Răspuns pentru ANA BLAGA - Roman, F. AS nr. 1179 - "Caut o metodă pentru a stopa o tumoră la ficat"

Redactia
Dr. MIRCEA PEIA - specialist medicină complementară și reflexoterapie - Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: mirceapeia@yahoo.com

Ținând cont de faptul că în faza postoperatorie și în urma chimioterapiei s-au eviden­țiat, totuși, leziuni (cel mai probabil, determinări secundare) la nivelul pa­renchimului hepatic restant, se poate trage concluzia că tratamentul cito­sta­tic nu a fost cea mai bună alegere terapeutică în cazul soțului dvs. De altfel, este cunoscut că protocoalele de chimioterapie, dar și de radio­terapie, pot determina cel mult micșorarea tumorii hepatice maligne. Ficatul este extrem de vulnerabil la invazia celulelor canceroase și, cu excepția gan­glionilor limfatici, este cel mai frecvent loc de meta­stazare abdominală. În conse­cință, este posibil ca nici actualul protocol de chimioterapie să nu de­termine efectele terapeutice scontate (resorbția determinărilor secundare), caz în care trebuie luate în calcul și alte metode de tratament utilizate în combaterea cancerelor hepatice primare, dar și secundare.
Aceste metode terapeutice includ:
* Embolizarea - o metodă care blochează aportul sanguin la nivelul formațiunilor tumorale, prin clamparea chirurgicală a ar­terei ce asigură irigarea sanguină a ficatului sau prin injectarea de materiale care obstruează artera (chemo-emboli­zare).
* Ablația cu etanol - implică injectarea de alcool concentrat în tumoră, cu scopul de a distruge celulele canceroase.
* Criochirurgia - metodă care presupune distru­gerea formațiunilor tumorale prin înghețare.
* Ablația cu radiofrecvență - implică bombar­darea zonelor tumorale cu energie provenită de la unde radio de înaltă frecvență.
Nu în ultimul rând, cereți părerea medicului curant oncolog cu privire la oportunitatea utilizării medicamentului NEXAVAR, destinat pacienților cu hepatocarcinom și care conține substanța activă sorafenib (inhibitor al proteinkinazei).
Sorafenibul acționează prin blocarea anumitor enzime specifice cunoscute sub denumirea de pro­tein­kinaze, care pot fi găsite în anumiți receptori de pe suprafața celulelor canceroase, unde sunt impli­cate în creșterea și răspândirea acestora, precum și dezvoltarea vaselor de neoformare (vase sanguine care alimentează tumorile). Medicamentul acțio­nează prin încetinirea vitezei de creștere a celulelor canceroase și prin întreruperea alimentării cu sânge care susține creșterea acestor celule. Nexavar se administrează în doze de două comprimate, de două ori pe zi, preferabil pe stomacul gol, și se continuă atâta timp cât aduce beneficii bolnavului.
Tratamentul naturist complementar al cancerului hepatic și al determinărilor secundare utilizează, de la caz la caz, remedii precum: Cordyceps, Curcumi­na, Vitamina B17 (amigdalina, provenită în special din sâmburii de caise), Clorofila (ex. extractul din iarbă verde de grâu), Artemisinin (extract de pelin dulce), Schizandra, Seleniu organic (inhibă dezvol­tarea carcinomului hepatic și determină remisia formațiunilor tumorale existente).
Să auzim numai de bine!


ADRIAN UDREA - fitoterapeut, nutriționist - Timișoara, tel. 0766/75.02.01, e-mail: plantevindecatoare@gmail.com

"Caut un tratament naturist pentru gută"
(Răspuns pentru MARCELA - Iași, F. AS nr. 684)


Guta reprezintă o afecțiune provocată de depu­ne­rea sărurilor de acid uric în regiunea articulațiilor și se manifestă prin reacția infla­matorie însoțită de dureri violente. Această depunere se face sub for­ma unor cristale. Inițial, articu­lațiile se umflă, se înroșesc și de­vin foarte dureroase. Nivelul cres­cut de acid uric în sânge poate fi un semnal al funcționării defici­tare a rinichilor. Obezitatea și dieta prea consistentă cresc, și ele, riscul dezvoltării gutei.
Cauzele gutei:
* consumul mare de proteine de origine animală
* alimentele bogate în purine
* consumul ridicat de alcool și cafea.
Se poate afirma, astfel, că guta este rezultatul nerespectării regulilor de viață rațională, în special de alimentație rațională. Un rol important îl are și ereditatea, guta apărând cu frecvență mai mare în anumite familii, ai căror membri au o tendință mar­cată de a acumula acid uric în exces în sânge.
Trebuie urmărită periodic uricemia (nivelul aci­du­lui uric în sânge). Când valorile depășesc pragul normalității, se vor administra medicamente speci­fice. Trebuie abordat un stil de viață sportiv, cu exer­ciții fizice raționale, mers, sporturi adaptate vârstei și combaterea sedentarismului. Acest lucru va îmbu­nătăți metabolismul organismului, permițând o mai bună și completă eliminare a de­șeurilor, printre care și acidul uric.
Tratament naturist:
Realizarea schemei de trata­ment trebuie să aibă în vedere:
* Produse care reduc acidul uric din sânge: sevă de mestea­căn, ceai jawa, extract de țelină, suc de cireșe negre;
* Produse cu rol depurativ: pă­pădie, urzică, trei-frați-pătați, mes­tea­căn;
* Produse cu efect antiin­flamator: gheara-diavolului, bos­wellia, curcuma;
* Produse enzimatice: ananas, papaia.


Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE - medic primar dermatolog, acupunctor și homeopat - București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: chukwudi.nwabudike@live.com

"Caut un tratament alternativ pentru herpes genital"
(Răspuns pentru COSMIN, F. AS nr. 1105)


Stimate domn,
Voi folosi întrebarea dumneavoastră pentru a lă­muri și alți oameni în legătură cu herpesul genital. Sper să îi ajute în a lua măsuri de precauție, atât față de ei, cât și față de partenerii lor, înțelegând că im­plicațiile acestei boli pot fi severe.
Herpes simplex este o boală infecțioasă dată de virusul cu același nu­me. Este foarte răs­pân­dită. Exis­tă două tipuri de virus, 1 și 2, și sunt foarte asemă­nătoare. În gene­ral, tipul 1 a­fectează zona cavității bucale și buzele, în timp ce tipul 2 afec­tează zona geni­tală. Totuși, se poate găsi și virusul tip 1 drept cau­ză a leziunilor genitale, iar virusul de tip 2, a her­pesului bu­cal și al buzelor. Indi­ferent de tipul viru­su­lui, manifestările cli­nice sunt aceleași, atât pentru herpes simplex oral, cât și pentru cel genital.
Virusul se transmite prin contactul direct, care implică fluide (secreții vaginale, de pildă) cu supra­fețe cutanate sau mucoase (vagin, uretră - pe unde iese urina, cavitatea bucală). Fiindcă virusul moare în afara corpului uman, în lipsa căldurii și a umi­dității, cazurile de transmitere prin prosoape etc. sunt rare. Mult mai frecventă este transmisia prin contact piele-piele. Transmiterea este mai ușoară de la bărbat la femeie decât de la femeie la bărbat, se pare. Tre­buie reținut faptul că există oameni care sunt infec­tați, fără simptome, dar pot transmite infecția mai departe. De notat că în cazul bărbaților cu leziuni de herpes, folosirea prezervativelor nu reprezintă o protecție sigură, căci transmiterea poate avea loc prin zonele neacoperite de prezervativ.
ATENȚIE! Herpesul genital crește riscul de dobândire a altor infecții, inclusiv HIV/SIDA!
Persoanele cu risc sporit la herpesul genital sunt cele care au mai mulți parteneri (femei sau bărbați) în viața lor sexuală.
Manifestările clinice ale herpesului genital includ următoarele:
* Dureri, usturimi, mâncărime
* Vezicule, "bubițe" roșii sau transparente
* Ulcerație cu secreții sau sângerare
* Cruste.
În funcție de sex, locurile afectate pot fi urmă­toarele:
a) pentru femei - vagin, labii, col uterin
b) pentru bărbați - penis, scrot, coapse, uretră
c) pentru ambele sexe - cavitatea bucală, rectul, anusul, fesele.
Recidivele pot fi frecvente sau rare, de obicei în zona în care a intrat virusul în corp.
Complicațiile herpesului genital includ:
* Riscul sporit de infecție cu alte boli trans­misibile sexual, inclusiv HIV/SIDA.
* Virusul poate fi transmis nou-născutului în timpul nașterii, ceea ce poate produce probleme pruncului.
* Inflamația rectului, cu dificultate la defecare, mai ales la bărbații care fac sex cu alți bărbați.
* Dificultate la urinare, ducând la blocaje, din cauza inflamației și a durerii.
* Meningită și encefalită, adică inflamația mem­branei care acoperă creierul (meningită) și infecția creierului (encefalită), la cei imunodeprimați.
Din punct de vedere naturist, herpesul, ca și multe boli transmisibile sexual - gonoree, sifilis, HIV, ve­ruci (negi), își au cauza principală în atitudinea omu­lui față de organul său sexual și de actul sexual. Un respect mai mare față de actul sexual (care are, în primul rând, scopul unui schimb energetic) ar putea fi protector.
Din punct de vedere naturist, vă ofer următoarele sfaturi:
* Limitați-vă la un singur partener, rămâneți într-o relație sexuală monogamă, cu partener mono­gam.
* Folosiți în mod corect pre­zer­vativele.
* Herpesul recidivează în peri­oadele de stres și oboseală, astfel că este bine să avem un echilibru corect între muncă și odihnă.
* Folosiți chiloți lejeri, nu strânși, făcuți din bumbac.
* Evitați excesul de alcool și de tutun, care pot deprima sistemul imunitar.
* Uleiul de măsline sau uleiul de ricin, aplicate cu un tampon de vată steril, pot fi de ajutor.
* Unii sugerează aplicarea locală a unei soluții de bicarbonat de sodiu alimentar.
* Echinacea, consumată sub formă de tinctură sau aplicată local, poate fi de folos, căci crește reacția imună. Tea tree oil (uleiul de arbore de ceai) este un bun antimicrobian și poa­te fi aplicat local. Aloe vera, aplicare locală. Cea­iul ne­gru, badijonaj pe le­ziuni, poate ajuta.
* Creme cu propolis, aplicate local, pot fi chiar mai eficiente decât Aci­clo­vir.
* Acupunctura ar pu­tea ajuta, prin stimularea sistemului imunitar gene­ral, datorită echilibrării energetice, precum și prin eliminarea durerii și a inflamației locale.
* Homeopatia este tra­tamentul pe care îl prefer. Elimină recidivele și eli­berează pacientul de povara repetatelor erupții. Sub tratamentul homeopat, paci­en­ții observă o rărire a episoadelor, până la dispariția lor totală. Medica­mente cum ar fi Cantharis (pentru usturime la urinare), Graphites, Natrium muriaticum, Petroleum și Sepia sunt de folos pentru leziuni. Însă, doar un medicament homeopat individualizat ar putea re­zolva permanent această problemă.
Există și cazuri când herpesul nu dă simptome, dar poate transmite infecția. Până la 80% dintre cei infectați pot fi asimptomatici, iar până la 6% dintre ei secretă virusul și pot infecta alți oameni.
Calde salutări!