Din rețetele domnului farmacist Bobaru: Pătrunjelul și Morcovul

Redactia
Medicamentele toamnei

Pătrunjelul
(Petroselinum sativum)


- Glorios prin frunzele sale minunat de verzi, de parfumate și plăcute la gust, pătrunjelul mai are o surpriză: semințele uscate, cu puteri ca Făt-Frumos din poveste -

Recoltare și uscare

Dacă de la morcov se folosesc în terapie aproape exclusiv rădăcinile, de la pătrunjel se pot folosi rădă­cinile, dar și semințele, extrem de puternice în prin­cipii active. Din păcate, ele se găsesc doar la cei ce cultivă legume sau la țăranii care vând se­mințe de legume în piață. Nu cum­părați semințe ambalate, de import, fiindcă sunt tratate și nu au efect.
Uscarea semințelor nu este o pro­blemă. Se face la umbră, în strat sub­țire pe rame de lemn, coli de hârtie sau rogojini, în spații aerisite și bine ven­tilate (poduri, verande, balcoane) în care temperatura nu trebuie să depă­șeas­că 35 de grade, altfel pierderea în uleiul volatil este mare. După uscare, se ambalează în borcane închise er­metic.

Compoziția chimică

Semințele de pătrunjel (Fruc­tus petroselini) conțin acizi grași nesaturați (acidul petroselinic), flavonozide (apiozida și luteo­zida) și un ulei volatil bogat în apiol.
Rădăcina de pătrunjel se re­marcă, ca și rădăcina de țelină, prin bogăția de săruri minerale și marea concentrare de vitamine hidrosolubile (complexul B, vita­mina C, vitamina K).
E important de știut că după fructe, rădăcinile de plante sunt depozitarul celor mai multe să­ruri și vitamine, pe care le sinte­tizează plantele verzi.

Preparate din pătrunjel

Rădăcina de pătrunjel se poa­te folosi în scop terapeutic - de prevenire și ameliorare a unor boli - atât proaspătă, în salate, cât și fiartă, sub for­mă de piureuri, ori sub formă de suc obținut cu ajutorul unui storcător de fructe.
Semințele se prepară sub formă de infuzie, tinc­tură, vin, oțet sau ulei.

Infuzia
Mod de preparare: 2 lingurițe semințe uscate de pătrunjel se dau într-un clocot, în 250 ml de apă. Se lasă la infuzat timp de 30 de minute, după care se filtrează. Se îndulcește după gust cu miere.

Tinctura
Mod de preparare: 2 linguri de semințe de pă­trunjel se pun la macerat în 100 ml alcool alimentar sau alt produs distilat, obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider timp de alte 6 zile, pentru o deplină limpezire. Se trece ușor partea limpede într-un alt flacon, înde­părtându-se eventualul reziduu care s-a depus pe fundul vasului. Se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic, prevăzute cu dop-pipetă. Termenul de vala­bi­litate este de 2 ani de la data preparării. Dacă se observă depuneri pe perioada păstrării, se agită flaconul înainte de utilizare.

Vinul terapeutic
Mod de preparare: 4 linguri semințe de pătrunjel se pun la macerat într-un litru de vin alb, timp de 10 zile, agitându-se de 2-3 ori pe zi. După 10 zile, vinul se filtrează, fără stoarcerea reziduului, și apoi se lasă la decantat alte 6 zile, separându-se partea limpede de reziduul depus la fundul vasului. Se va completa cu vin, până la 1 litru. Se pune la păstrat în flacoane de 200 sau 250 ml. Termenul de valabilitate este de 1 an de zile la temperatura camerei, dacă vinul folo­sit la preparare are concentrația alcoolică de cel pu­țin 11 grade. În cazul concentrației al­co­olice a vinului mai mici de 11 gra­de, vinul medicinal se va păstra la frigider.
(Datorită conținutului în alcool al tincturii și al vinului, nu se recomandă conducătorilor auto sau celor cu intoleranță la alcool.)

Oțetul medicinal
Mod de preparare: 2 linguri semin­țe de pătrunjel se pun la macerat timp de 10 zile, în 500 ml oțet obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condi­țio­narea în flacoane brune. Se utili­zează extern, în diferitele boli pre­zentate mai jos.

Uleiul terapeutic
Mod de preparare: 2 linguri semințe de pătrunjel se fierb îm­preună cu 100 ml ulei de floarea-soarelui, câteva minute, pe baie de abur, în flacoane de sticlă. Se lasă să se odihnească timp de 2 zile, după care se filtrează. Se fo­losește extern, mai ales în bolile dermatologice.

Tratamente interne

* Boli ale aparatului di­gestiv - dispepsii, colici, me­teorism, flatulență, balonări
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 pică­turi, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai sau apă.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Prostatită
Sucul: se beau câte 2 căni de suc pe zi.
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează câte 3 linguri (50 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Litiază renală
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de păpădie.
Vinul: se administrează câte 2 linguri (30 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

* Dismenoree și amenoree
Infuzia: se beau câte 3 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
Vinul: se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul se face cu cinci zile înainte și 5 zile după începerea ciclului sau a datei când ar trebui să se declanșeze ciclul.

* Stimularea lactației
Se bea zilnic câte un pahar de suc din rădăcină de pătrunjel, pe perioada cât mama alăptează. Pe lângă stimularea lactației, se asigură și aportul de săruri mi­nerale și vitamine necesare dez­vol­tării armonioase a sugarului.

* Anemie nutrițională (pro­vocată de o alimentație carențială sau absorbție deficitară a fierului)
Zilnic, se consumă salate cu pătrunjel crud, ver­de, sau suc.
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 2 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 30 ml (2 linguri), de 2 ori pe zi, după masă.
Tratamentul se face pe o perioadă de 30 de zile.

* Inapetență (diminuarea apetitului) în urma unor boli cronice
Vinul: se administrează câte de 30 ml (2 linguri), cu 15 minute înainte de masă.

* Hipertensiune
Infuzia: se beau câte 2 căni de ceai pe zi.
Tinctura: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de pir.
Vinul: se administrează câte 2 linguri (30 ml), de 2 ori pe zi, după masă.

Tratamente externe

* Urticarii, înțepături de insecte, alergii cutanate (de natură alimentară sau medicamen­toasă)
Se folosește oțetul sau uleiul terapeutic de pă­trunjel, sub formă de tamponări locale.

* Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, stomatite, abcese dentare
Se face gargară, după fiecare masă, folosind o infuzie din semințe de pătrunjel. Se poate aplica local un colutoriu specific bolii respective.

* Afecțiuni cronice ale pielii
Comprese locale. Cele mai multe boli ale pielii sunt cronice, iar din cauza cronicizării lor, răspund foarte greu la tratamentele recomandate de medicii dermatologi. Există o metodă interesantă, aceea de a acutiza o eczemă cronică, pentru a putea fi tratată apoi mai ușor. Acutizarea se poate face prin aplica­rea unor comprese cu un decoct concentrat din rădă­cină de pătrunjel. Decoctul se prepară astfel: 50 grame rădăcină pătrunjel rasă se fierb la foc mic în 150 ml de apă, circa 10 minute. Se filtrează fără stoarcere. Se umectează o bucată dintr-un material textil și se aplică pe zona respectivă, lăsându-se în contact cel puțin 15 minute. Se continuă tratamentul cu medicația topică adecvată.


MORCOVUL
(Daucus carota)


- Nelipsit din ciorbe, din salate și din mâncăruri, gustos și apetisant, cu înfățișarea lui galben-portocalie, care parcă râde din farfurii, morcovul este, ca majoritatea legumelor, și o întreagă farmacie la purtător. Mai ales acum, când noua recoltă se răsfață pe tarabele din piețe -

Compoziția chimică
Morcovul conține pectine, cantități mici de glu­cide, provitamina A (sau beta-caroten), care la nive­lul ficatului se transformă în vitamina A, săruri mi­nerale și substanțe hipoglicemiante. Se folosește ca medicament în stare proaspătă, ca atare, sau trans­format în suc.

Tratamente interne

* Afecțiuni oftalmologice - fotofobie (sen­zație oculară dureroasă, însoțită de o lăcrimare exa­gerată cauzată de lumină), hemeralopie (scăderea acuității vizuale), ulcere corneene, xeroftalmie (us­care a conjunctivei și corneei).
Se administrează câte 2 pahare de suc pe zi.

* Sarcină și lactație - se bea câte un pahar de suc zilnic.

* Tulburări metabolice și endocrine - dia­bet zaharat, afecțiunile tiroidei, insuficiență cor­tico-suprarenală
Se consumă suc de morcov sau salate de cru­dități, bogate în morcov ras.

* Bolile pielii și ale anexelor acesteia (acnee vulgară, ichtioză, ulcere cronice ale gambei, friabilitate exagerată a părului și unghiilor).
Afecțiunile pielii și ale mucoaselor beneficiază de terapia cu preparate din mor­cov datorită efectului vitaminei A conținută de morcov în canti­tăți mari.
Se recomandă consum regu­lat de suc de morcov.

* Afecțiuni alergice (se manifestă prin eriteme la nivelul pielii)
Se bea suc de morcov, timp de câteva zile, până la dispariția simp­tomelor.

* Epistaxis (scurgeri de sân­ge de la nivelul nasului) - poate fi împiedicat prin con­sumul regulat de suc de mor­cov.

* Boli oncologice, lo­calizate pe diverse or­gane
Se vor face cure îndelun­gate cu salate sau suc de mor­covi, ca terapii complemetare la medicația alopată reco­mandată de medicii curanți. Pentru o mai mare efi­ciență, sucul de morcov se poate asocia cu ceaiuri din plante bogate în vitamina C (de ex. ceai de măceșe)

* Bolile erozive ale mucoasei cavității bucale
Se bea suc de morcov, câte un pahar, de 2 ori pe zi, după masă.

* Diaree acută a sugarului și copilului mic
Piureul obținut din morcov fiert reprezintă cea mai bună alegere.

* Oxiurază la copii
Se administrează la discreție, timp de două zile consecutiv, morcov ras nefiert. În formele de oxiu­rază inactivă, se indică să se dea copiilor zilnic câte un pahar de suc de morcov.

* Diabet zaharat de tip 2
Conținutul mic în hidrați de carbon și conținutul mare în pectine, care dau senzația de sațietate, pre­cum și acțiunea hipoglicemiantă recomandă ca pre­paratele culinare din rădăcină de morcov crud (sala­te sau sucuri) să facă parte din alimentația zilnică a diabeticului nondependent de insulină. În schimb, prepararea termică a rădăcinii de morcov va crește concentrația de glucoză din sânge.
O băutură plăcută la gust și agreată ușor de per­soana diabetică se obține din combinația sucului de morcov cu țelină și pătrunjel.

Tratamente externe

* Arsuri și alte boli uscate ale pielii
Se aplică cataplasme cu un terci (piure) obținut din morcov fiert, pe zonele afectate.

* Urticarii, înțepături de insecte, alergii cutanate (de natură alimentară sau medica­men­toasă)
Se fac tamponări locale cu suc de morcov.

* Prurit anal și vaginal
Se fac băi locale cu o fiertură obținută din 4 linguri de morcov ras la 1 litru de apă.

* Boli ale cavității bucale - afte, gingivite, stomatite, ulcerații
Se face, după fiecare masă, gar­gară cu fiertură de morcov; local, se poate aplica un colutoriu spe­cific bolii respective. (Farmacia Faltis realizează frecvent ase­menea preparate, la prescripția unor medici ORL sau stoma­tologi.)

* Măști cosmetice cu piure de morcov
Se fierb morcovi în puțină apă, se pasează, apoi se pot amesteca cu o pulbere din se­mințe de struguri și rădăcină de tătăneasă. (Farmacia Faltis pre­pară o asemenea pulbere.)
Mod de preparare: Se amestecă 1 linguriță de pul­bere cu o cantitate de morcov piure. Se adaugă câteva picături de ulei de măsline și miere, omoge­nizându-se până ce se obține o pastă compactă. Se lasă să stea 30 de minute, după care se masează pielea, prin fricțiuni ușoare, circulare, timp de câteva minute.

Pentru informații despre procesarea plantelor me­dicinale sau despre alte preparate produse în labora­torul propriu, farmacistul Ion Bobaru poate fi găsit la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: farmaciafaltis@ yahoo.com Pre­paratele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei http://farmaciafaltis.ro/
Farmacia sa deține "Certificat de bună practică far­­maceutică pentru prepararea medicamentelor" acordat de Colegiul Farmaciștilor din România.