Povești de dragoste

Cititor Formula AS
În septembrie, când plouă

Ar fi fost loc sub una din acele umbrele și pentru mine, un loc mic, dar de mare ajutor. Priveam ca un câine flămând la un altul, căruia stăpânul lui îi dă de mâncare. Se întâmpla, uneori, să prind privirea vre­unui individ de sub umbrelă, în răs­timpul dintre sta­ționarea tram­va­ielor, și să descopăr în ea indi­ferența față de situația mea ba, la unii, chiar un soi de ironie, sau chiar mai mult, iritare. Iritare ur­mată, la o frac­țiune de secundă, de o ușoară repulsie exprimată în ges­tul de a clipi pieziș și de a schimba poziția cor­pu­lui. Toate acestea, exprimând tacit "Ia mai lasă-mă-n pace!".
"Veniți lângă mine sub um­bre­lă, până urc în tram­vai!". Să fi au­zit cuvintele astea și sufletul meu s-ar fi încălzit de bucuria că nu mai este singur și în­fri­coșat. Ploua în suflet, ploua re­ce și trist și repede... ploua în septembrie. Picături mari, reci, grele, fără vreun ritm anume, mă plesneau peste capul plecat în neputință. Părea ca o pedeapsă venită de undeva... Dar pentru ce vină? Doar pentru că am uitat umbrela acasă? Pen­tru că nu aveam bani de taxi? Pentru că nu aveam autoturism? Pentru că mă întorceam la ora aceea târzie de la muncă? Sau pentru că nu mai aveam bani, nici pentru o umbrelă? Sau? Sau?
Asfaltul de sub pantofii umflați de ploaie părea indiferent la întrebările mele. La fel și șinele de tram­vai, care schelălăiau pe anumite porțiuni, sub greu­tatea automobilelor grăbite să prindă unda verde la semafor, neluând în calcul pe ce bandă mai circulau. Iar noi, cei de pe refugiul de tramvai, ne mișcam ca în­tr-un joc dement, în care încercam să prindem regu­lile, în disperarea de a ne feri de apa murdară și rece, aruncată spre noi de roțile mașinilor, din băltoacele ne­numărate. Când credeai că te-ai îndepărtat sufi­cient dintr-o parte și răsuflai ușurat că ai scăpat, te trezeai parcă tencuit ca un zid, de pe partea cealaltă, rezervată doar circulației automobilelor, și simțeai umezeala până la oase.
Pentru cei mai mulți dintre cei aflați la volan, noi, "ceilalți", nu existam. Poate doar dacă am fi riscat să sărim în fața mașinilor... Cu siguranță, mulți dintre ei ar fi fost isterizați de timpul pierdut, de deranjul pricinuit sau unele mici daune provocate la mașinile lor luxoase. În rest... nimic.
Și tot așa, noi, "ceilalți", văzând că sfidarea lor nu putea fi împiedicată în vreun fel, încetasem să ne mai schimbăm pozițiile, rămânând la voia întâm­plă­rii, stropiți din toate părțile, ca niște câini de pripas. Iarba de lângă gardul spitalului apropiat părea mai lu­cioasă în lumina becului cocoțat pe stâlp. Până și fi­rele mai gălbui și uscate încercau să se ridice, învio­rate de ploaie. Da, dar iarba nu așteaptă tramvaiul și nu poar­tă pantofii ce trebuiau demult aruncați.
Vis-à-vis de refugiul de tramvai, la câteva bal­coane slab luminate, zăresc flori, ba chiar recunosc între ele câteva surfinii târzii, catifelate, viu colorate, net superioare mie, în lupta cu ploaia. Om învins de o floare... Ea fără umbrelă - eu fără umbrelă. Ea cum "s-a născut" - eu cu haine pe mine. Ea în vânt - eu, în același vânt. Ea fericită - eu dârdâind de frig.
Oare florile ne văd pe noi, oamenii, ne simt, ne aud? Și dacă da, ce ar putea să spună despre mine, de pildă? M-ar ajuta? Oare între ele se ajută? Co­munică, compătimesc? Dacă una dintre ele "s-ar îneca", de atâta ploaie, ar sări careva din­tre suratele ei să-i ofere o umbrelă, să-i observe necazul, să-i sară în ajutor?
Privirea îmi aleargă din nou spre surfiniile ce par așa de fericite sub ploaia de toamnă, în timp ce pe mine se preling șiroaie de apă, într-un ritm continuu și identic cu cel al tre­mu­­ra­tului corpului. Și-acum, și picăturile astea, ce mi se scurg din ochi pe obraz și nu mai pri­di­desc să le șterg... Imaginile se re­petă. Aceleași mașini, ace­leași claxoane, ace­iași trecători zgribuliți, aceiași oameni aștep­tând cu fețe în­crân­ce­nate în stația de tram­vai. Îmi pironesc pri­vi­rea în asfalt. Oare mai tră­iesc, sau apa de ploa­ie, care nu încetează să cadă, m-a spălat de pe fața pământului? Dar dintr-odată, un țârâit strident, ca un scrâșnet, mă face să-mi ridic privirea. Văd un tramvai și-mi amintesc de ce mă aflu aici. Zâmbesc tembel când recunosc numărul așteptat: "46".
- Hai, suflețel, că nu mai ești singur. În viața ta a intrat un tramvai.
LIANA PERȚA


Rochia de mireasă

Oare este ceva în neregulă cu mine? Am ajuns într-un moment al vieții mele când am tot ce mi-am dorit. Am o casă frumoasă, am decorul care îmi place, am bani, am îmbrăcămintea pe care mi-o do­resc, am doi copii pe care îi iubesc din tot sufletul. Și suntem sănătoși și noi doi, cei care am făcut toate acestea, suntem împreună, avem o viață sentimentală bună, primesc mult mai multă atenție și iubire decât am primit în toată tinerețea mea. Și atunci... ce am? De ce moc­nește în mine ceva nede­fi­nit, ca o rană care din când în când mă doare? Treptat, am în­ceput să realizez că îmi lip­sește o bucată din viața mea, o bucată mare din viața noas­tră - mare nu ca timp, mare ca semnificație și intensitate a întâmplărilor trăite. Tot ce am acum nu poate suplini bucata aceea care îmi lipsește. În bu­cata aceea de viață, soțul meu, care cândva fusese și iubitul meu, nu mai era ce a fost pen­tru mine, întrucât se im­plicase într-o aventură extracon­ju­gală.
Poate sunt o femeie or­go­lioa­să, poate sunt o fe­meie ca­re nu ac­ceptă jumătăți de mă­sură, dar din păcate asta sunt eu, iar el știa prea bine cine sunt eu și era mân­dru de asta. Așa că bărbatul din casa noastră, când­va numai iubitul meu, bărbatul care mă îm­păr­țise însă și cu o altă fe­meie, nu a mai avut ace­lași loc în inima mea. Tânjisem prea mult după iubirea aceea deplină și nealterată, ca să accept. Până la urmă cu ce-am rămas? Cu un bărbat pe care l-am iu­bit nebunește și la care acum privesc cu mi­rare, când îmi spune că "cea­laltă" nu a însemnat ni­mic pentru el, că a fost doar așa, o mare tentație fizică, datorată felului ei direct de a-l aborda, că nu s-a gândit niciodată să divorțeze, dar nici nu putea rezista tentației față de ea. Lo­gica lui de atunci îi spu­nea că atâta vreme cât un bărbat, și soț iu­bitor, nu divor­țează, ci doar din când în când își face de cap cu altă femeie, nu înseamnă că nu își iubește și respectă ne­vasta și nu înseamnă că afectează în vreun fel re­lația maritală. Ce se întâmpla era numai între el și amantă, iar acasă venea ca un bărbat imaculat care, de fapt, își iubea nevasta. Greu de înțeles de o femeie un ase­me­nea raționament. O femeie se desprinde greu de idea­lul perfect al sentimentelor ei, de trăi­nicia unei căs­nicii, în care a avut parte de multe clipe de fericire și de prezența permanentă a partenerului ei. Pentru mine n-a fost să fie. Căsnicia mea minu­na­tă devenise o căsnicie bolnavă, accidentată puternic, dar speram că timpul mă va ajuta să uit. Curând, mi-am dat seama că îmi va fi foarte greu să mă de­prind cu "noul bărbat" din viața mea, un bărbat care bătuse și pe la alte uși și fusese și în alt dormitor decât al nostru. În anii care au urmat, am înțeles din ce în ce mai bine povara pe care o port în suflet. Au fost ani de separare con­jugală. Am rămas împreună, în aceeași locuință, pentru că la mijloc erau copiii, care aveau nevoie de ambii părinți, dar relația noastră se depărtase mult de visurile cu care pornisem la drum.
Am citit, de curând, un test psihologic care ex­primă foarte bine experiența prin care am trecut și de care nu mă pot desprinde nici astăzi complet. Redau un fragment pe care l-aș fi putut scrie eu: "Te iubesc oricum... Serios? Cum adică oricum? În sensul în care poți fi neserios, poți să mă rănești, să îți bați joc și, cu toate astea, eu tot să te iubesc? Nu. Nu te iu­besc oricum. Te iubesc doar dacă lângă tine mă simt în siguranță, mă simt respectată, mă simt încreză­toare în mine și în viitor, dacă lângă tine simt că vreau să cresc, să mă înalț, dacă lângă tine pot avea liniștea spiritului, dacă lângă tine mă simt iubită".
Am scris această istorie de viață aducându-mi aminte de ceva ce mi s-a întâmplat la cununia religi­oa­să. Parcă a fost un avertisment, dar eram prea tâ­nără și euforică pentru a-l băga în seamă. Îmbrăcată în rochia de mireasă, urcând treptele spre biserica în care urma să se desfășoare ceremonia, mi-am rupt rochia, cu tocul de la pantof. Mi-au reparat repede ruptura, așa că numai cine știa de accident își dădea seama. Cam așa a fost și căsnicia noastră. Cu o câr­pitură mare, pe care nu o puteau sesiza decât cei care știau de ea.
August 2015
TEA


MESAJUL BUNICII

M-am născut într-un sat din Basa­rabia, un sat ro­mâ­nesc așezat pe frumoasa luncă a Nistrului. În copi­lărie, îmi plăcea să cred, fără nici un temei, că dintre cei 11 nepoți, bunica mă iubea cel mai mult pe mine. Fusese învățătoare și de la ea am învățat adevărata istorie, de la ea am aflat despre scriitorii români, de care manua­lele de școală nici nu po­me­neau. Acum 13 ani, când a aflat că vreau să plec în Ro­mânia la studii, s-a bucurat că poate voi avea o soartă mai bună, dar s-a și întristat că voi pleca de­par­te de ea. La despăr­ți­re, după ce m-a bine­cu­­vân­tat, mi-a spus: "Când o să ajungi la Bucu­rești, fă-ți timp și du plicul acesta la adre­­­sa scrisă pe el. Este o poveste din tine­rețe, aproa­pe uitată, dar îi sunt da­toare unui om cu niște expli­cații. Cel la care te tri­mit a fost logod­ni­cul meu. Un om mi­nunat, dar care m-a găsit mă­ri­tată când s-a întors din război. N-a vrut să asculte explicațiile mele și-a dispărut. Târziu, am aflat că s-a stabilit în țară, în Ro­mâ­nia. Printr-o în­tâm­plare, am adresa lui. Mai mult, vreau să-i îna­poiez inelul pe care mi l-a dăruit și la care ți­nea foarte mult. Era o veche amintire de fami­lie".
Un timp, după venirea la București, vrăjit de ma­gia orașului și de atmosfera din facultate, am uitat de rugămintea bunicii. Dar după ce m-am instalat la cămin, cu câteva zile înainte de începerea cursu­rilor, m-am hotărât să caut adresa. Îmi venea greu, orașul mi se părea fără fund, accentul meu basara­bean era privit cu ironie, dar îmi do­risem atât de mult să ajung aici...
Am găsit adresa mai ușor decât sperasem, cu aju­to­rul unui taximetrist. Cu inima bătând nebunește, am ajuns în fața unei case din perioada interbelică. O emo­ție bizară mă stăpânea. A­veam în suflet un soi de spe­ranță pe care n-o puteam ex­plica. Așteptam să se în­tâm­ple ceva miraculos. Am sunat la ușă și a deschis o fată care m-a privit neîncre­zătoare. I-am arătat pli­cul. "Îmi pare rău, dar bunicul meu a murit de aproa­pe trei ani", mi-a spus. Mă aflam în încurcă­tură. Nu știam dacă să-i las ei scrisoa­rea sau să o iau înapoi. Până să mă ho­tă­răsc, fata mi-a în­tins plicul și a închis ușa cu zgo­mot. "Asta e", mi-am zis, "adri­santul" ne­cunoscut. O să returnez pli­cul la expe­ditor. Și am pornit spre că­min, încer­când să-mi revin, zicându-mi întruna că mi-am îndeplinit mi­siunea. La în­ce­perea pro­priu-zisă a cursu­rilor, mă sim­țeam stingherit de mulțimea chi­purilor ne­cu­­nos­­cute. Deo­dată, simt o atingere ușoară pe braț: "Hei, ce faci pe-aici? Ori suntem colegi?". Uimit, am re­cunos­cut-o pe ne­poata ce­lui pe care-l căutasem cu câteva zile îna­inte. "Mă nu­mesc Ade­la", continuă ea. "M-ai fă­cut cu­rioasă. De ce-l căutai pe bu­nicul meu și ce era cu pli­cul ăla?". I-am spus pe scurt isto­ria bunicii mele, dar plicul a ră­mas închis. Deși Adela ar fi vrut tare mult să-l ci­teas­că. În scurt timp, am devenit nedes­păr­țiți. Parcă ne cunoșteam de când lu­mea. Am fost îm­preună și la mormântul bunicului ei și i-am trans­mis mesajul bu­ni­cii mele, mulțu­min­du-i că ne-a ajutat să ne întâl­nim.
Adela era o fire optimistă, plină de viață, roman­tică. M-am îndrăgostit de ea chiar din primele zile. Cuvintele ei îmi mângâiau sufletul, iar inima mea în­cepuse să cânte. Așteptam a doua zi cu nerăbdare s-o revăd, iar gându-mi zbura departe, departe... pen­­tru împlinirea unui destin. Zile întregi colindam ora­șul ți­nân­du-ne de mână, citeam îm­pre­ună scriitorii ro­mâni, de care eu nu auzisem până atunci, și ne po­ves­team întruna viața, cu foa­mea nebună de-a ne cu­noaște, de-a pătrunde fiecare din noi în sufletul celui­lalt. În prima va­can­ță de Crăciun, am mers împreună cu Adela în satul meu de pe ma­lul Nistrului. I-am pre­­zentat-o bunicii, cu toată povestea noas­tră, și cu plicul nedesfăcut. Mai întâi, bunica s-a întristat aflând de moartea fostului ei logodnic, dar a prins atâta drag de Adela, că eram aproape gelos. Erau tot timpul împre­ună și-și povesteau câte-n lună și-n ste­le. Adela lăcri­ma din belșug la povestea de iubire ne­îm­pli­nită a bu­ni­cilor noștri, în vreme ce eu o priveam cum strălucea de emoție, cu câtă sinceritate par­ticipa la acea po­veste de dragoste, pe care ea, o altă fată în­dră­gos­tită, o înțe­le­gea în toată dure­rea ei. Ce fru­moasă era! Cât de frumoasă o făcea fericirea! Fiind un om cre­din­cios, simțeam că în­suși Dum­nezeu fă­cuse să ne întâl­nim. Inelul pe care bu­nica nu a apucat să-l poar­te stră­lucește acum pe inelarul dragei mele Adela. Pen­tru că în va­can­ța de vară ne-am căsătorit. Spre marea bucu­rie a bunicii, care-și vede împlinită propria ei po­veste de dragoste, în minunea poveștii noas­tre. O poveste ca-n bas­me, în care a apărut și-un co­pil. Astăzi are doi ani... Împli­ni­rea iubirii noas­tre.
ION - București

(Pagini ilustrate cu reproduceri după picturi de FRANCISC CHIUARIU)