcute de Comitet, adresate BNR, ASF și Guvern, sunt obligatorii, inclusiv prin emiterea de reglementări. Noul comitet apare ca urmare a reco­mandărilor Uniunii Europene potrivit cărora statele membre trebuie să aibă astfel de instituții, cu atribuții în do­me­niul gestionării riscurilor.
Legiferarea noului Comitet vine într-un moment în care guvernatorul Mugur Isărescu l-a atacat fățiș pe Victor Ponta, în privința prevederilor noului Cod Fiscal și a altor măsuri de relaxare fiscală, promovate de acesta. Este inte­resant de văzut dacă guvernatorul BNR se va prevala imediat de noua sa pos­tură, care îl pune deasupra premierului în aria politicilor macroeconomice, pen­tru a tempera elanul populist al lui Vic­tor Ponta. În presa internațională au apă­rut deja primele semnale de alarmă, le­gate de stabilitatea economică a Ro­mâniei. Prestigiosul "Financial Times" atrage atenția asupra riscurilor Ro­mâ­niei, enumerând trei principale zone de îngrijorare: criza din Grecia, expirarea acordului cu FMI și politica de relaxare fiscală a Guvernului Ponta. "Disputele politice, izul corupției, eșecul cu FMI și relaxarea fiscală nu sunt ingredientele pen­tru o economie de piață supra-per­for­mantă. Se pare că semnalele nega­tive încep să le depășească pe cele po­zitive în România". De azi, însă, Mugur Isărescu are ocazia - nu doar să critice în public aventurile fiscale ale Guver­nu­lui Ponta, ci și pe aceea de a-i im­pune să-și regăsească normalitatea, atunci când interesul țării o cere!