Și obrazul are nevoie de vitamine - CAISELE și PIERSICILE

Iulia Vlad
În popor se spune că cine mă­nân­că mere se face roșu în obraz. Despre caise și piersici nu exis­tă zicale, dar felul în care arată e o garanție de frumusețe: piele catife­lată, cu reflexe de aur topit. Vă dă mâ­na să nu încercați?

Caisele

Sunt printre fructele "campioane" la conținutul de vitamina A și C, cu efect "la ve­de­re" pentru as­pectul pielii. Cine urmează o cură de cai­se va ob­­serva în scurt timp că, efectiv, tenul îi "înflo­rește". Și fo­losite extern - în măști și creme cos­me­tice, caisele au același efect de în­vio­rare și rege­nerare, inclu­siv a țesu­tu­rilor îm­bătrâ­nite sau cu probleme.

Cum procedați:
Pentru orice tip de ten, fructul bine copt, proaspăt și rupt în două se trece peste obrazul cu­­ră­țat înainte, cu un ușor masaj. Se lasă pulpa să acționeze pe piele 20 de minute, apoi se spală cu apă rece. Lasă obrazul întins și strălu­citor.

Mască împotriva tenului gras, seboreic, cu pori vizibili
Ingrediente: pulpă de caisă bine coaptă, zdrobită cu furculița, și o lin­gură de argilă.
De 2 ori pe săptămână, în timpul verii, aplicați o mască din caisă și ar­gilă. Lăsați să acționeze 20-30 de mi­nute, clătiți cu apă rece, apoi pulve­rizați tenul cu ceai de salvie. După câ­teva săptămâni, porii se vor micșora, iar secreția de sebum se va normaliza.

Mască pentru revitalizarea tenului îmbătrânit
Ingrediente: pulpă de caisă bine coaptă, zdrobită cu furculița, o lingură de frișcă naturală (sau smântână).
Amestecați ingredientele și întin­deți pasta pe față și pe gât. După 30 de minute, spălați-o cu apă călduță, apoi rece. E de mare efect pentru îndrep­tarea ridurilor.

Piersicile

Considerate de femeile din Orient drept "elixir de tinerețe", piersicile au calitatea de a catifela și de a hrăni pielea în profunzime.

Cum procedați:
Ca și în cazul caiselor, pulpa de piersică bine coaptă se masează pe față. Aplicată de 2-3 ori pe săptămână, pe pielea bine curățată, dă luminozitate și prospețime oricărui tip de ten.

Mască hidratantă
Ingrediente: pulpă de piersică bine coaptă, făcută piure, o lingură de miere.
Amestecați cele două ingrediente și aplicați preparatul pe față. După o ju­mătate de oră, clătiți cu apă rece. Mai ales în timpul verii, masca de piersici tra­tează și previne deshidratarea orică­rui tip de piele.

Exfoliant pentru ten și corp
Ingrediente: o ceașcă zahăr brun, 2 lingurițe coajă rasă de lămâie, puțin suc proaspăt de piersici.
Acest exfoliant se prepară "la mi­nut". Se amestecă fructele cu lămâia și zahărul și se aplică imediat pe corp sau pe față, cu mișcări circulare, timp de câteva minte. Se clătește din abun­den­ță. Este puternic hidratant, mine­rali­zant și vitaminizant.

Mască tonifiantă pentru decolteu
Ingrediente: 3-4 linguri pulpă de piersică coaptă, transformată în piure, o linguriță ulei de luminița-nopții (pri­mulă).
Amestecați bine ingredientele și a­pli­cați crema pe de­colteu, gât (și pe sâni). Lăsați să acționeze 30 de mi­nute, apoi clătiți cu apă căldu­ță și, în final, cu apă rece. Redă elas­ticitatea pielii în zonele delicate - gât, decolteu, sâni.