La drum, în nordul Buzăului!

Ion Longin Popescu
Colți, Varlaam, Gura Teghii, Bisoca...

Sunt nume de localități din județul Buzău, pe care, ca să le vizităm, am bătut cele mai proaste drumuri din Țara Românească. Dar nu despre drumuri vreau să vorbesc, pen­tru că, în mod curios, turiștii care ieșeau cu fața radioasă de la Muzeul Chihlimbarului sau din celebrele schituri rupestre păreau a nu-și mai aminti de gropile prin care trecuseră cu mașinile, și "dădeau turtă zi­lei", cum se spune, că avu­se­seră inspirația să ajungă aici. De aceea, un "traseu al va­can­ței" este (îmi veți da dreptate), un traseu al frumosului, al flo­rilor de câmp (63 de specii di­ferite pe metrul pătrat, nu­mărate fir cu fir!), al peisajelor mirifice, al liniștii campestre și al ospitalității. Pe acest "drum al ambrei", cum destul de li­vresc au numit autoritățile ju­dețene drumul care te poartă la fostele mine de chihlimbar, dar și pe drumul ce urcă pe Valea Bâscăi, spre Penteleu, au apă­rut, în ultimii ani, câteva case ale ospitalității locale. Despre trei dintre ele vreu să vorbesc: Casa Nica din Colți, Pensiunea Montana din Var­laam și Pensiunea Ferma de sub Penteleu.

"Zimmer frei" pentru prieteni rătăciți...

Casa profesorului de istorie Dumitru Nica din Colți este situată într-o mică livadă de meri "secă­rești" și de peri din soiul "regească de Paris", aleea principală fiind străjuită de stupi, de viță de vie și tufe de trandafiri. Ca s-o transforme în pensiune agro-turistică a construit corpuri noi, urmând relieful abrupt al locului, zidind în pantă și dând lemnului rolul principal. Când a cumpărat locul, în urmă cu 50 de ani, nu erau decât frunze aduse de vânt și ierburi us­cate, așa că familia Nica a plantat zeci de pomi și a construit de la zero, fiind cunoscuți încă din anii aceia ca gazde pentru turiști. Mai exact, gazde de "ca­zări ocazionale". Nici astăzi nu-i place profesorului să-și numească proprietatea "pensiune", o vede mai mult ca pe un fel de "Zimmer frei" (cameră liberă) pentru "prieteni rătăciți". De fapt, domnul Nica (cel mai mare și împătimit cunoscător al zonei) e un boem, iar pe turiștii dornici de povești la gura sobei, de istorii fantastice despre chihlimbar și călugări medievali, despre întâmplări magice cu lupi și urși, aici îi îndemn să "se cazeze", mai ales în sezonul vară-toamnă, când bogăția grădinii de legume se înfrățește cu cea mai bună miere de salcâm din lume și cu sucul de mere cel mai parfumat de pe "drumul ambrei". De când iubita sa doamnă, Viorica, l-a pă­răsit pentru o lume mai bună, le are ca ajutoare, la grupuri mai mari de turiști, pe nora Claudia și fiica Laura - amândouă profesoare la școala din sat. În general, Casa Nica nu oferă și masă, dar are toate facilitățile moderne pentru gătit, inclusiv un grătar în curtea din spate, unde, printre altele, i-ar sta bine unei cete de lăutari. Dispunând de 26 de locuri, în camere de două și trei paturi, multe având băi și toalete pro­prii, la tarife "mai mici nu se poate", pensiunea dom­nului profesor este singura gazdă adevărată din zonă. De aici vă puteți duce, însoțiți chiar de gazdă, când e cazul, să vizitați tot ce au mai frumos și mai tainic munții dimprejur. În primul rând, nu puteți rata vizi­tarea complexului rupestru Aluniș, cu bisericuța, chi­liile și tot ce are în jur (citiți paginile alăturate!), și complexul rupestru Nu­cu (comuna Bozioru). Apoi, minele de chih­lim­bar Dănciulești, Fi­je­rești, Strâmba și Fața Repede. Este vestită Peș­tera Tătarilor, din se­colul al III-lea după Hristos, ca și lacul ma­gic Hănsaru, ori tre­ce­rea spre lacul Gotiș. Pro­fesorul vă așteaptă, aerul e tare, puternic ozonat, li­niș­tea e deplină, soarele nu dogorește ca la Bucu­rești, semnalul telefonului e bun, internetul func­țio­nează (dar cine nu-și dorește o mică deconectare?), iar la 13 km trece DN10, spre Siriu, Întorsura Bu­ză­ului, Brașov.
Sunați-l pe Dumitru Nica, are mai multe să vă spună: 0238/52.25.55.

Varlaam, o pensiune ca-n Alpi

O cu totul altfel de pensiune este "Montana" din satul Varlaam, care concurează la înfățișare cu frumoasele hotele aus­triece din Alpi. Pe locul unei foste "coloane au­to", care impregnase pă­mântul cu motorină și ule­iuri, familia Cristea, Constantin (Titel) și Ma­ria (Mia), au pornit să în­temeieze un paradis, aco­perind rănile negre ale pă­mântului cu gazon (pu­­ruri proaspăt și verde) și cu puzderie de arbuști, tran­da­firi și mesteceni. Titel Cristea es­te om de afaceri. În urmă cu 5-6 ani vindea cherestea și organiza transporturi, dar și-a dat seama că viitorul e în altă parte, în turism. Munții din jur sunt prea frumoși ca să nu trezească, într-o zi, interesul îndrăgostiților de na­tură.
Format din două corpuri de clă­dire, complexul Mon­ta­na oferă zece camere duble, săli de mese, sală de video­con­ferințe (pentru firmele care organizează diverse cursuri pentru angajați), sală pentru micul dejun, un grătar, un teren de fotbal, o terasă, chioșcuri răcoroase de lemn. Ca în toate cele­lalte zone ale Buzăului, ma­rea problemă o repre­zin­tă drumurile, poate cele mai proaste din țară. În condițiile în care Consiliul Județean nu repară "drumul iadului" spre Gura Teghii, pe care se ajunge la Varlaam, investiția familiei Cristea îmi pare una eroică, de un curaj demn de "pionierii" Vestului Sălbatic.
Dedicându-și toată energia pensiunii, Titel a învă­țat iute mersul lucrurilor, ino­vând în arta ospitalității, cum se spune. Adică a în­țe­les că turistul caută simpli­ta­te, calitate, relaxare și spe­cific local. Un prim pas a fost dezvoltarea unei mici ferme, cu găini outoare, rațe, porci și vaci, exact "ba­za de producție" țără­neas­că, căutată de orășeni. Apoi a modernizat grătarul, a tras apă curentă la doi me­tri de vatra de foc, a creat un spațiu independent și util, în care găsești tot ce-ți trebuie, de la lemne și căr­buni, la mese, veselă, pahare, sistem audio etc. Pasio­nații de grătar, acest simbol al... identității naționale din ultimii 25 de ani, găsesc la Montana o adevărată capodoperă a genului. (În paranteză fie spus, în deplasarea noastră în Munții Buzăului colegul nostru, Florentin Popa, ne-a pregătit câteva serii de grătare, că am rămas ore întregi prizonierii căsuței cu horn de cărămidă roșie.)
Titel Cristea a prevăzut ambele variante de turism rural: fie îți aduci alimente și-ți gătești singur, fie lași gazdele să muncească (și să te răsfețe cu bunătăți de-ale locului), în timp ce faci o excursie sus, peste râu, pe versantul Rusila, un deal cu livezi și fânețe de o frumusețe idilică. Dând roată cu privirea peste para­disul în care a copilărit, domnul Cristea oftează: "Pă­cat că nu sunt vreo 15 pensiuni în satul nostru... Atunci să vezi turiștii cum vin, ignorând gropile din drum. Pe când acum, când suntem numai noi și ve­cinii de la deal, de la pensiunea «Varlaam», omul se teme că nu găsește locuri, așa că renunță. Mi-aș dori să fim înconjurați de pensiuni, să avem concurență, să ne batem în prețuri și în calitatea serviciilor".
Ridicând construcția la răscruce de vânturi, acolo unde vine la cazare "și un intelectual, și un istoric, și un jurnalist, și un om de afaceri", Titel Cristea este convins că, fără turism, Valea Bâscăi va muri, nu se va mai întoarce în sat nici un tânăr, fânul va rămâne necosit, pădurea va coborî în curțile caselor, aducând sălbăticiunile în vatra satului.

Prețuri mici, care fac... toți banii

Dacă ar fi să vă fac o recomandare, v-aș spune ca în cazul când trageți la "Varlaam", să alegeți all inclusive! În afară de grătarele proprii, lăsați gazda să gătească și veți avea parte de mâncăruri exact ca la mama acasă. Ajutată de două angajate din sat, doamna Cristea face adevărate vrăji, dincolo de ușile acelea batante... Inutil să numesc șirul de rețete folo­site, cert este că trei mese pe zi, cu de toate, te costă fix 40 de lei! Iar dacă vorbim de cazare, în camere de trei stele, în weekend te costă 90 de lei plus TVA (9%), iar în timpul săptămânii, 80 de lei plus TVA. Prețuri mici, prețuri de vară/toamnă, care fac... toți banii.

Ferma de sub Penteleu

Deși deschisă de puțin timp, pensiunea "Ferma de sub Penteleu", deținută de bucu­reșteanul Alexandru Dincă, este deja cunoscută pentru turmele sale de capre și oi și pentru acreditarea ca fermă bio, pe lângă pensiunea de trei stele, formată din apartamente mobilate și ornamentate în stil rustic. Complexul, amplasat pe câteva hec­tare, are și un abator modern, cer­tificat UE, precum și un magazin pentru desfacerea produselor fermei din creierii munților. Titel Cristea îl admiră pe antreprenorul bucureștean și ar dori ca împreună "să țină stea­gul sus" pentru dezvoltarea turistică a zonei (traseul de la "Drumul Ambrei" la "Drumul Penteleului" străbate cele mai frumoase peisaje de la Curbura Carpaților). Dacă acestui gând i se va asocia și fiul său, Iulian, master în turism, cu atât mai bine. Viitorul ar putea face pași frumoși la Varlaam, pe sălbatica vale a Bâscăi, din Munții Buzăului.

Pentru pensiunea Montana, sunați la: 0754/02.77.42; pentru pensiunea Ferma de sub Penteleu, sunați la: 0756/01.82.50.