Tehnici de vindecare prin meditație

Redactia
Spiritul nostru posedă puterea de a vindeca du­rerea și cauza ei, instaurând o stare de bine și mul­țumire.

Cel ce uzează de această putere, trăind în­tr-un mod sănătos, cultivând o atitudine pozitivă și prac­­ticând meditația, se poate vindeca - nu doar de gân­durile și de emoțiile negative, ci și de problemele sale fizice. Pentru a izbuti, e nevoie ca în timpul me­di­ta­ției să ne eliberăm complet creierul de gânduri și de probleme, respectând câteva condiții.
1. Alegerea locului - pentru un antrenament spi­ritual e nevoie de un loc neapărat liniștit și plăcut, în care atenția să nu ne fie distrasă de telefon sau de tele­vizor, și nici de membrii familiei.
2. Alegerea momentului - meditația poate fi practicată oricând, dar începătorii vor fi avantajați, alegând o oră a zilei calmă și liniștită. Dimineața este un moment ideal pentru că spiritul va rămâne apoi clar și proaspăt întreaga zi. Dacă nu e posibil, seara este la fel de propice. Important este ca exercițiile să fie fă­cute cam la aceeași oră în fiecare zi și să nu existe în­treruperi. În ce privește durata, ea depinde de ceea ce urmăriți și de experiența pe care o aveți.
3. Postura - scopul esen­țial al poziției în timpul me­ditației este de a decontracta muș­chii și de a des­chide cana­lele energetice ale corpului. Orice poziție care îi permite trupului să stea cu spatele drept și rela­xat este bună. Cea mai cunoscută postură de meditație este lotusul, practicată în bu­dism, stând așezat, cu pi­cioa­rele încrucișate, fiecare călcâi odihnindu-se pe coap­sa vecină. Occidentalii practică poziția demi-lotus, care este mai puțin dificilă și când doar un singur picior se sprijină pe coapsa opu­să. În fine, pentru cei cu mem­brele anchilozate sau pro­bleme dorsale, se reco­man­dă me­ditația practicată pe un scaun, cu con­diția ca spatele să rămână drept și să nu fie spri­jinit de spătar. Dar indife­rent de postura pe care o alegeți, im­portant este să vă simțiți, adoptând-o, comod.
4. Crearea unui spațiu mental - când medi­tăm, avem cu toții tendința să ne atașăm de imaginile care ni se derulează în minte și de sentimentele mo­mentane care ne stăpânesc, ceea ce ne împiedică să ne concentrăm cu adevărat. Cea mai simplă metodă de deconectare este respirația conștien­tă, care constă în concentrarea asupra felului în care intră și iese aerul din plămâni. La început, lucrul aces­ta pare greu de făcut. Cu tim­pul, reluând mereu exercițiul, el devine o obișnuință care ne rela­xează rapid și ne creează un spațiu mental propice meditației.
5. Vizualizarea - este cel mai im­portant instru­ment al vindecării prin meditație. Ea poate să trans­for­me în pozitiv un mod de gân­dire negativ. La înce­put, vizua­li­zarea pare un exercițiu dificil, dar ea este ceva natural, fiindcă toți oamenii gândesc în imagini. Când ne gân­dim la oameni dragi și apro­piați sau când ne proiectăm în min­te vacanța din care tocmai am revenit, ne-o reprezentăm mereu în imagini - marea, plaja, soarele în asfințit, figuri de oameni etc. Medi­tația se produce la fel, doar că imaginile pe care le chemăm în minte trebuie să aibă un scop precis. Un țel. Dacă su­ferim de inimă, de exemplu, va trebui să ne-o ima­gi­năm cât mai concret cu putință, vizuali­zând-o într-un context optimist: roșie, puternică, sănătoasă, ajutân­du-ne să facem, fără probleme, orice efort. Când medi­tăm, este foarte important să evocăm din tot sufletul imaginile men­tale, să credem în ele, în puterea lor de a ne vinde­ca. Con­centrați-vă toată aten­ția asupra ei. Lă­sați-vă absor­biți de ea. Când practicăm vizualizarea fără con­vin­gere, sau cu gândul în altă parte, nu obți­nem nimic.

"Medicamentul" imaginației: vizualizarea

Înainte de a începe un exercițiu de vindecare prin meditație, trebuie să țineți seama de câteva etape obli­ga­torii: 1. Identificarea corectă a problemei pe care vreți să o rezolvați (boala respectivă). 2. Apelul la o sur­să supremă de putere (Dumnezeu, Iisus, Maica Dom­nului sau alți sfinți, pentru credincioși; soarele, un arbore, oceanul, natura etc. - pentru necredincioși) cu convingerea că sursa de putere aleasă este dătătoare de bine nelimitat. 3. Vizualizarea mijloacelor de vinde­care (lumina, apa, pământul, aerul etc.) sub forma unor fluxuri puternice, care prin simpla atingere de cor­pul dvs., distrug boala. Prezența sursei de putere este extrem de importantă. Încercați să îi simțiți real­mente existența (pentru cei ce se roagă constant este mult mai ușor), ca pe un mijloc de vindecare. Primiți-i energia, încercați să vă imaginați cum merge la locul bolnav și îl vindecă.

Vindecarea cu ajutorul luminii

În practicile tibetane, vizualizarea luminii este me­toda cel mai des folosită, pentru vindecarea bolilor fizice, indiferent că e vorba de tumori sau disfuncții arte­riale etc. Indiferent despre ce este vorba, înainte de a începe vizualizarea, nu uitați să vă relaxați, urmă­rindu-vă mental respirația. Imaginați-vă, apoi, că sursa de putere la care apelați (Dumnezeu, soarele etc.) se află în fața dvs. la o înălțime potrivită deasupra capu­lui. Lăsați-vă inundați de convingerea reconfor­tantă că făptura dvs. are puterea de a se vindeca. Imagina­ți-vă apoi că din sursa de putere aleasă iese o lumină extrem de puternică, în formă de flacără. Dacă este de sorginte divină, flacăra poate să izvorască din inimă, din mână sau din întreaga făptură a celui ales (Iisus, Maica Domnului, sfinții ajută­tori). Această lumină fier­binte pătrunde sub formă de raze la locul bolnav și distruge tot răul. Dacă, de exem­plu, suferiți de o tu­mo­ră, concentrați-vă scurt asu­pra lo­cului unde se află și asupra for­mei sale aproxima­ti­ve, după care vizuali­zați un jet de lumină foarte limpede și pu­ternic, țâș­nind din sursa de pu­tere ase­menea unei raze de laser. La sim­plul contact cu această lu­mi­nă, tumora va fi redusă în frag­mente minuscule, ce sunt eli­minate din orga­nism în pă­mânt. Dacă vă sunt obturate ar­te­rele, înce­peți prin a le simți și loca­liza. Apoi folosiți lumina atot­puternică izvorând din sursa de putere, pentru a topi, a dilua, a face să dispară depozitele no­cive care blochează circulația sângelui. Încercați să simțiți cum arterele se deschid, se lăr­gesc, se curăță, lăsând sân­gele să curgă prin ele fără obstacole.
În felul acesta, în funcție de necesități, lumina poa­te fi folo­sită sub diferite aspecte. Anu­miți practicanți ai meditației vi­zualizează lumina tămăduitoare sub for­ma unei mături gigantice, care aruncă departe boa­la. Alegeți metoda care vi se pare cel mai intim adap­tată felului dvs. de a fi. Dacă, de pildă, nervii sau muș­chii vă sunt compri­mați sau striviți între vertebre, ur­mați gimnastica recomandată de medic, imagi­nându-vă, în paralel, că binefăcă­toarea lumină divină vă atinge șira spi­nării și v-o încăl­zeș­te, îndepăr­tând între ele verte­brele "con­casate", astfel încât car­ti­lajele zdrobite să se refacă și ner­vii stri­viți se înviorează, ca o plan­tă stro­pită din belșug.

Vindecarea cu ajutorul apei

Asemeni luminii, și imagi­nea apei este folosită frecvent în tehni­cile de vindecare tibetane, prin vi­zua­lizare. În cazul acesta, repre­zen­tați-vă cum un izvor de apă vie curge din sursa dvs. de putere. Ea vă tra­ver­sează capul și restul cor­pului, cu­rățind și ușurând fiecare parte a lui, dar mai ales partea bol­navă, pe care o pătrunde până în ce­lule, redându-le energia. Trebuie să credeți cu ade­vă­rat că ea spală toate mizeriile și otrăvurile din corp, lăsându-l curat, ca pe un vas de cristal. (Și în descân­te­cele noastre populare, boala este "dată pe apă, în jos", iar la vinde­care se folosește apa "neîncepută".) "Fe­lul" apei tre­buie ales în funcție de natura bolii. Da­că aveți, de pildă, o tumoră, ea trebuie eliminată cu apă fierbinte, care o spală și o pătrunde, topind-o ca pe o bucată de gheață. Dacă, dimpotrivă, durerea dvs. fizică arde (fu­runcul, infecție) imaginați-vă un jet de apă rece, care stinge focul, încet-încet. Aceeași apă spa­lă, apoi, ce­nușa rămasă, eliminând-o din corp. Efi­ciența tehnicilor de vizualizare depinde hotărâtor de puterea imaginației și de localizarea bolii în organism.
Ironizate drept "basme de adormit copiii", tehnicile orientale de vizualizare au fost preluate și adoptate în marile clinici occidentale (mai ales în America), iar rezultatele nu au întârziat să apară. Statistici recente dovedesc că bolnavii de cancer care recurg la "imagi­nație" au șanse mai mari și mai rapide de vindecare.
În sensul acesta, ne-am bucura să primim, pentru o eventuală publicare în revistă, relatări ale cititorilor noștri, legate de vindecări efectuate prin tehnici de vizua­lizare.
(Într-un număr viitor, vom prezenta tehnicile de vindecare prin vizualizare cu aer, pământ și foc, precum și cu energia naturii.)