Răspuns pentru S. M. - jud. Vaslui, F. AS nr. 1178 - "La 38 de ani, am neoplasm ano-rectal"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Chiar dacă nu cunoașteți încă rezultatul biopsiei, diagnosticul de neoplasm ano-rectal stenozant definește, în mare măsură, existența unui proces tumoral malign, cel mai probabil dezvoltat dintr-un polip adenomatos. Este cunoscut fap­tul că polipii adenomatoși au poten­țial malign, astfel că majoritatea, dacă nu chiar toate cancerele colorectale par a se dezvolta din adenoame. Sin­gura posibilitate, oarecum favorabilă pentru dvs., care poate infirma suspiciunea de formațiune tumo­rală malignă constituită, ar fi să se constate o poli­poză adenomatoasă familială, afecțiune moștenită, care determină apariția multor proliferări precance­roase, de dimensiuni reduse, la nivelul colonului și al rectului. Însă, chiar și așa, posibilitatea dezvoltării neoplasmului ano-rectal la nivelul unuia sau mai multor polipi rămâne de actualitate, în cazul persoanelor cu polipoză ereditară. În consecință, dacă rezultatul anatomo-patologic va confirma diagnosticul de neo­plasm ano-rectal, cu siguranță vor fi necesare și alte teste, cum sunt ana­lizele sanguine sau tomografia com­puterizată, care vor preciza dacă tumora s-a răspândit la țesu­turile din jur sau la alte organe.
Având în vedere că, în cazul neo­plasmului ano-rectal depistarea precoce și instituirea unui tratament imediat creează premisele unei re­misiuni cvasi-totale, sunt de părere că, în acest moment, preocupările dvs. pentru modul de alimentație și terapiile naturiste care ar putea determina resorbția masei tumorale trebuie să treacă pe un plan secun­dar, ținând cont de faptul că rezolvarea grabnică a stenozei (obstrucție) rectale reprezintă o prioritate care nu mai poate suferi amânare.
Așa stând lucrurile, vă sfătuiesc să urmați în pri­mul rând calea terapeutică obișnuită, indiferent dacă aceasta presupune intervenția chirurgicală sau ampla­sarea unui stent la nivelul porțiunii stenozate (în­gustate). Sigur, rămâne ca dvs. și medicul curant să stabiliți conduita terapeutică adecvată și convenabilă, în funcție de stadializarea tumorală și de posibilitățile concrete de abordare.
Din punctul meu de vedere, situația dvs. nu poate fi rezolvată exclusiv prin terapii naturiste, în primă instanță, dar cu certitudine că o asociere între cele două forme de tratament (convențional și neconven­țional) ar putea determina o evoluție favorabilă în timp.
Pentru lămuriri suplimentare contactați-mă tele­fonic! Să auzim numai de bine!

Ing. BOGDAN VICTOR - specialist în fitoterapie, reflexoterapie și bioenergie - București, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98 (între orele 20-22)

"Doresc un tratament naturist pentru poliartrită"
(Răspuns pentru ELENA - Brașov, F. AS nr. 1131)


Poliartrita este o inflamație cronică, care evoluea­ză îndelungat, prin inflamații articulare cronice, cu puseuri acute, localizate la articulațiile mici. Spre deosebire de reumatismul articular acut, care "mușcă inima și linge articulațiile", poliartrita reumatoidă nu interesează inima, dar "mușcă articulațiile", și când și-a împlântat dinții în articulații, nu le mai lasă până la distrugerea lor mai mult sau mai puțin completă.
Boala are patru stadii: 1. Stadiul polialgic, domi­nat de durere. 2. Stadiul exudativ, cu dureri, înțepe­nire articulară, tumefacții și deformări articulare. 3. Stadiul proliferativ, dominat de atrofii musculare, anchiloze și subluxații. 4. Stadiul terminal apare după 15-20 de ani de la debut, bolnavul devenind un invalid care își petrece toată ziua în pat sau în scaunul cu rotile.
Tratamentul naturist al poliartritei reumatoide
Regimul alimentar
Alimente recomandate: orez, grâu, porumb, mei, ovăz, lapte, legume verzi fierte cu condimente și ghim­bir, ceai de ghimbir, cafea și alte băuturi fier­binți (ghimbirul se găsește la supermarket), supă de fasole cu ghimbir. Alimente interzise: mâncăruri gra­se, unt, iaurt, smântână, brânză, toate fructele, carne, băuturi alcoolice, dovleac, cartofi, ciuperci, oțet, ali­mente fripte sau prăjite, ulei, nuci, arahide, mâncăruri grele.
Un regim care a dat rezultate bune este urmă­torul:
Dimineața: 50 g pâine neagră, 0,5 l lapte nefiert, 2 lingurițe de miere de albine vie; de 3 ori pe săp­tămână gălbenușul de la un ou opărit sau crud; * se­mințe de dovleac sau floarea soarelui neprăjite (cru­de), o lingură de polen și cafea de cicoare.
Prânz: supă de legume sau fasole boabe, salată de legume (mărar, pătrunjel rădăcină și frunze, praz, țelină rădăcină și frunze, morcov) cu ulei presat la rece și zeamă de lămâie, cartofi fierți sau copți cu lap­te sau gălbenuș de ou și ulei de măsline, orez sau arpacaș cu legume sau lapte adăugat suficient în ore­zul fiert.
Seara: terci de grâu încolțit cu miere vie și fructe; * suc de legume: morcovi 200 ml, pătrunjel sau păs­târ­nac 100 ml, sfeclă roșie 100 ml și varză 100 ml.
Sucuri de legume
Vă recomand trei rețete care fac minuni, dacă sunt respectate riguros. Trebuie consumate între orele 7-11, prin înghițituri mici, la intervale de 3 până la 5 minute: 1. morcov 283 g sau ml, sfeclă roșie 85 g sau ml, cas­traveți 85 g sau ml. 2. morcov 283 g sau ml, spanac 170 g sau ml. 3. su­cul unei lămâi se toarnă într-o cană de 200 ml plină cu apă fierbinte.
Zilnic, veți opta pentru una din­tre rețetele de mai sus.
Pentru măsurat puteți folosi un cântar electronic, cilindri gradați (unul gradat din ml în ml și altul gra­dat din 10 ml în 10 ml) sau se­ringi gradate (1-5 ml, 1-10 ml și una de 200-300 ml).
Administrarea de apă distilată
Pe perioada tratamentului se re­co­mandă a se consuma (în loc de apă obișnuită, apă de izvor sau apă minerală) apă distilată. Aceasta se procu­ră de la marile magazine Carrefour, Dedeman sau de la Peco, dar trebuie să o fierbeți 3-5 minute. Apoi o răciți și o beți după cum doriți. Cantitatea to­tală de apă distilată ce trebuie consumată este de ma­ximum 90 de litri. Această cantitate se bea în funcție de necesitățile organismului, neimpunându-se anumi­te cantități zilnice. Pe perioada când consumați apă distilată, se recomandă să nu beți altă apă. Consumul de apă distilată are o contribuție substanțială la vin­decarea bolii dumneavoastră.
Administrarea de Apisan-Forte
În cazul bolii dvs. se iau 2 linguri de 35 g de Api­san-Forte pe zi, timp de 2 luni, și 1 lingură pe zi, 4 luni. Apoi, câte o lingură pe zi până la vindecare.
Terapia mentală
Un om care se confruntă cu o boală, care are în­cre­dere în propriile rezerve și are o mentalitate încre­ză­toare în vindecare va determina organismul să se mobilizeze în vederea însănătoșirii rapide. Dorința de vindecare duce la însănătoșire, prin determinarea subconștientului să se mobilizeze în acest sens, ceea ce în final determină creierul să acționeze după informațiile stocate în celule de acizii nucleici ADN și ARN, pentru orice afecțiune. În acest sens este bine să spuneți de 15-20 de ori, cu voce tare sau în gând, în fiecare zi, propoziții de tipul: "Trebuie să mă fac bine!", "Mă fac bine!", "Doamne Dumne­zeule, aju­tă-mă să mă fac bine".
Alte terapii
* Timp de 3 săptămâni, de 3 ori pe an, se va bea pe parcursul fiecărei zile următorul preparat: dintr-un măr cu coajă (de preferință mere nestropite, cele cu pete maronii pe ele) se taie 3 felii și se fierb într-un litru de apă timp de 15 minute. Se strecoară lichi­dul și se bea.
* Băi de sare. Se pun în cada de baie 2 kg de sare grunjoasă și se face baie 15-20 minute.
Alte rețete
* Artrită reumatoidă (dureri artritice): Se consumă câte 5 g de ghimbir proaspăt sau o linguriță de ghimbir pisat, în mâncare sau dizolvat în apă sau ceai, de 3 ori pe zi.
* Boli ale articulațiilor. Se aplică timp de o oră, de 3-4 ori pe zi, cataplasme cu un strat gros de argilă. * Se aplică câte o oră, de 3-4 ori pe zi, cataplasme cu terci din cartofi cruzi, ceapă tăiată mărunt și semințe de in fierte. * Cataplasme cu muștar: se face o pastă ca un aluat din făină de muș­tar negru amestecată cu apă călduță. * Băi de sare: se pun 2 kg sare grunjoasă în cada de baie. Se stă timp de 20 de mi­nute. (Din tratamentul indicat fac parte și masajele, ale căror scheme vi le pot oferi.)
Cu acest tratament, mama doamnei A. Mirela din Brașov s-a vindecat de poli­a­rtrita reumatoidă de care suferea din 2011. În vârstă de 73 ani, nu se mai putea ridica din pat și nu mai putea să facă nimic prin casă. Datorită re­mediilor recoman­date, a produsului Apisan-Forte, a regimului alimen­tar, a apei distilate și a masajului, mama doamnei Mirela este în prezent sănătoasă și poa­te să desfă­șoare activitățile casnice. Cele de mai sus rezultă din mulțumirile publicate în paginile re­vis­tei "F. AS" nr. 1082, din august 2013, pag. 6.

Dr. DAN SPĂTARIU - Doctor în medicină, specialist în cardiologie, practicant Ayurveda, Cabinet medical "Esculap Aeternus" Timișoara, Telefon: 0740/15.18.31, e-mail: esculap.aeternus@gmail.com

"Spondiloza cervicală îmi face viața un calvar"
(Răspuns pentru LAURA - Vișeul de sus, F. AS nr. 1169)


Recomand pentru dumneavoastră trei linii tera­peutice:
* Mobilizarea blândă, progresivă și constantă a articulațiilor din zona cervi­cală prin exerciții de yogaterapie. În ma­joritatea orașelor din țară se fac cursuri de yoga. Solicitați un instructor avizat din orașul cel mai apropiat.
* Reducerea efectelor inflamatorii locale și stimularea vascularizației prin aplicarea de lipitori medicinale.
* Regenerarea progresivă urmată de repozițio­narea corectă a cartilajelor intervertebrale, printr-o tehnică pe care eu o aplic cu succes, și anume Kati Basti. Kati Basti este o terapie inspirată din medicina tradițională indiană Ayurveda, ce constă în aplicarea unui ulei cald, preparat medicinal pe bază de plante, având efecte de regenerare profundă a cartilajelor, remineralizare și antiinflamatoare.
În plus față de aceste trei linii, vă indic să luați in­tern un amestec de plante corespunzătoare tipului dumneavoastră constituțional și afecțiunilor asociate, care să aibă efect asupra spondilozei. Orientativ, vă recomand următorul amestec de plante râșnite și fă­cute pulbere: coada-calului (3 părți), tătăneasă (3 părți), troscot (5 părți), anghinare (2 părți), lemn-dulce (o parte), harpagophytum procumbens (3 părți), busuioc (2 părți), urzică (2 părți).
Se ia, de câte patru ori pe zi, o linguriță rasă de pulbere, înainte de mese cu 30 de minute. Preparatul se ține sublingual, 10-15 minute, umezit cu puțină apă. Apoi se înghite cu apă călduță.
Nu în ultimul rând, în aceste cazuri, fondul emo­țional al patologiei este de cele mai multe ori un com­plex de inferioritate în plan intelectual, care poate să fie mai vechi. Așadar, ar fi necesară o echilibrare emoțională, în urma unui consult psihologic.
Dacă doriți ajustarea acestor indicații în confor­mitate cu tipologia dumneavoastră constituțională vă recomand să completați chestionarul de pe site-ul www.esculap-nature.ro de la butonul "Ayurveda", iar apoi să mă contactați telefonic.