Cura cu mure

Ilie Tudor
- Mai puțin reușită ca înfățișare și gust decât zmeura cea parfumată și rubinie, mura face față concurenței tuturor fructelor de pădure, prin farmacia ascunsă în boabele ei vineții -

Denumirea sa științifică este Ribes nigrum (o spunem ca să-i sporească stima!) și crește din zonele de câmpie și până în cele montane, fiind un adevărat alpinist de elită. Oriunde este o palmă de loc umed, cu sol fertil, rugii de mur își înfig "pioleții" în pământ, întinzându-se cu o vite­ză nemaivăzută. Întâlnite de obicei în pădurile de stejar sau fag, tufele de mure cresc și în crăpăturile stâncilor sau chiar ale zidurilor. Vitalitatea plantei este atât de ma­re, încât în multe ierni, frunzele nu-i cad, rămânând verzi sub zăpa­dă, chiar și la temperaturi de -20 de grade Celsius. Apoi, este printre puținii arbuști care rezistă la inun­dații, supraviețuind zile în șir aco­periți de apă. În primul an, lujerii de mur cresc în lungime și dez­voltă doar frunze, pentru ca în următorul an să înflorească bogat, cu flori albe și delicate, care se transformă, apoi, în bine știutele fructe dulci-acrișoare, cu o putere terapeutică pierdută, adesea, dato­rită transformării lor în delicii pre­cum siropuri, dulcețuri și gem. În cele ce urmează vom vorbi despre murele proaspete.

O farmacie într-un bob

Curele cu mure, repetate an de an, ne pot salva viața. Nu este o exagerare. În compoziția lor există substanțe care previn și tratează cele mai periculoase boli ale timpului în care trăim. Murele conțin nu mai puțin de șapte vitamine, în cea mai mare parte din complexul B (aproape tot complexul), dar și vita­mi­nele E și C, la ultima dintre ele murul numărându-se printre campioni din punctul de vedere al concen­trației. Murele conțin și multe minerale constitutive și oligoelemente, între care cupru, fier, seleniu, zinc, magneziu, potasiu și fosfor, dar și acid salicilic (mu­rele fiind o adevărată "aspirină de pădure"), poli­fenoli, care au efecte antitumorale și antivirale extrem de puternice. De departe, însă, cele mai puternice "medicamente" din mure sunt pigmenții care la dau culoarea specifică și care au rolul de a proteja murele de radiațiile ultraviolete și de eventualele mutații pe care acestea le-ar putea induce. Ajunși în organismul uman, acești pigmenți fac adevărate minuni nu doar în prevenirea mutațiilor, ci și în stoparea proceselor de îmbătrânire, în blocarea acțiunii virusurilor și a unor substanțe toxice.

Ce fel de mure folosim?

Răspunsul e unul singur, mura care crește în area­lul natural (păduri, lunci) și în grădinile în care nu sunt folosite pesticide. Vor fi evitate, categoric, mu­rele cultivate la scară industrială, stropite cu conser­vanți și ambalate în caserole de plastic. Mura chi­mizată este mare și arătoasă, se păstrează proaspătă vreme îndelungată (în timp ce mura din flora spon­tană ține maximum 48 de ore), dar gustul și aroma sa sunt doar o reflexie palidă a fructului pe care îl cu­legem de la marginea pădurii. Această "mură de expoziție" este din soiuri selecționate, foarte produc­tive, și a fost hrănită cu fertilizatori și recoltată ceva mai repede, așa încât să se coacă în cutie. În piețe și chiar la marginile drumurilor de țară sau forestiere, găsim însă altfel de mure: dimensiunile lor sunt mici, au o culoare ceva mai închisă (ceea ce arată prezența unor pigmenți cu acțiune terapeutică foarte intensă), precum și un parfum discret, pe care surorile indus­trializate și l-au pierdut de mult. Și gustul lor este de regulă o surpriză, putând varia extrem de mult, chiar și la două mure culese de pe aceeași tulpină, de la dulce discret la un acru puternic. Dar, rețineți, murele naturale nu sunt niciodată fade. Apoi, puține fructe se mai pot lăuda cu o asemenea valoare terapeutică precum murele sălbatice. Mai întâi, putem fi siguri că sunt "curate", fără niciun fel de îngrășământ chimic, pesticid sau stimulator de fructificație. Pe urmă, mu­rele acestea au maximum de calități terapeutice, în­trucât s-au copt natural, au sintetizat substanțe active pentru a se apăra prin forțe proprii de dăunători, nu au fost depozitate mult timp și nu a fost stimulată creșterea lor, în detrimentul conținutului de substanțe nutritive.

Cura cu mure

Pe parcursul său, se vor consuma, înainte de fiecare masă, câte 100-150 grame de fructe, pe stomacul gol. Durata curei este de minimum 12 zile, maximul fiind de 30 de zile. După ad­ministrarea murelor, nu se mănâncă niciun aliment, vreme de 15 minute, după care ar fi bine să mâncăm, pen­tru că murele, mai ales cele nu foarte coapte (care au un gust acru pronun­țat) sunt un stimulent digestiv remar­cabil. Asocierea murelor cu mierea diminuează parțial efectul lor tonic digestiv și de stimulare a apetitului alimentar, în schimb, asocierea cu zahărul le elimină potențialul antidiabetic și de reglare a greutății.

Sucul de mure

Se obține în mixer (blender), în care se pun 200 de grame de fructe bine spălate și fără codițe, precum și 1-3 lingurițe de miere, eventual și un pic de mentă, pentru o aromă mai plăcută și un efect tonic psihic mai puternic. Sucul se bea imediat după preparare, având efect mai ales vitaminizant și diuretic. Unul-două pahare de suc băute zil­nic completează cura cu mure, fiind ușor și rapid de administrat.

Cura cu mure și cancerul

Pigmenții și unii acizi organici din mure au un efect anticancerigen remar­ca­bil, potențat și de vitami­nele și mineralele cu pro­prietăți puternic antioxi­dan­te pe care le conțin, cum ar fi vitaminele C și E sau se­leniul natural. Apoi, fibrele pe care le conțin din belșug murele protejează împotriva cancerului cu localizare di­ges­tivă, în timp ce poli­fe­nolii protejează contra cancerelor cu determinare hormonală, dar și a celor induse prin iradiere. Cele mai bune efecte ale curei cu mure se înregistrează în următoarele cazuri:
* Cancerul la sân și de col uterin - datorită conținutului ridicat de substanțe naturale cu efect hor­monal, această cură este în mod special recomandată în afecțiunile tumorale cauzate de dezechilibrele endocrine. Anumite substanțe din compoziția murelor se fixează efectiv de receptorii hormonilor estrogeni din organism, dând un semnal corect organismului și prevenind astfel proliferarea și recidiva cancerului cu aceste localizări.
* Cancer al cavității bucale - studiile științi­fice au arătat faptul că o anumită categorie de sub­stanțe conținute în mure (polifenolii) au efecte antitu­morale asupra celulelor canceroase din cavitatea bu­cală. În cadrul testelor făcute pe culturi de celule, extractul de mure a redus cu peste 40% dezvoltarea tumorilor maligne de origine bucală.
* Cancer de colon și rect - mai întâi de toate, trebuie spus că murele sunt un excelent profilactic pentru cancerul cu această localizare. Un studiu făcut în China arată că administrarea murelor reduce con­siderabil riscul de a dezvolta cancer de colon. Me­ritul pentru acest efect îl au substanțele fenolice din acest fruct, despre care vorbeam anterior, care previn ma­lignizarea celulelor normale și inhibă creșterea tumo­rilor deja existente. Și fibrele alimentare, în care mu­rele sunt foarte bogate, care curăță sistematic tubul digestiv, sunt un factor activ în prevenirea cancerului de colon și de rect.
Administrarea acestor fructe, câte 150-300 de grame pe zi, încetinește evoluția bolii, ajută la norma­lizarea tranzitului intestinal, precum și la menținerea tonusului fizic și psihic al bolnavului de cancer.

Cura cu mure și detoxifierea colonului

Alături de zmeură, murele sunt fructele cele mai bogate în fibre alimentare naturale, care acționează ca un piston, împingând materiile reziduale din intes­tin. Apoi, acizii organici și zaharurile complexe din aceste fructe ajută la normalizarea florei intestinale. Ca atare, cura cu mure este unul din cele mai simple și mai eficiente mijloace pentru a scăpa de consti­pație, dar și de candidoza digestivă sau alte dezechi­libre la nivelul florei intestinale. Se consumă cu 30 de minute înaintea micului dejun și a cinei, câte o porție consistentă (de minimum 100 de grame) de mure, eventual amestecate cu puțină miere lichidă și câteva linguri de iaurt Bifidus. Tratamentul durează cel puțin 12 zile și poate fi reluat, după o pauză de 4 zile, dacă simțim nevoia.

Cura cu mure și diabetul

Deși conțin un procent destul de ridicat de za­haruri, administrarea murelor, în doze de 150-200 de grame zilnic, nu duce la creșteri notabile ale glice­miei. Dimpotrivă, murele stabilizează glicemia, sti­mulează pancreasul, stimulează diureza și norma­lizează valorile colesterolului. Cura cu mure este și mai eficientă (mai ales pentru prevenirea complica­țiilor cardiovasculare ale diabetului) dacă se renunță la consumul de pâine albă, la zahăr și alte dulciuri, consu­mându-se, preponderent, legume, zarzavaturi și fructe cu indice glice­mic scăzut. În afara sezo­nu­lui, se poate consuma și cea­iul de mure, care are efecte no­tabile de scădere a glicemiei, colesterolului și tri­gliceridelor din sânge.

Cura cu mure, gripa și infecțiile respiratorii

Pigmenții care dau culoarea specifică murelor (antocianii) sunt un adevărat coșmar pentru virușii care produc răceli și gripă. Pe lângă că stimulează imunitatea, aceste principii active atacă virușii, împie­dicând multiplicarea lor și infectarea celulelor sănă­toase. Prin conținutul lor bogat în compuși ai acidului salicilic, adică exact substanța activă regăsită în aspirină, murele produc un efect de scădere a febrei, de diminuare a durerilor de cap și musculare, extrem de binevenit la persoanele bolnave de gripă. La fel ca și ruda lor apropiată, zmeura, mura este un stimulator excepțional al imunității. Se consumă câte 150-300 de grame pe zi, în cure de minimum 12 zile. Copiii bolnăvicioși, care răcesc ușor și au o sensibilitate mare la infecții și un apetit alimentar capricios, ar trebui neapărat să facă o cură cu mure, foarte bogate și în vitamina C. Pentru întărirea imunității, ideal ar fi ca murele să fie consumate direct la sursă, adică direct din pădure sau din grădină, unde sunt proaspete cu adevărat și au maximum de efecte imunosti­mu­lente. Chiar demersul de a merge toamna în pădure, pentru a le culege, are un efect extrem de tonic asupra capacității naturale de apărare a organismului.

Cura cu mure, alergia și bolile autoimune

Pe bună dreptate, în practicile naturiste, mura este numită doctor al imunității. Nu doar că ea stimulează capacitatea de apărare a organismului, dar și ajută la protejarea organismului de "derapajele" celulelor cu rol în imunitate, derapaje traduse prin alergii, cola­genoze, psoriazis etc. Acest efect de reglare a imuni­tății apare datorită conținutului ridicat de quercitină din aceste fructe, o substanță care diminuează reacția alergică, având efect antihistaminic și imunomo­du­lator. În plus, după cum deja am arătat, murele conțin cantități foarte mari de vitamina C, trei-patru sute de grame din acest fruct, administrate o dată, aducând un aport masiv din această vitamină, care reduce intensitatea alergiei și a reacțiilor autoimune.

Cura cu mure și creierul

Mai multe studii medicale au arătat că murele sunt extrem de bogate în substanțe cu efect antioxidant, fiind - se pare - printre cele mai puternice fructe în acest sens. Antioxidanții din mure protejează orga­nismul de așa-numiții radicali liberi, care produc îm­bătrânirea accelerată a sistemului nervos, inclusiv a creierului, degenerarea ADN-ului și apariția diferi­telor afecțiuni specifice vârstei a treia. Pentru a be­neficia de efectul antioxidant al murelor, trebuie consumate zilnic 250 de grame din aceste fructe, în cure de cel puțin 21 de zile. În prelungirea curei cu mure, se pot consuma și fructe uscate, sau sub formă de macerat, cum ar fi coacăzele negre, afinele sau cătina.

Precauții și contraindicații

Femeile gravide nu vor consuma mai mult de o sută de grame de mure pe zi. Persoanele care suferă de colită de fermentație sau de sindromul colonului iritabil vor consuma cu prudență aceste fructe, în doze mici la început, pentru a preveni eventualele deranjamente intestinale. Dacă apar probleme diges­tive, se va consuma ceaiul de frunze și fructe de mur, câte 2-3 căni pe zi.