TRIFOIUL

Natasa Galche
- Ne aduce și noroc, și sănătate! -

Trifoiul norocos

În toate culturile populare, trifoiul cu patru foi a fost considerat simbolul norocului: o frunză pentru fericire, una pentru glorie, alta pentru bogăție și cea de-a patra pentru sănătate! Se povestește că atunci când omul a fost alungat din Rai, Eva ar fi luat cu sine un trifoi cu patru foi. Astfel, provenită chiar din gră­dina Edenului, planta a început să fie considerată ca aducătoare de noroc. Încă din vechi timpuri, trifoiul a fost folosit ca talisman, druizii socotindu-l aducător de energii pozitive, de prosperitate și fertilitate. Se spunea că dacă doi tineri gustă împreună din cele patru frunze ale trifoiului, ei se vor iubi veșnic. Și chi­nezii prețuiau trifoiul, purtându-l la gât ca amuletă dătă­toare de tinerețe veșnică. În cultura popoarelor scan­dinave, se spunea că trifoiul cu patru foi este izbă­vitor de vrăji, iar consumat, poate purta omul către lumea magică a elfilor și zânelor.

Trifoiul roșu
(Trifolium pratense)


Despre puterea tămăduitoare a trifoiului roșu se știe din urmă cu mii de ani, când medicii chinezi au desco­perit că această plantă, întrebuințată ca nutreț pentru animale, are efecte benefice și asupra orga­nismului uman. Din trifoi se preparau diverse fierturi împotriva bolilor femeiești, împotriva arsu­rilor, abce­selor și durerilor de oase. Populațiile no­made din stepele Asiei centrale presărau în lapte clo­cotit frunze mărunțite de trifoi, pentru creșterea vigorii și a rezistenței organismului, împotriva intem­periilor naturii, iar vikingii pregăteau din această plan­tă remedii eficiente împotriva gripelor și răcelilor. Vea­curi mai târziu, medicina modernă a confirmat că pre­paratele din trifoi au efecte antiseptice, anti-infla­matoare, diuretice, anti-alergice, anti-fungice, extra­sele din această plantă fiind utilizate pentru deto­xi­fierea organismului, împotriva sângerărilor frecvente, a afecțiunilor sistemului cardio-vascular, pentru trata­rea astmului, a anemiei sau bolilor de ficat. Ceaiurile din trifoi roșu ajută, de asemenea, la eliminarea acidului uric din organism, cauza principală a gutei și artritei.
Frunzele și inflorescența trifoiului roșu conțin vitamine - C, E, B, A, minerale - magneziu, fier, cal­ciu, fosfor, caroten, acid salicilic, flavonoide, taninuri, uleiuri esențiale, urme de alcaloizi.
Culegere și păstrare
Trifoiul roșu se culege în timpul înfloririi, din mai și până în septembrie. Se folosește partea aeriană, frunzele și florile, dar și rădăcina. Plata colectată se întinde într-un strat subțire pe hârtie și se lasă la uscat într-un loc umbros. Se păstrează în pungi de hârtie, până la ma­xim un an.

I. Uz intern

Bronșită, tuse convulsivă
Peste un litru de apă în clo­cot, se adaugă o cană de flori și frunze de trifoi mărunțite. Se fierb timp de 15 minute, la foc mic, apoi se trage vasul deo­parte și se acoperă. Se strecoară când devine călduț. Se adminis­trează câte o lin­gură din decoct, îna­inte de masă, până ce simpto­mele dispar.

Detoxifierea sistemului limfatic
Peste un litru de apă în clocot, se adau­gă patru lin­guri de tri­foi mărunțit și se lasă să fiarbă preț de zece minute. Se trage va­sul de pe foc, se acoperă și se lasă la infu­zat 20 de minute. Se strecoară și se admi­nis­trează cald, câte o cană, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Ciclul com­plet al tratamentului este de 45 de zile. Trata­mentul se poate face de două ori pe an.

Dureri menstruale, sângerări abundente
1.
Peste o lingură de pulbere de rădăcină de trifoi, se toarnă două căni de apă clocotită. Vasul se aco­peră și se lasă la fiert, preț de o jumătate de oră, la foc foarte mic. După răcire, se strecoară printr-un tifon pus în mai multe straturi și se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, după mesele principale, până ce simp­tomele dispar.
2. Peste două linguri de inflorescențe de trifoi, se toarnă o cană cu apă clocotită, se acoperă și se lasă la infuzat timp de opt ore, apoi se strecoară. Se bea câte o jumătate de cană pe zi, cu patru-cinci zile înainte de menstrua­ție.

Inflamația ovarelor
Peste două linguri de trifoi mă­runțit, se toarnă 2 pahare de apă. Se pune la foc și se fierbe timp de o jumătate de oră. Se lasă să se ră­cească și se strecoară. Se adminis­trează câte o lingură, de patru ori pe zi, îna­in­te de a mânca. Tratamentul durează două săptămâni.

Tulburări digestive, constipație
Peste două linguri de inflo­rescențe de trifoi se toar­nă o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la in­fu­zat timp de o oră. Se bea câte un sfert de cană, de patru ori pe zi, cu 20 de minute înainte de a mânca. Du­rata tratamentului este de trei-patru zile.

Ateroscleroză
1. Tinctură de trifoi. Un borcan de sticlă de doi litri, de preferat de culoare închisă, se umple pe jumă­tate cu flori de trifoi peste care se toarnă o jumă­tate de litru de vodcă sau alcool de 40 de grade. Se acoperă și se lasă într-un loc răcoros, timp de două săptămâni, agitând din când în când recipientul. Când timpul de macerare expiră, se strecoară lichidul printr-un tifon pus în mai multe straturi. Se administrează câte o lingu­riță, o dată pe zi, cu o jumă­tate de oră înainte de prânz. Tratamentul durează o lună, apoi se face o pauză de zece zile. Se poate repeta încă de trei ori. Administrarea tinctu­rii este eficientă îndeo­sebi primăvara, când orga­nis­mul suferă de lipsa vitami­nelor.
2. 30 linguri de miere de trifoiște (se găsește în comerț, sub acest nume) se amestecă cu 20 de linguri de suc de lă­mâie. Se administrea­ză câte o linguriță, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tra­tamentului este de 30 de zile. Pre­paratul se conser­vă într-un reci­pient închis ermetic și ținut la frigider.

Angină pectorală
Un pahar de flori de trifoi și o jumătate de litru de alcool de 40 de grade se lasă la macerat timp de 14 zile, într-un loc ferit de lumina soarelui. Se agită flaconul zilnic. Se administrează câte o lingură de macerat strecurat, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de două luni.

Recuperare post-operatorie
Peste două linguri de flori de tri­foi se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se beau câte 100 de mililitri de trei ori pe zi. Durata tratamentului este de două săptămâni.

Pietre la rinichi
Peste o lingură de plantă mărun­țită se toarnă o cană cu apă cloco­tită. Se lasă la infuzat timp de 30 de mi­nute, apoi se strecoară. Se admi­nistrează câte 100 de mililitri, de trei ori pe zi, cu jumătate de oră înaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 21 de zile. Se face o pauză de o lună, după care se poate relua.

Diabet
Peste un vârf de cuțit de flori uscate de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită. Se acoperă și se lasă la infuzat timp de o jumătate de oră, apoi se strecoară. Se administrează câte o lingură, de trei ori pe zi, înain­tea meselor principale. După trei săptămâni, se face o pauză de zece zile, apoi tratamentul se reia.

Ulcer gastric
Peste o lingură de rădăcină uscată și mărunțită de trifoi, se adaugă o cană de apă clocotită. Se pune la fiert pe baie de abur, o oră. Se strecoară și se com­pletează cu apă fiartă și răcită până la volumul inițial (de 250 de mililitri). Se administrează câte o lingură, de cinci ori pe zi, după masă. Durata tratamentului este de două săptămâni. Se face o pauză de o lună, apoi se poate relua încă o dată.

II. Uz extern

Boli fungice
Peste trei linguri de flori de trifoi se toarnă o cană de apă. Se pune la fiert și, după ce dă într-un clocot, se toarnă într-un termos și se lasă la infuzat timp de două ore. Fiertura se adaugă în apa pregătită pentru baie, la o temperatură de 36-38 de grade. Procedura se aplică o dată pe săptămână, timp de două luni.

Furuncule, abcese
Peste trei linguri de flori de trifoi se toarnă o cană cu apă clocotită. Vasul se pune la foc și se dă din nou într-un clocot. Se acoperă, se lasă la infuzat timp de două ore, apoi se strecoară. Se înmoaie un tifon în soluția de trifoi și se aplică pe zona afectată, lăsând să acționeze până ce tamponul se usucă complet. Proce­deul se repetă timp de trei-patru zile.

Conjunctivită
O mână de flori proaspete de trifoi se spală sub jet de apă rece și se dau prin storcătorul de fructe. Se clă­tesc ochii inflamați cu acest suc proaspăt, o dată pe zi, timp de o săptămână.
Atenție! Preparatele din trifoi sunt contraindicate femeilor gravide și celor care alăptează!