EROS RAMAZZOTTI - "Oricât ne-am dori-o, perfecțiunea nu există"

Dana Ene
- Starul muzicii italiene vine în premieră la Cluj -

Ne-am cam obișnuit ca marile vedete interna­ționale să vină să concerteze în București. Totuși, de anul acesta, un alt oraș din Româ­nia a devenit principalul pol al distracției și al muzicii - Cluj-Napoca. Acolo s-au organizat unele dintre cele mai importante festivaluri de gen ale anului și tot aco­lo vă dă întâlnire, în această toamnă, cantautorul ita­lian Eros Ramazzotti. El își va lansa pe 24 septem­brie, la Sala Polivalentă din Cluj, cel mai recent disc - "Perfetto" (2015). Nu este prima vizită a solistului italian în România, dar este pentru prima dată când ajunge în partea de nord a țării.

O poveste italiană

Au trecut mai bine de 30 de ani de la debutul lui Eros pe scena muzicală, iar acum, la aproape 52 de ani, se poa­te mândri cu o carieră de invidiat. A lansat nu mai pu­țin de 11 albume de studio, care s-au vândut în pes­te 60 de milioane de exemplare, a cântat în duet cu Cher, Tina Turner, Andrea Bo­celli, Patsy Kensit, Anastacia, Joe Cocker, Ricar­do Arjona, Luciano Pavarotti, Laura Pausini, Nicole Scher­zinger și Ricky Martin, și a dominat în anii 1990 și 2000 topurile muzicale europene. Un drum glorios pe scenele lumii pentru artistul născut și crescut în suburbia renumitului imperiu Cinecitta din Roma.
Fiul unui muncitor în construcții și al unei casnice, Eros Luciano Walter Ramazzotti se naște pe 28 octombrie 1963 la Roma și moștenește dra­gostea pentru muzică de la tatăl său, simplu cân­tăreț amator. Muzica a fost însă și singurul dome­niu spre care a fost încurajat. "În casa părin­ților mei nu existau cărți și nu se purta o discuție ele­vată. Nu se gândea nimeni la viitor. Tata venea din când în când la mine, ca să purtăm discuții «ca între bărbați» și îmi arăta poze indecente cu femei, crezând că astfel mă pregătește pentru... viață. Sin­gura dată când mi-a făcut o bucurie adevărată și mi-a creat senzația că îi pasă cu adevărat de viitorul meu a fost atunci când mi-a dăruit o chitară. Azi, deși poa­te târziu, încerc să fiu autodidact și cumpăr cărți bune, dar nu apuc să le citesc aproape niciodată, pen­tru că sunt leneș și prefer să mă uit la un meci de fotbal, în loc să mă dedic cititului", se confesa el, brutal de sincer.
Micuțul Eros începe să cânte la chitară de la 7 ani, dar în ciuda entuziasmului și a pasiunii pentru muzică, nu reușește să-i convingă și pe profesorii de la Conser­vator că acolo îi este locul. Abia după multe încer­cări în tot felul de domenii, de la figurație prin filme, până la cursuri de contabilitate, izbutește, în sfârșit, să atra­gă atenția asupra sa ca artist, atunci când a ajuns în finala concursului muzical "Nuove di Castrocaro", în 1981, cu o melodie - compo­zi­ție proprie - "Rock 80". Din păcate, avea să piardă premiul cel mare în favoarea lui Zucchero, dar acela avea să fie mo­men­tul când semnează primul lui con­tract cu o casă de discuri, și se mută de la Roma la Mi­lano. O mutare ce i-a purtat noroc. Vocea lui nazală, ușor de recunos­cut, muzica accesibilă și look-ul de macho italian i-au adus repede o mulțime de admi­ra­toare. Trei ani mai târziu se număra printre câști­găto­rii de la San­remo, la categoria debutanți, și imediat după acest suc­ces, își lansează primul disc, "Cuori Agitati" (1985), în limbile italiană și spaniolă. A fost un adevărat triumf, iar me­lo­dia "Una Storia Impor­tante" de pe acest album l-a transformat într-un star european.
Nu este de mirare că, urmând cu perseverență acest drum, în vara anului 1995, ajunge să cânte pe aceeași scenă, la Festivalul Eu­ro­pean de Muzică, cu mari artiști precum: Rod Stewart, Elton John și Joe Cocker. Apoi, în 1996, își lansează cel de-al șaselea album din carieră, produs în totalitate de el - "Dove c'e Musica", un disc ce s-a vân­dut în peste 7 milioane de exemplare și l-a propul­sat ca vedetă mondială. A urmat apoi suc­ces după succes, și până la in­tra­­rea în noul mileniu, mai că nu exista om care să nu fi auzit de Eros Ra­mazzotti. Cu toate că fervoarea anilor '90 s-a mai domolit, Eros nu și-a pierdut nici fanii și nici pof­ta de a cânta și de a compune, oda­tă cu schim­barea seco­lelor. Stă dova­dă în acest sens albumul "E2" (2007), best-seller în Italia și în lume. În 2011, cântărețul italian era socotit drept "Cel mai bun artist internațional", la Festivalul "Goldene Ka­mera Film & TV", de la Berlin. Și ca să le do­ve­deas­că fanilor și criticilor că nu i-au acordat laurii de­­geaba, Eros vine pe piață în 2012 cu albumul "Noi" și, totodată, cu un nou contract de înregis­trare la "Uni­versal".

"Perfetto"

Dar dacă muzica este prima și marea iubire a artis­tului italian, ea nu este și singura. O altă mare pasiu­ne a lui este fotbalul. Ca membru al Echipei Na­ționale Italiene a Cântăreților, Eros a înscris nu mai puțin de 170 de goluri, în scop caritabil, pe niște sta­dioane la fel de pline ca la concertele lui.
Însă nu doar muzica și dragostea pentru fotbal l-au adus mereu în atenția presei. Povestea lui de iubire cu fotomodelul elvețian Michelle Hunziker (38 de ani), nașterea fiicei lor, Aurora Sophie, în 1996, apoi o căs­nicie de doar patru ani (1998-2002) au fost intens speculate de presa italiană. Urmează divorțul, unul urât, cu bătaie pe custodia copilu­lui, apoi iar ani de burlăcie, până când, de cu­rând, s-a ivit la orizont o nouă iubire - fotomo­delul Marica Pellegrinelli (27 de ani), care s-a grăbit să-i dă­ruiască o fiică, Raffaela Maria (năs­cută în 2011), cu trei ani înainte de a-i spune "da" lui Eros într-o ceremonie la Palatul Regal din Milano. "Pentru mine, căsătoria nu este foarte im­por­tantă. Iubirea este importantă", spunea artistul într-un interviu din 2013, cu puțin timp înainte de a se recăsători. Anul acesta, în primă­vară, i s-a născut și primul fiu - Gabrio Tullio, iar proas­pătul tată este cât se poa­te de fericit. "În viața mea, familia este prioritară. Munca vine abia pe planul doi, iar producătorul meu știe lu­crul acesta. Când nu sunt plecat în turneu, îmi duc zilnic fiica la gră­di­niță. Duc o viață perfect obișnuită, după ce-mi dau jos «costumul de artist». Sunt o per­soa­nă ca ori­ca­re alta. Îmi pe­trec timpul cu fa­milia și cu copiii mei și încerc să construiesc o relație du­rabilă cu soția mea", se con­fesa într-un interviu recent. Și nu este doar o fațadă pe care muzi­cia­nul vrea s-o arate lumii. Adeseori, este zărit la plimbare, prin Milano, având-o în spate, pe mo­to­cicletă, pe fiica lui cea mare, Aurora (19 ani), pe care o scoate adesea în oraș, la o cafea.
Ce își poate dori un om mai mult?! Eros are o ca­rieră de invidiat, o soție frumoasă și iubitoare și trei copii de care este tare mândru. În sfârșit, viața lui pare a fi chiar... "perfetta". Acesta este, de altfel, și titlul celui mai nou disc al cântărețului, lansat anul acesta în mai. "Perfetto este un termen folosit foarte des în Italia. Și cred că este cunoscut în lumea întreagă. Dar eu l-am folosit aici cu o notă ușor ironică, căci oricât de bine ne-ar fi, oricât ne-am dori-o, ea, perfecțiunea, nu există", mărturisea ușor nostalgic artistul.
(Cât de perfect i-a ieșit acest nou disc puteți vedea pe viu, la Cluj, la concertul lui. Bilete găsiți în rețeaua Eventim cu prețuri cuprinse între 99 și 495 lei.)