Ceaiurile din fructe de pădure

Ilie Tudor
- Important de știut de la început: adevăratele ceaiuri de fructe, obținute în gospodărie, prin metode tradiționale, nu au nicio legătură cu așa-numitele ceaiuri de fructe vândute în comerț, preparate cu arome artificiale și eventuali acizi sau zahăr, fără efecte terapeutice, dar cu destule efecte adverse. Adevăratele ceaiuri de fructe presupun o combinație între frunzele și fructele arbuștilor fructiferi de la noi. Au o aromă subtilă și foarte plăcută, și efecte terapeutice pe măsură, așa cum rezultă din rețetele de mai jos -

Ceaiul de zmeură

Foarte parfumat și înviorător, este recomandat în mod special în anotimpul rece. Se obține când boabele de zmeură nu sunt încă foarte bine coapte. Se culeg vârfurile ramurilor verzi, cu frunze și fructe imature. Uscarea se face în locuri lipsite de umiditate și căl­duroase, rămurelele fiind puse cât mai răsfirat. După uscare, se păstrează în pungi de hârtie și se folosesc la prepararea unui ceai cu gust ușor astringent și cu o aromă mi­nunată, care adu­ce aminte de soa­rele verii.
Reteța este sim­plă: peste 1 lin­guriță de plan­tă mărunțită se pu­ne o cană de apă clocotită, se lasă 10 minute aco­perită, așa încât să nu se piardă aroma, apoi se fil­trează și se consumă cât mai caldă.
Iată și câteva recomandări:
* Sensibilitate la frig, stări de depresie sau astenie - în aceste cazuri, ceaiul fierbinte de zmeură poate face adevărate minuni. Parfumul său plăcut are un efect tonic psihic rapid, în timp ce principiile active ale frunzelor ajută la dinamizarea circulației și nor­malizează activitatea sistemului nervos. Se recomandă consumul acestui ceai mai ales după-amiaza și seara, atunci când avem cea mai mare nevoie de efectul său deopotrivă relaxant și tonic.
* Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal - se bea ceaiul de zmeură ca atare, neîndulcit cu zahăr sau miere. Se pot adăuga câteva lingurițe de lapte.
Se beau 1-2 căni pe zi, administrarea acestui ceai fiind recomandată mai ales în perioada de toamnă și primăvara, când gastritele debutează sau recidivează. Ceaiul de frunze și fructe de zmeură are efecte cica­trizante și antiacide foarte bune.
* Graviditate - o cană de ceai de zmeură băut zilnic este un remediu excelent în timpul gravidității. Previne stările de greață, hemoragiile, reduce durerile și ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece în vechime erau folosite în mari cantități pentru a ușura nașterea, având efecte tonice uterine.

Ceaiul de mure

Se culeg vârfurile tufelor de mure (fructe și frun­zulițe), făcându-se din ele mici buchețele care se pun în locuri foarte bine ven­tilate și aerisite. După us­care, se mărunțesc și se folosesc la obținerea unui ceai cu o ușoară aromă de fructe de pădure și cu pro­prietăți vindecătoare ex­cep­­ționale:
Rețeta: 1-2 lingurițe de plantă mărunțită se pun în­tr-o cană de apă clocotită și se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească și se fil­trează. Se consumă 2-4 căni pe zi.
Iată doar câteva dintre efectele sale:
* Tulburări digestive, dispepsie - se face o cură cu ceai de mure, vreme de 15-30 de zile, ceaiul fiind consumat cu miere și puțin suc de lămâie. Acest ceai acrișor, cu aromă discretă, pune în mișcare digestia, previne apariția indigestiilor și balonărilor. În cazul în care indigestia deja a apărut, ceaiul de mure poate pro­voca reflexul vomitiv, căruia va trebui să-i dăm curs, pentru că stomacul nostru are nevoie de o ușurare ra­pidă, după care ne vom simți mult mai bine.
* Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă - ceaiul de frunze și fructe de mur face minuni și în această categorie de afecțiuni. S-au înregistrat cazuri când tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nicio altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de mur consumat zilnic. Femeile care suferă de constipație nu vor consuma ceaiul, ci pulbe­rea de fructe și frunze uscate, obținută cu ajutorul râș­niței electrice de cafea - câte 4 lingurițe zilnic. Tratamentul este valabil ca adjuvant și în he­moragiile abundente.
* Diareea - se tratează rapid cu ceaiul obținut din frunzele și fructele murului. Acesta conține mari cantități de taninuri, care inactivează bacteriile și anu­miți viruși din intestin, ajută la cicatrizarea pereților intestinali lezați de eventualele infecții. Se consumă 2-4 căni de ceai de mure pe zi, până la completa vin­decare.

Ceaiul de afine

Se obține, la fel ca și celelalte, din fructele in­com­plet coapte, culese cu tot cu tulpinile înfrunzite ale plantei, care se mențin verzi până toamna târziu. Are un gust surprinzător de plăcut, iar efectele sale asupra să­nătății sunt cu adevărat spec­taculoase.
Ceaiul se pre­­pară din două lingurițe de frunze și fructe de afin, opărite cu o cană de apă și lăsate un sfert de oră la in­fuzat. Cu cât sunt mai bine mărunțite frunzele de afin, cu atât extracția va fi mai bună, iar efectul tera­peutic al ceaiului va fi mai pu­ternic.
Dintre indicațiile sale medicale, cele mai impor­tante sunt:
* Viroză respiratorie, viroze în general - sunt prevenite de principiile active din această plantă, care întăresc membrana celulară, combătând infec­tarea celulei, îmbunătățesc imunitatea în fața agresiu­nilor virale, cresc rezistența organismului la accesele de febră. Este important să se bea ceaiul cât de fier­binte putem suporta, pentru că astfel stimulează o reac­­ție rapidă de apărare din partea organismului, atunci când simțim că ne prinde răceala.
* Diabet - se consumă câte 2-3 căni de ceai de afine zilnic, pe o perioadă cât mai lungă de timp. Încă nu se știe exact de ce, dar acest tratament simplu ajută la stabilizarea valorilor glicemiei - un element de ma­xi­mă importanță la diabetici, mai ales la cei insulino-dependenți. Mai mult, cura cu ceai de afine previne bolile cardiovasculare, care sunt principala și cea mai periculoasă complicație a diabeticului.
* Gută - se consumă câte un litru de ceai de afine, pe o perioadă de timp de minimum 30 de zile. Este o cură simplă, dar care mobilizează puternic sărurile acidului uric din țesuturi și ajută la eliminarea lor prin urină. În plus, prin efectul său antiinflamator, cura cu ceai de afine ajută la rărirea, până la eliminare, a cri­zelor de gută, la redobândirea aspectului normal și a mobilității articulațiilor afectate.