Cu îndrăgosteala la doctor

Redactia
- Ți se înmoaie genunchii, zâmbetul nu ți se mai șterge de pe față, gândul îți zboară întruna la el sau la ea: simptome sigure că te-ai îndrăgostit. Dar ce se petrece exact în corpul nostru atunci când inima tresaltă de dragoste? Și oare se poate să fim veșnic îndrăgostiți? -

Chimia îndrăgostirii

După propriile lor declarații, proas­peții îndră­gos­tiți se gândesc la per­­soana iubită 90% din timp sau chiar mai mult. Din ce ne spun oame­nii de știință, cei 100 de miliarde de neuroni ai creierului sunt respon­sa­bi­li pentru bătăile accelerate ale ini­mii și golul din stomac. Cu cât pa­siunea este mai mare, cu atât crește acti­vitatea anumitor centri din creier ce dirijează ex­citația și senzația de vo­luptate. Acele zone cerebrale deter­mi­nă secreția unor neurotrans­mițători ca do­pa­mina, noradrenalina și fe­nil­etil­amina, care fac ca în­dră­gostiților să li se umezească palmele și să li se pu­nă un nod în gât. Tensiunea arte­ria­lă și frecvența pul­sului cresc, res­pirația devine mai rapidă, apar trans­pi­rația, exaltarea și euforia. Există și efecte secun­da­re, întrucâtva riscante, ale acestei beții hormonale: hi­­perac­­ti­vitate, scăderea poftei de mân­care, in­som­nie. Așa se explică dependența îndră­gostiților de par­tener. Când obiectul pasiunii lor nu se află lângă ei, intră într-un fel de sevraj similar cu al nar­comanilor.

Îndrăgosteala e boală?

Oarecum da, însă asta nu poate fi un motiv pentru a renunța la iubire. "Dragostea este pură obsesie, acest dor, această ne­bu­nie reprezintă tocmai nucleul ei. N-o putem controla și foarte greu îi pu­nem capăt", spun specialiștii. Natura legăturii dintre îndră­gostiți este atât de strânsă, încât își simt lipsa unul altuia îndată ce au ieșit pe ușă. Știința și-a băgat și aici nasul. Specialiștii americani le-au măsurat îndrăgostiților procentul de se­ro­tonină din sânge. Este vorba despre un hormon care asigură stabilitatea psihică. Atunci când nivelul său sca­de, ni se risipește și buna dispoziție. În sângele îndrăgostiților, atunci când unul din ei lipsește, serotonina atinge abia 60% din valoarea normală de 10 miligrame - o situație asemănătoare cu a psihoti­cilor, care suferă de diverse fixații. Consecința deficitului de serotonină: în ab­sen­ța persoanei iubite, se insta­lează lipsa de energie și pasivitatea, temerile și depresiile. Concluzia trasă? Sta­rea de îndrăgostire echivalează cu o "micropara­no­ia"...

Putem învăța să ne îndrăgostim?

Majoritatea îndrăgostiților declară că li s-a în­tâm­plat, pur și simplu, să se îndrăgostească. Deși ei n-o ba­gă în seamă, știința perseverează în cercetările ei. Helen Fischer, o celebră antropoloagă americană, afir­mă, de pildă, că amatorii de droguri se deschid mai ușor către acest sentiment, au o disponibilitate mai mare. Dar flacăra pasiunii poate fi aprinsă și altfel. "Pe toți cei însingu­rați, care își doresc o nouă iu­bire, eu îi îndemn: ieșiți în lume, dați de înțeles oa­menilor că vă aflați în căutarea unui partener", spu­ne Fischer. Totuși, nu e cazul să acceptăm pe oricine ne iese în cale. Dragostea la prima vedere există, în­tr-adevăr (mai frecvent la băr­bați), însă cel puțin jumătate din­tre îndrăgostiți așteaptă o perioadă de timp mai îndelungată, înainte să se "predea".

De ce unii oameni se îndrăgostesc des, iar alții, extrem de rar?

Nu e trist când o prietenă drăguță, comunicativă și de multă vreme sin­gu­ră, ne încredințează cu toată serio­zi­tatea: "De mine nu se poate îndră­gosti niciun bărbat."? Mai ales că afir­mația e complet falsă. Ne putem în­dră­gosti aproape de oricine, cu con­diția să nu avem exigențe prea mari. Psihologii spun altfel: ei con­si­deră posibil ca unii să se în­drăgos­teas­că foarte greu, ori chiar deloc, din pri­cina constituției lor biochimice. Oame­nii respectivi au dificultăți atunci când trebuie să recunoască simpto­mele iubirii și să tragă concluzii co­rec­te din ele. Pe de altă parte, noi putem să ne interzicem deliberat dragostea, de pildă când partenerul potențial e că­sătorit sau lo­cuiește la mare dis­tan­ță. Nu e lucru ușor, recu­noaște Helen Fischer, iar la sentiment renunțăm mai greu decât la contactul fizic: "Me­reu întâlnim oameni cu care ne-ar plă­cea să fa­cem dragoste, și to­tuși, ne mul­țumim să le strân­gem mâna".

Îi pot face pe alții să se îndrăgostească de mine?

Când cineva nu vrea să se îndră­gostească de noi, asta este. Însă exis­tă și metode care ne-ar putea ajuta să reu­șim. Psi­hologii cred că am avea șanse, dacă îi su­ge­răm bărbatului care ne in­te­re­sea­ză că suntem dorite, dar inaccesibile, și că el ar putea fi unica excepție. "As­cul­tați ce spune, în loc să monopolizați discuția și să vă expuneți propria per­­soană în prim-plan", ne propune Bas Kast, au­to­rul cărții "Dragostea și ex­pli­cația pasiunii". Eva­lu­ând răspun­su­rile primite de la studenții îndră­gos­tiți, el a aflat că micile ges­turi de afecțiune pot de­clanșa pasiu­nea celuilalt. Căci, având sentimentul că suntem doriți, începe să se nască și în noi aceeași dorință. Alte studii au pus în evidență rolul adrenalinei în apa­riția unei povești de iubire. "Nu ni se întețesc bătăile inimii pentru că ne îndră­gostim. Ne îndră­gos­tim pen­tru că ne bate inima mai tare". În cele­brul "expe­ri­ment al podurilor", efec­tuat de cercetătorii americani, mai mulți subiecți de sex masculin au fost tri­miși să tra­verseze fie un pod sus­pen­dat pe ca­bluri, fie unul solid, construit din lemn. La capătul fiecă­ruia dintre ele se afla o femeie fru­moa­să, care a în­mânat băr­ba­ților ches­tionarele ce ur­mau a fi comple­tate, dându-le toto­da­tă și numărul de telefon, pentru even­­tuale în­tre­bări su­plimentare. S-au pri­mit de patru ori mai multe tele­foa­ne din partea băr­ba­ților de pe podul suspendat, iar cercetătorii au dedus că bătăile inimii, emoțiile produse de traversarea pri­mejdioasă, cu genun­chii tremurânzi și golul din stomac, au fost transferate asupra femeii. De aceea, scriitorul Bas Kast ne reco­man­dă ca, fără a-l imita pe Indiana Jones, să ne avântăm din când în când, îm­pre­ună cu alesul ini­mii, în acțiuni pal­pitante, cum ar fi o cursă pe roata gi­gan­tică într-un parc de distracții sau măcar vizionarea unui film polițist. Astfel, lui îi va fi greu să distingă ce îi produce mai multă emoție: filmul sau prezența femeii. În fine, pentru cei ca­re preferă procedeele simple: uneori, și o ceartă zdravănă poate fi de folos.

Există un elixir al dragostei?

În povestea lui Tristan și a Isoldei, totul s-a petrecut cu viteza fulgerului: au băut un elixir magic și pe loc au fost cuprinși de focul nepieritor al iu­bi­rii. În viața reală, lucrurile stau ceva mai complicat. Helen Fischer pune la îndoială faptul că se vor in­venta în viitorul apropiat medica­mente capa­bile să ne ajute să ne îndrăgostim. "Trebuie să se întru­neas­că o multi­tu­dine de factori: momentul potrivit, plus o serie întreagă de stimuli, la care ne-am deprins să reacționăm încă din copilărie." Ea presupune, totuși, că "într-o zi, vom a­vea la dispoziție mij­­loacele necesare pentru a ne mo­di­fica nivelul dopa­minei sau noradre­nalinei din creier, sporind astfel mă­car posibilitatea de a ne îndrăgosti mai ușor." Până atunci, am face bine să mâncăm ciocolată, banane și roșii, căci și ele impulsionează producția de dopa­mi­nă.

Cât timp putem fi îndrăgostiți?

Diferitele studii pe această temă oscilează între 18 luni și trei ani. Se afirmă că, dincolo de această limită, traseele nervoase s-au obișnuit deja cu surplusul de feniletilamină. Helen Fischer arată că etapa este de fapt stabilită de mecanismele de conser­vare și evoluție ale speciei, fiind destul de lungă, pentru a permite alegerea unui partener de procreare, precum și depunerea de energie suficientă în activitatea de perpetuare. Reacțiile neu­rochimice pot prelungi perioada, atunci când iubirea întâmpină obsta­cole și are de luptat ca să le învingă. Dar, să nu fim triști fiindcă dragostea s-a mai răcit: epui­zarea sexuală ne-ar distruge, dacă patima ar continua la infinit.

Cum ne-am îndrăgostit, așa funcționează și relația?

Psihologii americani de la Universitatea Pennsyl­vania și-au exprimat con­clu­ziile printr-o formulă algebrică: Y = 5,44x + 6,62. Tradusă în limbajul co­mun, ea spune următoarele: atracția dintre doi oa­meni depinde de totali­ta­tea preocupărilor comune și a concep­țiilor de viață similare. În cuplurile care au rezistat mai puțin de un an, există mai puține afinități decât la cele ce au rămas unite între doi și cinci ani. Peste cinci ani de existență în cuplu, e doar rutină și com­­pro­mis de dragul relației familia­le și al copiilor.
Așadar, contrariile fie se despart repede, fie se adaptează reciproc. E ade­vărat că înclinăm deseori să ne în­dră­gostim de oameni care ne atrag prin aceea că sunt altfel decât noi, în­să cu timpul, tocmai acele însușiri ale lor ne irită și ne fac să-i părăsim. Atunci nu ne rămâne decât să spu­nem: "Înainte, cu toate pânzele sus!".

DINA BRAN