ZODIACUL LUNII SEPTEMBRIE

Tana Rosca
- Multe planete își schimbă direcția luna aceasta: micul benefic Venus revine în mișcare directă și Leii, precum și celelalte zodii de foc, reușesc să lase în urmă anumite chestiuni sentimentale și/sau bănești; planeta comunicării Mercur intră, pentru ultima oară anul acesta, în mișcare retrogradă, în zodia Balanței, deci e vremea să abordăm chestiuni care ne preocupă în relația de cuplu sau situații legate de lege și dușmani declarați; Pluton revine în mișcare directă, pe 26, și vom dispune cu mai multă ușurință de resurse; Saturn revine în Săgetător, pe 19, unde va sta până în decembrie 2017. Marele malefic Saturn ne poate face temeinici, dar rigizi în opinii. Preocupările pentru moralitate și legi corecte sunt datorate tot influenței sale. Prima dintre eclipse este eclipsa parțială de Soare, din 13 septembrie, în Fecioară, menită să dea o mai mare deschidere minții, să ne facă mai conștiincioși, poate chiar excesiv de preocupați de detalii. Ultima eclipsă a anului este eclipsa totală de Lună din Berbec, de pe 28 septembrie. Aceasta stă sub dubla influență a micului malefic Marte, înzestrându-ne, pe de o parte, cu multă voință și dorința de-a întreprinde lucruri noi, dar pe de altă parte, poate provoca schimbări emoționale brutale -

BERBEC
Perioadă de bilanț


Trecerea lui Saturn în Săgetător, pe 18, vă determină să vă foca­lizați interesul asupra prestigiului. Nu este vorba despre prestigiul (dacă așa se poate numi) de care se bucură oa­menii cu bani sau cu funcții înalte, ci de prestigiul celor ce trăiesc în con­for­mitate cu niște principii și care sunt cu adevărat experți în domeniul lor. Începe o perioadă de bilanț, în care vă pu­neți în perspectivă viața, cunoș­tin­țele și convingerile. Observați-vă cu lu­ciditate, vedeți dacă nu cumva cre­deți că le știți deja pe toate, și rămâneți deschiși față de nou. Eclipsa totală de Lună de pe 28 cade în semnul dvs., ac­cen­tuându-vă gustul pentru aventură și pionierat, dar vă poate trece și prin anumite furtuni emoționale. Efectele se vădesc până în trei luni.
BANI: Odată cu plecarea lui Sa­turn din Scorpion, res­pec­tiv pe 18, anumite greutăți financiare pot să se amelioreze sau chiar să dis­pa­ră. Puteți obține, de exemplu, redu­cerea unor rate la bănci sau scăpa de grosul obligațiilor ce vă revin prin­tr-un contract de afaceri.
CARIERĂ: Marele benefic Jupiter și planeta puterii, Plu­ton, își conjugă eforturile pentru a vă adu­ce într-o poziție de autoritate. In­flu­ența lor se face simțită mai cu sea­mă către sfârșitul lunii, mai precis du­pă 26. Atenție la relațiile de muncă pe 13.
DRAGOSTE: Începând din 18, par­tenerul vă poate re­pro­șa lucruri din trecut. Noile povești de dragoste devin tot mai frumoase, din 7 încolo.
SĂNĂTATE: De ficat și vezica biliară ar trebui să vă îngrijiți, iar în preajma eclipsei din 13, aparatul digestiv este cel vizat.

TAUR
Casă și familie


În cazul în care ați avut așteptări exa­gerate din partea unor prieteni, vă pu­teți trezi din aceste iluzii pe la mij­lo­cul lunii. Vă veți da seama că sunt persoane bine intenționate, dar care nu sunt dispuse să iasă din zona lor de confort ca să vă ajute. Multă energie fizică, afectivă și probabil și bănească se duce în direcția casei și familiei, unde puteți pune la punct multe, în­de­o­sebi după data de 7, când planeta dvs. guvernatoare, Venus, revine în miș­ca­re directă și puteți să reduceți din chel­tuielile exegerate. Ce rezolvați până pe 25 se anunță frumos și trainic, fie că e vorba despre relațiile de familie ori de amenajarea casei. În preajma eclipsei de Lună din 28 sunteți vulnerabili la atacuri din partea unor dușmani as­cunși, deci e cazul să fiți atenți.
BANI: Odată cu intrarea lui Sa­turn în Săgetător începe o pe­rioadă în care vă va fi pus la în­cer­care talentul de-a face bani. Este vorba despre bani datorați unor instituții sau unor parteneri, de alte responsabilități bănești, care trebuie bine chibzuite.
CARIERĂ: Cei care doresc să vă submineze poziția pro­fe­sională se pot pregăti să vă dea o lo­vi­tură sub centură, în preajma eclipsei din 28.
DRAGOSTE: Nici măcar eclipsa de Soare din 13 nu vă poate da peste cap relația de dragoste, doar că vă poate face să vedeți mai clar ce se petrece acolo. Relațiile con­sa­crate se detensionează după 18, când Saturn își încheie testul de anduranță.
SĂNĂTATE: Puteți fi într-o formă de zile mari, pe 8, 9, 23 și 24,dar apoi ar trebui să vă cruțați ini­ma.

GEMENI
Dragostea la încercare


Prima eclipsă a lunii, cea de Soa­re, care se petrece pe 13 în Fe­cioa­ră, vă pune la încercare abilitatea de a-i împăca pe toți cei din fa­milie, in­clusiv rudele prin alianță. Agilitatea dvs. mentală va fi ac­centuată de ener­giile eclipsei și vă va ajuta să vedeți exact cum tre­buie abordat fie­care în parte și gru­pul întreg. Chiar dacă aveți atâ­tea de fă­cut, țineți minte că nu e ca­zul să vă autocompătimiți. Eclip­sa totală de Lună din 28 vă face re­ceptivi la propunerile unor prieteni îndrăzneți, care vă invită să participați la acțiuni aventuroase, din care nu lip­sește un element de risc. Din fericire, aspectul pozitiv către pru­den­tul Sa­turn vă fe­reș­te de consecințe prea neplăcute, dar puteți trăi emoții bulver­sante.
BANI: O situație privind bunuri pe care le dețineți în comun cu altcineva începe să se descâlcească luna a­ceas­ta. După 26 s-ar pu­tea să gă­siți o rezolvare con­venabilă.
CARIERĂ: Anu­mite re­lații de muncă, nu toc­mai pe placul dvs., probabil cu șefii, devin mai relaxate după 18, cu condiția ca dvs. să le acceptați autoritatea.
DRAGOSTE: Soarta își spune cu­vântul, atât în cazul Ge­menilor căsă­toriți, cât și al celor aflați în primele stadii ale relației. Sa­turn re­vine în Săgetător, testând răbdarea și motivația celor din cuplurile stabile, în timp ce relațiile noi pot fi amenințate, după 17, de tentații venite din trecut.
SĂNĂTATE: Ocupați-vă serios de afecțiunile dvs. cro­ni­ce până pe 18, și efectele bune vor per­sis­ta multă vreme.

RAC
Chef de taclale


Vă face mai multă plăcere ca de obicei să ieșiți în lume, să vă vedeți cu rude, vecini, amici, și asta vă prinde bine, pentru că de obicei preferați o viață mai retrasă. Doar în jurul eclipsei de Soare din 13 v-am sfătui să nu porniți la drum. Potrivit domiciliului lu­nar în care se petrece eclipsa, în ziua aceasta n-ar trebui purtate haine noi. În­cepând din 18, n-ar trebui să pu­neți prea tare la suflet discu­țiile în care cei din familie vă repro­șează anumite chestiuni legate de tre­cut. Ascultați-i cu atenție, dar nu vă lă­sați culpabilizați. Eclipsa totală de Lu­nă din 28 vă poate trezi dorința de-a vă lăsa amprenta în lume, într-o manieră îndrăzneață, originală, cum n-ați mai făcut-o până acum.
BANI: La începutul lunii s-ar pu­tea să cheltuiți impulsiv, dar începând din 7, găsiți nu doar for­mula optimă între venituri și cheltuieli, ci puteți începe un nou proiect pro­mi­țător. Zilele cele mai bune pentru a-l pune la punct sunt 8, 9, 23 și 24.
CARIERĂ: Pe 19, severul Saturn intră în Săgetător, ceea ce înseamnă că anumite relații de muncă pot deveni mai so­licitante decât au fost îna­inte. Puteți prelua responsabilități mai multe și mai grele și vă va fi testată atât răbdarea, cât și eficiența.
DRAGOSTE: În cuplu, si­tuația devine tot mai bună, iar după 26, veți simți devotamentul și profunzimea sen­timentelor partenerului. În relația de dragoste, unele greutăți dispar după 18.
SĂNĂTATE: Începând din 19, ar fi bine să vă ocupați se­rios de îngrijirea afecțiunilor care pă­reau să fi trecut în martie.

LEU
Echilibru și tonus bun


Venus și Marte rămân în semnul dvs. până pe 25, ceea ce vă asigură un bun echilibru de fond. Până pe 7, însă, Venus retrograd vă can­to­nea­ză într-o stare de oa­recare pa­si­vitate sau vă face mai preo­cupați de trecut decât de viitor. Dar între 8 și 25 aveți un tonus foarte bun, atrageți atenția și simpatia celor din jur, și vi se accentuează creativi­ta­tea. Felul în care interacționați cu vecinii și rudele se poate schim­ba des­tul de dramatic începând cu data de 22, dar în mod special pe data de 24. Soarta poate decide cine va apărea și cine va dispărea din peisaj. Eclipsa totală de Lună din 28 vă face să vă pu­neți întrebări cu privire la sensul vieții sau vă deschide apetența pentru un nou domeniu de studiu.
BANI: Eclipsa parțială de Soare din 13 vă poate da, în­tr-o primă fază, peste cap anumite planuri. Dar schimbarea de perspectivă poate fi una pozitivă, pentru că vă obligă să găsiți soluții mai bune ca până acum. Un proiect nou poate debuta după 25.
CARIERĂ: Până pe 17, Sa­turn v-a cutre­ie­rat casa carierei. Vreme de doi ani și jumătate ați dat un examen riguros de com­petență și a venit vremea să fiți răsplătiți sau pe­nalizați. Vă bucurați tot mai mult de sprijinul colegilor.
DRAGOSTE: Începând din 19, Saturn poate um­bri relațiile noi cu povara unor res­ponsabilități nedorite. Luați-o ca pe un exercițiu de răbdare.
SĂNĂTATE: De la jumătatea lunii încolo vă crește și mo­ralul, și rezistența. Sistemul imun func­ționează mult mai bine după 26.

FECIOARĂ
Sub aripa lui Jupiter


Sunteți fericiții "posesori" ai ma­re­lui benefic Jupiter în semnul dvs. pen­­tru încă un an de acum încolo, dar acesta nu este singur ci, vine însoțit de Soare (până pe 23), iar din 26 îi va ți­ne companie Marte. Evenimentul lu­nii pentru dvs. este însă eclipsa de Soa­re, care se petrece pe 13 în semnul dvs. Gu­vernată de Mercur și Venus, aceasta are capacitatea să vă desprindă mintea de detalii împovărătoare, fără să vă afec­teze perfecționismul. Mintea func­țio­nează brici în documentare și cer­ce­tare. Opoziția eclipsei cu asteroidul Chi­ron vă poate ajuta să conștientizați momentele în care vă simțiți victime și să le depășiți. Eclipsa se petrece în con­juncție cu steaua fixă Denebola, care, deși vă ascute și ea mintea, vă poate pre­­dispune la regrete și vă poate de­ter­mina să vă băgați nasul unde nu vă fierbe oale.
BANI: Grăbiți-vă să vă în­che­iați socotelile până pe 17, căci apoi planeta dvs. guvernatoare intră în mișcare retrogradă, când e mai util să revizuiți și să co­rec­tați termeni con­tractuali decât să sem­nați contracte noi.
CARIERĂ: Pe 19 începe punerea la încercare din partea lui Saturn, care vă ia la puricat evoluția din ultimii 14 ani sau minimum ultimii șapte.
DRAGOSTE: În cuplurile stabile în­cepe un tango între rea­litate și iluzie. Dvs. sunteți mai a­proape de realitate. Poveștile de iubire se înviorează pe la mijlocul lunii și pot ajunge să exceleze după 26.
SĂNĂTATE: Aveți nevoie de mai multă odihnă până pe 6, dar între 8 și 25 aveți parte de energii echilibrate.

BALANȚĂ
Sunteți greu înțeleși


Nodul Nord (sensul vieții) se apropie încetul cu încetul de momentul în care va părăsi semnul dvs. zodiacal, adică pe 10 octombrie. Timp de 18 luni, destinul v-a pus la încercare în privința artei de a coopera cu tot felul de oameni, și acum vin ultimele încercări, după cum se poate să simțiți, începând cu 18, când Mercur intră în mișcare retrogradă și vă îngreunează comu­ni­carea verbală și mentală cu ceilalți. Va trebui să faceți apel la alte metode de a vă face înțeleși, mai ales în preajma datei de 24. Din 18 începând, relațiile dvs. cu rudele și vecinii pot deveni mai dificile, pentru că aceștia ar putea încerca să vă paseze niște respon­sabilități nu tocmai pe placul dvs.
BANI: Doar până pe 17, mai trebuie să strângeți cu­reaua, căci păgubosul Saturn vă pără­seș­te în această zi casa banilor, ca să vadă cum reușiți să vă descurcați în condiții mai precare.
CARIERĂ: Foarte multe depind de felul în care vă (re)poziționați după eclipsa de Soa­re din data de 13, ce alianțe legați, pe cine spri­ji­niți etc. Rivalii dvs. nedeclarați devin activi după 26.
DRAGOSTE: Viața dvs. amoroasă a fost tu­mul­tuoasă în ultimii ani și ați avut parte, cei mai mulți dintre dvs., de destule momente de cum­­pănă. O reașezare emoțională se mai poate pe­trece în preajma celei de-a doua eclipse a anului, cea din 28, din Berbec, când sunteți dornici de schimbare, dar nu într-o manieră brutală, ci doar asumându-vă anumite riscuri.
SĂNĂTATE: Protejați-vă ficatul, iar din 26, zona capului.

SCORPION
Ați ieșit din strânsură


Pentru dvs., avem două vești bune. Prima se referă la marele malefic Saturn, cel care v-a tot testat limitele, începând din toamna lui 2012 și care pe 18 vă părăsește zodia, în care se va întoarce peste aproape 30 de ani. Datorită limitelor și obsta­colelor pe care vi le-a pus în cale, vă cunoașteți mai bine și ați devenit mai conștienți de importanța autodisciplinei. A doua veste bună privește re­ve­ni­rea lui Pluton în mișcare directă, din 26. Acesta vine în completarea lecției lui Saturn. Și Pluton are de-a face cu disciplina, dar se referă la cea interioară, respectiv la autocontrolul emoțional. Vă puteți ve­dea prietenii cu alți ochi, în urma eclipsei de Soare din 13, iar noua dvs. percepție vă permite să vă alegeți cu mult discernământ mediul social.
BANI: Cu tot talentul dvs. înnăscut de-a va­lo­rifica resursele proprii și ale altora, s-ar pu­tea ca din 19 încolo să trebuiască să vă mulțumiți cu venituri mai puține.
CARIERĂ: Bârfele pot fi nocive, după 17, și da­că nu încercați să dejucați manevrele de culise, s-ar putea să vă aștepte o surpriză neplă­cu­tă după eclipsa totală de Lună din 28.
DRAGOSTE: Saturn v-a dat de furcă și în relația de cuplu, acționând ca o barieră în calea manifestării spontane a emoțiilor dvs., ceea ce poate a fost dureros pentru partenerul dvs. Dar rela­țiile care au supraviețuit acestor solicitări au sigur o viață lungă de-acum încolo.
SĂNĂTATE: Insomniile pot reveni și în­che­ieturile brațelor sunt sensibile, în ju­rul lui 18.

SĂGETĂTOR
Disciplină saturniană


Ați mai avut parte de trecerea marelui disci­plinator Saturn prin zodia dvs., între Crăciunul lui 2014 și mijlocul lunii martie. A fost o avanpremieră, cu ajutorul căreia vă veți putea orienta cu mai mul­tă ușurință în pe­rioa­da cuprinsă între 18 sep­tembrie 2015 și decembrie 2017, în care stă­pânul karmei va tra­versa zodia dvs. Cel mai ușor sunt de trecut pro­bele la care ne supune Saturn, dacă ne disci­plinăm sin­guri, altfel vom fi obligați de cir­cumstanțele exte­rioare s-o facem. După 6, călătoriile vă priesc și vă puteți remarca și ca studenți, în fața pro­fesorilor. În­cercați să fiți discreți și să nu inter­veniți în disputele în care se prind prietenii dvs., după data de 17, pentru că riscați să cădeți la mijloc.
BANI: O afacere sau investiție care a stagnat din aprilie încolo, se poate debloca de-a dreptul spectaculos, după 26.
CARIERĂ: Fiți pregătiți să faceți față unor crize de autoritate din partea șefilor, în preaj­ma eclipsei de Soare din 13 și, dacă vă pliați ra­pid pe cerințele acestora, cariera dvs. o poate lua din loc mai repede decât v-ați fi așteptat.
DRAGOSTE: O criză sau o întâlnire dramatică (dar nu neapărat nefericită) vă poate schimba la fel de dramatic viața, ca urmare a efec­tu­lui eclipsei totale de Lună din 28.
SĂNĂTATE: După data de 18, starea de oboseală cronică începe să dispară.

CAPRICORN
O lună în familie


Eclipsa parțială de Soare din 13 vă poate ajuta să găsiți modalitatea de-a vă face percepuți de către ceilalți într-un alt mod decât până acum. Puteți înțelege cum să vă schimbați în bine imaginea din­tr-o lectură, dintr-un spectacol sau sub influența unor persoane deosebite. La drum, n-ar fi tocmai in­dicat să porniți în această perioadă. Ulterior, veți putea ajunge să călătoriți mult și să vă lărgiți în mod considerabil orizontul. Vă ma­turizați spiritual și puteți interacționa mult cu persoane din țări și culturi diferite. Pluton în semnul dvs. revine în mișcare directă după 26, făcându-vă să vă utilizați mai ușor forța interioară.
BANI: Asupra afacerilor aveți timp să mai ne­gociați, să vă mai răzgândiți până pe 7, mai apoi lucrurile trebuie să se miște înainte.
CARIERĂ: Comunicarea cu șefii decurge ex­ce­lent până pe 17, dar mai încolo puteți ajunge la altercații cu privire la trecut. Se poate ca acestea să se iște din pricina unor dușmani de care habar n-aveți.
DRAGOSTE: Iubirea nu este principala dvs. preo­cupare în septembrie, doar cea fa­mi­lială. Ca urmare a eclipsei totale de Lună din 28 sep­tembie, s-ar putea să doriți să vă redefiniți relațiile cu membrii familiei, poate ca urmare a unor evenimente ce s-au petrecut cu șase luni în urmă.
SĂNĂTATE: Saturn începe să supună sistemul dvs. osos, dinții și pielea unui test de rezistență, după data de 18.

VĂRSĂTOR
Profesia la apogeu


Începeți luna cu dreptul, făcându-vă foarte bine înțeleși de către oamenii cu care comunicați. Opinile și/sau cunoștințele dvs. pot atrage atenția într-o asemenea măsură încât să fiți invitați să le ex­primați public, ceea ce vă reușește de minune până pe 18, dar apoi Mercur intră în mișcare retrogradă și vă puteți pierde întrucâtva ușurința în comunicare. Tot din 18 începând, anumite relații de prietenie, poa­te chiar dintre cele mai vechi, ar putea să se răcească. Poate fi doar impresia dvs. sau poate fi rezultatul fap­tului că i-ați neglijat în ultima vreme pe acei prieteni.
BANI: În continuare bâjbâiți, în sensul că nu prea reușiți să vă administrați corect ve­ni­turile directe. La mijlocul lunii v-ar putea surâde o afacere avantajoasă, dar de la care puteți avea aș­teptări exagerate.
CARIERĂ: Blocajul vechi din toamna lui 2012 încetează după data de 18. Începeți să vă bucurați de roadele efortului dvs. din trecut. Cei care au dus greul unei funcții pline de respon­sa­bi­lități încep să se destindă, dându-și seama c-au învățat să le facă față.
DRAGOSTE: Se poate ca partenerul dvs. de cuplu să fie plin de toane până pe data de 6, ba exagerat de afectuos, ba autoritar. Între 8 și 25 însă va trece la o atitudine echilibrată și vă va face plăcere să întreprindeți lucruri în comun.
SĂNĂTATE: Rezistența la bolile infecțioase vă crește către sfârșitul lunii, mai precis după 26.

PEȘTI
Neclarități sufletești


Cei mai mulți dintre dvs. au fost supuși de către Sa­turn unui scrutin riguros, privind cu­noș­tintele acumulate și filozofia de viață pe care v-ați format-o. Relațiile dvs. cu unii oameni care v-au marcat dezvoltarea au fost la rândul lor puse la în­­cercare. Perioada acestor provocări a început în toamna anului 2012 și se ter­mină acum, pe data de 17. În urma acestui tranzit, vă regăsiți mai maturi, mai bine pregătiți, ca la rândul dvs. să deveniți ghizi pen­tru alții. Guvernatorul dvs., Neptun, aflat în miș­care retrogradă, la fel ca aste­roi­dul Chiron, ambele corpuri cerești în zodia dvs., nu vă permit încă să accedeți la claritate și liniște sufle­tească, dar vă fac să înțelegeți mai bine anumite su­ferințe din trecut.
BANI: Fiți prudenți, în preajma datei de 28, și nu treceți peste cuvântul șefilor, căci eclipsa totală de Lună le poate trezi reacții puternic emo­ționale. Afacerile pot ieși grozav până pe 18, îna­inte ca Mercur să intre în mișcare retrogradă.
CARIERĂ: Se prea poate ca exigențele șefilor să crească față de dvs., cu începere din 19. Până în decembrie 2017, nu vă mai puteți aștepta la prea multă toleranță din partea lor.
DRAGOSTE: Peștii aflați în relații stabile sunt tratați cu multă considerație și bu­nă­voință de către partenerul de cuplu, mai puțin pe 16 și 17. În aceste zile, puteți face dvs. prea multe nazuri.
SĂNĂTATE: Dacă reușiți să vă țineți în frâu pofta de mâncare până pe 6, vă veți simți cel mai probabil în formă, până pe 25.