Invitație la dans

Dana Ene
- După atâta cântat, în prag de toamnă vă facem o invitație și la dans. Ce altceva poate fi mai frumos și mai potrivit pentru de alungat primele melancolii de sezon? -

"UN MINUT DE DANS sau UF!!!"

Marele și renumitul dansator Gigi Căciuleanu va evolua din nou pe scena Teatrului Mic, pe care a debutat în urmă cu 50 de ani. Invitația este incitantă și datorită felului în care a fost formulată de artist: "UN MINUT DE DANS sau UF!!!". Vor fi două repre­zentații, pe 5 și pe 6 septembrie, ambele în cadrul Fes­tivalului Internațional George Enescu.
În urmă cu 50 de ani, Gigi Căciuleanu (68 ani) debuta ca dansator pe scena Teatrului Mic, sub în­drumarea altei mari dan­­satoare, Miriam Ră­du­canu. De atunci, faima lui a crescut con­stant, premiile s-au tot adunat, iar Gigi Căciu­leanu a de­venit un nume cu­noscut pe plan inter­național nu doar pentru talentul lui de balerin, ci și pentru coregrafiile sale extraor­dinare. La ceas aniver­sar, maestrul Gigi Că­ciuleanu lasă Parisul și se întoarce în țară cu un nou spectacol dedicat (ce frumos!) "mă­ias­trei", Miriam Răducanu. În ce privește conținutul spectacolului, "Gigi Căciuleanu Ro­ma­nia Dance Com­pa­ny" își informează pu­blicul că va prezenta, în fiecare seară, alt­ceva. Dar iată cum sună "ade­menirea" ma­relui coregraf: "Monta­rea piesei coregrafice este aproape terminată. Nu lipsește decât un minut de dans, înainte de partea finală. Acest minut de dans coregraful îl va re-inventa, la fiecare spectacol, în pre­zența publicului. Iar protagoniștii, com­pozitorul muzicii și cuplul de dansatori vor trebui să «facă față», să se adapteze în «stare de urgență», fanteziei sale de moment. Vor memora partitura core­gra­fică și, bineînțeles, pe cea muzicală, inven­tate ambele în ultima clipă, le vor integra și interpreta cât se poate de bine, pentru a putea prezenta imediat publicului piesa în forma finală. La fiecare reprezentație, coregraful și compozitorul vor fi nevoiți «să-și pună pi­cioarele în apă rece», pentru a produce, de fiecare dată, complet altceva... O re-creație ad-hoc, pentru fiecare seară, pentru spectator... Chi­nu­rile creației pentru artiști! Uf!!! ", declară Gigi Că­ciu­leanu.
Muzica acestui spectacol îi apar­ține "omului-or­ches­tră" Paul Ilea, căruia coregraful i-a cerut să por­nească de la temele cele mai cunoscute și îndrăgite ale lui Wolfgang Amadeus Mozart, pe care apoi să le dez­volte în felul lui, cu cât mai multă "drăgăstoasă ireverență". Dan­satori vor fi Gigi Căciuleanu, Paul Ilea, Irina Ștefan și Răzvan Stoian, iar asistent al coregrafiei, Lelia Marcu-Vladu.
(Biletele se găsesc la Teatrul Mic sau în rețeaua Eventim și au prețuri cuprinse între 45 și 75 de lei.)

Luna Tango

Dacă preferați ritmurile fierbinți, latino-americane, și dacă vara transformată în iarnă nu se va îndrepta, atunci nu ar trebui să ratați măcar unul din cele două spectacole programate în luna septembrie la Opera Română din Craiova (pe 9) și în București, la ArCub (pe 16), unde tangoul va fi rege. Mai concret: un spec­tacol extraordinar, cu muzică live-tango-teatru, inti­tulat Luna Tango.
De muzică se vor ocupa: Mariano Castro - pianist la Narcotango, cvartetul Passione și Jezebel (Izabela Barbu), iar pe lista dansatorilor îi găsim, printre alții, pe Csongor Kicsi și Laura Iaru (Campionii Europeni de Tango de Salon 2015) și pe Lucian Stan și Raluca Aldea, semifinaliști europeni la Tango de Salon și Scenic în 2014 și 2013.
Mariano Castro s-a născut în Argentina, în 1975, și a moștenit pasiunea pentru muzică, și în special pentru tango, de la bunica lui, pianistă în anii de glorie ai acestui dans, 1921-1950. El a venit pentru prima dată în România în 2009, ca să susțină un concert ală­turi de trupa Narcotango, recunoscută la nivel mondial (o fuziune între tango, jazz și muzică electronică). Alături de această formație a și obținut două nomi­nalizări la premiile "Latin Grammy". Apoi a revenit la noi, doi ani mai târziu, în 2011, pentru un alt con­cert care i-a schimbat și viața: argentinianul s-a în­drăgostit de una din­tre organizatoarele eveni­men­­tului, Simona Pop, care între timp i-a devenit soție. Acum, Ma­riano lo­cuiește în România, dar nu a renunțat nicio cli­pă la trupa ală­turi de care a devenit celebru - Narco­tango, chiar dacă a înce­put să cola­boreze și cu mu­zicieni de pe la noi.
Un alt personaj intere­sant, invitat să cânte în cadrul "Luna Tango", este și Jezebel. Izabela Barbu (cunoscută sub numele de scenă Jezebel) s-a născut pe 7 ia­nua­rie 1968, la Tulcea, și chiar dacă a studiat pianul mai bine de opt ani, s-a orien­tat mai întâi, ca orice ro­mân pragmatic, către un do­meniu "sigur" - cel ban­car. A lucrat timp de 20 de ani printre hârtii și cifre și a reușit chiar să aibă o carieră de succes în acest domeniu. Dar la 41 de ani, vechea ei pasiune, muzica, a ră­bufnit și ea a renunțat la universul dobân­zilor și al depozitelor bancare, în favoarea cânta­tului cu... vocea. Încurajată de partenerul ei de viață și de Ioan Gyuri Pascu, și-a atras în­cet, încet propriul public, reușind să-și creeze adepți. Pasionată de flamenco, Jezebel a fost inițiată în tainele acestui gen de dans de core­graful Rosa Olympia Estrella. În 2009, și-a în­cercat norocul și pe scena teatrului, atunci când regizorul Toma Enache a distri­buit-o în rolul Cleonice, din piesa "Minci­nosul", de Carlo Goldoni, alături de Claudiu Bleonț, Se­bastian Pa­paiani, Valentin și Bogdan Uritescu. Azi, Jezebel inter­pretează melodii din genuri diferite: muzică româ­nească din perioada interbelică, melodii ale Mariei Tănase, șanso­nete, melodii pe ritmuri spa­niole și sud-ame­ricane, fado, jazz și muzică clasică. Și suntem siguri că vă va cuceri și pe dumneavoastră, dacă veți merge s-o ascultați.
(Prețul unui bilet la spectacolul "Luna Tango" este cuprins între 25 și 50 de lei, atât la reprezentația de la Craiova, cât și la cea de la București, și poate fi achiziționat online pe myticket.ro)