Hapuri cu soare

Ilie Tudor
- Luna august se află prin excelență sub semnul soarelui. Ostracizat, în ultima vreme, datorită pericolului pe care îl reprezintă razele lui, astrul-rege este, totuși, și un protector al sănătății, radiațiile sale fiind un aliat ideal în lupta cu numeroase boli -

Soarele este un adjuvant redutabil în lupta noastră cu bolile. În lumea de azi, atât de industrializată și super-tehnologizată, sunt milioane de bolnavi care, dacă ar cunoaște adevărata forță terapeutică a radiației solare, nu ar mai avea nevoie de medicamente agresive sau de proceduri medicale costisitoare și ineficiente. Soarele este un medicament, un remediu extrem de puternic, ce acțio­nează nu doar la nivelul pielii, ci al întregului orga­nism, și chiar asupra psihicului. Firește că, la fel ca în cazul oricărui medicament, abuzul de soare pro­duce dezechilibre și boală, în timp ce adminis­trarea sa judicioasă vin­decă. Dar nu toți medicii cred la fel. Specialiștii în sănătate s-au polari­zat în două tabere: una care reco­man­dă cu orice preț evitarea soare­lui, în timp ce alta vede mai degra­bă efectele sale benefice. Și în acest caz, adevărul se află undeva la mij­loc: soarele, după cum este "admi­nis­trat", poate fi și un ajutor, dar și un dușman al sănătății. Însă un lu­cru este sigur: fără soare nu putem vorbi de sănătate. Organismul, pro­cesele sale fiziolo­gice, emoțiile noas­tre sunt programate de Na­tură să interacționeze cu lumina sa.

Cum se "administrează" soarele

Contrar așteptărilor, nu există o schemă de tratament ge­neral valabilă pentru soa­re. Și aceasta, pentru că medicii au constatat că, la diagnostice și predis­po­­zi­ții diferite, expune­rea la soare trebuie să fie și ea diferită. Există, to­tuși, cinci reguli univer­sal va­labile pentru trata­men­tul cu lumină solară:
1. Expunerea se face gradat - regulă valabilă mai ales pentru trăitorii în mediul urban, persoane sedentare care au pielea neobișnuită cu radiația ultravioletă. Aceștia, la început, nu vor sta mai mult de două ore pe zi la soare, doza putând fi crescută ulterior, gradat.
2. Doar dimineața și după-amiaza este permisă expunerea la soare. Mai exact, dimineața, înainte de ora 11, și după amiaza, după ora 17, radia­ția solară este suficient de moderată pentru a nu pro­duce efecte dăunătoare.
3. Fără protecție chimică - ne referim aici la faimoasele creme ce ecranează soarele, protejându-ne atât de efectele sale nocive, cât și de cele benefice. Aceste creme sunt recomandate doar atunci când sun­tem nevoiți să mergem sau să muncim în soare puter­nic, pentru plajă ele fiind însă complet inutile dacă, atunci când stăm la soare, alegem orele potri­vite, menționate mai sus.
4. Fără ochelari de soare - obiceiul de a privi mereu lumea din spatele lentilelor fumurii este nociv pentru psihic. Este normal să ne protejăm ochii cu ochelari de soare când conducem mașina, când mer­gem pe piscuri înzăpezite sau în deșert, iar soarele are maximum de putere. Este, însă, contraindicată purta­rea ochelarilor de soare la plajă, în intervalele orare cu soare blând.
5. Adaptarea dozei de radiații solare la tipo­logia fiecărui pacient este cel mai important element. Iar aici trebuie să ținem cont de: vârstă (copiii până la 8 ani sunt mult mai sensibili la soare), de tipul de piele (cu cât mai deschisă la culoare, cu atât sensibi­li­tatea este mai mare), de boli (persoanele foarte sen­sibile la ultraviolete vor beneficia de soare doar dimineața, până la 9.30, și seara, după ora 19).

Bolile care fug de soare

Există sute de boli care pot fi prevenite, care se ame­liorează sau chiar se vindecă sub acțiunea bine­fă­că­toare a soarelui. Efectele sale terapeutice sunt însă multi­plicate de câteva ori atunci când soarele este ad­ministrat în com­binație cu unele remedii simple sau cu alți factori naturali. Iată, în continuare, câteva dintre cele mai importante boli vindecate de soa­re:

Acneea

Este o afecțiune care nu pro­duce suferință fizică, dar care, din punct de vedere emo­țional, afec­tează zeci de mii de adolescenți și adulți, și care cedează foarte rapid la acțiunea binefăcătoare a soare­lui. Radiațiile ultravio­lete care bombardează pielea afectată distrug aproape instantaneu bac­teriile care provoacă acneea, cicatrizează ra­pid și estetic urmele lă­sate de infecție. În plus, soarele are un efect re­glator asupra siste­mului endocrin, care este prin­cipalul vinovat de apa­riția acestei boli de pie­le, și reglează procesele trofice de la nivelul pielii, normalizând cantitatea de sebum secretată. De regulă, o cură de două săptămâni, cu ex­punere la soare con­trolată, conduce la reducerea cu peste 50% a proble­melor acneicilor, iar rezultatele sunt chiar mai bune și persistă o perioadă de timp con­siderabilă (de ordinul lunilor), în cazul în care cura este mai lungă.
Un ajutor suplimentar: efectele locale ale soa­relui sunt mult amplificate atunci când simultan este aplicat și un tratament de detoxifiere. Cele mai rapide mijloace de detoxifiere sunt: consumul de apă plată (de peste 2,5 litri pe zi), alimentația cu 70% legume și fructe crude, administrarea de capsule cu aloe vera sau aloe ferox, două plante întrudite, cu puternice efecte laxative și depurative.

Psoriazisul

Este o afecțiune care în primă instanță atacă doar pielea, dar ulterior se poate extinde la nivelul articu­la­țiilor și chiar al organelor interne, devenind extrem de periculoasă. Momentan, este considerată incura­bilă de către medicina oficială, însă medicina natu­ristă are mai multe remedii eficiente, soarele fiind cel mai important dintre ele. Unii medici susțin, și pe bună dreptate, că expunerea la soarele puternic este nefastă pentru cei care suferă de această boală. Însă la fel de adevărat este că, în cantități moderate și la intervalele de timp potrivite (dimineața și seara), același soare este un reme­diu extraordinar. Sub acțiunea sa bi­ne­făcătoare, sistemul imunitar își re­glează reacțiile, fiind astfel com­bătută reacția auto-imună care stă la baza acestei boli. După două săptă­mâni de cură de soare, suprafața leziu­nilor se micșorează, placardele se dezinflamează și își reduc dimensiunile, pielea recăpătându-și aspectul normal.
Un ajutor suplimentar: apa de mare, în combi­nație cu soarele, are efecte practic miraculoase în cazul psoriazisului. Formele ușoare de psoriazis dispar după doar douăsprezece zile de cură marină, efectul terapeutic persistând aproximativ 6 luni după aceea. În formele mai grave de psoriazis, sunt indicate 18 zile de cură, fiind recomandate în mod special plimbările de dimineață și seară pe malul mării, acolo unde se sparg valurile, pentru a beneficia de efectul aerosolilor marini.

Depresia


Este foarte rapid și eficient ameliorată de lumina soarelui. În acest caz, expunerea pielii la ultraviolete este de o importanță secundară, mult mai important fiind impactul luminii asupra retinei. În urma interac­țiunii vederii cu lumina soarelui, scoarța cerebrală pune în circulație substanțe (numite neurotrans­mi­țători) cu efect puternic antidepresiv. Practic, lumina este transformată de ochi în impulsuri electrice care călătoresc prin nervul optic până la creier, care va elibera dopamină și alți "mesageri chimici" res­ponsabili cu schimbarea stărilor de spirit. Așadar, un tratament ieftin și neinvaziv contra depresiei este să privim cerul senin de vară, evitând să ne uităm direct spre soare (pentru că utravioletele pot afecta grav ve­derea), ci bucurându-ne doar de luminozitatea ex­traordinară difuzată de soare pe întreg cerul.
Un ajutor suplimentar: mișcarea moderată (cum ar fi plimbarea pe malul mării sau pe cărări de mun­te, sporturile ușoare) amplifică efectele benefice ale soarelui asupra psihicului. În momentele când depunem efort fizic în aer liber, dar și câteva ore după aceea, în organism sunt secretate substanțe care ne induc stări de relaxare, de ușoară euforie, de tonus psihic. Combinația soare + efort fizic este practic in­vincibilă în lupta cu depresia, inclusiv cu formele sale bipolare, în cazul cărora mai trebuie adăugat un ele­ment foarte important: somnul.

Insomnia

O "baie zilnică" de lumină puternică, de amiază, are darul de a regla ceasul nostru biologic, care con­trolează somnul și trezirea. În timpul băii de lumină, care va dura măcar o oră sau, ideal, o oră și jumătate, este important să privim cerul (nu direct soarele), așa încât ochii noștri să primească maximum de lumină, dar fără a fi lezați. Lumina puternică a amiezii este necesară pentru menținerea ritmului circadian al organismului (ritm biologic intern, cu o durată de circa 24 de ore), ritm care controlează numeroase funcții, de la nivelul de hormoni până la ciclul de trezire-culcare. Persoanele care seara și noaptea nu au somn, fiind foarte active, iar dimineața se trezesc foarte greu, este foarte posibil să aibă o expunere prea redu­să la lumina puternică din timpul zilei. În schimb, băile sistematice de lumină le vor ajuta organismul să intre spontan într-un ritm de viață să­nă­tos, eliminând insomniile și îm­bu­nătățindu-le somnul și rela­xarea. Pentru aceasta, însă, mai au nevoie de un ajutor: o porție de întuneric.
Un ajutor suplimentar: poa­te părea un para­dox, dar pentru a be­neficia la maximum de efectele tera­peutice ale radiațiilor luminoase, trebuie să îi ofe­rim organismului nostru și câte o porție bună de întuneric. Cercetătorii au observat că melatonina, supranumită și hormonul odihnei, care este cea care ne ajută să ne dăm seama că suntem obosiți și ne dă pofta de somn, este sintetizată doar atunci când e foarte întuneric. De asemenea, calitatea relaxării și a somnului este mai bună în întuneric deplin. Din păcate, în aglomerațiile urbane nu prea există un întuneric deplin, organismul locuitorilor orașelor fiind expus la variații destul de mici de lumină noaptea, față de zi. Mesajul este sim­plu: măcar din când în când, noaptea, căutați să faceți, cu ajutorul unor jaluzele groase, un întuneric deplin în camera în care dormiți. Dacă aveți ocazia să mergeți la munte sau în alte locuri îndepărtate de aglo­me­rațiile urbane, căutați să priviți în nopțile înstelate cerul - este un exercițiu foarte bun de relaxare pentru ochi și pentru psihic.

Obezitatea

Poate fi ameliorată foarte mult de expunerea la lumină, în plus, organismul suprasolicitat al persoa­nelor supraponderale va fi într-o măsură mai mare protejat prin helioterapie. Studiile arată că obezii care fac o baie de lumină solară cu o durată de măcar o oră, în fiecare zi, sunt mult mai dispuși să își corec­teze comportamentul alimentar și au o voință mai mare. Expunerea la lumină puternică reduce treptat apetitul alimentar nocturn, extrem de puternic (spe­cific la mai mult de 60% dintre obezi), combate stă­rile de depresie, care închid într-un adevărat cerc vicios persoanele cu probleme de greutate, crește tonusul psihic și fizic. În plus, lumina solară întărește sistemul osos și articulațiile extrem de solicitate de excesul de greutate, protejează într-o anumită măsură vasele de sânge de depunerile de colesterol.
Un ajutor suplimentar: expunerea la radiațiile ultraviolete emise de soare este foarte bine comple­tată, pentru a combate obezitatea, de administrarea internă a acidului clorogenic. Ce este acesta? O sub­stanță care, în ciuda numelui, nu are nicio legătură cu clorul, ci cu culoarea verde (cloros înseamnă în limba greacă verde). Acidul clorogenic să găsește în mai toate fructele - mere, prune, corcodușe, piersici, pere, pepene galben etc. și în toate legumele - morcov, pă­trunjel, țelină, broccoli, varză etc., având efecte de reglare a apetitului, de intensificare a arderii depozi­telor de grăsime din organism. Cel mai mare conținut de acid clorogenic îl găsim, însă, în cafeaua verde, care nu poate fi consumată în doze prescrise, din cau­za cantității mari de cofeină pe care o conține. În schimb, sunt recomandate extracte decofeinizate de cafea verde, care conțin cantități remarcabile de acid clorogenic. Un gram de extract de cafea verde conține acid clorogenic cât două kilograme de mere, această substanță având atât efecte anti-obe­zi­tate, cât și antioxidante.

Cancerul

În toate sezoanele, expunerea la lu­mina solară este extrem de necesară pentru prevenirea bolii canceroase. După ce sute de studii au demonstrat că ex­punerea excesivă la radiațiile ultraviolete emise de soare crește riscul de cancer, cercetări făcute în ultimii ani demon­strează că privarea sistematică de lumina solară, frecventă în cazul persoanelor ce trăiesc în aglomerații urbane, este cel puțin la fel de periculoasă. Studii făcute în anul 2007 de un colectiv de medici americani au arătat că nu mai puțin de 16 forme de cancer sunt prevenite de expunerea judicioasă (fără excese) la soare. Cel mai bine suntem protejați, prin cura de lumină solară, de cancerul de colon, de sân și de prostată, extrem de receptive la tratamentul cu vitamina D3, care este sintetizată din belșug atunci când pielea este expusă la soare. Expu­nerea la soare este, însă, și mai eficientă ca efect antitumoral atunci când consu­măm antioxidanții naturali, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Un ajutor suplimentar: adminis­trarea de substanțe care anihilează efec­tele nocive ale radicalilor liberi de oxi­gen, substanțe numite generic antioxi­danți, este absolut necesară, după expu­nerea la soare. Cei mai importanți anti­oxidanți sunt: vitamina C naturală - for­mele de sinteză (pilule) sunt extrem de slab asimilate de organism, putând de­veni nocive -, seleniul natural (conținut în gălbenușul de ou, în drojdia de bere), pigmenții antocianici (dau culoarea spe­cifică afinelor, coacăzelor negre, mu­relor). Tot din lista antioxidanților de primă importanță în lupta cu cancerul face parte și acidul clorogenic, conținut de cafeaua verde și vegetale, despre care am vorbit anterior.

Infecțiile respiratorii

Cercetările medicale arată că expu­nerea ritmică, zilnică, la lumina soarelui, ne mărește, în timp, imunitatea la infec­țiile care afectează plămânii, arborele bronșic și căile respiratorii superioare. Soarele, în contact cu pielea, determină producerea unui număr mai mare de celule ale siste­mului imunitar, iar pe cele existente le va face mai active. Apoi, expunerea încă­perilor și a pielii la soare este un foarte bun mijloc de prevenire a infecțiilor, deoarece ultravioletele distrug un mare număr de bacterii, fungi și viruși, ușurând astfel sarcina siste­mului imunitar. Studiile arată, însă, că imunitatea este amplificată în contact cu lumina solară doar la per­soanele cu o alimentație sănătoasă, bazată pe multe cereale integrale, legume și fructe proaspete. În schimb, la persoanele cu o dietă cu mul­te grăsimi și proteine animale, cu uleiuri hidrogenate, zahăr și făină albă, expunerea la soare poate deprima imuni­tatea. În cazul lor, în contact cu soarele, pielea, care este și un organ de excreție, va pune în circulație așa-numiții radicali liberi de oxigen, care atacă ce­lulele sănătoase și le îmbătrânesc prematur, scăzând rezis­tența la infecții.
Un ajutor suplimentar: expunerea la soa­re nu ajunge să fie făcută vara, ea tre­buie continuată și în lunile reci, chiar dacă atunci nu ne vom putea expune la radiația solară decât mâinile, fața și gâtul. În plus, expu­nerea la soare va fi corelată cu a­dap­tarea climatică, un proces care pre­supune să facem mișcare în aer liber în toate ano­timpurile, indiferent de procesele meteo­rologice care au loc. Împreună cu expunerea la lumina soarelui, această adaptare cli­matică va imprima semnale de activare siste­mului nostru imunitar, care va lupta mult mai eficient cu bronșitele, pneumoniile sau rinitele infecțioase.

ADHD

Este o afecțiune mai vizibilă la copii, dar care vi­zează deopotrivă și adulții, fiind cunoscută și sub numele de sindrom al deficitului de atenție sau de sindrom de hiperactivitate. Copiii, adolescenții sau adulții cu ADHD au o problemă în a rămâne concen­trați o perioadă mai lungă de timp, fiindu-le aproape imposibil să asculte atenți prelegeri, cursurile de la școa­lă sau să citească un paragraf mai lung și să-l memoreze. În ultimele decenii, ADHD face adevărate ravagii, fiind foarte mult accentuat de folosirea cal­culatoarelor și tabletelor (în special pentru jocuri), dar și de privitul îndelungat la televizor. Există puține tratamente cu adevărat eficiente contra acestei afec­țiuni, care produce nu doar probleme școlare și de carieră, dar și probleme comportamentale grave. Și în cazul acesta, un remediu cu o eficiență deosebită este lumina soarelui, care, folosită judicios, siste­matic, are efecte notabile asupra gândirii și emoțiilor. Un studiu-gigant, făcut pe 20.000 de tineri din Statele Unite, vreme de patru ani, a arătat că perfomanțele adolescenților care învață la lumină naturală sunt cu 26% mai bune decât cele ale tinerilor care des­fășoară aceleași activități în lumină artifi­cială. Apoi, abilitatea adulților de a detecta greșeli în propria lor activitate sau a celorlalți crește cu 20%, atunci când este folo­sită lumina solară în locul celei de la becu­rile electrice. Concluzia este clară: simpla folosire a luminii naturale crește nivelul de atenție, calmează starea de neliniște, de hiper-activitate, ajutând creierul să rămână concentrat mai mult timp. Și nu doar folosirea luminii naturale la învățat sau la muncă este importantă, ci și expu­nerea sistematică la soare, în timpul verii, precum și evita­rea șederii îndelungate în spații închise, cu lumină artificială.
Un ajutor suplimentar: zincul natural, prezent în unele alimente, este, alături de radiația solară, un extraordinar ajutor pentru combaterea ADHD. Cer­ce­tări recente făcute asupra copiilor cu această afec­țiune, în Croația și Turcia, au arătat că zincul ad­ministrat zilnic crește capacitatea de con­centrare și scade agitația psihică și mo­torie. Cea mai bună sursă de zinc biologic este drojdia de bere, existând extracte, din soiuri special selecționate, care conțin cantități mari de zinc 100% natural, cu asimilare excelentă și fără efecte adverse.

Contraindicații la expunerea la soare

Se referă strict la interacțiunea cu radiația solară puternică dintre orele 10 și 18, când razele ultraviolete în cantități mari pot agrava bolile însoțite de febră, hipertiroidia, bolile autoimune sau cu o componentă autoimună, afecțiunile tumo­rale maligne. Totuși, și în aceste cazuri, este benefică baia de lumină făcută câteva zeci de minute, dimineața devreme sau sea­ra, înainte de apus, când este o cantitate redusă de ultraviolete.