Cel mai tare medicament anti-stres: Întoarcerea la natură

Gilda Fildan
- Fiecare om are nevoie de o palmă de pământ sub tălpi -

Ochii amintirilor

În 2007, statisticile mondiale au indicat o răstur­nare de situație în ce privește distribuția populației. Pentru prima dată, numărul orășenilor îl depășea pe cel al locuitorilor din mediul rural. Iar dintre citadini, mulți trăiesc în metropole, în cuburi de beton supra­puse, clădite de-a valma, în inima uriașelor aglomerări urbane. Acum 150 de ani, un om obișnuit avea prilejul să intre în contact cu două-trei sute de persoane în cursul întregii sale existențe. În prezent, el își duce via­ța, de regulă, în imediata vecină­tate a milioane de semeni.
Dar istoria de 200.000 de ani a ome­nirii a lăsat urme de neșters. Chiar și cel care își consumă zilele între apartamentul din bloc, clădirea de birouri, parca­rea subterană, su­per­market și fast-food poartă în vi­suri ima­gini ce-i amintesc de ori­gi­nile lui ancestrale. Ochii ar vrea să-și plimbe liber privirea peste câmpii și po­ieni, nasul tânjește după aromele ierburilor și parfu­mul de flori de pe pajiști, urechile - după foșnetul vân­tului și țârâitul greierilor. Iar sufletul duce dorul tihnei de la țară, al eli­berării de constrângerile unei exis­tențe comprimate între pereții reci, de piatră, sticlă și oțel.
Să privești coborârea lene­șă a soarelui la apus și apoi să scoți din pământ câțiva cartofi pentru cină, să smulgi direct din strat niște morcovi, să cu­legi din tufele lor trei roșii mari și coapte, iar la sfârșit, un smoc de cimbru, să-ți îm­po­dobești masa cu un buchet de flori proaspete, chiar atunci luate din grădină - cine și-ar putea dori mai mult? Dar cine își poate pemite să trăiască astfel? Prea puțini sunt aceia care izbutesc să le adune și să le îm­pace pe toate: traiul fericit la țară, îndatoririle de ser­viciu, școa­la copiilor, cheltuielile cu benzina pentru atâtea drumuri la oraș. Cei mai mulți se mulțumesc cu o ex­cursie la sfârșit de săptămână. Și continuă să viseze la natura care se lasă nu doar admirată din când în când, ci și atinsă cu mâna.
Atracția este și mai puternică la cei care au copii. Cine a fost vreodată martor la gingășia cu care un co­pil atinge o gâză luată de pe o frunză, la încântarea cu care privește cele dintâi tulpinițe verzi, răsărite din se­mințele îngropate de el în pământ, va face tot ce-i stă în putință pentru a împlini acest vis. Va lua în posesie o bucățică de natură, o fărâmă din peisaj, își va ame­naja o grădină, fie și în dosul blocului sau pe suprafața îngustă a unui balcon.
A redeveni una cu natura și cu tine însuți: din ce în ce mai mulți oameni au această aspirație și încearcă s-o realizeze într-un spațiu al lor, un petec de verdeață împrejmuit cu un gard. Și experiențele trăite acolo sunt absolut minunate. De la an la an, crește mereu nu­mărul oamenilor care pleacă din orașe la țară și al oră­șenilor care își fac grădini.

Raiul din dosul blocului

Piața grădinilor cunoaște o dezvoltare explozivă, cărțile despre grădinărit bat toate recordurile la vân­zări, coloniile de grădini de la marginea marilor orașe sunt luate cu asalt de cupluri tinere, ca și de familii. Bu­curia de a planta răsaduri și de a strânge apoi roade­le muncii tale a revenit pretutindeni la ordinea zilei. Prima doamnă a Americii, Michelle Obama, găsește că îi stă bine cu hârlețul și grebla în mână și nu se dă în lături să cultive spanac, broccoli și varză, în grădina Casei Albe.
"Fiecare om are nevoie de o grădină", sună po­runca formulată de psihologi. "Fiecărui om îi trebuie ceva pământ sub tălpi, o grămăjoară de țărână, pe care să semene și să crească o plantă oricât de mică, un copac de care să se poată rezema."
Maria Tofan din Buzău, cititoare fidelă a revistei noastre, a primit acest dar binecuvântat al vieții, în urmă cu 17 ani. Împlinise deja 49 și lucra la un oficiu poștal. Nu era deloc munca pe care și-ar fi dorit-o, dacă ar fi avut posibilitatea să aleagă. O activitate mo­­notonă, destul de complicată, totuși, și adesea deza­greabilă. Locuia singură, fiindcă băiatul se mu­tase de câtva timp la casa lui. Colegii de serviciu își căutau diferite compensații pentru insatisfacțiile pro­fesio­nale: televizorul, miuța de pe maidan, berea cu prie­tenii sau cafeaua cu vecinele de bloc. Însă rela­xarea însemna mult mai mult pentru Maria Tofan. Voia să facă un lucru care să-i permită să-și manifeste creativitatea, să con­stru­iască ceva. "O mulțime de oameni se află în aceeași situație cu mine - mun­cesc, fără să vadă un rezultat al strădaniei lor."
S-a gândit să se ocupe de curtea din spatele blo­cului, unde creșteau la întâmplare niște tufe de soc. A început cu o palmă de teren. A săpat, a semă­nat, a plan­tat. Câteva cuiburi de tran­dafiri, un gard viu. Pe urmă s-a întins cu încă o bu­cățică de loc. Și încă una. S-a înfiripat o grădiniță. Treptat, s-a tot mărit. Femeia a prins curaj, a în­cer­cat cu specii rare de trandafiri, cu plante orna­men­tale mai pretențioase. Într-o latură a aranjat și stra­turi cu ier­buri aromate. Și s-a simțit răsplătită din plin, pe măsură ce grădina ei se lărgea, devenind mai felu­rită și mai bogată. "Dacă plan­tezi ceva, vezi cu ochii tăi cum crește. Și auzi glasurile naturii, când, dintr-o dată, își găsesc adăpost aici păsări și gândă­cei, broaște și libelule. A­ceste glasuri îți aduc împăcare și liniște."
Maria Tofan a trăit ceea ce sim­țise Dumnezeu în a treia zi a creației: "Pământul a dat verdeață, iarbă cu sămânță după soiul ei și pomi care fac rod și care își au sămânța în ei, după soiul lor. Dumnezeu a văzut că lucrul acesta era bun." Locul aproape pustiu odi­ni­oară pulsează acum de viață, s-a transformat într-o revărsare de culori, sunete și miresme, spre fericirea ei și-a vecinilor care vin s-o ajute. "Grădina trebuie să fie una cu sufletul. Și mă bucur de fiecare dată când cei care vin aici îmi spun că eu sunt una cu grădina mea", spune Maria.

Lecția trandafirului

Să ieșim din metrou, să ne dăm jos din mașină, să închidem laptopul, să luăm o săpăligă, să răscolim pă­mântul și să ne umplem nările cu mirosul lui reavăn. Apoi să așezăm acolo o plantă, de pildă un trandafir, care în luna mai își va deschide florile, atrăgând cu parfumul lor roiuri de bondari. Să-i îngropăm adânc rădăcina, să bătătorim bine pământul împrejur și să-l udăm din belșug. Îndeplinind toate acestea, le vom re­simți tot mai mult ca pe propria noastră împământare și ca pe un balsam pentru suflet, care nu va mai tresări la semnalul următorului e-mail, ci la cântecul unei mierle, se va smulge din fluxul de informații și apeluri ce vin spre el cu o viteză amețitoare și se va concentra, pentru un răstimp, doar asupra lumii minunate a flo­rilor.
Sociologii sunt de părere că vremea consumis­mu­lui și a satisfacțiilor procurate prin distracție a trecut. Ei văd omenirea îndreptându-se acum către o societate de alt tip, una care își caută sensul. Și unde ar putea omul să descopere mai direct și mai autentic un sens, decât acolo unde are prilejul să reediteze experiențele elementare ale strămoșilor săi, plantând, cultivând, recoltând?

Disidenții universului cibernetic

Lumea de acolo, de afară, se află în criză, domnesc în ea agitația fără rost și panica, haosul și anarhia unui capitalism bolnav. Însă aici, înăuntru, în spatele gardu­lui ce ocrotește grădina, există o altă lume, una care încă poate fi construită rațional, ordonată armonios și trăită, în fiecare zi, din nou, ca un act de creație. Vor­bim cumva despre o evadare? Desigur! Evadarea dintr-o societate robotizată, care transformă individul într-un mecanism, dator să funcționeze non-stop, la un nivel maxim de performanță. Grădinarii amatori sunt disidenții universului cibernetic. "Putem planta o altă lume!" - aceasta este deviza propusă de "Rosa Rose" ("Trandafirul roz"), un ONG din Polonia, care și-a asumat misiunea de a preschimba în grădini spa­țiile dezolante dintre "silozurile de locuit", cum li se spune, uneori, cu tristețe ironică, acelor clădiri greoa­ie, lipsite de orice farmec, înghesuite în cartierele de blocuri de la marginea orașelor foste socialiste, ele însele poreclite "cartiere-dormitor".
Dar armonia cu natura nu este garantată mereu. Oricât de artistic și-ar aranja un grădinar straturile de flori, omizile, melcii, cârtițele, gerul, soarele prea zgârcit, ploaia prea darnică îi strică mereu socotelile. Pe de altă parte, tocmai datorită acestui fatalism dis­cret, de care este însoțit în permanență, grădinarul are privilegiul unei relații speciale cu viața. Însăși grădina îi oferă o imagine simbolică a existenței, cu toată splen­doarea ei, dar și cu părțile ei umbrite, populate de dăunători. Grădinarul este un martor al neîncetatei prefaceri și deveniri, al neobositei germinări, creșteri, rodiri, veștejiri și dispariții. Spectacolul la care asistă îl va învăța să se împace cu feluritele încercări ale vieții.
Pentru grădinarul răbdător, timpul curge printre straturile lui de flori ca un râu domol, în timp ce el stă pe mal și observă mișcarea continuă a valurilor, păsă­rile ce se rotesc în zbor deasupra, crengile rupte, pur­tate de apă la vale. "Relaxarea", acest cuvânt tocit de atâta întrebuințare, devine o realitate trăită. Timpul este pentru grădinar ceva vizi­bil, aproape palpabil. Și el își dă seama că, irosindu-l numai în aparență, de fapt îl primește în dar. I se dăruiește, de asemenea, o schimbare și o lărgire a perspectivei lui de percepție. Nu florile și copacii, păsările și fluturii sunt oaspeții săi, ci el este oaspete într-un univers pe care grădina sa doar îl reproduce și îl face inteligibil. Atât în fru­musețea, cât și în asprimea lui.
O grădină nu înseamnă doar puzderia de flori pri­mă­văratice și splendoarea verii, ci înseamnă, înainte de toate, apariția zilnică a imprevizibilului. Iar aceasta face din fiecare contact cu natura creată de tine o veri­tabilă aventură incitantă. Ridichile au crescut destul ca să poată fi mâncate? Iedera și-a mai lungit tulpinile și dă semne că s-a hotărât să ascundă, cu paravanul verde al frunzelor ei, zidul urât în fața căruia am plan­tat-o? Capcanele puse la stratul cu zarzavaturi au avut efect, sau melcii au ros peste noapte și ultimul pă­trunjel?
Chiar și în "gră­dinile Zen", la mare modă acum, cu struc­tura lor mini­malistă, compusă numai din pie­tre șlefuite și plante cu frunzele veșnic verzi, grădinarul va descoperi la vizita de dimineață câteva deta­lii care i se vor părea fas­cinante: o plasă de păianjen încărcată cu mărgele de rouă sau o gâză care a poposit aco­lo, ca să facă o baie de soare.