Cu dragostea nu-i de glumit! - Horoscopul sentimental al zodiilor de toamnă

Tana Rosca
Cu toții avem nevoie să interacționăm cu cei din jurul nostru, altfel nu putem înțelege cine suntem. În lipsa reacțiilor celor printre care trăim, nu vom ști niciodată dacă lumea ne percepe ca fiind frumoși sau urâți, agreabili sau dezagreabili, modești sau mândri. Așa învățăm despre noi. Dar dintre aceste oglinzi pe care ni le oferă ceilalți, cele mai importante au legătură directă cu persoanele de care ne îndrăgostim, și care scot la suprafață din noi laturi ale personalității pe care altfel nu prea avem cum să le descoperim. Iar dacă vom citi și în stele, cu încredere că ele ne spun adevărul, planetele în periplul ceresc ne vor ajuta să vedem care sunt lecțiile iubirii, când și prin cine ne vor sosi în viață. În horoscopul pe care vi-l prezentăm, e vorba de zodiile de toamnă, care vor călători pe cerul vieții noastre până la capătul anului.

FECIOARĂ

Ce înseamnă dragostea pentru Fecioară?

Categoric, Fecioara nu se numără printre zodiile romantice ale cercului zodiacal, ci reprezintă o tipo­logie despre care pețitoarele de pe vremuri ar fi spus: "Greu de împerecheat!". Asta nu din pri­ci­na faptului că le-ar lipsi farmecul personal. Dim­potrivă, ca orice semn de pământ, Fecioara ema­nă o senzualitate naturală și n-are nevoie de arti­ficii pentru a atrage. Are, de regulă, o atitu­dine și o ținută discretă, decentă. Motivul greu­tății în a-și găsi perechea vine din faptul că atunci când Fecioara are un serviciu interesant și prieteni printre colegi, nu ține neapărat să se complice cu o relație. La nevoia de perfecțiune inerentă Fecioarei, un partener înseamnă, de multe ori, că riscă să-și neglijeze viața profesională - ceea ce ar însemna un adevărat sacrilegiu. Dar dacă se întâmplă să găsească, de obicei printre colegi, pe cineva cu aceleași interese, la fel de pasionat de muncă și să mai existe și atracție fizică, Fecioara va zice: "Bine, fie!" și se va angaja în relație într-o manieră firească, fără mare tam-tam. Aceste relații rezonabile se dovedesc de foarte multe ori longe­vive.

Fecioarele solitare
După cum am văzut, pentru Fecioare, perioadele de singurătate sunt mai puțin apăsătoare decât pentru alte zodii, care depind de un partener. Dar pentru că marele benefic Jupiter a intrat în semnul lor la înce­putul lui august, ele sunt mai dornice să intre într-o relație ca de obicei. Iar Jupiter are talentul de-a atrage în viața noastră persoane cu care să avem ce vorbi, un aspect extrem de important pentru Fe­cioare. Eclipsa parțială de Soare care se petrece pe 13 în zodia lor le poate face să-și schimbe întrucâtva viziunea asupra relațiilor amo­roase. Pe de-o parte, episoade mărunte din viața zil­nică le pot aminti suferințe din trecut, dar creșterea clarității mentale pe care o aduce cu sine eclipsa le poate fi de folos în a înțelege mai bine ce-și doresc pe viitor. Iar între 9 octombrie și 8 noiembrie, când micul benefic Venus se adaugă marelui benefic Jupi­ter, iar Marte asigură pasiunea, va fi greu să nu se lanseze într-o poveste de dragoste cu perspective serioase. 26 oc­tombrie se anunță o zi deosebit de promițătoare.

Fecioarele îndrăgostite
Dvs. rămâneți cu capul pe umeri chiar și atunci când inima vă e plină de afecțiune, dar în toamna acesta e posibil să lăsați realismul deoparte și să fiți mai liberi în exprimarea frumoaselor dvs. senti­men­te. Asta, cu condiția de-a trece cu bine peste energia eclipsei de Soare din 13, din zodia dvs., care vă poate provoca o schimbare generală de pers­pec­tivă. Unii dintre dvs. ar putea simți nevoia să ia o mică pauză, având impresia că persoana iubită îi sufocă, iar pauza s-ar putea să se dove­dească bine­venită. Momentele de maximă apro­piere sufle­tească sunt de așteptat în octombrie și la începutul lui noiembrie, când sunteți cu adevărat disponibili emoțional. Atenție însă, între 10 și 13 octombrie, puteți avea crize de autoritate. Dar, pe final de an, relația devine mai călduroasă.

Fecioarele în relații stabile
Aceia dintre dvs. angajați de mai multă vreme într-o relație stabilă treceți deja ce ceva timp prin probleme pe care nu le-ați provocat dvs., ci parte­nerul de cuplu. La mulți dintre dvs., greutățile au început să se facă simțite încă din 2011, când Neptun a intrat în semnul opus, cel al Peștilor, împreună cu asteroidul Chiron, supranumit "vindecătorul rănit". Ei bine, după 11 august, v-a venit în ajutor marele be­­­nefic Jupiter, care vă dă puterea de-a aborda di­rect, dar cu considerație față de partener, ceea ce a rămas nerostit, neclarificat, și vă doare. Cel mai bun interval pentru a rezolva problemele maritale este 8 octombrie-9 noiembrie.


BALANȚĂ

Ce înseamnă dragostea pentru Balanță?

"Dacă relație nu e, nimic nu e", așa ar putea suna motto-ul Balanțelor. Observați că n-am spus "dra­goste", ci "relație". Normal, păi cum ar fi o balanță cu un singur taler?! Că o fi mai multă dragoste sau mai puțină, treaba Balanței este exact asta: s-o pună în... ba­lanță. Dragostea presupune emoții, deci subiecti­vi­tate, în timp ce Balanța învață (și ne învață, prin exem­plul ei) cum să fim obiectivi în amor. Gândiți-vă că în cercul zodiacal găsim o sumedenie de ani­male, câteva figuri umane, dar un singur OBIECT - Balanța. Pu­tem trage, deci, concluzia că pentru Balanță, capa­ci­tatea de-a fi obiectivă în cadrul relației o ajută adeseori să susțină atât de bine relații de cuplu pe termen lung, sub semnul căsătoriei. Pentru Balanță, dragostea în­seam­nă echilibru, dar nu un echilibru static, ci unul dina­mic, care provine din atenția cu care știe să-și observe partenerul și să-i înțeleagă reacțiile. Dragos­tea în­seam­nă pentru Balanță mulțumirea pe care o simte atunci când vede că eforturile sale îl fac pe partener s-o privească cu căldură și respect.

Balanțele solitare
Cu toată dorința dvs. ca relațiile să vă reușească și în ciuda strădaniilor dvs. în acest sens, începând din primăvara anului 2011, provocările în relații au fost grele și numeroase. Ca urmare, multe dintre ele s-au destrămat. Și pentru că dvs. vă vine greu să trăiți în singurătate, încercați în toate felurile să întâlniți pe cineva. E mai important însă să lucrați la acceptarea singurătății, căci dacă e să cunoașteți pe cineva, de asta se va ocupa însuși destinul. Prin zodia dvs. trece, până pe 11 octombrie, Nodul Nord, indicator karmic major, care vă traversează semnul o dată la 18 ani, timp de 18 luni, iar evenimentele prin care treceți atunci au un caracter predestinat. Eclipsa totală de Lună din 28 septembrie s-ar putea să readucă în viața dvs. pe cineva temperamental și impetuos și s-ar putea să vă gândiți că n-ar strica să mai încercați o dată. Porniți însă cu precauție la drum.

Balanțele îndrăgostite
În momentul de față, destul de puține Balanțe sunt prinse într-o relație amoroasă. În cazul în care trăiți o poveste de dragoste, aceasta se desfășoară, cel mai probabil, într-un fel pe care îl pricepeți cu greu și vă tot întrebați cum să faceți lucrurile ca la carte. E foarte posibil să fi intrat într-o relație care, dintr-un motiv sau altul, trebuie ținută secretă, sau să intrați într-o relație care acum vă place, dar mai încolo, mai precis între 9 și 30 noiembrie, v-ați putea dori mai mult. În unele cazuri (nu prea multe), oficializarea relației va deveni posibilă atunci.

Balanțele în relații stabile
Aceia dintre dvs. care au rezistat tuturor șocurilor și prefacerilor din cuplu ar merita o medalie. În loc de medalie, primesc însă o... eclipsă, și anume, pe cea de Lună, care se petrece pe data de 28 în semnul Ber­becului și care pentru dvs. reprezintă, generic, "casa că­sătoriilor". E o eclipsă foarte puternic marcată de energia lui Marte, semn că partenerul dvs. își dorește autoritate în cuplu și înnoirea stărilor actuale de fapt. Vi se cere încă o dată să vă adaptați unui partener, care nu pare înclinat să țină la rândul său seama de dorin­țele și nevoile dvs. Priviți înapoi, la cele ce s-au întâm­plat în cuplu în urmă cu șase luni, și gândiți-vă ce ar presupune un nou compromis. S-ar putea ca, pe o perioadă de trei luni după eclipsă, să renunțați să mai luptați, pentru că vi s-a cerut deja prea mult sau, dim­potrivă, să constatați că ultimele schimbări din viața de cuplu vă convin.

SCORPION

Ce înseamnă dragostea pentru Scorpion?

În primul rând, pasiune. În al doilea rând, pa­siune. Și în al treilea rând, evident, tot pasiune. Pa­siunea acestui semn de apă nu se aseamănă însă cu pasiunea afișată, cu gesturi largi, de semnele de foc. Pasionalitatea Scorpionului este adâncă și adesea tăcută. Scorpionul cucerește mai ales prin privire și prin acel magnetism greu de ignorat, care trezește fascinație.
În ciuda unor clișee, pentru Scorpion, dragostea nu înseamnă consumarea ac­tului fizic, ci transfor­ma­re interioară, prin uniunea cu persoana potrivită. Și pentru că persoana potrivită nu se găsește cu una, cu două, Scorpionul care nu și-a găsit "transformatorul" caută și caută... Și așa a ajuns să aibă o reputație pe care n-o merită, căci Scor­pionul care găsește o per­soană care să caute, ca și el, o înălțare și, paradoxal, o purificare prin amor, va face tot ce-i stă în putință pentru a o păstra.

Scorpionii solitari
Din toamna lui 2012 începând, și Scorpionii prinși în cupluri stabile s-au simțit singuri, darămite cei în viața cărora nu a existat o relație de dragoste. Mai grav e că simțeați mai multă nevoie ca de obicei de cineva care să vă fie aproape, pentru că marele malefic Saturn, care vă părăsește zodia pe 18 sep­tem­brie, după circa doi ani și jumătate, v-a ținut în izolare psihologică. Probabil că mulți dintre dvs. s-au întrebat ce s-a întâmplat cu celebra lor putere de seducție, de ce nu mai funcționează cum a func­țio­nat întotdeauna? Veți vedea, însă, după plecarea lui Saturn, care se va întoarce în semnul dvs. zodia­cal de-abia peste 30 de ani, că forța dvs. magnetică a fost blocată doar temporar de ascetica planetă. Există însă și un avantaj: criteriile după care veți alege de-acum încolo un partener au devenit mai mature și mai realiste. Cei mai înțelepți dintre dvs. nu se vor grăbi să profite de pe urma revenirii în forță în arena rela­țiilor, ci își vor examina perspecti­vele de la un nou nivel de discernământ.

Scorpionii îndrăgostiți
Poveștile dvs. de dragoste nu sunt tocmai dintre cele mai realiste, dat fiind că sunt descrise de energia lui Neptun, supranumit și maestrul amăgirilor. E greu de rezistat idealului pe care aceste iluzii îl pro­iec­tează în sufletul nostru, determinându-ne să ve­dem persoana de care ne îndrăgostim ca și când ar fi întruparea perfectă a tuturor visurilor noastre. De­sigur, întruparea perfectă a visurilor noastre nu există decât în vise, dar aceasta este magia lui Nep­tun, și persoana respectivă se poate dovedi un partener compatibil, dacă nu avem pretenția ca ea să cores­pun­dă fără greș așteptărilor noas­tre. În acest sens, vă pot ajuta prietenii, care vă pot da o imagine mai rea­listă despre persoana iubită. O pot face, sub o formă mai deranjantă, la mijlocul lui septembrie, și cu mai mult tact, între 9 octombrie și 9 noiembrie. Scorpionii născuți în ultimul decan al zodiei (ultimele zece zile) pot retrăi, sub influența asteroidului Chiron, niște suferințe proprii sau se pot delecta în taină cu gustul dulce-amar al unei iubiri imposibile.

Scorpionii în relații stabile
Dvs. ați fost, cel mai probabil, cei care au dat dovadă de constanță și stabilitate în relația de cuplu, indiferent de felul în care a ales să se comporte par­tenerul. E drept că Saturn, care va ieși din sem­nul dvs. pe 18 septembrie, a efectuat un bilanț al ulti­milor 14 ani din viața dvs. Cât timp Saturn vă tra­versează semnul, nu e o idee bună să începeți ceva nou, vi se va cere să preluați multe respon­sabilități și să vă îndreptați atenția către interior. Dacă relația dvs. nu se mai potrivește cu cine ați devenit, asta se va vădi cel mai târziu la sfârșitul lu­nii noiembrie.

SĂGETĂTOR

Ce înseamnă dragostea pentru Săgetător?

Aflat pe locul doi în topul semnelor independente (după Vărsător), Săgetătorul are nevoie de multă libertate de mișcare și încredere din partea parte­nerului. Suspiciunile îl înfurie și-l pun, de multe ori, pe fugă. Pentru Săgetător, iubirea înseamnă joc și cunoaștere. Joc, pentru că Să­getătorul se joacă în iubire (și uneori de-a iubirea), nu îi plac tragismul și tenebrele, îi plac umorul și destinderea, are ne­voie de acțiune, nu prea are răbdare să stea ținându-se de mână cu cineva mai mult de cinci minute. E încântat dacă are cu cine să facă o poznă, să râdă (un partener fără umor nu e o opțiune) sau să alerge de la un eveniment social, la unul cultural sau, și mai bine, să dea o fugă până în Peru, să cu­noască niște șamani și, even­tual, să se combine cu vreo frumusețe autohtonă. Săgetă­torii dețin recordul de căsătorii cu persoane prove­nite fie din străinătate, fie dintr-un mediu cu totul diferit de cel din care provin ei. Aceasta este o me­todă foarte potrivită pentru Săgetător de a-și împlini cel de-al doilea deziderat major în dragoste: cunoaș­terea. Dacă te căsătorești cu cineva din altă cultură, nu ai cum să nu înveți o mulțime de lucruri noi, deci e mult mai greu să te plictisești. Ceea ce descoperă Săgetătorul alături de exoticul său partener se poate constitui într-un liant puternic pentru relație.

Săgetătorii solitari
Lipsa unei povești de iubire în viața Săgetătorilor e doar rareori o problemă, deoarece ei nu prea sunt singuri, ci înconjurați de o sumedenie de amici și sunt implicați în tot felul de evenimente. Vă face, desigur, plăcere să faceți cuceriri, că doar sunteți semn de foc, dar asta vă exprimă latura jucăușă, e greu să vă lăsați prinși în lațul angajamentelor. Din păcate, după 17 septembrie, marele malefic Saturn reintră în zodia dvs., pe care a cutreierat-o între sfârșitul lui decembrie anul trecut și mijlocul lunii iunie. Cu tot optimismul și voioșia dvs., Saturn vă poate trezi o senzație mai grea decât cea de sin­gu­rătate, și anume, senzația că sunteți izolați, deco­nectați de lumea din jur. Eclipsa totală de Lună din Berbec, de pe 28 septembrie, vă poate determina să intrați în panică și să vă năpustiți cu capul înainte într-o relație, doar ca să scăpați de neplăcutul senti­ment, iar după maximum trei luni, să ajungeți să regretați gestul impulsiv.

Săgetătorii îndrăgostiți
Poveștile de amor ale Să­getătorilor nu s-au carac­te­rizat, în ultima vreme (adică din pri­măvara lui 2011), prin con­stanță, dar au fost departe de-a fi plictisitoare. Unii dintre dvs. se poate să fi optat pentru rela­ții deschise, alături de cineva le fel de independent și necon­vențional. Alții au făcut tot fe­lul de experimente, care, deși probabil că nu s-au do­vedit reușite, v-au învățat mul­te des­pre nevoile dvs. intime și afec­tive. Pe dvs., eclipsa de Lună din 28 vă poate de­termina să renunțați la o relație cu cineva original, neobișnuit, și să încercați un model mai conven­țional.

Săgetătorii în relații stabile
N-ați fost foarte fideli în relațiile dvs. stabile, în ultimii câțiva ani. Se poate ca, tehnic, să nu vă fi înșelat partenerul, dat fiind că sunteți firi oneste, dar din punct de vedere emoțional, ați fost, cu siguranță, atrași de persoane mai ieșite din comun. Se poate ca parte­nerul de cuplu să fi realizat această înstrăinare și să fi devenit, la rândul său, mai distant, pentru a se pro­teja, și după 17 septembrie, să vă revină sarcina de a-l recuceri. La sfârșitul lui noiembrie, veți ști dacă ați reușit o reapropiere sau dacă trebuie să vă mai străduiți. În ianuarie 2016, vă va fi mai ușor. Pentru a reconsolida relația dvs., ar fi însă bine să nu vă purtați exigent cu partenerul.

CAPRICORN

Ce înseamnă dragostea pentru Capricorn?

Ei bine, pentru Capricorn, "iubirea e un lucru foar­te mare", dar nimeni nu are voie să afle asta des­pre el. Capricornul, acest mare sentimental deghizat sub o mască de realism și eficiență, își dă seama de­vreme, în viață, că sentimentalismul său îl poate costa, că sunt oameni pe lumea asta care nu ezită să se folo­sească de seriozitatea și devotamentul capricor­nian. Și atunci, se străduiește să nu-și arate aceste laturi ale personali­tății, preferând să treacă drept o persoană rece și prag­matică. Cei care ajung să se apropie de el au adesea o mare surpriză, descoperindu-i căldura și senzualitatea. Capricornul, născut sub semnul tim­pului (Saturn e Chronos, la greci), are nevoie de conti­nuitate și valori solide și din acest motiv nu se mul­țumește cu puțin, își caută cu grijă partenerul. Din afară, viața alături de un Capricorn conservator poate părea uneori plictisitoare și previzibilă. Previzibilă și-o doresc, dar plictisitoare nu are cum să fie, o dată, din pricina umorului lor sec, savuros, și apoi, pentru că îi stă în fire Capricornului să se înțelepțească mai lesne ca zodiile mai zburdal­nice, deci e mai degrabă înclinat să înțeleagă greșelile celuilalt, decât să le judece.

Capricornii solitari
Cele șapte întâlniri fulminante între Uranus (plane­ta divorțurilor) și Pluton (planeta ce simbolizează forțele ce locuiesc în inconștient), care s-au petrecut între 2012 și primăvara acestui an, i-au lăsat pe mulți Capricorni singuri. Unii, în special cei născuți în cel de-al doilea decan al zodiei, se pot simți încă depo­sedați de putere și vulnerabili, în urma acestor drame. Acestora nu le recomandăm să se grăbească să intre într-o relație nouă, căci transformarea e încă incom­ple­tă. Cei născuți însă în primul decan al zodiei de-abia acum intră în posesia adevăratei lor puteri, iar aceștia pot să înceapă cu succes o nouă relație, por­nind cu a doua jumătate a lunii septembrie. Cel mai promițător interval este însă cel cuprins între mijlocul și sfârșitul lunii octombrie. Încercați să fiți deschiși și față de persoane mai puțin conservatoare, mai boeme, și s-ar putea să iasă foarte bine.

Capricornii îndrăgostiți
Îndrăgostiți nu e tocmai cuvântul potrivit, căci iubirile ce se înfiripă în timpul tranzitului lui Pluton au o asemenea intensitate, încât pot ajunge să devină obsesive. Capricornii născuți în cel de-al doilea decan al zodiei pot fi pradă unor asemenea iubiri ca-n filme. Acestea vă vor schimba întreaga viață și vor scoate la lumină sentimente atât de puternice, încât, oricât de rezonabili ați fi, veți putea da deoparte orice conside­rente raționale, pentru a da curs acestor trăiri. Dat fiind că lui Pluton îi trebuie 248 de ani ca să parcurgă toate zodiile, mulți oameni nu vor trăi niciodată ce vă rezer­vă Pluton până în 2024, deci nu vă așteptați să vă înțeleagă. Din fericire, toamna aceasta, micul și marele benefic, respectiv Jupiter și Venus, în Fecioară, vin să-l facă pe Pluton mai puțin obsesiv și apăsător. Octombrie și începutul lui noiembrie se anunță cele mai plăcute luni.

Capricornii în relații stabile
Prezența lui Pluton în semnul dvs. e cea care a putut duce, mai ales din 2012 încolo, la schimbări bruște și radicale ale raportului de putere în cuplu. Cel mai mult au avut de suferit în această perioadă Ca­pricornii născuți în primii doi decani ai zodiei. Dacă faceți parte dintre aceștia și relația dvs. a rezistat tutu­ror acestor prefaceri și nu simțiți că ați fost complet deposedați de putere, atunci înseamnă că ați trecut cu bine cel mai greu examen de maturitate emoțională pe care ni-l pot rezerva planetele.

(Analiza sentimentală a toamnei va lua întreg zodiacul în colimator.)