Cura cu pepene roșu

Ilie Tudor
- De culoare verde închis sau dungați, cu o formă perfect sferică sau alungită, pepenii roșii sunt printre cele mai sănătoase fructe ale verii. Cura cu pepene roșu merită apelativul de "mătură a organismului", deoarece introduce în corp, cantități impresionante de lichide și nutrienți care spală, ca un torent, toxinele. În plus, în timpul acestei cure, apare acea forță purificatoare, specifică alimentelor vii. Motive suficiente ca să pornim la atac -

Denumirea științifică a pepenelui roșu este Citrullis lanatus, iar originile acestui fruct le găsim în Africa de Sud, în zonele semi­deșertice, unde și acum cresc anumite varietăți ale sale sălbatice. În Europa, acest fruct a pătruns încă din vremea Antichității, diferitele sale specii ajungând și pe actualul teritoriu al României. Până acum jumătate de deceniu, varietatea cea mai răspândită avea culoa­rea cojii de un verde închis și era aproape perfect sferică, fiind de curând înlocuită de pepenele cu coaja verde deschis, mai productiv și mai rezistent. Iată în continuare și câteva elemente despre efectele tera­peutice ale acestui fruct:

Un detergent ideal

Miezul său este un amestec de apă (aproape 95%) și zaharuri naturale, cu un gust extrem de agreabil, "condimentat" cu fel și fel de ingrediente miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopenul, o substanță cu efect antioxidant, antitumoral și regla­tor imunitar. De aici rezultă și proprietățile sale tera­peutice: conținutul mare de apă îl recomandă ca prie­ten al rinichilor și al aparatului urinar, dar și ca deto­xifiant. Cu excepția persoanelor cu insuficiență renală, tuturor celor care au nevoie de detoxifiere le este recomandată în această perioadă cura cu pepene.

Cura cu pepene roșu

Zilnic, se consumă minimum 2 kilograme de pe­pene, în mai multe reprize, cu apro­ximativ 30 de minute înaintea meselor principale. Pepenele tre­buie să fie bine copt, dulce; să nu se evite consumarea părții de miez din apropierea cojii. Aproape o treime din greutatea unui pepene este reprezentată de coajă, de aceea un pepene pentru o zi de cură trebuie să aibă în jur de 3 kilo­grame. Durata minimă a unei cure este de douăsprezece zile, durata maximă fiind de o lună. Pe timpul acestui tratament trebuie evitată ingerarea unor alte alimente care blochează procesele de eliminare, cum ar fi cele excesiv sărate, cele cu aditivi sintetici, precum și cele care conțin foarte multe grăsimi saturate.

Beneficii ale curei cu pepene

* Rinichii - sunt primii care beneficiază de efec­tele curei cu pepene. Apa organică, perfect filtrată, con­ținută în miez, dar și anumite substanțe cu efect diuretic, antiinflamator și stimulent imunitar, sunt un adevărat medicament pentru nefrită, cistită sau micro­litiază renală. Pe perioada curei (mai ales imediat după ingerarea pepenelui), se recomandă evitarea frigului și a curenților de aer, în zona bazinului. Cu trei zile înainte de a începe cura de pepene și în ultimele trei zile de cură, se iau plantele care sfarmă calculii renali, aportul de apă de la pepene ajutând la eliminarea lor. Plantele care mărunțesc calculii renali sunt: frunzele de mesteacăn (Betula alba), frunzele de merișor (Vaccinium vitis idaea), rășina de pin (Pinus sylves­tris), boabele de ienupăr (Juniperus communis). Timp de1-2 ore după ce am consumat pepenele și am băut ceaiurile de plante, vom ține pe zona rinichilor o sticlă cu apă foarte caldă.
* Articulațiile - sunt protejate și chiar vindecate de curele de detoxifiere cu pepene suficient de intense. Cura cu pepene roșu este un purificator puternic, care poate fi combinat foarte bine cu proceduri externe pen­tru vindecare, precum și cu gimnastica medicală re­cu­peratorie. Se recomandă 12-20 de zile de cură de pe­pene roșu, pentru efectele sale detoxifiante și anti­inflamatoare articulare, eficiente în artrită și poliartrită reumatoidă, precum și în artroza cu diferite localizări. Problemele articu­lare produse de gută sunt și ele ameliorate sau chiar vindecate de cura cu pepene, deoarece mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu pepene ajută la rărirea, până la eliminare, a crizelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.
* Colonul - va beneficia și el de efectul fibrelor alimentare și de aportul de apă al curei cu pepene. Pen­tru rezultate rapide, se va consuma toată porția de pepene (1-2 kg), în fiecare dimineață, pe stomacul gol, fără a mânca apoi nimic, vreme de minimum 4 ore. Pri­ma masă va începe cu patru linguri de tărâțe de grâu înmuiate în apă și, eventual, îndulcite cu miere. Apa și fibrele alimentare, adică substanțele comesti­bile nedigerabile din compoziția pepenilor, acționează la nivelul intestinului gros ca un piston, împingând afară toate reziduurile. Zaharurile naturale din pepene, împreună cu anumite fibre solubile, favorizează dez­voltarea unei flore sănătoase la nivelul intestinului gros, tratând candidoza digestivă.
* Greutatea corporală - poate fi scăzută în mod natural, fără riscuri de sănătate și cu un efort mi­nim, cu ajutorul curei cu pepene. Deși au un gust dulce foarte plăcut, pepenii roșii sunt, probabil, unul din cele mai bune alimente pentru a da jos kilogramele în plus. Ei sunt foarte săraci în calo­rii (un pepene de 3 kg are o valoare calorică mai mică decât o treime din rația zilnică necesară), conțin fibre alimentare care rămân mult timp în stomac, împiedicând reapariția sen­za­ției de foame și, în plus, au efect laxativ. Pepenii roșii sunt cu adevă­rat un aliment pe care îl putem con­suma fără limite canti­tative și fără teama că ne-am putea îngrășa. Con­su­mat înainte de mesele principale, el va limita drastic canti­ta­tea de hra­nă pe care o vom ingera, acționând astfel ca un reglator natu­ral și foarte plăcut al poftei de mân­care.
* Imunitatea - este reglată, și ea, cu ajutorul unei cure de pepene, care stimulează capacitatea de apărare a organismului, prevenind totodată reacțiile alergice sau autoimune. O parte a secretului său este conținutul de vitamina C, care este printre cei mai puternici agenți imunosti­mulatori și antialergici cunoscuți. Iar o doză de doar un kilogram de pepene roșu asigură aproximativ 160% din necesarul de vitamina C al unui adult. Un alt agent cu rol în imunitate este licopenul, unul dintre pigmenții care dau apetisanta culoare roșie miezului pepenelui, fiind și un imunostimulent redutabil, cu efect inclusiv în boala canceroasă cu diferite locali­zări. Această combinație de vitamina C și licopen, prezentă în pepenele roșu, este extrem de favorabilă în afecțiuni cum ar fi: cancerul, alergia, astmul, virozele respiratorii, afecțiunile însoțite de febră și de infla­mație, în general.

Precauții și contraindicații la cura cu pepene roșu

În general, pepenele roșu este foarte bine tolerat de organism și nu are niciun fel de reacții adverse. Se va administra cu precauție, în cantități mici la început, doar în cazurile de colită de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrită hiperacidă, pentru a nu accentua aceste tulburări digestive. La persoanele cu digestia dificilă nu este indicată asocierea, la aceeași masă, a pepenelui roșu cu alimente mai grele (prăjeli, fripturi etc.) ori bogate în proteine (ouă, carne), deoarece poa­te produce indigestie.