Selecția "FORMULA AS"

Adriana Bittel
* Victoria Dragu-Dimitriu, "A zecea carte cu povești din București", Editura Vremea (tel. 021/335.81.31), 307 p. + ilustrații.

Victoria Dragu-Dimitriu e om de radio și scrii­toare. Pentru ea, profesia a devenit un mod de viață și o stare de spirit, fructificate după 1990 într-un vast proiect de biografiere a caselor și străzilor vechi din București. Istoria caselor include și destinele celor ce le-au locuit, legate de istoria țării. Astfel, din pasiunea scriitoarei pentru orașul ei (împărtășită și de editoarea Silvia Colfescu) s-a născut o cartografie arhitectural-sentimentală, ajunsă acum la al zecelea volum. Ca om de radio, Victoria Dragu știe că "nu auzim decât ceea ce ascultăm și nu ascultăm decât ceea ce ne interesează", așa că își folosește cu brio profesionalismul pentru a ne face ascultători-cititori pasionați, fiindcă ea însăși e pasionată de bătrânele case bucureștene și de cei ce și-au dus viața în ele. În­soțită de reportofon, a vizitat multe persoane în ge­neral vârstnice și le-a ascultat-în­re­gis­trat amintirile despre clădiri ale exis­ten­ței lor - unele distruse de bom­bar­damente, cutremure, nepă­sare, de furia demolatoare a lui Cea­u­șes­cu, altele supraviețuind și chiar re­­năs­când în anii din urmă. Po­veș­tile de familie ale doamnelor și dom­nilor din București adunate în cărți al­cătuiesc o arhivă de istorie orală, bogată în informații la prima mână și delectabilă ca literatură non-fictivă. Fiindcă transcrierea păstrează auten­ticitatea dialo­gu­rilor, iar Victoria Dragu-prozatoarea adaugă atmos­feră, portrete, decor, ai impresia că ești și tu martor la convorbiri, că vezi sub zidurile calcinate strălucirea prosperă de odinioară. Cu atât mai mult e de prețuit această muncă "de teren", cu cât unii dintre inter­lo­cutori s-au dus între timp și ar fi luat cu ei și fabu­loasele povești dacă memoria reportofonului, transpusă în cărțile ti­părite, nu le-ar fi conservat, îm­preună cu vechi fotografii. Cred că, pe baza celor 10 volume cu po­vești ale bucureștenilor din va­rii categorii sociale, de la aris­to­crați la mici meseriași, se pot face și studii academice de urbanism, antropologie, ge­nealogie etc. Cartea pe care vi-o recomand azi adau­gă în principal patru "po­vesti­tori".
D-na Lucreția Voinescu, in­citată de asocierile în cunoștință de subiect ale inter­vievatoarei, ne spune istoria de două secole a casei sale recent restaurate, o bijuterie arhitectonică de pe str. Nicolae Filipescu, fostă Scaune. Firește, po­vestea se ramifică în des­tinele unor oameni remar­cabili din familia soțului ei, Alexandru Voinescu, cu poveștile altor case în care au stat rude, cu excursuri istorice și cercetări de arhi­vă, cu anecdote din peri­metrul central bucureștean. A doua povestitoare e Anca Costea, nepoata savan­ților Konteschweller, inventatori, deschizători de drumuri în radiotehnică, puțin cunoscuți în patria lor. Frații Titus și Mihai Konteschweller au avut vieți spec­taculoase, ce ar putea constitui scenariul unui film interesant la culme. În sfârșit, cea mai lungă și arborescentă po­veste e cea a lui Alexandru Dimitriu, "cavalerul aco­perișurilor", spusă de nepoții săi, frații Sanda Re­tinschi și Sava Dumitrescu. Bunicul lor e, între multe altele, creatorul oșteanului în armură de pe turnul primăriei din Banu Manta, iar cine a trecut vreodată pe strada Episcop Radu a putut vedea un cavaler asemănător, cu un ciocan în mână, cocoțat bizar pe o casă familială. Acolo a stat chiar Alexandru Dimitriu. Multe lucruri inedite și surprinzătoare sunt de aflat din noul volum al Victoriei Dragu, care-și jus­­tifică astfel demersul: "Poveștile doamnelor și domnilor din București nu sunt paseism, nu sunt fugă în trecut, nu sunt refuz al prezentului și nici al vii­torului. Ele sunt numai căutarea de sine a acelui duh ri­dicat viu din cenușa incendiilor, de sub copitele cai­lor, de sub șe­nilele invadatoare, din craterele bom­belor (...), din asu­prire și din uitare, din jaf și min­ciu­nă. A duhului care își găsește casa vremel­nică în fiecare din noi, trăitorii pe aceste locuri, un duh ce ne în­rudește și ne înnobilează".