Zici toamnă, zici sistemul imunitar

Florentin Popa
- Chiar dacă temperaturile ridicate ne dau senzația că toamna nu va mai veni niciodată, ea stă răbdătoare la pândă. Și decât să ne-nhațe, când ne e lumea mai dragă, cu răcelile și gripele ei, ar fi mult mai bine să i-o luăm înainte, așteptând-o gata de luptă, înarmați cu un sistem imunitar invincibil. Cum să ajungem la o asemenea performanță, i-am rugat să ne spună pe specialiștii în tratamente cu plante, colaboratori permanenți ai revistei noastre -

Venirea toamnei impune în mod permanent măsuri de precauție pentru evitarea îmbol­năvirilor. Persoanele cu un sistem imunitar echilibrat nu au de ce să-și facă griji; în cazul unor ră­celi, vor face forme mai ușoare ale bolii, care vor trece rapid și fără complicații. Imunologii afirmă că este chiar indicat ca organismul să treacă prin viroze sau răceli ușoare, pentru a rămâne "antrenat", gata să facă față agresiunii agenților patogeni din exterior. Cu toate acestea, unele răceli trenează îngri­jorător și ne dau mari bătăi de cap. Ce avem de făcut în acest caz?

Alimentația

Alimentația sănătoasă este esențială pentru asi­gu­ra­rea bunei funcționări a siste­ mului imunitar. Vita­mi­nele și mineralele naturale au efecte țintite asupra imu­nității, prin diminuarea stresului oxidativ. Putem intui astfel im­ por­ tanța unei alimentații bo­gate în fructe și legume, care trebuie consu­mate proas­ pete, cât mai puțin prelucrate termic. În această perioadă se impune un regim alimentar echilibra­ t, din care vor fi excluse toate "toxicele" cu­nos­cute.

Igiena

Foarte important este să ne prote­jăm pielea și mucoasele - princi­palele bariere în calea virușilor și mi­crobilor, ceea ce presupune o bună igienă perso­na­lă, dar și a mediului în care locuim sau muncim. Un me­diu po­luat, cu igrasie, praf sau fum de țigară, afec­tează mu­coasele respiratorii și scade rezistența la in­fecții. Locuința trebuie să fie aeri­ sită, curată, lumi­nată și să nu se fumeze în interior.

Exercițiile fizice

Sportul stimulează circulația sângelui către piele și mucoase și asigură substanțele necesare pentru func­­ționarea lor optimă. Exercițiul fizic stimulează și funcționarea glandelor endocrine, care secretă hor­moni cu rol direct în asigurarea imunității. Exerci­ țiile nu trebuie să fie epuizante; ne putem rezuma la acti­vități care ne dau vitalitate și bună dispo­ ziție: plimbări în aer liber, timp de 30 de mi­ nu­ te zilnic, alergări ușoare sau mers pe bicicletă, în funcție de capacitățile fizice adecvate vârstei. Practicarea unui sport în aer liber aduce relaxare, ne ajută să evităm emoțiile nega­tive și stările con­ ­ flic­ tuale, ceea ce este important pen­tru echilibrul sis­ te­ mului imunitar.

Atenție la antibiotice!

Un sistem imunitar slăbit face față cu greu la infecțiile respiratorii, astfel că pot să apară frecvent vi­roze. Marea problemă este că unii bolnavi încearcă să-și trateze infecțiile cu antibiotice - lucru total gre­șit, deoarece nu au efect în cazul infecțiilor virale. În plus, excesul de antibiotice duce la slăbirea sistemului imun. Așadar, antibioticele trebuie adminis­ tra­ te cu prudență și doar când se impune folosirea lor, numai cu recomandare medi­ cală!

Soluții terapeutice

Dacă sunt respectate toate aceste reguli, și sistemul imun este totuși slăbit, avem la dispoziție o gamă va­riată de remedii naturale, care ne pot reechilibra rapid imunitatea: produse ale stupului (miere, propolis, păs­tură, lăptișor de matcă, polen), oligoelemente (Se­le­niu, Zinc), plante medicinale (echinacea, ginsengul, cim­brișorul, gheara-mâței, ienupărul, usturoiul, ghim­bi­rul, socul, aloe vera). Orice problemă de sănătate, chiar și o banală răceală, trebuie să ne conducă la me­di­ c, pen­ tru a putea evita complicațiile ulterioare. Însă cel mai bine este să ne ferim de problemele toamnei prin cure imu­ no­ stimulatoare preventive, cu produse naturale fabricate de specialiștii fitoterapeuți.

Topul preparatelor românești pentru întărirea imunității

FARES Orăștie


Imunitate cu Echinacea este un produs care crește rezistența organismului prin acțiunea directă asupra bacteriilor și virusurilor. Se recomandă în caz de imunitate scăzută, răceală, viroză, bronșită, afec­țiuni pulmonare, infecții urinare, oboseală cronică și prevenirea infecțiilor.
Imunitate cu 7 ciuperci poate fi folosit în cure preventive pentru întărirea sistemului imunitar înaintea sezonului rece. Este reco­mandat în infecțiile cronice cu numeroase recidive, în afecțiunile hepatice cronice și în sindromul de oboseală cronică.
Noni și Echinacea are acțiune antiinfla­matoare și antialgică. Este indicat persoanelor cu imunitate scăzută care suferă și de afecțiuni reumatice, gastrită, ulcer gastro-duodenal. Pe lângă capacitatea imunostimulentă, produsul are și reale proprietăți protectoare gastrice - alcalinizează mediul intern, fiind un bun remediu antiulceros și antiinflamator.
Noni și Echinacea și Imunitate cu 7 ciuperci pot fi administrate fără riscuri de către persoanele cu diabet zaharat sau cele care suferă de alergii, ciupercile medicinale și noni având proprietăți de reglare a glicemiei și efect antialergic.
Copiii pot beneficia de efectele tera­peutice ale siropului Imunitate cu miere și propolis încă de la vârsta de 1 an. Administrat preven­tiv, siropul stimulează imunitatea copiilor care fac frecvent infecții respiratorii, dar poate fi folosit și în stările de convalescență. În același scop, pentru copiii de peste 3 ani am realizat comprimatele masticabile Echinacea cu propolis.
Vitaminele au un rol important în susținerea imu­nității și buna funcționare a sistemului imunitar. Un produs pentru întreaga familie este Goji cu afine și cătină, care aduce un aport crescut de vitamine, prin­tre care complexul B și vitamina C. Comprimatele Vitaminizant cu măceșe și cătină sunt foarte bune pentru copii, viitoare mămici sau cele care alăptează. Capsulele pot fi administrate cu ceaiul la plic Echi­nacea sau ceaiul Stare de Bine, Imunitate. Aceste ceaiuri pot fi folosite în perioada de sarcină și alăptare, dar se pot da și celor mici.

Gama "POLYGEMMA RESPIRATOR" de la PLANTEXTRAKT

POLYGEMMA 17 - IMUNITATE
combină ex­tractele gemoterapice de Cătină, Porumbar, Măceș și suc de Echinacea purpurea și crește puterea de apă­rare a organismului, pro­dusul fiind recomandat îna­inte și în timpul perioadelor cu risc crescut de îmbol­nă­vire. Ajută la ameliorarea simptomelor din răceli și stări gri­pa­le, la reducerea recidivelor și sus­­ține organismul în convales­cență.
POLYGEMMA 3 - TUSE, rea­lizat din extracte din Carpen, Călin și Caprifoi negru, ajută la amelio­rarea tusei (seacă sau productivă), scade inflamația la nivelul mucoa­selor respiratorii, repară zonele lezate de germeni, reglează tonusul bronșic, are efect antialergic la nivelul căilor respiratorii, este expecto­rant, decongestionant bronșic și mucolitic, stimulează organismul pentru eliminarea toxinelor de la nivelul căilor respiratorii. Poate fi utilizat în toate afecțiunile respiratorii însoțite de tuse, sau când, după o infecție respiratorie, rămâne o tuse rebelă la alte tratamente.
POLYGEMMA 4 - SINUSURI are eficiență ma­xi­mă asupra răcelilor care afectează sinusurile. Din combinarea extractelor de Coacăz negru, Carpen, Arin negru și Mesteacăn pufos s-a realizat o formulă cu efect antiinflamator și cicatrizant la nivelul mucoasei nazale și sinusale, care distruge germenii de la nivelul mucoaselor și acționează asupra colecțiilor adunate în cavitatea sinusală, zonă unde antibioticele penetrează mai greu. De asemenea, produsul are efect antialergic și de creștere a puterii de apărare a organismului.
POLYGEMMA 5 - CAVITATE BUCALĂ, GÂT sus­ține sănătatea cavității bucale și a gâtului prin stimularea apărării organismului, fiind o formulă fito-gemoterapică din extracte de Viță-de-vie, Măceș, Afin și suc de Echinacea purpurea. Se știe că "roșul în gât" este unul dintre cele mai frecvente diagnostice din sezonul rece. Polygemma 5 are un triplu efect: antiin­flamator, dezinfectant și antibiotic, fiind eficient în toate cazurile de infecții la nivelul cavității bucale-gât (bacterii - inclusiv temutul Streptococ, viruși).
POLYGEMMA 16 - PLĂMÂNI conține extracte gemoterapice din Alun, Castan comestibil și Mur, care susțin activitatea pulmonară, ajută la refacerea elasti­cității țesutului pulmonar și creșterea capacității res­piratorii. Stimulează producerea de globule roșii și are efect antispastic, antiinflamator și cicatrizant la nivel pulmonar.
Extractele gemoterapice PlantExtrakt și produ­sele Fares se pot achiziționa din magazinele cu produse naturale din întreaga țară.

UNTURA DE BURSUC

Se știe din bătrâni că untura de bursuc stimulează activitatea sistemului imunitar, crește rezistența orga­nismului la agenți patogeni și infecții, fiind astfel pre­venite bolile asociate cu deficitul imunitar. Are un efect excelent în răcelile de sezon, fiind eficientă în in­fecțiile tractului respi­ra­tor, tuse și dureri în gât, prin efectele sale antiin­fla­ma­toare și expectorante. Are efecte benefice și în alte boli pulmonare și ale trac­tului respirator: pneu­monii cronice sau compli­cate, pleurezii, bronșite cro­nice astmatice, amig­da­lite acu­te și cronice, astm bron­șic, faringite, laringite, fiind totodată ad­juvant în cance­rul pulmo­nar. Este in­dica­tă pre­ven­tiv fumă­to­rilor, pentru pro­tecția căi­lor res­pi­ratorii și regenera­rea țesutu­lui pul­monar.
Capsulele cu untură de bursuc SUSTAMED se găsesc în maga­zi­nele naturiste. Fiecare cutie con­ține 120 de capsule moi. Detalii despre untura de bursuc puteți afla la tel. 0733/02.45.21.