Despre sforăit... Dr. IOANA ALEXANDRA VODĂ - medic primar ORL

Florentin Popa
"Dacă pauza respiratorie depășește 40 de secunde, trebuie instituit un tratament de urgență"

"Zzz, zzz... Mrrr, mrrr... Hrrr, hrrr..." Un zgo­mot familiar, produs de respirație - un bâ­zâit slab la înce­put, care se transformă într-o hârâială guturală și se am­plifică până capătă pro­porții apocaliptice. Totul în timpul somnului, când ar trebui să ne refacem forțele pentru a doua zi. Pentru unii oameni, fiecare noapte este un coșmar. Poate nu știați, dar circa 60% din populația lumii e tulburată în liniștea nopții de su­netele insuportabile ale partene­rilor. Pentru că restul de 40% sforăie - bărbați, femei și copii, laolaltă! Un ne­dorit concert nocturn, care nu ne dă timp de odihnă și ne umple de nervi. Însă sforăi­tul nu e numai deran­jant; uneori, devine periculos pentru sănătate! Ce soluții avem la îndemână ca să scăpăm de această pro­blemă ne spune d-na dr. Ioana Alexandra Vodă, un vechi și prețios colaborator al re­vistei noastre.

- Contingente uriașe de oameni fac "nopți albe", din cauza partenerilor care sforăie. De ce apar aces­te sunete în timpul somnului?

- De obicei, în timpul somnului, sforăim din cauza unei obstrucții respiratorii, fluxul de aer inspirat și ex­pirat fiind perturbat. Principala cauză este îngusta­rea sau blocarea căilor aeriene la nivelul nasului, al gurii sau al gâtului. Țesuturile moi nazale, orale sau larin­go-faringiene vibrează și se lovesc de partea pos­te­ri­oa­ră a gâtului, determinând apariția sunetelor spe­cifice sforăitului.
Mecanismul e simplu: dacă în timpul somnului nu respirăm bine pe nas, deschidem gura larg și limba "alunecă" spre gât, având un efect de supapă. Ca ur­mare, nu mai reușim să respirăm nici pe nas, nici pe gură, și apare o vibrație mare, care determină sforăitul. Practic, vibrează întreg vălul palatin, sau vălul palatin cade în spate și are efect de supapă, blocând respirația nazală, și atunci vibrația se mută la nivelul faringelui și laringelui. Trecerea aerului pe care-l inspirăm și-l expirăm prin aceste obstrucții produce inconfun­dabi­lele zgomote care ne deranjează auzul.

- Se poate determina cauza exactă a sforăitului, pentru a se acționa țintit asupra problemei?

- Cauza sforăitului se poate evidenția cu ușurință printr-un examen numit fibroscopie nazo-faringo-laringiană: introducem un tub flexibil în nas și vedem dacă pacientul are deviații de sept obstructive (mai toată lumea are deviații de sept, dar nu toate sunt obstructive!). Dacă pa­cientul are o nară mai mică și una mai mare, nu e obligatoriu să sforăie; dar dacă are și o rinită (mu­coasa nasului se inflamează și astupă o nară com­plet, iar cealaltă nu face față flu­xu­lui de aer), atunci cavitatea nazală se închide și prin­cipalul loc de res­pirație rămâne gura, ale cărei ele­mente anatomice pot determina apa­riția sforăitului.
În spatele nasului există o ca­vitate care ar trebui să fie liberă. La copii, acolo sunt cantonate ve­ge­tațiile adenoide sau polipii - care pot fi mari, umflați, pentru că majoritatea copiilor nu știu să-și sufle nasul și se adu­nă secreții. Staționa­rea pre­lun­gită a secrețiilor de­ter­mină hipertrofierea polipilor, devenind, astfel, un ele­ment obstructiv. Așa­dar, chiar și copiii mici de câteva luni, de un an sau doi, pot să sforăie mai rău decât adulții!
Cu cât înaintăm în vârstă, musculatura își pierde tonusul; mucoasa nasului și vălul palatin devin flasce, lueta (omușorul) se lungește și are efect batant sau de supapă. Dacă pacientul are vălul moale flasc și lueta lungă, acestea vibrează în timpul somnului (ca o lim­bă de clopot) și apare sforăitul.
De asemenea, putem întâlni o polipoză nazală (o boală în care polipii sunt cauzați de inflamațiile aler­gice), mai frecvent depistată la adulți și la vârstnici. De obicei, polipoza nazală trebuie operată sau tratată în paralel cu rinita alergică. Copiii pot avea amigdale hipertrofice mari, obstructive, care aproape se unesc la mijloc, iar micuții sforăie, nu pot să respire și nu se odihnesc bine, devenind agitați și nervoși. În acest caz, li se scot și polipii, și amigdalele.
În unele cazuri (mai rar, ce-i drept), putem des­co­peri o macroglosie. Bărbații, în general, au limba mai mare și mai grea. Musculatura faringiană la oamenii grași și obezi este foarte flască. Cu cât sunt mai grași, cu atât au o limbă mai grasă, mai mare, care are ten­dința să obtureze faringele. Noi numim această pro­ble­mă macroglosie cu istm faringian: intrarea în fa­ringe e îngustată, nu mai e loc pentru trecerea aerului, iar cel în cauză abia mai poate să înghită. Spațiul se lărgește la înghițit și la mâncat în poziție verticală, dar când stă culcat, limba nu mai are loc, astupă gâtul și respirația este oprită.

"Sfătuim pacienții să doarmă pe o parte, cu capul ușor aplecat în față"

- Poziția din timpul somnului are vreo impor­tan­ță? Se spune că dacă dormim pe o parte, nu sforăim...

- În general, sforăitorul "clasic" e un om mic de statură, gras și cu gâtul scurt. Dacă doarme pe spate, vălul palatin, lueta obstrucționează larin­gele prin efect de supapă și determină o mare sforăială. Sfătuim pa­cienții să doarmă pe o parte, cu capul ușor aplecat în față, astfel încât mandibula să nu se deplaseze și limba să nu poată migra spre laringe. Există tot felul de gutiere și dispozitive sofisticate de avansare a man­dibulei, care mențin gura închisă.
La fel de important este să dor­mim cu capul ușor ridicat față de res­tul corpului. Un unghi de 20-30 de grade e perfect. Dacă pacienții nu suportă perna, îi sfătuim să-și pună o pernă sub saltea, ca să-și creeze acel unghi. Este bine să nu se culce ime­­diat după ce mănâncă, pentru că o burtă plină îm­pinge stomacul în sus, iar dacă au o hernie mică sau apare o compresie, sforăie mai rău. Se știe că oamenii cu burtă mare, grăsuții și obezii sforăie îngro­zitor. Da­că ar slăbi câteva kilograme, ar observa foarte re­pede­ rezultatele: lim­ba se micșorează, vălul palatin nu mai este atât de gras, omușorul nu mai vibrează și sfo­răitul se di­mi­nuează. Deci, sfătuiesc persoanele supra­ponde­rale să țină o cură de slăbire, să nu mai mănânce seara, să facă sport, să se miște, deoarece după efort apar în or­ganism acizi lactici și hormoni care stimu­lează și men­țin tonusul muscular, chiar și în timpul somnului.

- Fumatul contribuie în aceeași măsură la apariția sforăitului?

- Fumatul este un toxic local, care dă inflamație cro­nică în sfera ORL. Fumul ac­centuează rinitele: avem rinită vasomotorie de fumat, rinită alergică accentuată de fumat - practic, ne înfundă nasul, cro­nic; nici nu ne dăm seama că avem nasul înfundat, atât de tare ne obișnuim cu fumatul. Apoi, fumatul provoa­că farin­gite, laringite și îngroașă cor­zile vocale. Prac­tic, este un fac­tor toxic care agravează pro­blemele respiratorii și ac­centuează sforăitul, având totodată și riscuri cance­rigene mari în sfera ORL.

"Tratamentul se face în funcție de cauzele sforăitului"

- Putem preveni sforăitul?

- Putem preveni sforăitul prin tratarea afecțiunilor din sfera ORL care-l provoacă. Nicio răceală a trac­tului respirator superior nu trebuie lăsată să treneze. Dacă am răcit și avem nasul înfundat, e normal să ne facem tratamente, să ne punem picături (orice fel de picături, deoarece toate dau dependență), timp de 5-7 zile; după aceea, după ce respirăm bine și ne-a trecut răceala, nu mai trebuie să ne punem picături. Dacă tot simțim nevoia să punem picături, înseamnă că ne-am ales cu o rinită sau cu o sinuzită cronică și mai bine mergem la doctor decât să devenim dependenți. Pen­tru că acel factor rămâne, se agravează și determină apariția inflamațiilor cronice: obstrucție nazală cro­nică, amigdalită cronică etc.

- Ce soluții are medicina modernă pentru trata­rea sforăitului?

- Tratamentul se face în funcție de cauzele sforăi­tului. Dacă sforăim din cauza obstrucțiilor na­zale, dacă nasul este înfundat, dăm tratament pentru rinite și sinuzite. Dacă avem o deviație de sept ob­struc­tivă, atunci se impune operația deviației de sept, prin care obținem nări egale și îmbunătățim respirația. Dacă gă­sim polipi, îi scoatem. La copiii cu vegetații ade­noide mari, care nu reacționează la tra­ta­mente me­dicamen­toase, scoatem chirurgical vegeta­țiile. Infla­ma­țiile cro­ni­ce pot fi tratate, la fel ca și bolile acute - dacă sunt răcit cobză, am nasul înfundat sau amigda­lită, cu in­fla­mație mare în sfera ORL, este normal ca în perioa­da respectivă, timp de 5-10 zile, să sforăi. Dar dacă rămân cu nasul înfundat cronic, atunci patologia se agravează și devin sforăitor din cauza unei rinite sau a unei sinuzite netratate. Dacă amigdalele sunt in­flamate cronic, facem criptoliză amig­daliană - se mic­șorează, se netezesc amigdalele, ca să nu mai existe găuri în care să se adune resturi alimentare și să mi­roasă, să fermenteze.
Pentru limba flască există tot felul de a­pli­cații: dacă baza de limbă e mare, hipertro­fică și apasă tot tim­­pul în spate, atunci o cau­terizăm. Altfel, dacă mai și dormim cu capul pe spate, normal că ne astupăm căile aeriene.
În afară de tratamentele locale, putem folosi tra­ta­­mente cu aerosoli, care ușurea­ză respirația. Se fac mai ales în timp ce suntem răciți și avem inflamații acute.
Tratamentele medicamentoase ajută persoa­nele care sforăie doar în puseele acute. În rest, tot trata­men­tul este chirurgical, prin diverse me­tode. Sunt inter­venții simple, la care folosim anestezie locală cu spray ori injecții cu xilină. Pacien­tul pleacă fără pan­sa­mente, după o jumătate de oră. Chirurgia laser arde țesuturile la suprafață; cu ajutorul ei reușim să micșorăm cornetele nazale sau amigda­lele, să refacem rigiditatea vălului palatin, să îndepăr­tăm partea flască a luetei (omulețului) etc. Pe vremuri, se făceau ope­ra­ții prin care se îndepărta lueta, omușo­rul (uvulectomie totală), după care oamenii nu mai sforăiau. În schimb, când beau sucuri acidulate sau bere, când dădeau ca­pul pe spate, le reflua lichidul. În prezent, se face doar rezecție parțială, concomitent cu întărirea vălului pala­tin și întărirea luetei, prin diverse intervenții cu laser.

"Riscurile apneei sunt mari: infarct, hipertensiune și diabet"

- Există și complicații induse de sforăit?

- Atunci când ne confruntăm cu o obstrucție mai mare la nivelul gâtului sau al nasului, din sforăit pu­tem să ajungem în stadiul de apnee în somn. Practic, în inspirație ne blocăm - nu mai scoatem bioxidul de carbon pe care îl produce organismul și nici nu ne oxi­genăm corespunzător și apare o auto-intoxicație cu CO2. Noi avem un reflex de eliminare a aerului din plămâni, coordonat de creier. Depresurizarea la expi­ra­ție face ca aerul să intre pasiv în organism. Dacă nu avem 16-18 expirații pe minut și apar pauze foarte mari, se instalează apneea medie sau apneea severă, în care nu ne mai putem concentra pentru că suntem intoxicați cu CO2. "Adormim pe noi": în loc să ne uităm la un film, să stăm la o coadă sau să ne așezăm pe un scaun, ni se închid ochii. Sau adormim la volan și putem să facem accidente grave!
Dacă se constată că există pauză respiratorie de 20, 40 de secunde sau un minut, trebuie instituit un trata­ment de urgență, deoarece riscurile sunt mari: infarct miocardic la tineri, hipertensiune arterială și diabet insulino-rezistent la obezi, pentru că acestea sunt boli agravate de intoxicația cu CO2.

- Există și metode alternative de combatere a sfo­răitului?

- Avem noi, medicii ORL-iști, o glumă, pentru cei care nu vor să-și trateze sforăitul prin metodele mo­der­ne și ne întreabă de leacuri băbești. Le spunem: "Bineînțeles! Cumpărați Distonocalm sau Passiflora pentru partenerii de cuplu, dacă mai vreți să dormiți în același pat și să nu fiți exilați pe canapea!".

D-na dr. IOANA ALEXANDRA VODĂ poate fi contactată la Clinica ORL "NOVA" din Str. Pictor Gh. Tăttărăscu nr. 2, sector 3, București,
tel. 021/325.44.22, 031/105.25.75, www.clinicanova.ro