Răspuns pentru EMIL ȘTEFĂNESCU - Baia Mare, F. AS nr. 1175 - "Doresc un regim alimentar pentru diverticuloză colonică"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Pentru că nu cunoașteți amănunte despre boala cu care vă confruntați, voi începe cu o scurtă informare despre particularitățile ei, urmată de recomandările privitoare la regimul alimentar adecvat acestui gen de afec­tare intestinală.
Diverticuloza reprezintă formarea unor săculeți (mici caverne), numiți diverticuli, la nive­lul peretelui colo­nic. Majoritatea bol­navilor nu pre­zin­tă semne sau simp­tome, de obicei afecțiunea rămânând nedescoperită sau fiind iden­tificată întâmplător, în timpul unor teste diagnostice pentru alte motive. Complicațiile apar când la nivelul unuia sau al mai multor diverti­culi apar inflamații (diverticulită), care este cel mai probabil să se mani­feste la nivelul porțiunii inferioare a colonului (sig­moid) și poate fi cauzată de alimen­tele nedigerate sau de acumularea bacteriilor. Efectul poate varia de la un abces de dimensiuni reduse, până la infecție masi­vă sau perforație. Pro­cesul seamănă cu apen­dicita, cu ex­cepția faptului că se pro­duce la ni­velul părții stângi inferioare a colo­nului. Simptomele diverticulitei con­stau în dureri cu caracter de crampe, care de obicei sunt mai accentuate pe partea stângă a abdomenului, și se pot asocia, une­ori, cu febră și greață. În unele situa­ții, un diverticul infla­mat se poate rupe, împrăștiind conți­nut intestinal în cavitatea abdo­mi­nală, fenomen ce poate produce peri­tonită și reprezintă o urgență medi­cală.
Cauza diverticulozei rămâne deo­cam­dată necunoscută, deși se presu­pune că apor­tul redus de fibre (carac­teristic dietei occidentale, bogată în carne și grăsimi) poate fi un factor determinant. Ris­cul de boală diverticulară crește cu vârsta, deoa­re­ce peretele muscular extern al colonu­lui se îngroașă, în timp, îngustând lumenul colonic și accentuând astfel presiunea intracolonică. De aseme­nea, presiunea asupra peretelui colonic poate fi cres­cută de efortul efectuat în timpul expulziei unor ma­terii fecale dure, care pot fi consecința unui aport redus de fibre ali­mentare. Creșterea presiunii face ca punctele slabe de la nivelul peretelui colonic să ce­deze, formând să­culeți (intrânduri).
Pentru diverticuloza fără semne și simptome, tra­tamentul nu este de obicei necesar. O alimentație bo­gată în fibre și consumul de lichide în cantitate sufi­cientă pot reduce riscul complicațiilor și pot îm­pie­dica dezvoltarea altor diverticuli, iar în unele ca­zuri poate fi recomandată o medicație antispastică.
În cazul diverticulitei (inflamație), tratamentul pre­­supune, adeseori, repaus la pat, laxative, alimen­tație bogată în lichide și antibiotice administrate pe cale orală (în cazul în care inflamația este ușoară și diverticulul nu s-a rupt). În caz de ruptură sau de in­fec­ție larg răspândită, tratamentul intravenos cu anti­biotice, efectuat în spital, poate fi necesar.
În ceea ce privește regimul alimentar, trebuie să știți că dieta adecvată diverticulozei are drept obiec­tiv prevenirea inflamațiilor. Recomandările generale vizează creșterea treptată a aportului de fibre alimen­tare (fructe, legume, semințe, pâine și alte produse din cereale integrale, leguminoase), reducerea consu­mului de cereale rafinate (produse de patiserie și brutărie, din făină rafinată, pâinea albă, macaroanele, orezul alb, cartofi prăjiți, chips-uri, piure), hidratarea suficientă (în cazul unei diete cu aport crescut de fi­bre, se recomandă un consum de 3 litri de lichid pe zi), reducerea consumului de carne și grăsimi (unt, mar­ga­rină, maioneză, carne grasă, sosuri, prăjeli, brânze­turi grase), consumul de probiotice (iaurt, lapte, brân­ză, degresate) sau administrarea de su­plimente pro­biotice care conțin, în special, Lacto­bacillus casei și combaterea sedentarismului, care dăunează digestiei. Instituirea unui program regulat de activități fizice vine, de asemeni, în completarea alimentației sănă­toase și poate preveni formarea diverticulilor.
Pentru lămuriri suplimentare și abordarea unui tratament naturist al diverticulozei, mă puteți con­tac­ta telefonic. Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București. Tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"La 23 de ani, fiul meu are lupus eritematos sistemic"
(Răspuns pentru MARIA - Sighetu Marmației, F. AS 1105)


Lupusul eritematos sistemic face parte din bolile auto­imune, când sistemul imunitar, care ne apară îm­potriva agenților cauzatori de boală, se întoarce îm­potriva propriului corp.
În lupusul eritematos sistemic (există și o formă lo­calizată, numită lupus eritematos cutanat, mai puțin distructivă) are loc lezarea multor organe ale corpu­lui, cum e și cazul fiului dvs. Boala poate avea urmă­toarele manifestări:
* Simptomele generale cum ar fi febră, pierdere în greutate, oboseală cronică.
* Psihoză, convulsii, paralizie, depresie.
* Dureri articulare, în special la articulațiile mici ale mâinilor, dureri ale mușchilor.
* Fotosensibilitate (erupții pe piele și alte tulbu­rări la expunere so­lară), o erupție caracteristică a feței (în fluture), urticarie.
* Insuficiență renală.
* Tulburări pulmonare, inclu­siv tuse cu sânge, difi­cultate în respirație.
* Dureri abdominale, infarcturi (blocarea circula­ției, soldate cu moarte de țesut) ale intestinului, icter.
* Dureri cardiace, insufi­ci­ență cardiacă.
* Anemie, leucopenie (nu­mă­rul mic al celulor albe).
Cu toate acestea, cele mai des întâlnite simptome sunt: ochi uscați, ulcere ale gurii, obo­seală, dureri, um­flare și în­țepenire articulară, erupție (în fluture) pe față, dureri de piept, dureri de cap, pierdere de me­morie, sindrom Raynaud (dege­tele mâinilor și pi­cioa­relor de­vin albe, vinete la expu­nere la frig sau la stres).
Din cauza complicațiilor se­vere posibile, este bine să vă consultați medicul dacă aveți aceste simptome.
Nu există o cauză precisă, cunoscută, pentru lupu­sul eritematos sistemic. Factori declanșatori pot fi ex­pu­nerea solară, unele medicamente (pentru hiper­tensiune, antibiotice și pentru convulsii).
Factorii de risc includ sexul (este mult mai frec­vent întâlnită la femei, în raport de 11 femei la 1 bărbat), rasă (negrii, hispanicii, asiaticii sunt mai pre­dispuși). Totuși, negrii din Anglia prezintă o rată mult mai mare de îmbolnăvire decât cei din Africa, suge­rând o influență a mediului. Fumatul și expune­rea la praful de siliciu sunt alți factori de risc. Expunerea la estrogen, după menopauză, și lipsa de vita­mină D sunt și ele factori de risc. În schimb, alăptarea dimi­nuează riscul.
Complicațiile bolii includ: * rată crescută de in­fecții, adesea legată de me­dicamente tradiționale pen­tru lupus eritematos * rată crescută de avort spontan, hipertensiune în sarcină și nașteri premature * rată crescută de distrugeri osoase și de defor­mare articulară * risc sporit de cancer * boli cardiace, ale vaselor sanguine, ale siste­mului nervos, ale plămâ­nilor și ale rinichilor.
Din punct de vedere naturist, lupusul eritematos ar putea fi cauzat de tulburări la nivelul intestinului gros și al plămânului energetic, cu o afectare a fica­tu­­lui energetic. Aceste tulburări duc la blocarea flu­xu­lui energetic prin corp (funcția plămânului și a fica­tu­lui), ceea ce duce la dureri, tulburări cutanate, dureri de ochi, rinichi. Tulburările intestinului gros ar putea afecta pielea, sistemul nervos, iar tulburările secun­dare ale ficatului afectează inima și sistemul digestiv.
Aceste tulburări își au originea, în parte, în hrana noastră, destul de necorespunzătoare și plină de to­xine. Tendința spre sentimente negative, distructive, este o altă sursă de energii toxice, ce contribuie, fără îndoială, la boală.
Abordări naturiste:
* Evitați sentimentele și atitudinile negative, in­clu­siv furia, nervozitatea, grijile excesive și blama­rea. Acestea nu fac altceva decât să dezorganizeze flu­xul energetic în corp, făcând ceva proiectat armo­nios să devină haotic.
* Evitați fumatul, căci lezează plămânii și ficatul. Blochează fluxul energetic din corp.
* Mișcarea, deși dificilă atunci când te dor arti­cu­lațiile și mușchii, este importantă. Durerile sunt un semn de blocaj energetic, iar mișcarea ajută la deblo­carea lui. În plus, ea ameliorează simpto­mele de de­presie care pot însoți această boală.
* Respirația regulată este impor­tantă. Pe cât posibil, exercițiile de res­pirație nu trebuie să aibă loc în zonele aglomerate, poluate, ci în liniște, în locuri unde există și multă vegetație (sub un pom, în parc, de pildă). Acest lucru ne ajută să absorbim energie sănă­toasă prin plămân, care contribuie la restau­rarea ordinii în corp.
* Dieta să includă multe legume și vegetale. Mai puține lactate, mai puțină carne (ele ar putea crește aciditatea sângelui și căldura din intestin). Peștele este mai bun.
* Uleiurile de pește (conțin acizi grași Omega-3) sunt utile. La fel, suplimentele cu această substanță și, de asemenea, vitamina D.
* Masajul ajută la ameliorarea durerilor și men­ținerea tonusului muscular.
* Acupunctura este excelentă pentru lupusul eritematos. Reechilibrează energiile plămânului, ale intestinului gros și ale ficatului. Punctele cele mai utile se află pe meridianele Plămân, Intestinul Gros, Ficat, Vezică urinară, Vasul guvernator, Stomac.
* Homeopatia este foarte bună și ea pentru lu­pusul eritematos. Medicamente precum Aurum me­tal­licum, Bryonia, Radium bromatum, Rhus toxi­co­dendron ar putea fi utile pentru dureri osoase, însă ideal pentru această boală este un medicament con­stituțional, individualizat (preparat de medic).
* Apa am lăsat-o la urmă, pentru a dezvolta su­biectul. Nu doar consumul unei cantități mai mari de apă este necesar, ci și întărirea energetică a apei. Apa constituie aproape 70% din corpul nostru, este un bun stocator al energiei, în special a celei subtile. Ener­giile înmagazinate în apa pe care o bem pot fi decisi­ve asupra stării noastre de sănătate. Se recomandă a pune apă filtrată la fereastră, dimineața, o oră-două, pentru a absorbi energiile soarelui la începutul zilei (de când răsare). Apa poate fi expusă într-un vas de lut sau de sticlă, nu de plastic. Apoi poate fi bău­tă. În mod opțional, ea poate fi încăr­cată energetic prin rugăciune. Vasul din care vom bea, plin cu apă expusă soa­relui, este ținut în ambele mâini. Cu ochii închiși, persoana în cauză spune o rugăciune sau formulează un gând pozitiv. Dar atenție! Nicidecum un gând legat de propria per­soană. Trebuie asigurată o încărcătură de dra­gos­te cât mai curată posibil! Gânduri precum "Sca­pă-mă de această boală nenorocită", sau "Fă-mă bine, Doamne!", cu dedicație personală, trebuie să fie excluse, căci poartă în ele sâmburi de egoism. Indi­cate sunt gânduri precum: "Să fie lumea plină de dra­gostea ta, Doamne!", "Fie în tot, voia Ta!", căci acestea sunt gânduri neutre. Le este de folos și oame­nilor care suferă de boli severe, cum ar fi cancerul.
Vă urez succes!