Soluții naturale împotriva dependenței de alcool și tutun

Ilie Tudor
Dr. CRISTINA PAVEL (specialist medicină de familie, api-fitoterapie, acupunctură, homeopatie)

Suntem obișnuiți să blamăm drogurile, dar uităm să includem între ele alcoolul și tutu­nul, care fac deja parte din viața noastră atât de mult, încât ne-au intrat în obișnuință. Dacă alcoolul natural, în cantități mici, administrat la masă, poate fi util ca tonic sau pentru stimularea digestiei, în schimb, fumatul nu are nicio justificare. Fumul de țigară este un complex nociv de substanțe toxice și este asociat cu un risc mare de boli pulmonare și cardiovasculare, precum și cu diferite forme de cancer. Pielea, imunita­tea și sistemul nervos sunt și ele afectate deoarece tu­tunul scade oxigenarea atât de necesară organismului. Consumat în exces, alcoolul este, la rândul său, toxic pentru ficat, creier și nervi, inimă și vase de sânge. Medicii specialiști care tratează "organele-țintă", afec­tate de alcool și tutun, atrag permanent atenția asupra riscurilor și propun terapii de ultimă oră pentru a-i ajuta pe cei dependenți să renunțe la vicii. Dar în timp ce țigara electronică (pusă sub semnul întrebării în ultima vreme) sau plasturii cu nicotină doar ne dau senzația că sunt utile în lupta cu dependența, există câteva tratamente naturiste, care ne pot ajuta să depă­șim efectiv dependența de tutun și alcool. D-na dr. Cristina Pavel, de la Clinica "Steaua Divină", ne este ghid în acest demers.

"Senzația de purificare trebuie trăită plenar"

- Lupta cu viciile este întotdeauna anevoioasă. Cunoașteți vreun "truc", care ajută oamenii să se lase mai ușor de tutun și al­cool?

- Pentru a renunța la cele două vicii sunt necesare, în pri­mul rând, voința, hotărârea fer­mă a celor dependenți, dar și sprijinul familiei și al prie­tenilor. Trebuie să facă acest pas atunci când se simt cu adevărat pregă­tiți, nu dacă sunt presați de cei din jur. Într-un stu­diu realizat în SUA pe 1000 de per­soane care fumau, 17% au avut voință și au renunțat de la pri­ma încercare, iar restul, de până la 40%, au renun­țat definitiv doar după mai mul­te încercări. De aceea, mulți compară lupta cu depen­dența de tutun și alcool cu învățarea unei deprinderi noi, cum ar fi mersul pe bicicletă. Pen­tru a le fi mai ușor, cei care s-au hotărât să renunțe la fumat trebuie să asocieze acest gest cu alte activități de "curățire" a vieții lor: să-și facă cură­țe­nie în casă și în mașină, să meargă la dentist pentru detartraj, să folosească pe­riuța de dinți mai des și să-și ajusteze regimul ali­mentar. Este bine să aibă mereu la înde­mână ceva de gustat (fructe și legume crude, dacă apare gestul reflex de a pune mâna pe țigară), să iasă în weekend în natură, să facă sport, mișcare, plim­bări, să asculte mu­zică relaxantă. De asemenea, este indicat să-și anunțe prietenii și cunoștințele de hotă­rârea lor și să le ceară sprijinul, mai ales fumătorilor sau băuto­rilor înrăiți din anturaj, care ar putea să-i corupă din hotărârea luată. Trebuie să evite, o peri­oadă, întâlnirile la care se bea și se fumează, până ce simt că sunt sufi­cient de stăpâni pe ei înșiși să facă față viciului. Sen­zația de "purificare" trebuie trăită plenar.
În privința consumului de alcool, adesea lu­crurile stau mai rău decât în cazul fumatului, de­oarece persoana în cauză nu își conștien­ti­zează problema și nu dorește cu adevărat să renunțe. De aceea, în funcție de gravitatea si­tuației, poate fi necesar un ajutor specializat, de tip psiho­te­rapie, și apelarea la grupuri de suport psihologic sau chiar la o cură de dezalcoolizare. Abstinența (renunțarea totală la consumul de al­cool) este singura soluție pentru a ieși dintr-o astfel de dependență! Alcoolicii trebuie să fie pregătiți să înfrunte perioada de dezintoxicare, în care pot să apară multe simptome de sevraj: depresie, insomnie, agitație sau apatie. De ase­menea, să țină cont că în această perioadă, pentru a-și com­pensa frustrarea, unele persoane mănâncă foarte mult și ajung să se îngrașe, dar acest fapt nu trebuie să le sperie sau să le întoar­că din drum, pentru că și această creștere ponderală poate fi doar de moment, ca o etapă în depășirea vi­ciului.

- Concret, ce soluții oferă medicina alternativă, pentru cei care vor să se lase de fumat?

- Pentru renunțarea la fumat, specialiștii Centrului Naturist "Steaua Divină" propun o schemă terapeu­tică, care cuprinde mai multe produse cu efect siner­gic. Gama Tabacstop cuprinde o tinctură și un ames­tec de plante, din care se prepară un macerat. Compo­ziția celor două produse conține patru plante, cunos­cute ca fiind de mare ajutor în stoparea fumatului: salvia, menta, obligeana, pedicuța, precum și alte plante specifice. Obligeana și pedicuța au substanțe active puternice, care reduc dorin­ța de fumat. Salvia și menta sunt bogate în uleiuri volatile, care ușu­rează drenarea vezicii biliare, înde­părtează senzația de greață și liniștesc sistemul nervos.
Tinctura Tabacstop este simplu de administrat: se iau 20-30 de picături, de trei ori pe zi, în puțină apă. La amestecul pentru ceai, doza este de 3-4 căni de macerat zilnic. Se recomandă să se ia cele două produse - tinctura și ceaiul - împreună, pe o perioadă de 1-3 luni sau chiar mai mult. Această schemă de tratament provoacă aver­siune și intoleranță față de consumul de tutun, dar previne totodată stările de neliniște, frus­trare și agitație ce apar la persoa­nele care renunță la fumat. Pro­gra­mul le este destinat celor care s-au decis să scape conștient de acest viciu nociv, iar tratamentul durează minimum o lună din mo­mentul în care s-au hotărât să renunțe la fumat. Având în vedere că mulți fumători doar reduc în această perioadă numărul țigărilor fumate, fără să renunțe la ele defi­nitiv, e bine să se continue admi­nistrarea produselor timp de încă cel puțin o lună, pentru a stabiliza efectele obținute.
Pe lângă gama Tabacstop, pentru accelerarea efec­telor, există și gama Tabacprotect, formată, de ase­me­nea, dintr-un amestec de plante pentru ceai și o tinctură. Ea ajută la purificarea căilor respiratorii și a plămânilor afectați de fumul inhalat. Plantele din compoziție au proprietăți antiinflamatoare, expecto­rante, antitusive și mucolitice. Cele două produse din gama Tabacprotect au compoziția similară (podbal, salvie, ceai verde, nalbă-mare, pătlagină); diferă doar modul de administrare și modalitatea de extracție a principiilor active.

- Aveți soluții și pentru dependența de alcool?

- Pentru a veni în ajutorul celor care vor să renunțe la consumul de alcool, am elaborat o altă gamă for­mată din două tincturi: Alcoolprotect și Alcoolstop. Avantajul lor este că se pot administra ușor, iar în ultimă instanță se pot pune și în băutură (ideal este să fim totuși conștienți de problema cu care ne con­fruntăm, și să luptăm cu viciul fără păcăleli).
Alcoolstop produce repulsie la alcool și dimi­nuează manifestările de sevraj (stările de neliniște și agitație) ce apar la persoanele care renunță la băut. Este produs în întregime din plante românești (coacăz negru, cimbrișor, pedicuță, salcie, sulfină, țintaură). Se iau câte 10-15 picături, de trei ori pe zi, în puțină apă, în cure de 3 luni.
Alcoolprotect ajută la dezintoxicarea rapidă a organismului și purificarea ficatului, prin combinarea acțiunilor antitoxice, hepatoprotectoare și regenera­toare ale plantelor din compoziție (armurariu, fenicul, ienupăr, măceș, lemn-dulce, mentă și tei). Hiperten­sivii trebuie să fie precauți când iau acest produs, pentru că poate crește ușor tensiunea. Alcoolprotect există și sub formă de capsule cu pulbere din amestec de plante, având aceeași compoziție ca tinctura. Pentru cei care au consumat mult timp alcool și vor să-și regenereze ficatul, se recomandă în mod special Alcoolprotect-ul: se iau câte două capsule, de trei ori pe zi, înainte de mese. Capsulele Alcoolprotect sunt indicate tuturor persoanelor care au steatoză hepatică (așa numitul "ficat gras"), hepatită cronică sau chiar ciroză hepatică.
În cazul dependenței de alcool, care uneori, consu­mat ani de zile la rând, poate avea mai multe riscuri decât fumatul, este bine ca tratamentul cu suplimente naturiste să dureze o perioadă mai îndelungată, de la 3-6 luni în sus. În acest timp, pacienții trebuie să fie sub observația unui medic specialist în api-fitoterapie, la care să meargă periodic, pentru o schemă terapeu­tică adecvată.

- Există și o alimentație specifică pentru cei ce se confruntă cu fumatul și alcoolismul?

- Persoanelor care s-au hotărât să renunțe la alcool sau tutun le recomandăm să consume multe lichide, pentru a stimula circulația limfa­tică, în special sucuri naturale, bo­gate în vitamina C (sucuri de ci­trice îndulcite cu miere, sucuri din fructe dulci de sezon - stru­guri, piersici, mere etc., de prefe­rință necombinate) sau din frunze verzi (pătrunjel, țelină, mărar - pre­parate la blender, cu adaos de apă). Ca adjuvante externe, se mai pot folosi uleiul de mentă sau cel de cuișoare, aplicate printr-un ma­saj ușor pe tâmple și în zona capu­lui (evitând ochii), sau o cantitate foart­e mică pusă pe limbă, când ne vine pofta să fumăm sau să bem un pahar de alcool.
Pentru că nu toți reușesc de la început să renunțe la viciu și, în plus, au și multe probleme medi­ca­le asociate, e bine să cerem aju­to­rul unui medic naturist, care să ne ajute cu recomandări adaptate individual, astfel încât pacientul să reușească să se debaraseze defi­nitiv de pahar și de țigară.
În Rusia, la Celiabinsk, exis­tă o clinică de apiterapie în care dr. Igor Krivopalov Moskvin tratează alcoolismul, fumatul și alte depen­dențe, prin aplicarea de înțepături de albine, sub supraveghere medi­cală. Se știe că veninul de albine, pe lângă efectul de stimulare generală a imunității și vasodilatație, care sunt de mare ajutor fumătorilor, are și alte efecte bene­fice asupra organismului: stimulează circulația prin fibrele nervoase, și favorizează producerea de endor­fine. Astfel se normalizează somnul, dispoziția și apetitul. Aceste circumstanțe fac ca veninul de albine să fie foarte util pentru combaterea fenomenelor de sevraj. Avantajul este că prin apiterapie se pot stimula și punctele de acupunctură, efectul fiind mult am­plificat. Totuși, tratamentul are potențial alergizant și trebuie practicat doar în centre medicale, sub supra­vegherea medicilor apiterapeuți, pentru că dozele și schemele de administrare sunt diferite, de la un caz la altul, în funcție de vârstă, sensibilitatea la venin și prezența concomitentă a altor afecțiuni.


­D-na dr. CRISTINA PAVEL poate fi contactată la Centrul Naturist "Steaua Divină" din B-dul Dimitrie Pompei nr. 3-5 (zona stației de metrou Pipera), sector 2, București, tel. 021/233.19.50, 0733/014.160.