Muzică bună la iarbă verde

Dana Ene
- Parcă nici nu a început bine vara, că s-a și terminat. Doar muzica nu ține seama de anotimp și-și face de cap mai departe, umplând zările de sunete și cântări, atât prin parcurile bucureștene, cât și pe malul Marilor Lacuri ale Dobrogei. Distracție fără sfârșit -

Bucharest GreenSounds Festival

Între 21 și 23 august, în parcul Herăstrău, la intra­rea Charles de Gaulle - zona Aleea cu Trandafiri, se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului "Bucha­rest GreenSounds". Timp de trei zile, în oaza verde a parcului, veți putea cânta și dansa alături de formații mai puțin cunoscute, dar pline de entuziasm. Peste 25 de trupe și soliști de succes ai momentului, din țară și din străinătate, vin să cânte la acest eveniment.
Vineri, 21 august (de la ora 16 până la ora 23), vor urca pe cele două scene amenajate de organi­zatori: Niște Băieți, The Interrupters Subcarpați & Orches­tra, Danaga, Blue Nipple Boy, Asian Dub Foundation și Les Elephants Bizarres. Cei mai așteptați par să fie băieții de la Asian Dub Foundation, o trupă britanico-bengaleză de muzică electronică, formată în 1993, și care a cucerit imediat inimile ascultătorilor din în­treaga lume, urcând pe primul loc în topuri încă din 1995, imediat după lansarea primului lor album, "Facts and Fictions". Pentru că muzica lor a fost adesea introdusă pe coloana sonoră a unor jocuri video la modă, popularitatea le-a sporit și mai mult. Trupa are peste un milion de fani în rândul tinerilor din întreaga lume, printre care și mulți români. De alt­fel, anul acesta este cea de-a doua vizită a bri­­ta­nicilor la noi în țară, du­pă ce au cântat pe scena "Elec­tric Cas­tle Fes­tival" din Cluj.
Sâmbătă, 22 au­gust, va fi o zi de­di­cată iu­bitorilor mu­zi­cii rock. Pe-nse­­rate și pe ră­coa­re, pe sce­nă vor urca: Do­mino, CO­MA, ROA, Du­bioza Kolektiv, Da­naga, Pis­tol cu Cap­se, Tou­louse Lau­trec, ZOB, Fun Lovin' Cri­minals și Guano Apes. Fi­rește, punc­tele de atracție sunt rocke­rii americani din New York - Fun Lovin' Crimi­nals, pre­cum și nemții de la Guano Apes, ca­re în 2000, câș­tigau pre­miul MTV Eu­rope la sec­țiunea "Cea mai bună tru­pă germană".
Duminică, 23 august, în ultima zi a festivalului, vor urca pe scenă trupe mai "cu­minți": We Singing Colors, Kathrin DeBoer, Narcotango, Moonlight Breakfast, Fanas, Jazú, K-LU, Fantome, Nouvelle Vague și De Phazz. Se anunță o seară mai liniș­tită, ca de final de vară, animată însă de muzicieni extrem de valo­roși. În fruntea interesului se află, din nou, "stranierii": trupa argen­tiniană de electric tango Nar­co­tango, artiștii francezi de la Nou­velle Vague, cu ritmurile elegante de bossa nova, și germanii de la De Phazz, practicanți de elită ai jazzului.
Accesul la festival este gratuit!

Cetatea Enisala ­ - Pro Istoria Fest

Enisala este o minunată cetate grecească, aflată în Do­brogea, pe malul lacului Razelm. Dacă nu vi s-au terminat zilele de concediu, merită să dați pe 28 și 29 august o fugă până acolo, ca să îmbinați frumu­sețea priveliștii cu muzica. Marile Lacuri sunt una dintre cele mai sălbatice zone geografice ale României, iar lipovenii, oameni veseli și primitori. Muzica va fi, și ea, un regal. Pe 28 august vor cântă acolo: Nicu Alifantis & ZAN, Mircea Vintilă, Alexandra Ușurelu și Zoli Toth Project, iar pe 29 august, Mircea Baniciu & Band, Marius Bațu, Alina Manole și grupul Folk Frate. Și pentru că "maeștrii" pe care i-am pomenit nu mai au nevoie de prezentare, o să spunem câteva vorbe de bine doar despre prezențele feminine din festival. Tânăra Alexandra Ușurelu (25 de ani) și-a lansat anul acesta, pe 9 ianuarie, primul ei album, intitulat "La capătul lumii", primind pe loc trei no­mi­nalizări pentru el, la cea de-a XIII-a ediție a Galei Premiilor Muzicale Radio România, la categoriile: "Cel mai bun debut", "Cel mai bun album" și "Cel mai bun duet" (melodia "Ceva se întâmplă cu noi", cântată în duet cu Mircea Vintilă). A venit și un premiu la Mamaia Music Awards, unde discul artistei a fost declarat drept "Cel mai bun album al anului 2015". Este un început de bun augur pentru tânăra mu­zi­ciană care a cântat anul acesta și în deschiderea celor 24 de con­cer­te pe care le sus­ține trupa Vunk în turneul ei "În­con­jurul Lumii".
Cea de-a doua prezență fe­mi­nină la Enisala este Alina Manole (38 de ani) și cântă folk-jazz. După cum sin­gură se descrie pe pagina ei de facebook, este: "Sociolog, artist, blogger, po­sesor de firmă în criză și de motan asemenea". De la debutul produs în 2009, a lansat până acum patru al­bu­me și a obținut o mulțime de premii, printre care: "Premiul Fun­dației Nicu Alifantis" - pentru discul de debut "Luna pătrată" (2009), și două premii acordate de "Radio România Actua­lități" în 2012 pentru "Cel mai bun album" și "Cel mai bun artist" (recom­pen­să pentru albumul "Dra­goste in 3", din 2011).
Concertele anunțate nu sunt însă singurele surprize pregătite de organizatorii de la "Pro Istoria Fest". În cele două zile de festival, vor putea fi vizionate și spectacole de folclor dobrogean și teatru de păpuși. Cei mai îndemânatici dintre dvs. sunt invitați să participe la ateliere de modelaj, sculptură, pictură și împletituri, sau să joace un tenis de masă, să se ia la întrecere la tir cu arcul, sau la înălțat zmee. Cântecele se vor auzi până târziu în noapte, în jurul focului de tabără.
Pro Istoria Fest este un proiect al Asociației Star Education, demarat în 2011, cu scopul de a promova cetățile Poenari, Râșnov și Curtea Domnească din Târgoviște. Odată cu trecerea timpului, proiectul s-a dezvoltat și au fost adăugate pe harta lui alte șase noi locuri de mare însemnătate istorică din România: Cetatea de scaun a Sucevei, Muzeul Golești, Cetatea Enisala, Cetatea Sighișoara, Ulpia Traiana Sarmize­getusa și Cetatea Deva.
Accesul la festivalul de la Cetatea Enisala este de asemenea gratuit.