Leacuri de pe raftul cămării: MIEREA

Rodica Demian
Boala de fân (preventiv)

* Miere
Dacă sunteți predispuși la alergiile sezoniere și la boala de fân, acționați preventiv! Cu 2-3 luni înainte de sezonul polenului, consumați zilnic (de 3 ori pe zi) fagure de miere. Mestecați-l încet și îndelung, înainte de a-l scoate din gură.
Bine de știut: Cunoscută și sub denumirea de "rini­tă alergică sezonieră", boala de fân este o alergie la polenul gramineelor, erbaceelor sau arborilor. Ea apa­re mai ales primăvara și vara, când nivelul polenului este ridicat. Este vorba de o maladie ce trebuie supra­vegheată cu atenție și tratată rapid și eficient.

Buze crăpate
* Miere

Aplicați puțină miere pe buze, seara, înainte de-a vă culca. Continuați tratamentul acesta simplu, până la vindecare.

Dureri de gât
* 1 lingură de miere

Dacă vă doare gâtul, nu ezitați să "savurați" zilnic, în câteva reprize, mierea diluată într-un pahar de apă călduță. Până la vindecare.
Variantă: La fel de eficient este să înghițiți încet, în fiecare dimineață, câte o lingură de miere, lăsând-o să coboare pe gât, cât mai lent posibil.

Greață
* 175 g de ghimbir proaspăt * 300 ml de miere de portocal

În caz de greață, în primul și-n primul rând trebuie să preparați un decoct din 450 ml de apă și ghimbir proaspăt ras. Lăsați să se odihnească 24 de ore, după care strecurați cu grijă preparatul. Puneți-l din nou pe foc, încorporați mierea, lăsați să fiarbă încet 5-6 mi­nute și lăsați-l să se răcească complet. Turnați-l într-o sticlă și păstrați-l la frigider. Când aveți nevoie, ames­tecați o lingură de preparat cu un pahar de apă mine­rală gazoasă.
Bine de știut: Ghimbirul stimulează producerea de bilă, ajutând, deci, la ușurarea digestiei și la tratarea eficientă a grețurilor.
Variantă: Amestecați bine 1 picătură de ulei esen­țial de mentă, 2 picături e ulei esențial de lămâie și 1 linguriță de miere, dacă se poate miere de salcâm. În cazul senzației de greață, luați acest preparat de 2-3 ori pe zi, până la dispariția simptomelor.

Inflamația pielii
* Miere

Puneți mierea lichidă într-un recipient și adăugați aceeași cantitate de apă. Amestecați-le, până ce prepa­ratul devine suficient de fluid și aplicați-l, apoi, cu "generozitate", pe zonele afectate (este vorba, de obi­cei, de față și de gât), tapotând ușor, cu vârfurile dege­telor. Lăsați să acționeze în liniște câteva minute, spă­lați-vă cu apă călduță și ștergeți-vă, fără să apăsați prea tare.
Recomandare: Acest tratament va fi și mai efi­cient, dacă îl repetați în fiecare zi, dimineața și seara, până la o ameliorare sensibilă. Nu preparați o cantitate prea mare de loțiune deodată, pentru că nu se con­servă prea bine.

Inflamații bucale
* Propolis

Folosit pentru spălături ale gurii, propolisul per­mite atenuarea vizibilă a durerilor legate de inflama­țiile bucale. În așteptarea, firește, a unei vizite la sto­ma­tolog...

Insomnii
* 1 lingură de miere * 1 pahar de lapte

Dacă suferiți de insomnie, următorul remediu, foarte simplu, vă va încânta prin eficiența lui natu­rală. Beți în fiecare seară, înainte de-a vă culca, 1 pahar de lapte cald cu miere. Pentru o eficacitate maximă, utilizați mierea de tei, de portocal sau de levănțică.
Variantă: Înainte de-a vă culca, faceți o baie caldă, după ce introduceți în apă un amestec compus din 2-3 picături de ulei esențial de le­vănțică și 3 lin­guri cu vârf de miere. Profitați de această baie rela­xantă 15-20 de minute, cât ră­mâ­ne "confortabilă" tem­­peratura apei. Ștergeți-vă, apoi, fără să apăsați prea tare și... noapte bună!

Insuficiență venoasă
* Miere

În caz de insuficiență venoasă, este foarte reco­mandabil să consumați zilnic între 1 și 3 linguri de miere, preferând-o pe cea de castan.

Iritații oculare
* 1 linguriță de miere

Un colir pe bază de miere se poate dovedi eficient în caz de iritații ale ochilor. Pentru a-l prepara, fier­beți câteva minute 100 ml de apă, lă­sați-o să se răcească încet și adăugați mierea, când apa este călduță. Ames­tecați bine și clătiți-vă, apoi, ochiul afectat cu acest preparat. Nu ezitați să reluați tratamentul de 3-4 ori pe zi, până la ameliora­rea evidentă a stării dvs.
Recomandare: Dacă simpto­mele persistă, consultați un medic oftal­molog.

Înțepături de insecte
* Miere

Puțină miere de levănțică apli­cată pe o înțepătură de insecte va avea ca efect atenuarea puternică a mâncărimilor.

Lipsa poftei de mâncare
* Polen

Pentru ca pofta de mâncare să revină, acordați-i toată încrederea polenului. Luați 10 g de polen, în fiecare zi, pe stomacul gol. Faceți o cură neîntreruptă de 4 săptămâni. Pentru mai multă siguranță și o mai bună eficiență pe termen lung, nu ezitați să reîncepeți această cură o dată la 6 luni.

Lumbago
* 100 g ceară de albine * 200 g rășină de brad

Puneți într-un vas ceara și rășina și lăsați-le să se topească la bain-marie (baie de apă). Amestecați bine și lăsați preparatul să se răcească. Aplicați-l apoi, călduț, pe zonele dureroase, lăsându-l să acționeze circa 10-15 minute. Clătiți-vă cu apă rece și șterge­ți-vă ușor. Repetați procedeul zil­nic (o dată pe zi) până la ameliorarea vizibilă a stării de sănătate.
Bine de știut: Lumbago este o criză de lom­balgie (durere de șale) violentă, acută sau sub­acută. Trata­men­tul ei medical este identic cu cel al sciaticii.

Migrenă
* 1 linguriță de miere

Dacă suferiți de migrene, următorul remediu vă va satisface pe deplin. De cum apar durerile, beți o jumătate de pahar de apă, în care ați diluat mierea, de preferință de portocal, levănțică sau tei. Beți atâ­tea pahare cât sunt necesare până la dispariția mi­grenei.
Precizare: Acest remediu este valabil, firește, și pentru o simplă durere de cap.

Oboseală
* Cimbru * 1 lingură de miere

Faceți o infuzie de cimbru, într-o ceașcă mai mare și lăsați-o să se răcească. Când e călduță, încor­po­rați mierea, de preferință miere de castan, ca­re este mai eficientă. Beți ceaiul imediat.
Recomandare: Pentru acest preparat, puteți folosi cimbru proaspăt sau uscat, în funcție de posibilități. Nu ezitați să beți ceaiul zilnic, până ce dispare obo­seala.

Răceală
* 1 lingură de miere * 1 lin­gură de rom * 1/2 de lămâie

În caz de răceală, cel mai indicat re­mediu este grogul cu lă­mâie. Preparați-l, amestecând bine 1 pahar de apă clocotită cu zea­ma de lămâie, romul și mie­rea. Beți acest delicios grog fier­binte, chiar înainte de-a vă culca.
Recomandare: Pentru mai multă efi­ciență, optați pentru mierea de eucalipt, de brad sau de cimbru.

Sinuzită
* Miere

Pentru a accelera vindecarea unei sinuzite, cel mai eficient este să mestecați încet și înde­lung (cir­ca 15 minute) o bucată de fagure de miere. De 3-4 ori pe zi, până la vindecare. Mie­rea este foarte bună și ca adaos la un tratament medical.

Torticolis
* 1 pumn de frunze de cerențel * 1 lin­guriță de miere

O cataplasmă cu cerențel și miere este ideală pen­tru tratarea durerilor și inconvenientelor unui tortico­lis. Într-o primă etapă, zdrobiți mărunt frunzele de cerențel, pentru a extrage din ele cât mai multă zeamă. Amestecați, apoi, zeama cu mierea și masați cu acest preparat zonele dureroase, lăsându-l ulterior să acțio­neze 10 minute bune. Clătiți-vă cu apă călduță și șter­geți-vă ușor. Repetați procedeul zilnic (de două ori pe zi), până la ameliorarea stării dvs.
Bine de știut: Cerențelul este o plantă medicinală ex­celentă, cu proprietăți astringente, febrifuge și to­nice recunoscute.

Tuse
* Miere

Mierea are o eficiență redutabilă împotriva tusei. Există mai multe remedii pentru calmarea ei, dar cel mai simplu este să lăsați să se topească încet, pe lim­bă, 1-2 lingurițe de miere, reluând procedeul de câte ori e necesar.
Recomandare: Pentru o eficiență maximă, este de preferat mierea de eucalipt, de levănțică și de brad.
Variantă: O altă posibilitate, la fel de eficientă: amestecați bine zeama (proaspăt stoarsă) unei jumătăți de lămâie și 1 lingură de miere într-un pahar de apă caldă și beți preparatul de 2 ori pe zi, înaintea meselor, până la vindecare.

Vezică biliară
* 8 boabe de ienupăr * 1 lingură de miere

Zdrobiți mărunt boabele de ienupăr și preparați o infuzie clasică, dintr-un pahar de apă și boabele mă­runțite. Adăugați, apoi, mierea, de preferință de roz­marin, pentru o mai bună eficiență și beți ceaiul căl­duț.