Ia 500 de euro la hectar și nu-ți mai tăia pădurea!

Ion Longin Popescu
În ceasul al 12-lea, în contextul în care pădurile sunt hăcuite "la ras" de mafia transnațională a lemnului, Minis­te­rul Mediului încearcă să ridice un zid împotriva îm­bo­gățiților peste noapte, cu lemn luat din pădurile cu funcție de protecție sau care sunt incluse în Natura 2000.

Soluția? O compensație de 500 de euro la hectar pe an, celor care nu mai taie! Mult sau puțin (asta se va vedea), compensația este o dovadă că, atunci când vor cu adevărat, oamenii politici pot face și lucruri bune în interes social. Proiectul de hotărâre de guvern îi vizează atât pe proprietarii individuali de păduri, cât și asociațiile de proprietari de păduri, pe ale căror terenuri forestiere există restricții de mediu stabilite prin amenajamentele silvice.
De mai bine de un deceniu cere societatea civilă gu­vernelor României să aplice atât interdicții, cât și com­pensații, în zonele de munte, în parcurile naturale și națio­nale și în alte zone speciale de protecție (rezervații științi­fice, arii de tip Natura 2000, rezervații peisagistice, su­prafețe alpine având resurse genetice deosebite). Green­peace și celelalte organizații au ajuns la disperare în fața opacității și corupției autorităților. Criticabil din multe puncte de vedere, guvernul actual este primul care ia mă­suri concrete pentru protejarea pădurilor. A lansat întâi legea, adică Codul Silvic, care interzice orice fel de ex­ploatare de lemn în pădurile cu funcții speciale de ocrotire a naturii, iar acum vine cu acest proiect salutat, deja, de eco­logiști. Pe lângă situațiile menționate mai sus, com­pensații vor primi și proprietarii care nu au voie să ex­ploateze pădurile pentru a nu degrada terenul din stâncării și grohotișuri, ca și din pantele de peste 30 de grade. Mai mult, vor fi recompensați și proprietarii care au păduri pe terenuri cu nisipuri neconsolidate sau pe foste terenuri degradate, cum sunt cele care au fost renaturate pe locul unor foste exploatări miniere de suprafață. Portalul "Ro­mânia Curată" salută faptul că vor fi incluse în listele de compensare și pădurile cu valoare genetică ridicată, cum ar fi cele de la mare altitudine, unde condițiile de regenerare sunt foarte grele, precum și pădurile seculare, virgine și cvasivirgine, de valoare deosebită. În context, putem spune că dezvoltatorii de microhidrocentrale în siturile Natura 2000 ar trebui să-și ia adio de la proiectele lor criminale, care încep, de regulă, cu defrișări ilegale. Fără a-l trans­forma în profit, deși proprietarii a sute sau mii de hectare vor câștiga bani frumoși, cuantumul compensațiilor are un caracter social și este binevenit.
Din multele comentarii de pe forumuri, unul mi-a atras atenția: d-l Tomescu Teofan Emilian propune dezvoltarea apiculturii în pădurile ocrotite și recoltarea de trufe, o ciupercă "de lux", mult prețuită de bucătăria occidentală. Deși unora ar putea să li se pară o glumă, ideea cu trufele este cu adevărat profitabilă. "Vă garantez", spune cititorul menționat, "că nimeni nu o să se mai uite la pădure ca la ca­rul cu lemne, ci o să vrea să o mențină în starea ei na­turală pentru a obține trufele, ce se vând cu prețuri ex­cep­ționale". Până la aplicarea propunerii, să salutăm com­pensația guvernamentală care marchează inițiativa bună a unui minister. Lucru rar, în România de azi!