Leacuri cu rouă

Natasa Galche
În zorii dimineții și la miezul nopții, iarba, florile și frunzișul copacilor sunt binecuvântate cu mărgeluțe cristaline de rouă.

În timpurile străvechi, oamenii socoteau roua un dar ceresc oferit de către Lună și Soare, a căror energie luminoasă ab­sorbită de apă dobândea proprietăți magice. Femeile își spălau chipul cu rouă, pentru a-și păstra frumusețea și sănătatea, iar bărbații o beau ca pe o poțiune dătă­toare de vigoare și virilitate. Medicina modernă con­firmă că plimbările cu picioarele goale prin iarba plină de rouă sunt un adevărat medicament pentru trup, consolidând imunitatea, echilibrând sistemul nervos, prevenind și combătând o mulțime de afecțiuni. Roua dimineții, expusă în lumina directă a soarelui, este un excelent remediu împotriva inflamațiilor și a durerilor acute; roua nopții, sub efectele lunii, se încarcă cu ioni negativi și se transformă într-un leac împotriva stre­sului, a insomniilor, a dezechilibrelor sistemului ner­vos. În plus, împachetările cu roua nopții previn apa­riția afecțiunilor cardiologice, a disfuncțiilor sexuale și a bolilor aparatului digestiv.

Cum se adună roua

Roua vindecătoare trebuie adu­nată din zone nepo­luate, grădini, păduri și pajiști aflate departe de polua­rea orașelor. De aceea, în mod ideal, curele cu rouă ar trebui făcute în vacanță, în locuri cu na­tură curată, ocrotite de noxe.
Roua dimineții se strânge a­tunci când luna este în fază de scădere. Seara sau înainte de răsă­ritul soarelui, se întinde pe iarbă un prosop de bumbac foarte curat. Când este îmbibat cu apă, se stoar­ce într-un recipient de sticlă sau din lemn (nu din metal!). Lichidul se poate păstra timp de maximum o săptă­mână, într-un loc întunecat și răcoros. Roua de pe trifoi are cele mai bune efecte, dar se pot utiliza și picurii de pe alte plan­te.
Se spune că picurii de roua dimineții poartă în ei energia Universului, fiind astfel adevărate elixire de sănătate.
Roua nopții se strânge atunci când luna este în fază de creștere, între orele unu și trei dimineața, și se con­servă până la maximum o săptămână, doar în recipiente de lemn. Cea mai eficientă este roua ce se așează pe mușețel, păpădie, margarete.

Tratamente cu rouă

Roua dimineții

Combaterea răcelilor, imunizarea organismului
Vindecătorul rus Porfiri Ivanov, recu­noscut pentru tratamentele sale cu apă în­ghețată și rouă, recomanda tuturor oame­nilor să umble desculți dimineața, pe roua proaspăt așternută pe iarbă și, mai ales, pe pietre. Urmând această procedură timp de o lună de zile, în fiecare dimineață, nu aveți de ce să vă mai temeți de răceli! În primele zile, pentru obișnuirea organismului cu răcoarea dimineții, se vor face plimbări scur­te, de câte cinci-șapte minute. Treptat, timpul se mărește până la maximum 20 de minute. După plimbare, picioarele nu tre­buie clătite cu apă și nici șterse.

Boli de piele: psoriazis, dermatite
Deși pare un procedeu neobișnuit, tăvă­lirea în­tregului trup prin iarba plină de rouă are efecte revi­talizante și cicatrizante deo­se­bite. Pentru a urma această procedură, tre­buie să găsiți o pajiște largă, cu iarbă foarte curată, fără mărăcini. Îmbrăcați doar în costum de baie (ar fi bine chiar cu trupul gol), vă așezați pe spate și începeți a vă rostogoli la stânga și la dreapta, lăsând roua dimineții să intre în contact cu întreg trupul. Procedura se face dimi­neața, chiar la răsăritul soa­relui, în primele zile, timp de două-trei minute, iar ulterior, până la ma­ximum cinci-șapte minute. După această primenire, fără să vă ștergeți, îm­brăcați haine curate din in sau bumbac și executați câteva exerciții fizice pentru încălzire. Procedeul nu are restricții de timp, dar este indicat să fie prac­ticat zilnic, pe o perioadă de cel puțin 10-12 zile.

Varice
Dimineața, la primele raze ale soarelui, bol­navul trebuie să se plimbe pe o pajiște cu rouă doar în șosete de bumbac. Când sunt bine înmu­iate, ele nu trebuie scoase, ci lăsate să se usuce pe pi­cioare. Procedeul se repetă zilnic, până ce simptomele se ameliorează.

Ulcior, conjunctivită, eczeme ale pleoapelor
Două comprese înmuiate în rouă se aplică pe pleoape dimineața, la tre­zire, și seara, înainte de culcare. Se lasă să acționeze timp de zece mi­nute. Este indicat ca tratamentul să fie urmat timp de două săptămâni, chiar dacă simpto­mele dispar mai repede. Este indicat să se folosească rouă colectată de pe trifoi sau al­băstrele.

Tromboflebită
Dis de dimineață, înainte să cadă roua, se întinde pe iarbă o bucată de pân­ză din bumbac. Se aș­teaptă până ce țesătura este bine umezită, după care se aplică pe zonele afectate, lă­sând-o să acționeze până ce se usucă complet. Me­toda trebuie practicată zil­nic, timp de minimum două săp­tă­mâni.

Ciuperca piciorului
Bolnavul trebuie să se plim­be desculț pe o pajiște, di­mi­neața, timp de o jumă­tate de oră. Seara, înainte de culcare, se bandajează picioarele cu o pân­ză înmuiată în roua di­mi­neții. Se lasă să acțio­neze până di­mineața următoare (cel puțin opt ore).

Ulcer duodenal, hemoroizi
Se administrează câte o jumă­tate de pahar de rouă, de două ori pe zi, dimineața, pe stomacul gol, și seara, la două ore după cină. În perioada tratamentului, este indi­cat să se țină o dietă cu legume. Procedeul se repetă timp de două săptămâni.

FRUMUSEȚE

Măști cosmetice cu rouă - sunt ideale pentru hidratarea, re­ge­nerarea și catifelarea tenului.
* Un măr se dă pe răzătoarea mică și pasta obți­nută se ames­tecă cu un sfert de pahar de rouă. Se apli­că pe față și se lasă să ac­ționeze timp de 15 minute. Se clătește cu rouă din abundență. Se aplică în fiecare dimineață.
* Se prepară un amestec din: o lingură de suc de castravete, două picături de ulei esențial de trandafiri și o lingură de rouă. Se amestecă bine și se întinde li­chidul pe față, lăsând să acționeze timp de 10-15 minute, după care se îndepărtează cu o dischetă dema­chiantă, îmbibată în rouă.
* Peste o linguriță de flori de mu­șețel se toarnă o jumătate de cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat până la răcirea com­pletă. Se strecoară și se adaugă două linguri de rouă. Se înmoaie în lichid un tifon care se întinde pe față, timp de 20 de minute. Clătirea nu este necesară.

Roua nopții

Insomnie, cădere nervoasă
Se bandajează capul cu un prosop de bumbac bine ume­zit în rouă de seară. Se lasă să acționeze până di­mineața, când întreg corpul este frec­ționat cu un prosop înmuiat tot în rouă de seară. În paralel, pen­tru un efect sporit, se ad­mi­nis­trează și intern câte o ju­mă­tate de pahar de picuri de rouă, dimineața, pe stomacul gol. Tratamentul se face până la dispariția simp­to­melor, dar nu trebuie să depășească trei săptămâni.

Dureri de cap
Se frecționează fruntea și ceafa cu un tifon înmuiat în rouă. Se pot folosi și comprese care se lasă să acțio­neze timp de două-trei ore.

Litiază biliară
Se administrează câte zece linguri de rouă, dimi­neața, cu o jumătate de oră înainte de a mânca. Durata tratamentului este de zece zile; se face o pauză de două săptămâni și se reia.

Păr rar, început de calviție
Cu mâinile umezite în rouă, se frecționează scalpul până ce simțiți că s-a încălzit. Apoi se bandajează ca­pul cu un prosop înmuiat în rouă. Se lasă să acționeze timp de 30 de minute, după care se clătește cu infuzie de mușețel (în doi litri de apă fiartă, se pun cinci lin­guri de flori de mușețel, se acoperă și se lasă la infuzat două ore.) Procedeul se aplică de două ori pe săptă­mână, timp de maximum șase săptămâni.

Infecții genitale
Se fac spălături vaginale, folosind un irigator, cu o jumătate de litru de rouă proaspătă. Procedeul se face o dată pe zi, timp de maximum cinci zile.